Katastrofa smoleńska - przyczyny, skutki, refleksje
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Katastrofa smoleńska - przyczyny, skutki, refleksje
Cytuj: Czasem,~ Alus, w twoim zaślepieniu słychać cos jakby echo anielskich trąb i tętent koni Apokalipsy Pochlebiasz mi  ....Apokalipsa to radosne objawienie końca zła na ziemi.....jeśli dołożę choć gram do unicestwiania zła, to chwała Bogu  olekasa - "zezwalać na grzech" - czy to aby nie popieranie osób oskarżających bez dowodów ludzi o zbrodnie?
Ostatnio edytowano N sty 16, 2011 22:28 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
N sty 16, 2011 22:20 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Tyle że to ani MAK-u, ani Putina, ani Alus oraz Kamali nie obchodzi. Oni chcą mieć spokój za wszelka cenę a prawdę położą na ołtarzu tego spokoju i dobrych stosunków z Rosją. Właściwe to wszystko poświęca aby utrzymać III RP, bo to jest tutaj najważniejsze. Każda ofiara jest tego warta aby nie wróciła IV RP. A Ty stale swoją mantrę...... Może w końcu zdecydujesz - odchodzili?......czy podobnie jak Gita, twierdzisz, że lecieli naprowadzani przez Rosjan do "lądowania przed lotniskiem"?.
|
N sty 16, 2011 22:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Cytuj: Czasem,~ Alus, w twoim zaślepieniu słychać cos jakby echo anielskich trąb i tętent koni Apokalipsy Pochlebiasz mi  ....Apokalipsa to radosne objawienie końca zła na ziemi.....jeśli dołożę choć gram do unicestwiania zła, to chwała Bogu  Niemcy też dokładali, i widać na archiwalnych fotografiach las rąk uniesionych do góry w charakterystycznym geście. Do dziś się wypierają, że to nie byli oni. Ktoś im wybrał Hitlera, i nawet nie ma do kogo mieć o to pretensji. Wot, żizń.
|
N sty 16, 2011 22:28 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Niemcy też dokładali, i widać na archiwalnych fotografiach las rąk uniesionych do góry w charakterystycznym geście. Do dziś się wypierają, że to nie byli oni. Ktoś im wybrał Hitlera, i nawet nie ma do kogo mieć o to pretensji. Wot, żizń. Do jakich arsenałów jeszcze sięgniesz w swoim nie zaślepieniu i "pozwalaniu ludziom odpowiadać za samych siebie"?
|
N sty 16, 2011 22:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dafny, znowu prowadzisz! A Ty ~Alus, znowu manipulujesz! viewtopic.php?f=36&t=27016&start=150 :
Post Re: list o. L. Wiśniewskiego do nuncjusza - "Nie jest dobrze Wiesz ~Alus, mnie najbardziej interesuje to, czy Bóg jest ze mną. I czy po drugiej stronie odnajdę wszystkich, których kocham. Bo człowiek jest ważny, i nie po to się rodzi, żeby potem szedł na zatracenie. Z naturalnych i oczywistych powodów najbardziej troszczę się o tych, co są mi bliscy. Oczywiście, należąc do Kościoła mam mieć na uwadze zbawienie wszystkich ludzi. I tak właśnie jest, ale pierwszeństwo ma moje najbliższe otoczenie. Całego świata i tak nie zbawię. Poza tym uważam, że należy ludziom pozwolić odpowiadać za siebie samych. A już na pewno należy taką swobodę pozostawić tym, co mają wiedzę i świadomość na lepszym poziomie niż reszta populacji.
Więc nie zajmuję się tym, czy Bóg jest z niektórymi duchownymi; jeśli mają wiarę, niech się sami o to zatroszczą.
