Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 7:44

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1013 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53 ... 68  Następna strona
 Którego z kandydatów na prezydenta powinien poprzeć katolik? 
Autor Wiadomość

Post Re: Którego z kandydatów na prezydenta powinien poprzeć kato
Alus napisał(a):
Bo oficjalnie jeszcze nie ukazał sie komunikat z deklaracją kogo popiera Episkopat...przynajmniej takowego nie zauważyłam.

Ukazał się za to komunikat, czego nie popiera - tego, co poparł otwarcie Komorowski i czego potem użył do ataku na największego konkurenta. Tak więc wprawdzie nie wiadomo, kogo popiera Episkopat, ale na pewno wiadomo, że nie popiera Komorowskiego. W zasadzie więc Komorowskiego katolik powinien odrzucić na samym początku - co do reszty, niech zdecyduje we własnym sumieniu.

Cytuj:
A jeśli stosunek do in vitro przesądza o byciu katolikiem to w Polsce jest jedynie 20% katolików - 10% Polaków nie jest katolikami, 70% popiera in vitro.
Tworzysz paradoksy.

Wcale tak nie twierdzę. Twierdzę - bo to widzę - że za każdym razem, kiedy powstaje konflikt między katolicyzmem i Jedyną Słuszną Partią, ty, Alus, wybierasz interes Partii. Katolicyzm jest dla ciebie ok, póki nie koliduje z interesem Platformy Obywatelskiej. W momencie, gdy zaczyna kolidować, musi ustąpić.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr maja 06, 2015 17:41
Johnny99 napisał(a):
Komunikat Komorowskiego wysłany kilka dni przed wyborami brzmi więc tak: „Uważajcie na Dudę, on jest wierzący, co gorsza - podziela etyczne przekonania Kościoła i co najgorsze - można się spodziewać, że jego katolickie sumienie będzie wpływało na jego program polityczny. Rodacy, drżyjcie!”. Panie Prezydencie, zrozumiałem, wszystko jasne, dzięki za to ostrzeżenie. Wiem już, kogo mam się bać. I przyznam, że naprawdę się boję.

Komorowski tylko dobitnie przypomniał katolikom że pochodzi z antykatolickiej Platformy, która już rozmyśla nad prześladowaniem katolików za sprzeciw wobec ich sodomizacji narodu, którą realizują na zlecenie obcych sił z poza Polski.
Tym samym Komorowski szkaluje Polaków, katolików za wiarę katolicką i wierność nauce Kościoła i Prawu Boga.

Śr maja 06, 2015 17:42
quas napisał(a):
Komorowski tylko dobitnie przypomniał katolikom że pochodzi z antykatolickiej Platformy, która już rozmyśla nad prześladowaniem katolików za sprzeciw wobec ich sodomizacji narodu, którą realizują na zlecenie obcych sił z poza Polski. Tym samym Komorowski szkaluje Polaków, katolików...
Aha. No ja się nie znam na tym, ale jeśli Komorowski wygra te wybory, to dlatego, że odda na niego głosy większość głosujących Polaków. Wychodzi na to, że oznaczałoby to, że ta większość to nie są katolicy. Bo przecież nie chcieliby być prześladowani, nie?

Śr maja 06, 2015 17:52
Gdyby quas mial lat siedemdziesiąt, to powiedzialabym, ze przejal belkot od komunistow z lat piecdziesiatych XX wieku.
Jezeli jest mlodszy, to naprawde nie wiem skad ta nowomowa, ktorej normalny czlowiek nie rozgryzie.

Śr maja 06, 2015 17:55
akruk napisał(a):
quas napisał(a):
Komorowski tylko dobitnie przypomniał katolikom że pochodzi z antykatolickiej Platformy, która już rozmyśla nad prześladowaniem katolików za sprzeciw wobec ich sodomizacji narodu, którą realizują na zlecenie obcych sił z poza Polski. Tym samym Komorowski szkaluje Polaków, katolików...
Aha. No ja się nie znam na tym, ale jeśli Komorowski wygra te wybory, to dlatego, że odda na niego głosy większość głosujących Polaków. Wychodzi na to, że oznaczałoby to, że ta większość to nie są katolicy. Bo przecież nie chcieliby być prześladowani, nie?

Ja już tu mówiłem co sądzę o wygranej Komorowskiego, ale mogę rozwinąć. A co do przesladowania katolików nad którym antykatolicka Platforma już rozmyśla, to nie będzie to wybór ludzi tylko władzy. Wybór ludzi będzie się sprowadzał do tego, że jeżli nie chcą być prześladowani to niech nie krytykują sodomitów i nie głoszą Słowa Boga, które Platforma chce zakazać.
Kael napisał(a):
Jeze

Jestem dużo młodszy. Nie rozumiesz to zapytaj wyjaśnie Ci o co mi chodziło bo piszę jasno i wyraźnie. Nowomowa to specjalność antykatolickiej Platformy. In vitro, według waszej nowomowy to leczenie niepołodności, obca i zdradziecka konwencja antyprzemocowa - tak nazywacie walkę z rodziną, tradycją i katolicyzmem, gdzie nie ma nawet nacisku na główny powód przemocy - czyli alkoholizm....itd.

