Którego z kandydatów na prezydenta powinien poprzeć katolik?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Którego z kandydatów na prezydenta powinien poprzeć kato
Atimeres napisał(a): Mój apel przedwyborczy i powyborczy.
"Wyborca jest współodpowiedzialny przed Bogiem i historią- za decyzje i czyny tych, których obdarza władzą" (Forum Wiara)
Przed przystąpieniem więc do urny sprawdź kandydata: > czy jest za ochroną każdego życia ludzkiego, a przeciw jego zabijaniu, np. przez aborcję, antykoncepcję wczesnoporonną, manipulację z zarodkami (in vitro), eutanazję itd.? > czy poczuwa się do obowiązku promowania wartości moralnych człowieka i społeczeństwa, zwłaszcza zdrowej rodziny, a zarazem sprzeciwiania się nachalnej promocji antyrodzinnych zboczeń (w tym także homoseksualizmu) w kulturze i prawie polskim oraz międzynarodowym? > czy ma zrozumienie dla promowania duchowych wartości człowieka, w tym także kultury religijnej i chrześcijańskiej, a sprzeciwiania się ich ograniczaniu? > czy wykazuje troskę o własną postawę moralną w swoich zachowaniach na forum publicznym?
Jeżeli w którymś punkcie nie jesteś pewnym co do kandydata, nie wolno Ci go promować pod odpowiedzialnością przed Bogiem i historią !
> Już dziś pomyśl o promowaniu takiego kandydata, który daje nadzieję, że uczciwie, na swoją i Twoją odpowiedzialność przed Bogiem i historią, będzie sprawował polityczną służbę dla ojczyzny i społeczeństwa! > Natomiast po wyborach rozliczaj go ze sprawowanej, przecież z Twojego mandatu i w Twoim imieniu, władzy. Jest to stały obowiązek wyborcy jako obywatela Państwa, a zarazem chrześcijanina - członka Kościoła. Dziękuję za merytoryczny komentarz
|
N maja 03, 2015 21:20 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Marud napisał(a): W Polsce, która była wtedy potęgą, w której w tym czasie panowała (tak zajadle krytykowana dzisiaj), wolność szlachecka. Gdzie, król był wybierany, a jego władza ograniczona po przez przywileje. Panowała niespotykana nigdzie indziej w europie wolność wyznaniowa. Przecież to polski król Zygmunt August stwierdził "Nie jestem panem waszych sumień". I Polska była potęgą, dopóki nie zaczęliśmy uprzywilejowywać grup, które tych przywilejów nie potrzebowały jednocześnie ograniczając prawa mieszczan i chłopów. Widzę pomieszanie z poplątaniem  . Nie jacyś „my” zaczęliśmy uprzywilejowywać pewną grupę, tylko ta grupa korzystając ze złotej wolności i postępujacej bezsilności władzy centralnej uprzywilejowała się sama. Konsekwentnie doprowadziła do zacofania i rozkładu państwa oraz upośledzenia pozostałych grup społecznych w imię własnych korzyści ekonomicznych.
|
N maja 03, 2015 21:29 |
|
 |
JedenPost
|
gita napisał(a): A więc którego z kandydatów powinien poprzeć katolik? Tego, który - wg. rozeznania katolika - najlepiej przysłuży się Polsce, tj. jej mieszkańcom. Jeżeli będzie to katolik- świetnie. W takim wypadku jeśli ocena głosującego katolika jest słuszna - na kandydującego katolika powinni głosować też ateiści i innowiercy. Jeśli jednak będzie tak, że obok siebie staną niekompetentny katolik i kompetentny nie-katolik, to katolik powinien głosować na tego drugiego, bo prezydent nie musi być katolikiem, ale kompetentny być musi. Wiadomo, że chyba każdy by chciał, żeby urzędujący prezydent podzielał jego światopogląd i religię - ale nie powinno być to podstawowym i rozstrzygającym kryterium.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pn maja 04, 2015 6:46 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): gita napisał(a): A więc którego z kandydatów powinien poprzeć katolik? Tego, który - wg. rozeznania katolika - najlepiej przysłuży się Polsce, tj. jej mieszkańcom. Jeżeli będzie to katolik- świetnie. W takim wypadku jeśli ocena głosującego katolika jest słuszna - na kandydującego katolika powinni głosować też ateiści i innowiercy. Jeśli jednak będzie tak, że obok siebie staną niekompetentny katolik i kompetentny nie-katolik, to katolik powinien głosować na tego drugiego, bo prezydent nie musi być katolikiem, ale kompetentny być musi. Wiadomo, że chyba każdy by chciał, żeby urzędujący prezydent podzielał jego światopogląd i religię - ale nie powinno być to podstawowym i rozstrzygającym kryterium. Dziękuję za merytoryczny komentarz
|
Pn maja 04, 2015 7:52 |
|
 |
Marud
|
Znalezione w internecie :  Manipulacja godna TVN'u czy GW. 
|
Pn maja 04, 2015 19:41 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Pan Jezus mówi: "Głosujecie na Grzegorza Brauna...." Siem nie liczy, bo nie uwierzytelnione podpisem kwalifikowanym.