A teraz odpowiedz mi, na jakiej podstawie nawiązałaś do mojej wypowiedzi z tamtego wątku, w dodatku nie pierwszy raz.
|
N sty 16, 2011 23:33 |
|
|
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Nasilenie trollingu i spamu na forum w ostatnich dniach jest ewidentne i szokujące. Panie i Panowie! Proszę wziąć pod uwagę, że temat dotyczy tragicznej śmierci najlepszych córek i synów Polski, którzy jechali uczcić osobiście pamięć ponad 20 tysięcy Polaków zabitych w Katyniu. Apel do Administracji. Proszę stawać na głowie, banować, kasować, ostrzegać, jednak nie zamykać tematu, właśnie teraz, gdy zmierza on do swojego wyjaśnienia. Trollujące osoby, po przeczytaniu oświadczenia Saxona, chwilę wstrzymały oddech, a potem, zapewne w porozumieniu, zaczęły działać na rzecz zamknięcia tematu przez administrację. Tymczasem... Cytuj: Zdaniem Marcina Dubienieckiego, męża i pełnomocnika Marty Kaczyńskiej-Dubienieckiej, "hipoteza ewentualnego przestępstwa zamachu na prezydenta Lecha Kaczyńskiego jest bardziej aktualna aniżeli dotychczas" - informuje tvn24.pl.
Uważa on, że załoga Tu-154 została wprowadzona w błąd, co strona rosyjska próbowała ukryć.
Według Dubienieckiego, odczyty z czarnych skrzynek, których dokonało Centralne Laboratorium Kryminalistyczne "w sposób jednoznaczny potwierdzają nierzetelność raportu MAK".
"Gazeta Wyborcza" napisała w sobotę, że polska komisja badająca katastrofę smoleńską zakwestionowała jedno z istotnych ustaleń MAK, czyli to, że kapitan Arkadiusz Protasiuk chciał lądować "za wszelką cenę", opierając się na ustaleniach Centralnego Laboratorium Kryminalistycznego KGP.
W grudniu ub. roku eksperci fonoskopii odczytali z czarnych skrzynek zdanie Protasiuka: "Odchodzimy". Strona polska powoływała się na te ustalenia w swoich uwagach do raportu MAK. "Zgodnie z zapisem CRV (Cockpit Voice Recorder), odczytanym przez stronę polską, dowódca załogi zgłosił, po minięciu wysokości 100 metrów, że odchodzi na drugi krąg. Drugi pilot to potwierdził" - czytamy.
Zaoferowała też MAK ekspertyzę fonoskopijną przed opublikowaniem końcowego raportu. MAK jej nie wykorzystał. W raporcie napisał, że "decyzji dowódcy statku powietrznego o odejściu na drugi krąg nie było". Źródło: http://wiadomosci.onet.pl/raporty/katas ... omosc.htmlCzasem jest tak, że tragiczna sytuacja, nawet taka jak zbrodnia, dzieje się za sprawą czynników nie do końca świadomych co czynią i do czego prowadzą. Nie w pełni świadoma zbrodnia, do której doprowadzono jakby niechcący, a jednak za sprawą różnych czynników politycznych i technicznych, a następnie usiłowano zatuszować te przyczyny - jest zamachem, podobnie jak zbrodnia zaplanowana z zimną krwią. Czy zamach był wynikiem zestawu świadomych działań, czy nie, to jest on faktem. Nagonka na polskiego Prezydenta ze strony części polskiego społeczeństwa, a także ze strony czynników rosyjskich, które sterowały dramaturgią uroczystości katyńskich - przekształciła się w zbrodniczy zamach. Władze rosyjskie szykują w Smoleńsku kolejne uroczystości w rocznicę zamachu, którego jakoby nie było. Na miejscu rodzin, nie jechałbym tam.
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
Pn sty 17, 2011 7:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
oleksa57 napisał(a): Dafny, znowu prowadzisz! A Ty ~Alus, znowu manipulujesz! viewtopic.php?f=36&t=27016&start=150 :
Post Re: list o. L. Wiśniewskiego do nuncjusza - "Nie jest dobrze Wiesz ~Alus, mnie najbardziej interesuje to, czy Bóg jest ze mną. I czy po drugiej stronie odnajdę wszystkich, których kocham. Bo człowiek jest ważny, i nie po to się rodzi, żeby potem szedł na zatracenie. Z naturalnych i oczywistych powodów najbardziej troszczę się o tych, co są mi bliscy. Oczywiście, należąc do Kościoła mam mieć na uwadze zbawienie wszystkich ludzi. I tak właśnie jest, ale pierwszeństwo ma moje najbliższe otoczenie. Całego świata i tak nie zbawię. Poza tym uważam, że należy ludziom pozwolić odpowiadać za siebie samych. A już na pewno należy taką swobodę pozostawić tym, co mają wiedzę i świadomość na lepszym poziomie niż reszta populacji.