Śr maja 06, 2015 18:06

quas napisał(a):
Jestem dużo młodszy. Nie rozumiesz to zapytaj wyjaśnie Ci o co mi chodziło bo piszę jasno i wyraźnie. Nowomowa to specjalność antykatolickiej Platformy. In vitro, według waszej nowomowy to leczenie niepołodności, obca i zdradziecka konwencja antyprzemocowa - tak nazywacie walkę z rodziną, tradycją i katolicyzmem, gdzie nie ma nawet nacisku na główny powód przemocy - czyli alkoholizm....itd.

Witaj quas.

Szkoda, że nasza rozmowa w wątku z in vitro została zamknięta. :)

Zgadzam się co do krytyki PO, że jest to partia szkodliwa dla kraju. Ty masz swój punkt widzenia. Ja tą szkodliwość widzę jednak na innej płaszczyźnie.
Moim zdaniem z tym "antykatolicyzmem" i antyklerykalizmem trochę puszczasz wodzę fantazji. W żadnym wypadku nie chcę być adwokatem partii rządzącej. :)
Jednak gdyby partia rządząca była taka jak opisujesz, to hierarchowie kościelni nie byliby tacy ulegli wobec tej partii i nie lgnęli by tak do pewnych osób z kręgów rządowych :)

A tzw. konwencję antyprzemocową czytałeś czy może czytałeś liche wypociny T. Terlikowskiego o owej konwencji i z nich czerpiesz wiedzę?
Jeśli czytałeś, to wskaż mi proszę, gdzie są tam zawarte jakieś treści o walce z katolicyzmem czy rodziną?

Śr maja 06, 2015 23:01

Johnny99 napisał(a):

Tak więc wprawdzie nie wiadomo, kogo popiera Episkopat, ale na pewno wiadomo, że nie popiera Komorowskiego. W zasadzie więc Komorowskiego katolik powinien odrzucić na samym początku - co do reszty, niech zdecyduje we własnym sumieniu

Jaka szkoda, że episkopat nie wskazał ulubionego kandydata, w katolickim kraju gość miałby wygraną w kieszeni...
Z wielu wypowiedzi pobrzmiewa tęsknota za zbudowaniem na ziemi Królestwa Bożego, co miałoby się dokonać poprzez proste wpisanie do ustaw zasad doktryny katolickiej. Jakby nie wyciągnęli nauk z historii choćby Hiszpanii, gdzie za czasów Franco tak właśnie było.
Jakby nie pamiętali, że " królestwo Moje nie jest z tego świata "...
Jakby nie wiedzieli , że Kościołowi przystoją środki ubogie, nie bogate. Sojusz ołtarza z tronem kończy się źle, dla ołtarza.
Na szczęście większości wyborców wiara nie upośledza zdrowego rozsądku, oby w kolejnych wyborach też tak było.

Cz maja 07, 2015 6:58
Marud napisał(a):
Jednak gdyby partia rządząca była taka jak opisujesz, to hierarchowie kościelni nie byliby tacy ulegli wobec tej partii i nie lgnęli by tak do pewnych osób z kręgów rządowych

W rzeczy samej.

Nie widzę żadnego senownego kandydata.
Dlatego zastanawiam się czy nie skreślić wszystkich.
Taki głos też o czymś świadczy.

A znudziło mi sie wybieranie mniejszego zła.

Czy ktoś wie ile pieniędzy poszło z kasy podatnika na wybory prezydenckie?
Tak z rozbiciem na poszczególnych kandydatów.

Cz maja 07, 2015 7:12

Maria-Magdalena napisał(a):
W rzeczy samej.

Ktoś z tego "zła", mniejszego lub większego, będzie wybrany i bez Ciebie.
Jednak Twój udział po stronie "mniejszego zła" może oznaczać np. mniej o jedna aborcję. A to już OGROMNIE DUŻO!
Poza tym, jeśli z konieczności wybierasz mniejsze zło, to nie decydujesz, że to na pewno będzie zło. Za człowieka nigdy nie można w stu procentach gwarantować w tym czy drugim kierunku.
W gruncie rzeczy każdy wybór człowieka jest wybieraniem "mniejszego zła". Czy masz na świecie człowieka w stu procentach "czystego", absolutnie i na zawsze utrwalonego w dobrem?

