Autor |
Wiadomość |
Johnny99
|
 Re: Wybory 2010
Niech się Ukyo wypowie  Ja już podjąłem decyzję - w pierwszej turze głosuję na Korwina-Mikke, w drugiej na Kaczyńskiego.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn cze 07, 2010 11:41 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
A ja dam szansę Jurkowi.
I mam nadzieję, że sporo osób również odda na niego głos -żeby zobaczyć, ile osób faktycznie go popiera, jakie ma zaplecze.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Pn cze 07, 2010 12:08 |
|
 |
Ukyo
|
Jurek ma podobno tolerowac nawet ateistów, wiec to dobry kandydat.  A tak powaznie, to nie chcę żadnych radykałów na stanowisku prezydenta. W kółko byłoby tylko in vitro i aborcja, same macice.  Co do sojuszu PiS i SLD a uchowaj Boże! Toz to apokalipsa by była.  (choc PiS jest bardziej socjalistyczne pod pewnymi względami niż SLD ;P).
|
Pn cze 07, 2010 12:46 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
A jak się Wam podobają spoty wyborcze ? Mi najbardziej przypadły do gustu spoty Napieralskiego (znakomity pomysł na minimalistyczną konwencję i bardzo dobry tekst - zarówno w dłuższej, jak i krótszej wersji), Kaczyńskiego (bardzo dobrze zrealizowany i doskonale wpisujący się w nowy "pokojowy" wizerunek Prezesa - pomysł z przejściem od Bartka do sadzenia nowych drzewek kapitalny, w przebitkach subtelne nawiązanie do wizerunku Lecha Kaczyńskiego z poprzednich wyborów, dodatkowo świetnie napisany tekst, w sumie jak kampania Kaczyńskiego była dotąd znakomita, tak jest nadal) i Korwina-Mikke (Korwin uważa że demokracja i tak jest nonsensem, trudno się zatem dziwić, że wprost kocha populizm i granie na emocjach/frustracjach, ale dawno nie wyszło mu to tak fajnie jak teraz, frustratom powinno się spodobać, a na nich Korwin zawsze liczył najbardziej - choć jak dotąd z marnym skutkiem). Spot Komorowskiego formalnie jest bez zarzutu, ale treściowo trochę marnawy - kiepskie wrażenie robi tak otwarte przyznawanie, że pies z kulawą nogą nie ma pojęcia, kim ten facet właściwie jest. W rezultacie dowiadujemy się kto zacz (z tym, że fragment z więzieniem uważam za ryzykowny: liczące na elementarną inteligencję widza niedopowiedzenie to fajna zagrywka, ale biorąc rzecz dosłownie klip nie daje żadnej informacji odnośnie tego, z jakiego powodu bohater właściwie znalazł się w więzieniu - osobiście, jako szef sztabu, obawiałbym się uruchomienia złych skojarzeń), ale już np. o tym, że "Bronek" gdziekolwiek kandyduje trudno się z klipu zorientować. I co, mam na niego głosować, bo ma taki i taki życiorys ? Klip Pawlaka jest dokładnie taki, jak kandydat - nudny, nieciekawy, bezbarwny i z poprzedniej epoki, ble. Lepper to również standard, ale plusik za doskonałe zdanie: "ja nie chcę realizować moich marzeń, chcę, żeby każdy mógł realizować swoje własne marzenia" - miód na me uszy, szkoda tylko, że nikt poważny na to nie wpadł.. klip Olechowskiego to, po Pawlaku, film najbardziej autozachwalający, z ciekawą końcówką, oszukującą wyborców co do "bezstronności" i "inności" kandydata. Pozostałych jeszcze nie widziałem.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn cze 07, 2010 13:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: (z tym, że fragment z więzieniem uważam za ryzykowny: liczące na elementarną inteligencję widza niedopowiedzenie to fajna zagrywka, ale biorąc rzecz dosłownie klip nie daje żadnej informacji odnośnie tego, z jakiego powodu bohater właściwie znalazł się w więzieniu - osobiście, jako szef sztabu, obawiałbym się uruchomienia złych skojarzeń), Pod warunkiem, że ktoś ma totalnie na bakier z historią i 13 grudnia 1981r kojarzy np. z napadem na bank spóldzielczy w Pcimu 
|
Pn cze 07, 2010 20:42 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
Johnny99 napisał(a): (Korwin uważa że demokracja i tak jest nonsensem, trudno się zatem dziwić, że wprost kocha populizm i granie na emocjach/frustracjach, ale dawno nie wyszło mu to tak fajnie jak teraz, frustratom powinno się spodobać, a na nich Korwin zawsze liczył najbardziej - choć jak dotąd z marnym skutkiem). Jeszcze o kobietach - i prawach do głosowaniaPrawa wyborcze kobiet"Gdyby w tej chwili media ..."