Więc nie zajmuję się tym, czy Bóg jest z niektórymi duchownymi; jeśli mają wiarę, niech się sami o to zatroszczą.
A teraz odpowiedz mi, na jakiej podstawie nawiązałaś do mojej wypowiedzi z tamtego wątku, w dodatku nie pierwszy raz. Każdy jest odpowiedzialny za swoje słowa. W jednym wątku piszesz, że należy ludziom pozwolić odpowiadać za siebie samych, to logiczne, że jest to norma, którą kierujesz się w innych wypowiedziach. Zatem tak ja, jak i Ty mamy niezbite prawo do własnych ocen i opinii. Nie podoba Ci się moja ocena, to przekonaj mnie, że nie mam racji, ale nie sprowadzaj dyskusji do deprecjonowania, dyskredytowania. "Ty jesteś taka, siaka".....też tak potrafię.
|
Pn sty 17, 2011 8:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Może w końcu zdecydujesz - odchodzili?......czy podobnie jak Gita, twierdzisz, że lecieli naprowadzani przez Rosjan do "lądowania przed lotniskiem"?. Jedno drugiemu nie przeczy ponieważ byli wcześniej naprowadzani na lądowanie wg błędnych wskazań (czy też jego próbę) i w odpowiednim momencie była komenda odwrotu lecz z powodu błędnego naprowadzania stał się on niemożliwy do zrealizowania i zakończyło się to wszystko katastrofą. Mały kwiatek ma rację, że Alus i inne osoby próbują temat zamknąć jako wysoce im oraz rządowi niewygodny a ten cytat jest też tego dowodem gdzie próbuje mieszać się fakty lub zestawiać je w ten sposób aby stworzyć wrażenie dysonansu informacyjnego.
|
Pn sty 17, 2011 9:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Jedno drugiemu nie przeczy ponieważ byli wcześniej naprowadzani na lądowanie wg błędnych wskazań (czy też jego próbę) i w odpowiednim momencie była komenda odwrotu lecz z powodu błędnego naprowadzania stał się on niemożliwy do zrealizowania i zakończyło się to wszystko katastrofą. Jak trzeba to ogień z wodą połączysz, byle pasowało do teorii Cytuj: Mały kwiatek ma rację, że Alus i inne osoby próbują temat zamknąć jako wysoce im oraz rządowi niewygodny a ten cytat jest też tego dowodem gdzie próbuje mieszać się fakty lub zestawiać je w ten sposób aby stworzyć wrażenie dysonansu informacyjnego. Ja i inne osoby mają świadomość, że temat nie zamknie się i za 10 lat. A wersja zamachu jest wygodna dla rzadów 10 lat wstecz, bo wszystkie kolejne z aktualnym, mają na sumieniu zaniedbania w szkoleniu, i wszystkie wykazały się strachem nie kupując nowego samolotu. I prawa jest taka, że ani Tusk 7.04, ani sp. L. Kaczyński nie powinni lądować pod Smoleńskiem, na zdezelowanym, z 50-tych lat pasie imitującym lądowisko. Bo nie jest to lotnisko, tylko prymitywne sowieckie lądowisko.
Ostatnio edytowano Pn sty 17, 2011 9:37 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Pn sty 17, 2011 9:33 |
|
 |
Johnny99
|
Ciekawe kiedy Alus i Kamala zrozumieją, że cały spór w tym wątku zostałby zamknięty, gdyby tylko przyznały, że Tusk i rząd nie są święci i nieskalani. Jak widać, jest to kompletnie ponad ich siły, będą się kłócić do u*** śmierci, bo obrona miłościwie panującej władzy jest dla nich ważniejsza niż wszystko inne. Smutne, naprawdę.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn sty 17, 2011 9:36 |
|
 |
przempro
zbanowany na stałe
|
Cytuj: Proszę wziąć pod uwagę, że temat dotyczy tragicznej śmierci najlepszych córek i synów Polski, którzy jechali uczcić osobiście pamięć ponad 20 tysięcy Polaków zabitych w Katyniu.