Cz maja 07, 2015 7:28
Cytuj:
Ukazał się za to komunikat, czego nie popiera - tego, co poparł otwarcie Komorowski i czego potem użył do ataku na największego konkurenta. Tak więc wprawdzie nie wiadomo, kogo popiera Episkopat, ale na pewno wiadomo, że nie popiera Komorowskiego. W zasadzie więc Komorowskiego katolik powinien odrzucić na samym początku - co do reszty, niech zdecyduje we własnym sumieniu.

Na pewno wiadomo to jedynie, że po nocy przychodzi dzień....wszyscy samozwańczy rzecznicy Episkopatu przedstawiają własne przekonanie.
Episkopat nie popiera in vitro, zatem najlepsze wyjście to pozostawić status quo....najbardziej katolicki kraj w Europie popiera wolną amerykankę w kwestii in vitro.....czyli róbta co chceta, zapładniajcie skolko ugodno, zamrażajcie dowolną ilość, prowadźcie badania na embrionach, my udamy, ze nie widzimy - jak udajemy już od 30 lat, umyjemy ręce zasłaniając sie niewiedzą....Piłat naszym wzorem....

Cytuj:
Wcale tak nie twierdzę. Twierdzę - bo to widzę - że za każdym razem, kiedy powstaje konflikt między katolicyzmem i Jedyną Słuszną Partią, ty, Alus, wybierasz interes Partii. Katolicyzm jest dla ciebie ok, póki nie koliduje z interesem Platformy Obywatelskiej. W momencie, gdy zaczyna kolidować, musi ustąpić.

Bo Johnny i inni nie dostrzegają żadnego konfliktu między innymi partiami a katolicyzmem.
8 przykazanie Dekalogu - nie mów fałszywego świadectwa - i absurdalne straszenie sprzedają lasy i rzeki.
Jezus zdecydowanie nakazuje wybaczajcie 66 razy, naucza jako i my odpuszczamy, św Paweł przestrzega niech nad waszym gniewem nie zachodzi słońce.....a odwracanie się tyłkiem przed ołtarzem w celu uniknięcia podania ręki na znak przebaczenia jest wedle Johnnego i podobnie mu myślących, wyrazem katolickości.
Zapewne także wspaniały wyrazem katolickości stanowią słowa kapłana sprzed kilku dni trzeba odsunąć od władzy tą bandę zboczeńców.

Cz maja 07, 2015 7:44
Cytuj:
Ktoś z tego "zła", mniejszego lub większego, będzie wybrany i bez Ciebie.

Bez wątpienia.

Cytuj:
Jednak Twój udział po stronie "mniejszego zła" może oznaczać np. mniej o jedna aborcję. A to już OGROMNIE DUŻO!

I co w związku z tym?
Zmieni to kwestię gospodarczą w tym uciemiężonym kraju?
Skąd ta pewność że interesuje mnie państwo wyznaniowe?
Gdyby tak było to jest prosta metoda - islam. Czyż nie?
Mnie interesuje państwo dla Polaków tych wierzących jak i ateistów.

Każdy z nas ma prawo do własnych wyborów.
Ale by tak było to musi być wybór...a nie doktryna...jedyna i słuszna.
Rozumiesz?

Cytuj:
Czy masz na świecie człowieka w stu procentach "czystego", absolutnie i na zawsze utrwalonego w dobrem?

Ależ oczywiście że nie...nawet tych co za takich się uważają...

Cytuj:
Zapewne także wspaniały wyrazem katolickości stanowią słowa kapłana sprzed kilku dni trzeba odsunąć od władzy tą bandę zboczeńców.

Może pojawi się Pilaster bądź Elbrus....
Cytuj:

I podadzą mi fakty odnośnie finansowej strony kampanii prezydenckiej.
Coś mi się o uszy obiło że to 160 mln. Podobno o 60 mln więcej.
Ale jechałam wtedy samochodem więc mogłam się przesłyszeć ;)

Cz maja 07, 2015 8:08
Marud napisał(a):
Jednak gdyby partia rządząca była taka jak opisujesz, to hierarchowie kościelni nie byliby tacy ulegli wobec tej partii i nie lgnęli by tak do pewnych osób z kręgów rządowych

W rzeczy samej.