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Wt cze 08, 2010 1:27 |
|
 |
Gita2
|
Spot Komorowskiego jest dobry, zrobiony profesjonalnie i nawet lepszy niz spot Kaczyńskiego. W wyborach głosuję na człowieka, a nie na jego spot, a więc mój glos otrzyma najlepszy kandydat-Kaczyński, a nie najlepszy spot.
|
Wt cze 08, 2010 6:32 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: Pod warunkiem, że ktoś ma totalnie na bakier z historią W demokracji tacy również mają prawo głosu  Zresztą wcale nie trzeba być na bakier, chodzi o ciąg skojarzeń. Już chyba pisałem, że sam byłem świadkiem, jak "dziadek z Wehrmachtu" zmieniał się w "dziadka Niemca". Wcale bym się nie zdziwił, gdyby wielu od "Komorowski był internowany za działalność opozycyjną" gładko przeszli do "Bronek siedział w więzieniu". A bardziej uświadomieni być może zaczną się zastanawiać, dlaczego tak trudno było umieścić proste stwierdzenie typu "Komorowski walczył o wolną Polskę, poszedł za to nawet do więzienia" itp. Czyżby chodziło o bliskie powiązania "Bronka" z WSI, ogólnie wyjątkowo przyjazny stosunek do wschodniego sąsiada (ostatnia wypowiedź o gazie łupkowym), a z drugiej strony atencja, z jaką traktują go persony w rodzaju Jaruzelskiego czy Dukaczewskiego ? Może dostawał jakieś ciche sugestie typu: "Bronek, że siedziałeś to fakt, więc sobie o tym mów, ale raczej nie przypominaj o co i z kim walczyłeś, po co ci to". Ja nie mówię, że tak było - jak mówię, jak ludzie mogą to odebrać.
|
Wt cze 08, 2010 6:58 |
|
 |
zagubiona_21
|
Dlaczego wszyscy pomijacie Olechowskiego;p To jeden z nielicznych, który ma świadomość gospodarczą, prawną i otoczenie...
_________________ Szukaj mnie Bo sama nie wiem już Bo nie wiem kiedy sama się odnajdę.
|
Wt cze 08, 2010 9:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
zagubiona_21 napisał(a): Dlaczego wszyscy pomijacie Olechowskiego;p To jeden z nielicznych, który ma świadomość gospodarczą, prawną i otoczenie... I do tego nieprzebrane pokłady cwaniactwa i cynizmu.....a w otoczeniu Piskorskiego, który od 15 lat nie może przypomnieć sobie na czym zbił horrendalny majątek....
|
Wt cze 08, 2010 9:59 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: Dlaczego wszyscy pomijacie Olechowskiego;p To jeden z nielicznych, który ma świadomość gospodarczą, prawną i otoczenie... Nie znam żadnego powodu, dla którego miałbym go nie omijać.