Niedobrze sie robi czytając takie bzdurne peany. Jacy to "najlepsi"? Normalni obywatele jak każdy inny, a nie żadne wyjątkowe osobostpści. Przestańcie na siłe robić z nich "kwiat polskości". Skoro nie byli nim za życia to pośmierci tworzenie mitów o nadzwyczajności tych ludzi budzi we mnie odraze, a wręcz obrzydzenie. Takie polityczne żerowanie na trupach, typowo polskie zachowanie. Można byc nikim, ale wystarczy zginąc w jakiejś katastrofie i staje się z automatu osoba wybitną. To już przestaje być śmieszne to staje się obrzydliwe.
|
Pn sty 17, 2011 9:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Ciekawe kiedy Alus i Kamala zrozumieją, że cały spór w tym wątku zostałby zamknięty, gdyby tylko przyznały, że Tusk i rząd nie są święci i nieskalani. Jak widać, jest to kompletnie ponad ich siły, będą się kłócić do u*** śmierci, bo obrona miłościwie panującej władzy jest dla nich ważniejsza niż wszystko inne. Smutne, naprawdę. A kiedy Ty zrozumiesz, że nie chodzi o obronę rządu, który sam bezmyślnie pozwolił sobie organizowac lądowanie 7.04 premiera na zaniedbanym, prymitywnym lądowisku i też w asyście grupy waznych ludzi w państwie. Chodzi o dochodzenie, które nie jest tak prościutkie, jednoznaczne, jak Ty i co poniektórzy przedstawiają rząd winien i basta. A winnych jest cała rzesza ludzi ze strony polskiej, rosyjskiej, żywych i zmarłych. "Do u....... śmierci" - a jakbyś nie zauważył, to część userów podzielających moje i Kamali poglądy, zrezygnowała z dyskusji ze zwolennikami "jedynie słusznej oceny", bo uznali, że nie ma sensu nieustannie kopać się z koniem. Spasuję, myślę że Kamala także, pozostańcie sobie we własnym gronie i rozwijajcie coraz bardziej karkołomne teorie zamachu, winy.....udatnych pomysłów życzę 
|
Pn sty 17, 2011 9:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
osiris napisał(a): Mały kwiatek ma rację, że Alus i inne osoby próbują temat zamknąć jako wysoce im oraz rządowi niewygodny a ten cytat jest też tego dowodem gdzie próbuje mieszać się fakty lub zestawiać je w ten sposób aby stworzyć wrażenie dysonansu informacyjnego. osiris, tylko Alus zapamietales? Ja bym zaczela: kosiarz, oleksa57 i Alus. W tej kolejnosci. A i osiris i maly_kwiatek tez nie od tego (zeby offtopy robic). Teraz mozesz jeszcze mnie dopisac. A tu osiris napisał(a): Cytuj: Może w końcu zdecydujesz - odchodzili?......czy podobnie jak Gita, twierdzisz, że lecieli naprowadzani przez Rosjan do "lądowania przed lotniskiem"?. Jedno drugiemu nie przeczy ponieważ byli wcześniej naprowadzani na lądowanie wg błędnych wskazań (czy też jego próbę) i w odpowiednim momencie była komenda odwrotu lecz z powodu błędnego naprowadzania stał się on niemożliwy do zrealizowania i zakończyło się to wszystko katastrofą. Piszesz , o dziwo, rozsadnie. Jezeli ostatnie informacje z polskiego sledztwa (ktorego podobno nie ma, a jezeli jest to i tak malo istotne "dla swiata") sie potwierdza i zostana fachowo przekazane w naszym raporcie, to Rosjanie beda mieli troche gorszy humor. Bo z tego, co strona polska (ktora jak rozumiem po raporcie MAKu poczula sie zwolniona od obowiazku chronienia informacji, zeby nie bylo zarzutow ze strony rosyjskiej ze to my sie nie trzymamy konwencji) ujawnia, wieza