Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 22:34

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1396 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 94  Następna strona
 Krzyż pod pałacem prezydenckim. 
Autor Wiadomość
Post Re: Krzyż pod pałacem prezydenckim.
Cytuj:
Najbardziej przykre w tym wszystkim jest zachowanie wielu katolików, księży, czy nawet hierarchów. Kościół milczy. A wielu katolikom podoba się to co się dzieje, bo przecież trzeba zrobić porządek z fanatykami, którzy tylko szkodzą naszej wierze. Mam wrażenie, że wielka niechęć do Jarosława Kaczyńskiego powoduje, że część osób jest zdolna zaakceptować największą nawet "chamówę", jeśli dopieka ona politycznym rywalom. Nawet jeśli dotyka ona wiary w którą ponoć się wierzy.
Obszerniejszy opis tego co się dzieje pod krzyżem i moje zdanie na ten temat umieściłem na swoim blogu:
http://zbigniew-kaliszuk.blog.onet.pl/W ... 12343338,n

Odnoszę odwrotne wrażenie.
Jawne, często podczas Mszy św, nawoływanie za poparciem J. Kaczyńskiego.
Oskarżanie z ambon o moderstwo pod Smoleńskiem "najlepszego prezydenta".
Oskarżanie B. Komorowskiego, przypisywanie mu samych złych intencji przez poszczegółnych hierarchów i w mediach katolickich.
Mianowanie "obudzonym narodem" przez abp. Michalika kilkudziesięciu osobowej grupy "obrońców".
Wszystko to niezbicie świadczy o niechęci dużej części hierarchii, duchownych do nowego Prezydenta, stąd milczenie, udawanie, że "sprawa krzyża nie jest sprawą Kościoła".
Ciekawe czy imami odwazyliby się powiedzieć, że cyrki pod wizerunkiem Mahometa, półksiężycem, "nie jest sprawą Islamu"???

Śr sie 11, 2010 13:28
Miasto tak samo przyzwala na te wybryki, jak na modly obroncow. To sa skutki uboczne demokracji.

Dopoki wszyscy unikaja zdecydowanych wypowiedzi i konsekwentej jej realizacji, bez wzgledu na wrzaski przeciwnikow i zwolennikow, bedzie jak jest. Niestety "sila przed prawem jest jeszcze"...
Jedni wrzeszcza cos o sukach itp, drudzy o moherach, Kosciol umywa rece od krzyza i ustepuje pola, miasto nie wtraca sie w swobodne wyrazanie pogladow obu stron... Fajnie: pelna wolnosc
Zbynialdo napisał(a):
Najbardziej przykre w tym wszystkim jest zachowanie wielu katolików, księży, czy nawet hierarchów. Kościół milczy. A wielu katolikom podoba się to co się dzieje, bo przecież trzeba zrobić porządek z fanatykami, którzy tylko szkodzą naszej wierze. Mam wrażenie, że wielka niechęć do Jarosława Kaczyńskiego powoduje, że część osób jest zdolna zaakceptować największą nawet "chamówę", jeśli dopieka ona politycznym rywalom. Nawet jeśli dotyka ona wiary w którą ponoć się wierzy.

Uwierzysz mi, jezeli powiem, ze mi jako katoliczce ten cyrk sie nie podoba?
Ale nie podoba mi sie tez jawny sprzeciw fanatycznych obroncow "krzyza dla krzyza" (badz dla pomnika - juz nie wiem, po co on ma tam stac, bo tylko PiS mowi wyraznie: krzyz za pomnik), wbrew decyzjom czynnikow politycznych i koscielnych. Jezeli ktos uwaza, ze biskup to sobie moze gadac, a ja wiem lepiej, wypisuje sie z Kosciola sam. I nie wazne, ze odmawia rozaniec, albo Koronke. Za "Panie, panie" do Krolestwa niebieskiego sie nie wejdzie...

A na niechec do Jaroslawa, to sobie Jaroslaw ciezko zapracowal. Chocby ostatnim cyrkiem wyborczym, kiedy przebral sie za milego i lagodnego dziadka, nawolywal do konca wojny polsko-polskie, po czym po przegranych wyborach zdjal maske i pokazal prawdziwa twarz, czyli taka, jaka znamy od lat. I dlatego zgodze sie z akapitem, ktory podkreslilam na czerowno: obroncy krzyza z roznych stron w niczym jego agresywnym przeciwnikom nie ustepuja.