|
Wt cze 08, 2010 10:13 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
zagubiona_21 napisał(a): Dlaczego wszyscy pomijacie Olechowskiego;p To jeden z nielicznych, który ma świadomość gospodarczą, prawną i otoczenie... Wiesz, nie bardzo mnie przekonuje kandydat, którego postać po ogłoszeniu kandydowania pojawiła się pierwszy raz... w kontekście tego, że stwierdził, że on po swojemu, i oświadczenie majątkowe złoży PO tym jak zbierze konieczne do startowania głosy. Jakoś dziwnie tak. Szkoda, że w debacie udziału nie weźmie Jurek: Cytuj: Jurek nie weźmie udziału w debaciedodane 2010-06-08 14:35 PAP | Kandydat Prawicy Rzeczypospolitej na prezydenta Marek Jurek nie weźmie udziału w debacie prezydenckiej organizowanej przez TVP. Jego sztab protestuje przeciwko dzieleniu przez TVP kandydatów na reprezentujących partie parlamentarne i pozaparlamentarne.Przewodniczący Prawicy Rzeczpospolitej Marek Jurek - kandydat na prezydenta Jurek został zaproszony przez TVP do udziału w debacie z Andrzejem Olechowskim i Januszem Korwin-Mikkem 10 czerwca. Udziału w niej odmówił także Olechowski. 8 czerwca TVP zaplanowała debatę z udziałem Kornela Morawieckiego, Bogusława Ziętka i Andrzeja Leppera. Z kolei na 13 czerwca zostali zaproszeni kandydaci popierani przez partie mające reprezentację w Sejmie: Bronisław Komorowski (PO), Jarosław Kaczyński (PiS), Grzegorz Napieralski (SLD) i Waldemar Pawlak (PSL). Kandydaci, oprócz Komorowskiego, zadeklarowali już swój udział. "Nie akceptujemy uzurpacji telewizji publicznej do dzielenia kandydatów według przyjętych przez siebie kryteriów" - powiedział we wtorek PAP Robert Kuraszkiewicz, szef sztabu wyborczego Marka Jurka. Podkreślił, że dzielenie przez TVP kandydatów na przedstawicieli partii parlamentarnych i pozaparlamentarnych jest manipulacją, ponieważ - jak zaznaczył - "w wyborach prezydenckich nie kandydują reprezentanci partii politycznych, ale kandydaci popierani przez komitety wyborcze, czyli przez obywateli". Kuraszkiewicz podkreślił, że sztab kandydata Prawicy Rzeczypospolitej jest otwarty na poważną debatę pomiędzy poszczególnymi pretendentami do stanowiska głowy państwa, czego dowodem - jego zdaniem - było zoorganizowanie w ostatnich dniach debaty między Markiem Jurkiem i Andrzejem Olechowskim. "Jednak formuły debat zaproponowanej przez telewizję publiczną absolutnie nie akceptujemy i w związku z tym nie zamierzamy brać w nich udziału" - zaznaczył. Jak powiedział szef sztabu kandydata Prawicy Rzeczypospolitej, "Marek Jurek w każdej chwili jest gotowy wziąć udział w debacie, w której będą równe warunki dla wszystkich kandydatów". W opinii Kuraszkiewicza, najlepszym rozwiązaniem byłoby zorganizowanie serii debat między losowo dobranymi kandydatami, bądź - w drugiej kolejności - jednoczesny udział wszystkich kandydatów w dyskusji. Kuraszkiewicz skierował w poniedziałek pismo do dyrektora TVP Info Łukasza Kardasa, w którym protestuje przeciwko "arbitralnemu dzieleniu kandydatów", na tych reprezentujących partie parlamentarne i tych, których partie są poza Sejmem. Pismo zostało przekazane PAP we wtorek. "Kampania wyborcza w wyborach prezydenckich powinna być starciem poglądów. Media publiczne nie dają kandydatom szansy na wiarygodną prezentację poglądów. W manipulacji, która służy realizacji interesów PiS i SLD nie zamierzamy brać udziału. Uważamy, że propozycja debat w takiej postaci jest naruszeniem zasad równego dostępu