nie do konca wiedziala gdzie samolot jest (brak nagran wideo), byla w rozsypce technicznej i organizacyjnej, a jakis balwan (nie wiem, czy juz zidentyfikowany) kazal sprowadzac do 100m. Z tego co czytalam, kiedy samolot jest podrywany na drugi krag, to w pierwszej fazie opada o kilkadziesiat metrow. I to faktycznie mogla doprowadzic do tragedii. Byli za nisko, "dzieki" wspolpracy z wieza. Tyle, ze mnie przeraza cos innego: Rosjanie beda sie zapierac, ze lot byl cywilny, czyli pilot musial decydowac, a my zakladamy (a pewnie i tak ten lot byl rozumiany), ze to lot panstwowy, czyli wojskowy i to wieza decyduje. W ten sposob powstal chaos, ktory tez do tragedii doprowadzil. Pilot uwazal, ze "wieza wie lepiej", a wieza, ze "pilot powinien". Przypomina mi to nie tak dawna, wrecz nieprawdopodobna katastrofe nad Niemcami poludniowymi, kiedy rosyjski samolot pasazerski z dziecmi na pokladzie zderzyl sie na wysokosc 10 km z maszyna transportowa. Sledztwo wykazalo, ze zawiodlo mnostwo czynnikow: - nie ma jasnego statusu prawnego, na pismie, kto nadzoruje te przestrzen powietrzna. "Zwyczajowo", bo to obszer bezposredniego nalotu na lotnisko w Zurichu, robia to kontrolerzy ze Szwajcarii. Ale nad terytorium niemieckim. Nie wiem, czy po 10 latach wiadomo, ktory kraj pwoinien placic odszkodowanie. - kontroler ze Szwajcarii lotu byl sam, bo drugi wyszedl na przerwe (to bylo w nocy) - telefony i inne systemy lacznosci byly w konserwacji i kontrolerzy z innych wiez na terytorium Niemiec nie mogli sie dodzwonic, zeby ostrzec o zagrozeniu, choc znacznie wczesniej je dostrzegli - Kiedy kontroler sie zorientowal, ze samoloty sie spotkaja, nakazal jednej z maszyn znizyc lot. Prawie jednoczesnie zadzialaly systemy w samolotach, ostrzegajace o kolizji i wydaly polecenie temu samolotowi: wznoszenia, drugiemu: znizania. Jednak pilot rosyjski zapytal kontrolera o potwierdzenie rozkazu znizania, a potem je wykonal. Bo piloci rosyscy wierza ludziom a nie przyrzadom. I wydarzylo sie to wszystko pod kontrola wiezy w Szwajcarii, w warunkach, kiedy praktycznie nie moglo to sie zdarzyc (to byly jedyne dwa samoloty w obszarze wielu kilometrow kwadratowych) i na pewno nie byl to zamach.
Ostatnio edytowano Pn sty 17, 2011 10:12 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Pn sty 17, 2011 9:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kamala, tym się różnisz od Alus że piszesz z reguły merytorycznie a Alus demagogicznie i to Ci się zapisuje in plus. Z demagogią trudno jest polemizować jeśli w ogóle jest to możliwe. Alus napisała: Cytuj: Ja i inne osoby mają świadomość, że temat nie zamknie się i za 10 lat Co nie szkodzi mącić i torpedować takowe tematy przez rząd jak i jego fanów.
Ostatnio edytowano Pn sty 17, 2011 10:07 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Pn sty 17, 2011 10:04 |
|
 |
przempro
zbanowany na stałe
|
Wrócę do mojego poprzedniego posta. Przemyślałem i stwierdziłem, że maly_kwaitek ma trochę racji. No bo rzeczywiście podpity oficer na służbowym wyjeździe to prawdziwy obraz "najlepszego syna Polski".
Zwykły normalny Polak za 0,6 promila alkoholu w pracy, zostaje zwolniony. "Najlepszych synów" jednak broni się Termopil
|
Pn sty 17, 2011 10:05 |
|
|
|