Czy opozycja szykuje nam polski Majdan?
Autor |
Wiadomość |
SweetChild
|
 Re: Czy opozycja szykuje nam polski Majdan?
medieval_man napisał(a): Tyle tylko, że nagłośniony przez media jakby faktycznie był czymś poważnym. TVPiS to nawet nadawała o próbie destabilizacji państwa  Ciekawe, że nie ma informacji o rozmiarach szkód, tak jak po pokojowych manifestacjach oddolnych patriotów 
|
Wt gru 20, 2016 11:18 |
|
|
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Czas być chrześcijaninem pełną gębą. Stop nienawiści: Cytuj: Dziś Grzegorz Kramer SJ odniósł się do sytuacji licznych tragedii i aktów przemocy, które miały miejsce w ostatnich dniach. Publikujemy pełny tekst: 1. Tak, czas na to byśmy - jako chrześcijanie, również katolicy - zaczęli nawoływać do radykalizmu. Tak, czas przyznać, że przez całe lata rozmywaliśmy chrześcijaństwo, tworząc z niego kisiel, który, ani smaczny, ani kaloryczny nie był. Tak, czas się zbroić, wyciągnąć najlepszą broń i stanąć do walki. Koniec z przeciętnością i bylejakością. 2. Naszą bronią jest radykalne przebaczenie i miłość. Naszą bronią jest stanięcie w heroicznej wierze pod Krzyżem Pana i trwanie pod nim, pomimo wszystko, z nadzieją, że to, co widzą nasze oczy i słyszą uszy - nie jest ostatnim słowem. Tak, nadszedł czas - jak w każdym pokoleniu - na wiarę, która przekracza nasze ludzkie, naturalne odruchy. Czas na wiarę, która nie jest próbą obrony świata, który stworzyliśmy na miarę naszych potrzeb i możliwości, ale będzie przekraczaniem tego, co nasze i bezpieczne. 3. Aleppo, Ankara, Berlin i kilka innych tragedii ze wczoraj sprawia, że można wpaść w poczucie bezsensu i szpony pytania: "Boże czy jesteś?" I choć za poszczególne decyzje i tragedie odpowiadają konkretni ludzie, to jednak chrześcijanin wie, że walka jest głębsza. Wierzący w Jezusa wie, że wrogiem numer jeden jest zły, ten, który robi wszystko byśmy przestali żyć nadzieją. Wie dobrze, że kiedy człowiek traci nadzieję, to nie pozostaje nic poza rozpaczą, która pcha nas do głupich decyzji. 4. Nie można współczuć Berlinowi, Aleppo i innym miejscom, a zarazem cieszyć się, że znalazł się kolejny argument (zdanie, filmik, hasło), którym możemy dokopać naszym krajowym przeciwnikom (bez względu z której strony barykady ktoś stoi). Nie można być chrześcijaninem, a na naszym wewnętrznym podwórku jednych nazywać zdrajcami, a drugich bohaterami. Tylko po to, by posadzić siebie w kręgu bohaterów i pogardzić drugimi. To nie działa i nie jest Boże.Nie można podtrzymywać polskiej tradycji pustego talerza, a równocześnie modlić się o to, by nikt mi nie zapukał do moich granic i do mojego domu. Nie można mówić o miłości do nieprzyjaciół, równocześnie na fejsie wieszając ich zdjęcia z aluzyjnymi komentarzami, że można się z nich ponabijać, a nawet do nich postrzelać. Nie można publicznie nawoływać do modlitwy za Ojczyznę, równocześnie gardząc jej (niektórymi) obywatelami.5. Wzywam do radykalizmu w przebaczeniu, modlitwie za innych, otwarciu swoich granic i przyjęciu tego, że to Bóg staje się radykałem, kiedy postanawia być