Autor |
Wiadomość |
Johnny99
|
 Re: Idziemy na wybory
Ciekawostka - PKW podała wyniki z nieco mniej niż połowy obwodów (20 na 51): Duda 39,69%, Komorowski 29,14%.
Porównując to z wyborami w 2010 r.:
Wyniki z 48,88% obwodów:
Komorowski - 39,08% Kaczyński - 38,34%
Wyniki ostateczne:
Komorowski - 41,54% Kaczyński - 36,46%
Jak widać, 5 lat temu, na podobnym etapie, Komorowski miał 2,46% mniej niż na koniec, a Kaczyński - 1,88% więcej. Gdyby więc założyć, że i teraz Komorowski na koniec zyska ok. 3%, a Duda straci ok. 2%, to dawałoby to wynik: Duda 37,5%, Komorowski 32%. No, to już nie jest marne 1,5% różnicy. Zobaczymy.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn maja 11, 2015 13:02 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Jak widać, 5 lat temu, na podobnym etapie, Komorowski miał 2,46% mniej niż na koniec, a Kaczyński - 1,88% więcej. Gdyby więc założyć, że i teraz Komorowski na koniec zyska ok. 3%, a Duda straci ok. 2%, Tylko, że nie ma podstaw aby zakładać, że początkowa tendencja się odwróci i nagle ci którzy tracili na początku zaczną zyskiwać. Jeśli by się oglądać na ostatnie wybory to można by nawet założyć coś przeciwnego.
|
Pn maja 11, 2015 13:16 |
|
 |
Johnny99
|
Tu rzecz jest w tym, że tradycyjnie jako ostatnie doliczane są największe miasta, w których zwykle wygrywa PO. Dlatego PiS w miarę doliczania głosów traci, a PO zyskuje.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn maja 11, 2015 13:19 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Ciekawostka - PKW podała wyniki z nieco mniej niż połowy obwodów (20 na 51): Duda 39,69%, Komorowski 29,14%.
Porównując to z wyborami w 2010 r.:
Wyniki z 48,88% obwodów:
Komorowski - 39,08% Kaczyński - 38,34%
Wyniki ostateczne:
Komorowski - 41,54% Kaczyński - 36,46%
Jak widać, 5 lat temu, na podobnym etapie, Komorowski miał 2,46% mniej niż na koniec, a Kaczyński - 1,88% więcej. Gdyby więc założyć, że i teraz Komorowski na koniec zyska ok. 3%, a Duda straci ok. 2%, to dawałoby to wynik: Duda 37,5%, Komorowski 32%. No, to już nie jest marne 1,5% różnicy. Zobaczymy. Jak wskazują poprzednie wybory najszybciej wyliczane są mniejsze okręgi, czyli wiejskie i małych miasteczek. Kilka razy już tak było, że wedle mniejszych okręgów znacznie wygrywał PiS. Duże miasta, gdzie liczenie trwa dłużej, zmieniają realnie wyniki....co Kaczyński okrzykiwał manipulacją.
|
Pn maja 11, 2015 13:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny wiem, tylko mam wrażenie że tym razem nie ma takiej przepaści, zwłaszcza jeśli chodzi o miasta małe i średnie jak to było ostatnio i dodatkowo spory procent zabrał im Kukiz więc ostatecznie może się okazać że wyniki zmienią się nieznacznie, do tego co mamy na chwilę obecną.
|
Pn maja 11, 2015 13:27 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
No i właśnie - wystarczyło doliczyć 7 kolejnych okręgów i Duda już ma tylko 36,6%, a Komorowski 32%. W takim tempie gotów jest jeszcze przegrać pierwszą turę i PiS będzie musiał zatykać szampany..