kandydatów do mediów publicznych i zamierzamy skierować w związku z tym skargę do Państwowej Komisji Wyborczej" - napisał szef sztabu Marka Jurka. Sztab Jurka domaga się ponadto w piśmie - w wypadku gdyby telewizja publiczna zdecydowała się zrealizować debatę mimo nieobecności kandydata Prawicy Rzeczypospolitej - możliwości zeprezentowania stanowiska swojego kandydata w czasie antenowym przeznaczonym na jego wystąpienie. http://info.wiara.pl/doc/565684.Jurek-n ... -w-debacie Choć, z drugiej strony, co to za debata... Chyba byłby jedynym, którego warto byłoby posłuchać, no może z wyjątkiem Korwina (czasami). Ale sam pomysł debaty dla samych takich kandydatów - czyli jakich, bez szans? - dziwaczny jest.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Wt cze 08, 2010 14:26 |
|
 |
olila
|
Spoty wyborcze bardzo sympatyczne, jak to spoty wyborcze. Debaty kandydatów z małym poparciem są moim zdaniem jak najbardziej wskazane, ja chętnie obejrzę. Jednym z efektów może być to, że w tych wyborach ci kandydaci dadzą się lepiej poznać i dzięki temu w następnych mogą mieć realne szanse? Można by pewnie też znaleźć parę innych powodów. Dziesięciu kandydatów w jednej debacie – to chyba nie zdałoby egzaminu, wyszedłby duży hałas i bałagan (?) Obawiam się, że jak by ich nie dzielić, nie udałoby się wszystkich zadowolić. Nie wydaje mi się, żeby odmowa udziału była dobrym rozwiązaniem, jak to się mówi – nieobecni nie mają racji. I o tę nieobecność, nie tyle polityków co wyborców na wyborach trochę się niepokoję.
Bardzo niedobrym dziedzictwem po PRL zakorzenionym w świadomości ludzi jest poczucie niemocy, bezradności, przekonanie, że i tak nic się nie zmieni, że nic się nie da zrobić. To rodzi bierność, na przykład w odniesieniu do polityki.
Nie uważam, żeby polityka była szczególnie ładna, przyjemna lub interesująca. Jednak moim zdaniem ludzie, którzy chcą aby ich państwo funkcjonowało prawidłowo, nie mogą sobie pozwolić na luksus nie interesowania się polityką, z tej prostej przyczyny, że polityka bardzo intensywnie interesuje się nimi. Jeśli zaś w relacjach dwustronnych jedna ze stron nie przejawia zainteresowania poczynaniami drugiej, ryzykuje, że ta druga zrobi ją na szaro. To, co moim zdaniem zniechęca ludzi (na przykład mnie) do polityki:
Bardzo mi się nie podobają określenia typu „Mister Mistake”, „Jarosław Podróbka Kaczyński”, „ble ble ble i tralala” itp. To są elementy tego języka, którym politycy rozmawiali przed tragedią smoleńską, języka pychy, kpiny, agresji, cynizmu i pogardy. Wszyscy wiemy, że ten język się nie sprawdził. Bez względu na to, co kto o kim sądzi, bez wzajemnego szacunku nigdzie nie zajdziemy. Wyjątkowo niestosownie wyglądają tego rodzaju zachowania na tle tragedii tysięcy powodzian. To między innymi ten język sprawia, że ludzie – zwykli, normalni ludzie, ci którzy stanowią przytłaczającą większość społeczeństwa, odwracają się od polityków z niechęcią i niesmakiem, podsumowując ich sformułowaniami, wśród których „błazenada” należy do łagodniejszych. I nie idą na wybory.
Niedawno Jarosław Kaczyński deklarował, że polityka to nie zabawa. Byłoby dobrze żeby pamiętali o tym członkowie wszystkich partii, PiS również. W przeciwnym razie kolejne punkty w sondażach zbierze lewica, w której sztabie, jak twierdzi pan Arłukowicz, takich „dowcipnych” określeń się nie używa. Poczucie humoru to dobra rzecz ale w odpowiednich okolicznościach i z klasą.