człowiekiem - naraża siebie samego, oddając się w nasze ręce. Tak, to czas wiary radykalnej, takiej która zaczyna nas kosztować, która nie jest już tylko bronieniem swojego świętego spokoju; do wiary, która staje wobec muru, wobec pytań, a dalej jest zawierzeniem. Do wiary, która kiedy spotyka się ze złem, to nie przechodzi na jego stronę i nie przejmuje jego sposobów działania.6. Radykalizm chrześcijaństwa polega na tym, że traci się swoje życie. Najpierw swoje racje, ustępuje w sporze, oddaje kawałek płaszcza, kiedy mnie biją - daje drugi policzek, a ostatecznie oddaje swoje życie. Tak, to jest głupie i bezsensu, nielogiczne i wbrew ludzkim odruchom. Tak, takie to jest, ale taki jest Jezus, kiedy spotyka się ze mną - grzesznikiem. A ja chcę (my chcemy) Go naśladować. http://www.deon.pl/religia/kosciol-i-sw ... walki.html
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Wt gru 20, 2016 11:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
medieval_man napisał(a): W nawiązaniu do brzmienia tematu: Jak na razie to opozycja nam przygotowała #ciamajdan Tyle tylko, że nagłośniony przez media jakby faktycznie był czymś poważnym. Tymczasem większość Polaków obecnie biega za karpiem i lepi pierożki..... W stanie wojennym nie było inaczej....skąd zatem taka mistyfikacja "niezwyciężonego Narodu"??? Małgosiaa napisał(a): Toteż naszym zadaniem jest nagłaśnianie tego, obrona Episkopatu, zamiast wyszukiwać wypowiedzi biskupów przeczące temu stanowisku. Zdania tych powinniśmy przeciwstawiać stanowisku Episkopatu, aby zobaczyli gdzie stoi Kościół. Wyszukał portal "Deon", ja jedynie skorzystałam z tej strony. Alus napisał(a): Inna sprawa - abp Gądecki, przewodniczący KEP, wydaje ponad rok temu list-odpowiedź o partiach "katolickich", aktualnie list do duchownych o nieangażowanie się po żadnej stronie politycznej - ale tylko do duchownych swojej diecezji.....nie kieruje go do wszystkich duchownych polskiego Kościoła. Nie wystarczy to?: Cytuj: Pamiętajmy jednak, że „Kościół mocą swej misji oraz zgodnie ze swą istotą nie powinien wiązać się” z żadną partią lub „systemem politycznym, gospodarczym czy społecznym” oraz że „właściwe posłannictwo, jakie Chrystus powierzył swemu Kościołowi, nie ma charakteru politycznego, gospodarczego czy społecznego” (Gaudium et spes, 42). http://www.diecezja.kielce.pl/sites/def ... arnymi.pdf[/quote] Jak widać po wynikach wyborów w woj świętokrzyskim - 80% dla PiS - nie wystarcza. Ludzie pamiętają wieloletnią działalność byłego biskupa ordynariusza, gorliwego zwolennika i orędownika PiS i RM.....nie było przez ostatnie lata jego posługi, mszy, uroczystości kościelnych, podczas których biskup nie rzucałby gromów na opozycję, nie wynosząc równolegle pod niebiosa dokonania RM i PiS. Nowy biskup J. Piotrowski jest chwała Bogu zupełnie apolityczny, ale nie wystarczyło 1 roku, aby wierni właściwie przyjęli jego przekaz. A prawdę o partiach politycznych trafnie ujął o. Kramer http://grzegorzkramer.pl/popsulosie/
|
Wt gru 20, 2016 12:42 |
|
|
|
 |
Andy72
|
Alus, z nabożeństwem czytasz gazetę Michnika?