Śr sie 11, 2010 13:41

Hałas z krzyżem w tle wydaje się zupełnie niepotrzebny.

Myślę, że pytanie "kto go wywołał?" powinno być teraz zastąpione innym pytaniem: "komu zależy, by ten konflikt trwał?". Kto na tym hałasie najwięcej ugra? Z niesmakiem wypowiadam te słowa, ale... kto na krzyżu zrobi największy "kapitał polityczny"? Tylko proszę, niech mi już nikt nie mówi, że ojciec Rydzyk :D

Pozdrawiam.

PS. Nie czytałem wszystkich postów, jedynie z pierwszej i kilku ostatnich stron. Jeżeli po kimś się powtarzam - sorki.

Śr sie 11, 2010 14:29
No i ja sie obawiam, ze najwiecej na tym ugra lewica, ktora bedzie przec do kompletnego rozdzialu panstwa i Kosciola. Wszyscy inni przegraja.

Śr sie 11, 2010 14:33

Kamala pisałaś ,że papież nie zajmuje się duperelami. Tymczasem ta obrona krzyża , stała się problemem na ogromną skalę. Trudno mi uwierzyć ,iż B XVI nie jest w stanie powiedzieć jednego zdania na ten temat.

Należy też zaznaczyć , dzisiaj odbija się na KRK lata ignorowania sił Rydzyka. Można sobie obejrzeć jak na TV tram i RM , przedstawia się obrońców krzyża na miarę męczenników wiary.

Śr sie 11, 2010 14:46

Kamala - prawda.
Pana Zbigniewa zapraszam tutaj: viewtopic.php?f=37&t=25801&start=645
Moje dwa posty w tamtym meijscu niech będa odpowiedzią - w pierwszym pisałam miedzy innymi o tym, dlaczego w tamtym miejscu zarówno krzyża, jak i pomnika byc nie powinno, drugi rozwija kwestię miejsca dla owego pomnika.

Tak, Kosciół pofolgował ojcu Rydzykowi i to on dzisiaj rozdaje karty. W dodatku to własnie głownie jego radio wyprodukowało tych "katolickich patriotów" albio "patriotów katolickich", przez lata straszonych wszystkim co się da, podjudzanych, opatrznie rozumiejących zarówno historię, jak i samo pojecie patriotyzmu.

i jeszcze słówko - sprawa pomnika powinny zająć się historycy, konserwatorzy zabytków, artyści i socjologowie, a nie tłumek zwykłych ludzi. Gdyby o takich sprawach decydowali szarzy obywatele, dziś nie mielibyśmy zadnych zabytków, wszystkie zostałyby byle jak przerabiane przez "chcących", ale nie majacych ku temu ani wiedzy, ani predyspozycji.

Śr sie 11, 2010 14:52
Cytuj:
Należy też zaznaczyć , dzisiaj odbija się na KRK lata ignorowania sił Rydzyka. Można sobie obejrzeć jak na TV tram i RM , przedstawia się obrońców krzyża na miarę męczenników wiary.

Powinni jeszcze zaprezentować artystyczne osiągnięcia współtwórcy HKOK "Sałaciaka" :D :lol:

Śr sie 11, 2010 14:55

ashkel86 napisał(a):
na miarę męczenników wiary.

W sumie... gdy na kogoś pluję za jego poglądy, zawsze robię z niego męczennika. Pod tym względem wolę już Woltera: "Nie zgadzam się z tym co mówisz, ale oddam życie, abyś miał prawo to powiedzieć". Obie strony powinny mieć prawo głosu. Jednak zatrzymanie się na samym konflikcie i pozostanie na jego poziomie, zdaje się samoograniczeniem.

Śr sie 11, 2010 15:00

Rozróznijmy głoszenie poglądów od narzucania poglądów. "Obrońcy", niestety, robia to drugie.

Śr sie 11, 2010 15:28
ashkel86 napisał(a):
Kamala pisałaś ,że papież nie zajmuje się (censored). Tymczasem ta obrona krzyża , stała się problemem na ogromną skalę. Trudno mi uwierzyć ,iż B XVI nie jest w stanie powiedzieć jednego zdania na ten temat.

A mozesz mi wytlumaczyc, jaki powod ma papiez KK zeby ingerowac tam, gdzie go nie prosza? Od tego sa biskupi, zeby zajmowac sie "problemami lokalnymi". Watykan jest od problemow, ktore dotycza wiecej niz jednej diecezji, szczegolnie w roznych miejscach na swiecie.
A biskupi w Polsce jasno mowia, ze ten krzyz to nie jest problem Kosciola. A wiec tym bardziej to nie jest problem papieza.