Przy okazji wprowadzenia sprawy KRRiT pod obrady sejmu nasiliły się informacje o zawłaszczeniu takiej czy innej stacji telewizyjnej przez takie czy inne ugrupowanie polityczne, o tendencyjności mediów, o obawach dziennikarzy przed masowymi zwolnieniami w przypadku zmiany warty w mediach publicznych. Czasem rzeczywiście można tę tendencyjność wyczuć, częściej wydaje się, że dziennikarze starają się być obiektywni. Ale jeśli jeden polityk boi się wystąpić w telewizyjnej Jedynce a drugi w TVN, to znaczy, że coś jest nie w porządku.
Dopiero co odbyła się uroczysta beatyfikacja księdza Popiełuszki, który tak bardzo cenił prawdę, umarł za prawdę.
Prawdziwie polskie, patriotyczne media to takie, które mówią ludziom prawdę, które przedstawiają obiektywne, bezstronne, prawdziwe relacje z kampanii wszystkich kandydatów. Media lojalne wobec społeczeństwa, nie wobec wybranego stronnictwa politycznego lub aktualnej władzy. Wierzę w inteligencję Polaków. Wierzę, że jeśli przedstawi im się prawdziwe wizerunki kandydatów, potrafią wybrać najlepszego. O to przecież chodzi, żeby wygrał najlepszy, nie najlepiej wypromowany. Żeby wygrał człowiek, nie reklama.
Można powiedzieć, że to naiwność. Jednak ja uważam, że ksiądz Popiełuszko nie był naiwny, on był po prostu uczciwy.
|
Wt cze 08, 2010 15:40 |
|
 |
Ukyo
|
Tomu, ja sobie nie wyobrażam konfrontacji Kaczyńskiego z Jurkiem, albo z Lepperem, z którym wspólnie tworzył kiedys rząd... albo z Ziętkiem, który był czynnym opozycjonistą w PRL-u, dziś kompletnie zapomnianym. Bronek przynajmniej siedział w więzieniu za działaność solidarnościową, nie zastawiał na Leppera haków, jak widać, niezbyt mocnych czy nie mieni się byc farobwanym obrońca wartości chrzescijańskich.  Olija, albo wszsycy, albo nikt. To jest uczciwe podejście do tych kandydatów, którzy maja nieszczęście nie mieć za soba silnej partii w sejmie.
|
Wt cze 08, 2010 16:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ukyo napisał(a): Tomu, ja sobie nie wyobrażam konfrontacji Kaczyńskiego z Jurkiem, albo z Lepperem, z którym wspólnie tworzył kiedys rząd... albo z Ziętkiem, który był czynnym opozycjonistą w PRL-u, dziś kompletnie zapomnianym. Bronek przynajmniej siedział w więzieniu za działaność solidarnościową, nie zastawiał na Leppera haków, jak widać, niezbyt mocnych czy nie mieni się byc farobwanym obrońca wartości chrzescijańskich.  Olija, albo wszsycy, albo nikt. To jest uczciwe podejście do tych kandydatów, którzy maja nieszczęście nie mieć za soba silnej partii w sejmie. Ziętek był opozycjonistą tylko w IIIRP  ....jest za to najbardziej lewicowym od wszystkich ludzi SLD razem wziętych. Zapomniany tez nie jest - co rusz gania palić opony do Warszawy. olila - oglądałaś kiedyś jednego dnia: Fakty, Wydarzenia, Panoramę, informacje w TVInfo i Wiadomości......TVP1 podaje informacje tak różne od pozostałych stacji, że czasem ma się wrażenie jakby tyczyły one zupełnie innego kraju 
|
Wt cze 08, 2010 16:26 |
|
|
|