Ideałów nie ma, a kandydaci nie są aniołami. Nawet wśród 12 apostołów był Judasz, a św. Piotr trzy razy się Pana Jezusa zaparł i pomimo tego Jezus na niego postawił.
Nie idąc na wybory, lub skreślając wszystkich popełnisz grzech zaniechania, a nie czyniąc wysiłku, aby dokładnie przeanalizować kandydatów popełniasz grzech lenistwa.
Wszystkiego nie można przewidzieć, ale to co już się stało, to wiemy: Komorowski podpisał konwencję, dla zmylenia nazywaną antyprzemocową, pomimo apelu Episkopatu o demoralizujących skutkach, jeśli będzie się postępowało w/g tej konwencji.
Apel biskupów był skierowany bezpośrednio do prezydenta Komorowskiego.
Komorowski nie posłuchał biskupów, mało tego powiedział, że gdyby nie podpisał, byłoby to hańbą. KATOLIKOWI DOŚĆ ! Wierzący i praktykujący katolik nie powinien głosować na Komorowskiego oraz na jego kumpla Palikota. Oczywiście Palikot nie podpisał konwencji, ale zachęcał do tego Komorowskiego i powiedział oraz zrobił wiele innych skandalicznych rzeczy przeciw Kościołowi.
To są dwaj kandydaci, którym katolik powinien powiedzieć stanowcze NIE!
Ja już deklarowałam kogo poprę w I i II turze:Andrzeja Dudę, modlę się również o to, aby został wybrany.

Cz maja 07, 2015 8:24
Cytuj:
Nie idąc na wybory, lub skreślając wszystkich popełnisz grzech zaniechania, a nie czyniąc wysiłku, aby dokładnie przeanalizować kandydatów popełniasz grzech lenistwa.

łohoho...
Ekskomunika za to chyba jeszcze nie grozi.
Żeby tylko taaaakie grzechy były na tym świecie. To po pierwsze.
Po drugie nawet Bóg daje mi wolność w przeciwieństwie do Ciebie czy biskupów.
Więc wybacz....zagłosuję zgodnie ze swoimi przekonaniami.

A tak na marginesie - masz księdza w rodzinie że tak agitujesz?
A może jakies inne profity? Hmm...?

Cz maja 07, 2015 8:57
Cytuj:

łohoho...
Ekskomunika za to chyba jeszcze nie grozi.
Żeby tylko taaaakie grzechy były na tym świecie. To po pierwsze.
Po drugie nawet Bóg daje mi wolność w przeciwieństwie do Ciebie czy biskupów.
Więc wybacz....zagłosuję zgodnie ze swoimi przekonaniami.

A tak na marginesie - masz księdza w rodzinie że tak agitujesz?
A może jakies inne profity? Hmm...?

Oczywiście, że ekskomunika za to nie grozi, a Ty masz wolny wybór i ani jednym zdaniem nie agituję, tylko przypominam przykłady grzechu zaniechania i lenistwa.
Księdza misjonarza mam w rodzie, jest na misjach na Filipinach.
P.s.Cieszę się, że zagłosujesz zgodnie ze swoimi przekonaniami, ja też tak zrobię :brawo:

Cz maja 07, 2015 9:18
Cytuj:

Może pojawi się Pilaster bądź Elbrus....[/quote]
I wymażą....

Cytuj:
I podadzą mi fakty odnośnie finansowej strony kampanii prezydenckiej.
Coś mi się o uszy obiło że to 160 mln. Podobno o 60 mln więcej.
Ale jechałam wtedy samochodem więc mogłam się przesłyszeć ;)

Raczej Ci sie obiło, żaden z kandydatów nie dysponował takimi kwotami, aby w sumie stanowiło to 160 milionów zł.
Najwięcej zapewne ma Komorowski, jak media donosiły PiS zaciągnął pożyczkę na wybory, w PSL i SLD raczej cienko z kasą. Pozostali kandydaci dysponowali mizernym funduszem.

Cytuj:
Apel biskupów był skierowany bezpośrednio do prezydenta Komorowskiego.
Komorowski nie posłuchał biskupów, mało tego powiedział, że gdyby nie podpisał, byłoby to hańbą. KATOLIKOWI DOŚĆ ! Wierzący i praktykujący katolik nie powinien głosować na Komorowskiego oraz na jego kumpla Palikota. Oczywiście Palikot nie podpisał konwencji, ale zachęcał do tego Komorowskiego i powiedział oraz zrobił wiele innych skandalicznych rzeczy przeciw Kościołowi.
To są dwaj kandydaci, którym katolik powinien powiedzieć stanowcze NIE!
Ja już deklarowałam kogo poprę w I i II turze:Andrzeja Dudę, modlę się również o to, aby został wybrany.

Taki sam apel biskupi kierowali do parlamentu w 2010r uchwalającego ustawę o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie.
Aktualnie ta ustawa jest prezentowana jako kontra dla konwencji.
Powtórzę ci Gita, choć wątpię czy zrozumiesz katolik jest wolnym człowiekiem wybiera wedle własnego sumienia, a za swoje wybory odpowiada przed Bogiem....nie przed żadnymi partiami, politykami, ani biskupami, którzy są podobnie grzeszni i omylni jak wszyscy ludzie.

Cz maja 07, 2015 10:11
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1013 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53 ... 68  Następna strona