Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N lis 09, 2025 13:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 83 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6
 Chłopcy, którzy skrzywdzili Anię... 
Autor Wiadomość
wp.pl/TVN24/PAP/IAR

Według obrońców pięciu gimnazjalistów z Gdańska, na filmie z telefonu komórkowego nie ma jednoznacznych scen molestowania seksualnego 14-letniej Ani. Podobnie twierdzą rodzice chłopców. Jeszcze przed obejrzeniem filmu sąd zadecydował, że piątka gimnazjalistów pozostanie w schronisku.

Zarejestrowany przez jednego z gimnazjalistów na telefonie komórkowym film został odtworzony na niejawnym posiedzeniu przez Sąd Rejonowy w Gdańsku. Skasowany tuż po incydencie film udało się odzyskać biegłym informatykom.

Obrońca jednego z chłopców Wojciech Cieślak obraz z filmu porównał do typowych końskich zalotów wśród młodzieży.

Następnego dnia po sfilmowanym incydencie 14-latka popełniła w domu samobójstwo. To właśnie zdarzenia w klasie miały ją skłonić do tego kroku.

Chłopcy przebywają w schroniskach dla nieletnich od końca października 2006 r. W ich obronie, kilkanaście dni temu przed sądem, protestowali mieszkańcy Kiełpina Górnego koło Gdańska

Nie wiem, co jest na tej kasecie, ale jesli na przykład to tylko obmacanie po tyłku i po piersiach to faktycznie takie rzeczy są na porządku dziennym w szkolach, w mojej podstawówce przynajmniej było... :?

Mnie tez spotkało w szkole raz na pewno, no i cóz najlepiej nie reagować...Bo jak się robi komedię - krzyczy, płacze to zabawa jest przednia dla gawiedzi i dla macających...

Mozliwe, że dziewczyna miała depresję i po prostu to była kropla, która przelała amforę...

Pn sty 22, 2007 14:00
Jeżeli chłopcy zostaną uniewinnieni to będę obrzydzać zycie gazetom, które atakowaly te dzieci, az nie przeproszą jakem Teresse :bije:

Pn sty 22, 2007 14:09

Nie wiem, co jest na tej kasecie, ale jesli na przykład to tylko obmacanie po tyłku i po piersiach to faktycznie takie rzeczy są na porządku dziennym w szkolach, w mojej podstawówce przynajmniej było... :?

Mnie tez spotkało w szkole raz na pewno, no i cóz najlepiej nie reagować...

Jak już tak dosadnie piszemy, to pozwolę sobie zauważyć, że Twój przykład świadczy raczej o tym, że tak być nie powinno, bo mogą pozostać głębokie urazy.

A w szkołach wiele rzeczy jest na porządku dziennym, co nie znaczy, że należy do akceptować czy nawet tolerować.

Pn sty 22, 2007 15:06
Jak już tak dosadnie piszemy, to pozwolę sobie zauważyć, że Twój przykład świadczy raczej o tym, że tak być nie powinno, bo mogą pozostać głębokie urazy.

:D Rozsmieszyłeś mnie...

Z tego powodu raczej nie mam żadnych urazów....

Cytuj:
A w szkołach wiele rzeczy jest na porządku dziennym, co nie znaczy, że należy do akceptować czy nawet tolerować

Dobrze, ale nie przeprowadzając totalną nagonkę na 5 chłopców, podczas gdy innym uchodzi to na sucho...Tylko dlatego, że być moze trafili na dziewczynę chorą na depresję...

To są dzieci, nie wiem moze za duzo filmów sie naoogladałam, ale w takich schroniskach - jesli jest tak jak w więzieniach- to pewnie sa gwałty, ćpanie i wszystko co najgorsze...

Pn sty 22, 2007 15:21

Cytuj:
A w szkołach wiele rzeczy jest na porządku dziennym, co nie znaczy, że należy do akceptować czy nawet tolerować

Dobrze, ale nie przeprowadzając totalną nagonkę na 5 chłopców, podczas gdy innym uchodzi to na sucho...Tylko dlatego, że być moze trafili na dziewczynę chorą na depresję...

Wielu kierowców jeździ po pijanemu, ale akurat jeden trafi na pieszego, który wtargnie mu na jezdnię. Przyznaję, to trzeba mieć pecha, większość jakoś dojedzie i żadne media o nich nie wspomną. A na biednego pechowca rozpoczną nagonkę, chociaż czy to jego wina, że akurat trafił na tego pieszego?

Teresse napisał(a):
To są dzieci, nie wiem moze za duzo filmów sie naoogladałam, ale w takich schroniskach - jesli jest tak jak w więzieniach- to pewnie sa gwałty, ćpanie i wszystko co najgorsze...

I co w związku z tym? Jak nikogo tam nie będą zamykać, to i w szkołach będzie tak jak w więzieniach. Ten problem należałoby rozwiązać poprzez lepszy dozór w schroniskach, a nie poprzez nieosadzanie w nich nowych podopiecznych.

Pn sty 22, 2007 15:41
Słyszalam własnie w TOK FM, ze 4 z 5 gimnazjalistów opusci schronisko dla nieletnich...

Szybko sąd sie zreflektował, ze nie trzeba ich tam trzymać...

Pt sty 26, 2007 12:08
To, że opuścili schronisko, nie znaczy, że byli niewinni.

Dla mnie wygląda tak - jeśli dziewczyna popełnia samobójstwo i zostawia list, z którego wynika, że było to z określonych powodów - pewna izolacja jest na miejscu. I nie trzeba się też dziwić gazetom - każdy z dorosłych posiadających dzieci może w pewnym momencie zastanowić się: a jeśli to byłaby moja córka?.

Co zaś się tyczy chłopców - w świecie, który postrzega się w ich wieku, nawet zachownie nie mające dla nas charakteru przestępstwa może być kluczowe, może doprowadzić do rozstroju psychicznego, do prób samobójczych. Bierzmy to pod uwagę, kiedy się o tym wypowiadamy.

Crosis

Pt sty 26, 2007 16:50

Nadzór kuratora każdemu z nich i ścisły nadzór w szkole, a po szkole niech uczą się wrażliwości, nie wiem gdzie, każdemu trzeba by dobrać indywidualnie, w domu opieki w świetlicach środowiskowych (choćby samo sprzątanie na początek), ale niech trochę popatrzą na ludzi. I zobaczą trochę prawdziwego życia.

Ale zaraz będzie, że to niehumanitarne :?

Pt sty 26, 2007 17:08
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 83 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6