|
Pn maja 04, 2015 19:52 |
|
 |
Atimeres
|
JedenPost napisał(a): gita napisał(a): A więc którego z kandydatów powinien poprzeć katolik? Tego, który - wg. rozeznania katolika - najlepiej przysłuży się Polsce, tj. jej mieszkańcom. Jeżeli będzie to katolik- świetnie. W takim wypadku jeśli ocena głosującego katolika jest słuszna - na kandydującego katolika powinni głosować też ateiści i innowiercy. Jeśli jednak będzie tak, że obok siebie staną niekompetentny katolik i kompetentny nie-katolik, to katolik powinien głosować na tego drugiego, bo prezydent nie musi być katolikiem, ale kompetentny być musi. Wiadomo, że chyba każdy by chciał, żeby urzędujący prezydent podzielał jego światopogląd i religię - ale nie powinno być to podstawowym i rozstrzygającym kryterium. Problem w tym, że ta kompetencja to jakaś mgła. Można za nią ukryć rozmaitości... Potrzeba więc tę kompetencję dokładniej określić.
|
Pn maja 04, 2015 20:24 |
|
 |
Awa
|
Właśnie trwa debata. Jestem mile zaskoczona tym co mówią pan Wilk i Kowalski. Realizm i pragmatyzm oraz młodość. Szkoda ze nie mają szans.
|
Wt maja 05, 2015 19:44 |
|
 |
Marud
|
Odnośnie debaty: Środkowy palec wyborcom pokazał obecnie urzędujący prezydent. Ciekawe czego potrzeba aby rzesza fajnopolaków jednak na niego nie zagłosowała?
Moim zdaniem najlepiej ze wszystkich kandydatów, biorących udział w debacie wypadł Kowalski. Na drugim miejscu Wilk. Kukiza chyba zjadła trochę trema. Zaskoczeniem dla mnie był Duda, który zaprezentował się mało wyraziście i sztucznie. Wyglądało to tak, jakby każda z jego wypowiedzi była przygotowana specjalnie na potrzeby debaty, wyliczona co do sekundy i wyuczona na pamięć.
|
Śr maja 06, 2015 0:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Marud napisał(a): Zaskoczeniem dla mnie był Duda, który zaprezentował się mało wyraziście i sztucznie. Wyglądało to tak, jakby każda z jego wypowiedzi była przygotowana specjalnie na potrzeby debaty, wyliczona co do sekundy i wyuczona na pamięć. Powtórka z historii? Poniższy kandydat z przygotowanymi wypowiedziami zdobył serca Polaków, a tu bez przygotowania: https://www.youtube.com/watch?v=VfaiVFE3i1k a tu wizja państwa G. Brauna: https://www.youtube.com/watch?v=G9iZdyF ... pp=desktop
|
Śr maja 06, 2015 5:55 |
|
 |
zepp
|
I słusznie zrobił Komorowski, że nie wystąpił w tym show. Przedstawienie w którym bierze udział kilkunastu kandydatów to z pewnością nie debata. Jak sobie wyobrażacie wzajemną polemikę ( a tylko to jest ciekawe) tylu osób ? W tych warunkach można tylko rzucić kilka haseł i wyrecytować kilka wyuczonych kwestii. Przed druga turą to jest debata, gdy mamy dwóch rywali. Piszę o tym, choć sam ani nie oglądałem tej , ani nie będę oglądał przyszłych : szkoda czasu. Kandydatów trzeba obserwować w okresie przed wyborami i na tej podstawie decydować, którego poprzeć . Kampania wyborcza to konkurs piękności, nie ma w niej nic prawdziwego, bo "show must go on..."
_________________ Jeśli można na coś poradzić, po cóż rozpaczać, Jeśli nie można, na cóż ronić łzy ...
|
Śr maja 06, 2015 6:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Polakom można jednak wcisnąć każdy kit - program "1 z 10" z udziałem kandydatów przyjmują jako debatę 
|
Śr maja 06, 2015 7:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Polakom można jednak wcisnąć każdy kit - program "1 z 10" z udziałem kandydatów przyjmują jako debatę  I jeszcze ta dymisja Dudu....ciekawe jakim aktem prawnym ją uzasadni, bo chyba samo obrażenie się nie wystarczy.
|
Śr maja 06, 2015 7:59 |
|
 |
andej
|
Uważam, że największym złem dla Polski byłby ponowny wybór Komorowskiego. Pomijam to skrajność Palikota, Korwina i Ogórki. Wśród knadydatów na czoło wybija się Komorowski i Ogórek tym, że nie mają żadnych poglądów. A jeśli mają, to zmieniają je w zależności od koniuktury jak Komorowski i Palikot. Drugim powodem jest to, że Kmorowski wspiera i tuszuje wszystkie przekręty partii i czyni wszystko, co partia każe. Uważam, że prezydent powinien okiełznywać eurokomunistyczne zapędy partii. Trzecim powodem jest konieczność odejścia od tradycji rządów kombatanckich. Tak było za PRL i tak jest teraz. Wtedy przeszłość wojenno-utrwalaczowa, teraz działalność antypezetpeerowska. Czas dać głos młodszym.
|
Śr maja 06, 2015 9:21 |
|
 |
Wloczykij
|
Jestem ciekaw opinii forumowiczów o Grzegorzu Braunie. Dopóki jedynie czytałem jego wypowiedzi odbierałem go jako kompletnego oszołoma i pajaca. Od wczorajszej debaty przesłuchałem kilka wywiadów z nim i stwierdzam, że działa to kojąco na moje zmysły  Gość ma fenomenalnie opanowaną dykcje, akcentowanie, mowę ciała - mógłby recytować przepisy na przetwory śliwkowe a i tak słuchałbym tego do poduszki. Niemniej jego poglądy i program polityczny są w mojej opinii niepoważne. Delikatnie mówiąc. Wczoraj nie byłem pewien czy on na serio to wszystko mówi czy kręci jedną wielką bekę. Niestety przekonałem się później, że to było na serio 
|
Śr maja 06, 2015 9:32 |
|
|
|