Pedofilia: temat do rozmowy
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Pedofilia: temat do rozmowy
Cytuj: Alus Cytuj: złodziej nigdy nie dokona takiego spustoszenia w psychice, determinującego całe życie ofiary, jak czyni to właśnie pedofil. Owszem. Złodziej jest znacznie pod tym względem gorszy. Bo kradzież jest zawsze subiektywnie odbierana przez ofiarę jako krzywda, a pedofilia - niekoniecznie. Każdy nawet bardzo skrzywdzony przez złodzieja człowiek ma świadomość, że wszelkie dobra materialne, to jedynie rzecz nabyta - dziś je masz, a jutro możesz stracić, a na wieczność nic z tego nie zabierzesz. Zniszczenie psychiki dziecko, to w ogromnej większości zniszczenie życia doczesnego i wiecznego, bo doznane zło w dzieciństwie zazwyczaj generuje dokonywanie zła w dalszym życiu. Straty z dzieciństwie kształtują całe dorosłe życie - klarownie wykłada to śp ks. K. Grzywocz w książce "W duchu i przyjaźni".
|
Pn sty 07, 2019 14:05 |
|
|
|
 |
Amos
|
Alus napisał(a): Zniszczenie psychiki dziecko, to w ogromnej większości zniszczenie życia doczesnego i wiecznego(...). Kim jesteś, że tak łatwo decydujesz o życiu wiecznym skrzywdzonych? 
_________________ Pokój i dobro :)
|
Pn sty 07, 2019 19:07 |
|
 |
zepp
|
Małgosiaa napisał(a): zepp napisał(a): Bardzo łatwo jest mówić, jednocześnie dezawuując świadectwa, że ofiara tyle lat milczała, dlaczego dopiero teraz Bardzo łatwo też jest oczernić kogoś niewinnego. Pat. To Twoja ocena... Ten pat skutkuje krzywdzeniem dzieci, no bo co ja tam wiem, moja chata skraja...
_________________ Jeśli można na coś poradzić, po cóż rozpaczać, Jeśli nie można, na cóż ronić łzy ...
|
Wt sty 08, 2019 6:53 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Amos napisał(a): Alus napisał(a): Zniszczenie psychiki dziecko, to w ogromnej większości zniszczenie życia doczesnego i wiecznego(...). Kim jesteś, że tak łatwo decydujesz o życiu wiecznym skrzywdzonych?  Czy decyduję, czy jedynie wskazują taką ewentualność.....a to radykalna różnica.
|
Wt sty 08, 2019 8:34 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
zepp napisał(a): Ten pat skutkuje krzywdzeniem dzieci, no bo co ja tam wiem, moja chata skraja... Czyli co? Niewinnie oskarżony w jakimś stopniu krzywdzi dzieci? To raczej on jest skrzywdzony i o tym mówię nie negując krzywdy dzieci, które rzeczywiście tej krzywdy doznały.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Wt sty 08, 2019 8:36 |
|
|
|
 |
pilaster
|
Małgosiaa napisał(a): zepp napisał(a): Ten pat skutkuje krzywdzeniem dzieci, no bo co ja tam wiem, moja chata skraja... Czyli co? Niewinnie oskarżony w jakimś stopniu krzywdzi dzieci? Małgosiaa nadal nie załapała, że nie ma żadnych niewinnych. Kazdy ksiądz to pedofil, co najwyżej jego sprawa została zatuszowana i zamieciona pod dywan.
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Wt sty 08, 2019 9:59 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Ależ Małgosiaa od bardzo dawna wie, że każdy ksiądz to pedofil 
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Wt sty 08, 2019 10:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tyle tylko, że to sami duchowni pedofile zafundowali wszystkim duchownym ten los, bez iskry nie ma ognia. A mądrzy duchowni nie usiłują ukryć, usprawiedliwić winnych, ale profilaktycznie wydają "Kodeks właściwego postępowania w zakresie ochrony dzieci i młodzieży", archidiecezja warszawska.
|
Wt sty 08, 2019 10:34 |
|
 |
Padre77
|
Ale to nie znaczy, że trzeba powielać te nieprawdziwe stereotypy. Każdy pedofil czy to złapany i osądzony, czy też nie złapany i bezkarny to zbrodniarz godzien surowej kary. Ale również każdy oszczerca, który kłamliwie pomawia innego człowieka o pedofilię jest niewiele mniej winien od faktycznego pedofila. Tak jak pedofil wywiera destrukcyjny wpływ na swoją ofiarę, tak też oszczerca kłamliwie pomawiający innego człowieka o pedofilię wywiera destrukcyjny wpływ na swoją ofiarę (bo tak należy nazwać człowieka niesłusznie pomówionego o pedofilię).