|
Pn maja 11, 2015 13:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): No i właśnie - wystarczyło doliczyć 7 kolejnych okręgów i Duda już ma tylko 36,6%, a Komorowski 32%. W takim tempie gotów jest jeszcze przegrać pierwszą turę i PiS będzie musiał zatykać szampany.. Jak dla mnie to najlepiej byłoby aby żadne z nich ich wcale nie otwierało, ale mimo wszystko ten ostatni etap jest jednak emocjonujący :) Tym razem wydawało mi się, że przepaść wieś/miasto była mniejsza. No cóż, zobaczymy jutro rano, lub jak dobrze pójdzie dziś wieczór.
|
Pn maja 11, 2015 13:51 |
|
 |
jo_tka
|
Andrzej Duda - 34,50 --> 34,76% Bronisław Komorowski - 32,60 --> 33,77% Paweł Kukiz - 20,50 --> 20,80% Janusz Korwin-Mikke - 4,0 --> 3,26% Magdalena Ogórek - 2,40 --> 2,38% Adam Jarubas - 1,60 --> 1,60% Janusz Palikot - 1,60 --> 1,42% Grzegorz Braun - 1,10 --> 0,83% Marian Kowalski - 0,80 --> 0,52% Janusz Wilk - 0,60 --> 0,46% Paweł Tanajno - 0,30 --> 0,20%
Pierwsza liczba to exit pools, druga - pełne wyniki. Frekwencja 48,96% Głosów nieważnych 0,83%
Jak dla mnie wynik ciekawy...
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Wt maja 12, 2015 8:44 |
|
 |
Johnny99
|
Czyli sondaż niedoszacował Komorowskiego o prawie cały 1%. Ludzie wstydzą się przyznawać do głosowania na niego?  Ale generalnie zgodność z wynikami bardzo dobra. Jeżeli w drugiej turze exit poll nie pokażą między kandydatami różnicy mniejszej niż ten 1-2%, prezydenta poznamy już w niedzielę wieczorem.
|
Wt maja 12, 2015 8:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Czyli sondaż niedoszacował Komorowskiego o prawie cały 1%. Ludzie wstydzą się przyznawać do głosowania na niego?  Ale generalnie zgodność z wynikami bardzo dobra. Jeżeli w drugiej turze exit poll nie pokażą między kandydatami różnicy mniejszej niż ten 1-2%, prezydenta poznamy już w niedzielę wieczorem. Może się wstydzą, a może chcą zakpić z innych przeszacowując ich poparcie.
|
Wt maja 12, 2015 8:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Myślałam, że różnica między Komorowskim a Dudą będzie większa, J99 mało co by zgadł z tym przedwczesnym świętowaniem zwycięstwa Ciekawie głosowała Polonia, bodaj poza Francją i Niemcami największe poparcie uzyskał Kukiz, też bym się nie spodziewała ze względu na dobrą prasę jaką na zachodzie ma Komorowski.
|
Wt maja 12, 2015 9:29 |
|
 |
Johnny99
|
O tym, że Kukiz nie poprze żadnego kandydata w II turze, już było wiadomo, ale dzisiaj powiedział więcej: nie będę głosował ani na jednego, ani na drugiego kandydata. Czyli sygnał dla swoich wyborców wysłał jasny: 24 maja zostajemy w domach. Niewątpliwie działa to na korzyść Dudy.
|
Wt maja 12, 2015 9:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dlaczego debaty mają być w dwóch reżimowych, prorządowych polskojęzycznych stacjach TVP i TVN. TVP to rozumiem bo w nazwie ma jeszcze fałszywe nawiązanie do Polski, a czemu druga stacja też ma być prorządowa, i to jeszcze zakłamany TVN.
Dla Komorowskiego wystarczy TVP, a żeby było po równo druga powinna być Polska Telewizja Trwam.
|
Wt maja 12, 2015 10:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Moze o. Rydzyka zapytaj, a nie nas?
|
Wt maja 12, 2015 10:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kael napisał(a): Moze o. Rydzyka zapytaj, a nie nas? To nie Rydzyk decydował że debaty mają być w stacjach sprzyjających Komorowskiemu i antykatolickiej Platformie. Powinno być po równo, a jest pro Komorowsko.
|
Wt maja 12, 2015 10:49 |
|
|
|