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Wt gru 20, 2016 12:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Andy72 napisał(a): Alus, z nabożeństwem czytasz gazetę Michnika? Nabożeństwo zostawiam Bogu. A w GW przynajmniej nie wyczytam takich bzdur jakie Ty wyczytujesz w innej prasie - A Rosja jest krajem, który jako pierwszy bohatersko i straceńczo walczył z bolszewikami.....
|
Wt gru 20, 2016 13:01 |
|
|
|
 |
Dariusz-555
|
gdyby nie dotacja 51 milionow zl dla GW od pewnego biznesmena , nie istnialoby twoje Alicjo ulubione czytadelko .
|
Wt gru 20, 2016 13:05 |
|
 |
Qwerty2011
|
Cytuj: Dziś Grzegorz Kramer SJ odniósł się do sytuacji licznych tragedii i aktów przemocy, które miały miejsce w ostatnich dniach. Publikujemy pełny tekst: Myślę, że prawica zagalopowała się w pogoni za wrogiem. Sam obserwuję od jakiegoś czasu jak zmienia się język komentarzy na portalach prawicowych. Widzę to na telewizjarepublika - co mnie boli, bo mam do tego portalu sentyment. Te komentarze internautów pod artykułami (praktycznie niemoderowane). Po prostu ohyda, okropny język nienawistny, wulgarny i prymitywny. Nikomu już nie przeszkadza pisanie w jednym zdaniu o przywiązaniu do chrześcijaństwa a w następnym sączyć taki jad, że aż oczy bolą. Same artykuły też zresztą coraz słabsze. Jest to jakaś tendencja... Małgosiaa napisał(a): Cytuj: Nie można podtrzymywać polskiej tradycji pustego talerza, a równocześnie modlić się o to, by nikt mi nie zapukał do moich granic i do mojego domu. Takie twierdzenia są jednak niezamierzoną manipulacją. Nie rozróżniają różnych typów imigrantów wśród tych, którzy napływają do Europy. Są tam też oczywiście ludzie potrzebujący pomocy, ale i są tam terroryści i Ci, którzy nie zamierzają przystosowywać się do naszych wartości (a chcą nam narzucać swoje). Chrześcijaństwo daje nam prawo do obrony przed wrogami a nawet nam to nakazuje - choćby w ramach obowiązków stanu (obrona rodziny) czy wiary W linkowanym przez Johnnego99 artykule (doRzeczy) pisze o braku potencjału rewolucyjnego w społeczeństwie. Na razie może rzeczywiście nie ma, ale sądzę, że rośnie grupa niezadowolonych (ostatnio doszli górnicy, nauczyciele). Podsycane nastroje mogą ten potencjał zwieszać. O milion wściekłych ludzi nie jest aż tak trudno.
_________________ "Przechowujemy zaś ten skarb w naczyniach glinianych, aby z Boga była owa przeogromna moc, a nie z nas" (2 Kor 4)
|
Wt gru 20, 2016 13:13 |
|
 |
Johnny99
|
Qwerty2011 napisał(a): Na razie może rzeczywiście nie ma, ale sądzę, że rośnie grupa niezadowolonych (ostatnio doszli górnicy, nauczyciele). Podsycane nastroje mogą ten potencjał zwieszać. O milion wściekłych ludzi nie jest aż tak trudno. Ja też tak sądzę, ale kto odpowiada za to, że ta grupa rośnie? Chyba nie KOD? Niech PiS zacznie rządzić normalnie i skupi się na rozwiązywaniu istniejących problemów, zamiast tworzyć nowe (nauczyciele!). Tylko że raczej tego nie zrobi, bo oni nie umieją rządzić normalnie.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt gru 20, 2016 13:16 |
|
 |
Andy72
|
Alus napisał(a): Andy72 napisał(a): Alus, z nabożeństwem czytasz gazetę Michnika? Nabożeństwo zostawiam Bogu. A w GW przynajmniej nie wyczytam takich bzdur jakie Ty wyczytujesz w innej prasie - A Rosja jest krajem, który jako pierwszy bohatersko i straceńczo walczył z bolszewikami..... Ja w guanie wyczytałem nie tyle proste bzdury co inteligentnie zrobioną propagandę. A Rosja: A Denikin, Judenicz i Kołczak nie walczyli z bolszewizmem??