_________________ "Jeśli Mojżesza i Proroków nie słuchają, to choćby kto z umarłych powstał, nie uwierzą" (Lk 16,31)
|
Wt sty 08, 2019 10:39 |
|
 |
Kozioł
|
@Małgosiaa W okresie międzywojennym w sądzie zeznania świadka "prawdziwego Polaka" równoważyło zeznanie co najmniej dwóch, a najlepiej 3 Żydów. Ile musi być dziś zeznań poszkodowanych aby przeważyło zeznanie jednego pedofila ubranego w czerń lub purpurę? Ile musi być poszkodowanych aby przeważyło pomnik księdza pedofila? @Alus To nie księża pedofile zapracowali na to. To księża i biskupi, włączając biskupa Rzymu zapracowali na obecny kryzys. Pedofile będa w każdej grupie i to jest jasne. Bezkarność znaleźli w KK. Tuszowanie, przenoszenie, łapówki w zamian za milczenie. Gdyby nie zmowa milczenia, to nie byłoby żadnego problemu. Episkopat Polski dostał polecenie przygotowania raportu na temat pedofilii w Kościele w Polsce piec lat temu. Chyba chce Franciszka przeczekać 
_________________ Metodyści Polska Rada Ekumeniczna
|
Wt sty 08, 2019 10:44 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Kozioł napisał(a): @Małgosiaa W okresie międzywojennym w sądzie zeznania świadka "prawdziwego Polaka" równoważyło zeznanie co najmniej dwóch, a najlepiej 3 Żydów. Ile musi być dziś zeznań poszkodowanych aby przeważyło zeznanie jednego pedofila ubranego w czerń lub purpurę? Ile musi być poszkodowanych aby przeważyło pomnik księdza pedofila? O czym Ty do mnie mówisz?  Nie wierzę, że nie rozumiesz tego co napisałam, a właściwie o czym piszę od samego początku. Powyższym wpisem tylko potwierdzasz moje przypuszczenia dotyczące celu jaki sobie załozyłeś.
|
Wt sty 08, 2019 10:50 |
|
 |
Kozioł
|
Małgosiaa napisał(a): Powyższym wpisem tylko potwierdzasz moje przypuszczenia dotyczące celu jaki sobie załozyłeś. Chciałem przetestowac czy i na ile zmieniła sie postawa wobec pedofilii w KK. I teraz wiem, że wiele osób pochyla się nad problemem, ma własne przemyślenia, a np. @pilaster nadal zyje we własnym swiecie @Małgosiaa z założenia przyjmuje, ze to atak na KK @Mrs_Hadley przyjmuje poze obronną, nadal nie czyta tekstów, a same nagłówki i ząda dowodów już w tekstach zawartych Tych, którzy poczują się poruszeni tym testem: przepraszam (choć może nie ze skruchą). Jestem ciekaw waszego zdania na temat Jankowskiego. Bajki to? Atak na Kościół? Fantazje i oszczerstwa? Czy waszym zdaniem niechciany pomnik powinien być przeniesiony np. na teren KK?
_________________ Metodyści Polska Rada Ekumeniczna
|
Wt sty 08, 2019 11:07 |
|
 |
Padre77
|
Kozioł napisał(a): Jestem ciekaw waszego zdania na temat Jankowskiego. Bajki to? Atak na Kościół? Fantazje i oszczerstwa? Trudno wyrażać zdanie mając za podstawę tylko jakieś doniesienia prasowe. Prowokujesz do dyskusji o plotkach. Póki nie ma faktów, póty nie ma o czym rozmawiać.
_________________ "Jeśli Mojżesza i Proroków nie słuchają, to choćby kto z umarłych powstał, nie uwierzą" (Lk 16,31)
|
Wt sty 08, 2019 11:18 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Kozioł napisał(a): @Małgosiaa z założenia przyjmuje, ze to atak na KK Nie pleć bzdur. Jaki test? Nie od dzisiaj czytam Twoje posty i nie od dzisiaj ten mój wniosek, który wyciągnęłąm z róznych dyskusji z Tobą, także teologicznych. I nie mówię o ataku na KK w sensie globalnym, chociaż tu też każda okazja do dokopania jest dobra, ale konkretnie o Twojej postawie.
|
Wt sty 08, 2019 11:36 |
|
 |
pilaster
|
Alus napisał(a): A mądrzy duchowni nie usiłują ukryć, usprawiedliwić winnych. a kto usiłuje kryć, czy usprawiedliwiać winnych? Kozioł Cytuj: W okresie międzywojennym w sądzie zeznania świadka "prawdziwego Polaka" równoważyło zeznanie co najmniej dwóch, a najlepiej 3 Żydów. Kozioł sam wymyślił tą brednię, czy skorzystał z gotowca dostarczanego przez Biuro Polityczne? Cytuj: To księża i biskupi, włączając biskupa Rzymu zapracowali na obecny kryzys. Jaki kryzys? Cytuj: Pedofile będa w każdej grupie i to jest jasne. Bezkarność znaleźli w KK. doprawdy? Jak wygląda ta bezkarność? Mają immunitet od działań policji i prokuratury? Sądy ich nie mogą skazywać?
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Wt sty 08, 2019 11:41 |
|
|
|