Widze, ze ty tez masz tendencje do przypisywania winy wszystkim i nikomu: od tego mamy (podobno) instytucje demokratyczne, zeby one dbaly o porzadek w miescie i panstwie. A nie od razu wolanie, ze prowincjonalny problem w Warszawie ma nam zalatwic najlepiej Komisja Miedzynarodowa z papiezem na czele i Putinem z Obama jako czlonkami tejze komisji.

No i chcialam ciebie zapewnic, ze to nie jest problem na skale swiatowa. Media w Niemczech dopiero niedawno wspomnialy o tym i to dlatego, ze byla demonstracja.

Ostatnio edytowano Śr sie 11, 2010 16:25 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Śr sie 11, 2010 15:55

Ukyo napisał(a):
Rozróznijmy głoszenie poglądów od narzucania poglądów. "Obrońcy", niestety, robia to drugie.

Nie czuję, by coś mi narzucili. Chyba mam do tego wystarczający dystans ;-)

Śr sie 11, 2010 16:12

- Decyzja o miejscu, kształcie i materiale tablicy upamiętniającej ofiary katastrofy samolotu pod Smoleńskiem zapadnie najpóźniej w czwartek rano - poinformowała stołeczna konserwator zabytków Ewa Nekanda-Trepka. Zgodnie z wnioskiem Kancelarii Prezydenta tablica ma ma być umieszczona na fasadzie południowego skrzydła Pałacu Prezydenckiego - informuje TVN24.
http://wiadomosci.onet.pl/2209033,11,je ... ,item.html
Czyli ok, tak jak myśłałam - tablica wmurowana w skrzydło boczne, nie na srodku, zasłaniająca pomnik. Mam andzieję, ze to usatysfakcjonuje "obrońców".

Tobie nie - mi tak (i wcale nie chodzi o krzyż).

Śr sie 11, 2010 16:14
czasowo zablokowana

Manifestacje przeciwko krzyżowi przed Pałacem Prezydenckim mogą być wstępem do walki z Kościołem. Polska może znów pogrążyć się w sporach ideologicznych – mówi portalowi Fronda.pl Łukasz Warzecha.

http://fronda.pl/news/czytaj/na_manifes ... kla_holota

Śr sie 11, 2010 16:35
No, moga. I co z tego? Kosciol wyraznie czeka na cud, ale bedzie sie czul ofiara. Tyle, ze na wlasne zyczenie...
Chyba ze panstwo ma obowiazek chronic Kosciol przed inaczej myslacymi?

Śr sie 11, 2010 16:42
Cytuj:
W całej sprawie zasmuca postawa Kościoła. Wydarzyły się co najmniej dwie rzeczy, które są niepokojące. W obliczu ewidentnych kpin z chrześcijaństwa żaden hierarcha nie zabrał głosu, a także – poza jednym kapłanem – nikt nie przyszedł, by wesprzeć obrońców krzyża. Można o nich mówić różne rzeczy, ale oni bronią krzyża – najważniejszego symbolu chrześcijaństwa. Kościół natomiast milczy. Drugim niepokojącym wydarzeniem było to, co zaszło 3 sierpnia. Duchowni nie byli w stanie podejść do krzyża, bo jego obrońcy nie pozwalali im na to. To oznacza, że Kościół nie ma autorytetu. Przez ludzi broniących krzyża jest widziany jako część tej sitwy, która chce krzyż zabrać. Mam wrażenie, że jeśli hierarchia w Polsce będzie przyjmowała dalej taką kunktatorską postawę, to wtedy groźba zapateryzmu stanie się bardziej realna. Moim zdaniem, na razie jednak nie przekroczyliśmy punktu bez odwrotu. Jeśli w ciągu kilkunastu dni uda się tę sytuacje uspokoić i zażegnać spór, to jest jeszcze szansa na zawrócenie z tej drogi. Jeśli się tak nie stanie, lub nie daj Boże stanie się coś gorszego pod Pałacem, to bardzo możliwe, że pójdziemy w stronę walki z Kościołem.

Milczenie kościoła wywołane jest tym, że jest zakładnikiem rządu oraz IPN-u.
1989 rok był też wielkim sukcesem kościoła a teraz to wszystko pójdzie na stos.

Śr sie 11, 2010 16:46
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1396 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 94  Następna strona