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Wt gru 20, 2016 13:31 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Qwerty2011 napisał(a): Myślę, że prawica zagalopowała się w pogoni za wrogiem. Kogo nazywasz prawicą, bo już się gubię: z jednej strony opinie, że PiS to lewica, a z drugiej wszyscy przeciw PiS to lewactwo (nie czytam TVRepublika ani jej nie oglądam. Żadnej TV nie oglądam - dla jasności). Qwerty2011 napisał(a): Sam obserwuję od jakiegoś czasu jak zmienia się język komentarzy na portalach prawicowych. Z tego co czytam w komentarzach na Money.pl i DEON, to w niewybrednym języku przodują zwolennicy PiS, co nie znaczy, że po drugiej stronie same fiołki. Qwerty2011 napisał(a): Takie twierdzenia są jednak niezamierzoną manipulacją. Nie rozróżniają różnych typów imigrantów wśród tych, którzy napływają do Europy. Są tam też oczywiście ludzie potrzebujący pomocy, ale i są tam terroryści i Ci, którzy nie zamierzają przystosowywać się do naszych wartości (a chcą nam narzucać swoje). Chrześcijaństwo daje nam prawo do obrony przed wrogami a nawet nam to nakazuje - choćby w ramach obowiązków stanu (obrona rodziny) czy wiary Mieszasz pojęcia. Po pierwsze: nie widzę tu żadnej manipulacji. Po drugie: Po choinkę stawiasz pusty talerz, skoro w kazdym, kto zapuka do Twoich drzwi widzisz terrorystę? Gratulacje!! Mój wykładowca od KNS powiedział kiedyś tak: wolę dać proszącemu, nawet jeśli okaże się oszustem niż z obawy przed oszustwem nie pomóc potrzebującemu.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Wt gru 20, 2016 13:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Andy72 napisał(a): Alus napisał(a): Andy72 napisał(a): Alus, z nabożeństwem czytasz gazetę Michnika? Nabożeństwo zostawiam Bogu. A w GW przynajmniej nie wyczytam takich bzdur jakie Ty wyczytujesz w innej prasie - A Rosja jest krajem, który jako pierwszy bohatersko i straceńczo walczył z bolszewikami..... Cytuj: Ja w guanie wyczytałem nie tyle proste bzdury co inteligentnie zrobioną propagandę. A Rosja: A Denikin, Judenicz i Kołczak nie walczyli z bolszewizmem?? Tenże Denikin który oskarżał Piłsudskiego, że nie współpracując z "białymi" wspomagał "czerwonych"?
|
Wt gru 20, 2016 15:02 |
|
 |
smokeustachy
|
Kael napisał(a): No prosze, kolejny ktory nie boi sie rzucac oskarzeniami bez pokrycia. W obronie zlodziei? Jakies dowody?
Plujcie dalej. Tylko potem miejcie pretensje tylko do siebie, ze pogarda, ktora dyszycie wroci do was. A to nie było wjazdu CBA na Sąd Apelacyjny w Krakowie, który przytulił dziesięć baniek?
_________________ Smok Eustachy http://smocze.opary.salon24.pl/ http://blog.wiara.pl/SmoczeOpary
|
Wt gru 20, 2016 16:19 |
|
 |
Andy72
|
Alus napisał(a): Tenże Denikin który oskarżał Piłsudskiego, że nie współpracując z "białymi" wspomagał "czerwonych"? Właśnie, Piłsudski zdradził, a Denikin "jak śmiał by o tym wspomnieć"!
|
Wt gru 20, 2016 17:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Andy72 napisał(a): Alus napisał(a): Tenże Denikin który oskarżał Piłsudskiego, że nie współpracując z "białymi" wspomagał "czerwonych"? Cytuj: Właśnie, Piłsudski zdradził, a Denikin "jak śmiał by o tym wspomnieć"! Zdradził tych, którzy ciemiężyli Polskę przez 123 lata, z których rąk kraj spłynął krwią w trzech powstaniach....Ty rozumiesz jakie wypisujesz dyrdymały 
|
Wt gru 20, 2016 17:46 |
|
 |
Andy72
|
To czerwoni byli lepsi ? Doucz się historii.
|
Wt gru 20, 2016 17:53 |
|
|
|