Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 22:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 188 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 13  Następna strona
 Do trzynastu razy sztuka - koniec defraudacji pieniedzy WOŚP 
Autor Wiadomość

Hmmm.. Ja od dawna wiedziałem, że z procentów idzie na Woodstock, wydawało mi się to zawsze jasne. Chyba Owsiak coś o tym mówił...

Jak mówił to dobrze, przecież nie mam do nikogo pretensji, że nie wiedziałem co łączy WOŚP i PW. Zencognito zapytywał jednak "[...]czemu miałby o tym mówić", więc podałem ten powód na swoim przykładzie.

Wt lip 31, 2007 14:58
(...)
To o.Rydzyk zorganizował zbiórkę na stocznię, miał prawo rozporządzać, dysponować pieniędzmi - nie pasuje Ci - nie daj, i po problemie.

Jeśli się zgodzicie z powyższym zdaniem, to przyjmuję Wasze argumenty, kończę dyskusję i przestaję się czepiać p.Owsiaka w kontekście Woodstocku.
"

Jest pewna różnica i to wcale nie mała.
Po pierwsze primo Rydzyk dostał zezwolenie od Ministra Spraw Wewnetrznych na przeprowadzenie jednorazowej zbiórki na scisle określony cel.
jezeli w tym zezwoleniu byłoby postanowienie,że zamiast przekazać zebrane pieniadze na ratowanie stoczni, może je przekazać kolesiowi, ktory je przegra na giełdzie, to byłby czysty jak Owsiak.
Ale niestety tak nie było.

Wt lip 31, 2007 16:03

Na początek chciałabym pogratulować autorowi wątku. Tylu oszczerwstw i obelg nie naczytałam sie już dawno. Na dodatek sam juz nie wiesz o czym piszesz.

1. WOŚP na pewno nie zbiera najwięcej, ale zbiera najhuczniej. Owsiak pokazał, że dzieciaki moga kwestować "na wesoło", że może sie to wszystko odbywać przy zabawie, przy muzyce, a nie w kruchcie i na poważnie. Ze jest to Orkiestra, że jest Święto, że jest radość. I to ludzie kupili - i to ludziom się spodobało.

2. Twierdzisz, ze pieniądze "idą na lokatę". Oszczestwo i głupota. Okazuje się, że Polska jest ponoć jednym z najlepiej wyposażonych kraj ów w Europie pod względem ilości sprzętu medycznego przeznaczoneo do ratowania dzieci. I nie bez powodu w szpitalach dziecięcych tyle jest serduszek. Czemu więc szukujesz? Manipulujesz? Sugerujesz że , "ok, z odsetek zrobimy se koncert, ale rezte wrzucimy do banku"?

3. PW jest związany z akcja i to mocno, Po pierwsze jest podziekowaniem dla kwestarzy za ich pracę. Po drugie stanowi jakąś tam promocje akcji wśród młodych ludzi - bo WOŚP to młodość, muzyka, zabawa.

4. O co własciwie chodzi?
Wg.wszelkich informacji każda złotówka dana na akcję zostanie przeznaczona na zakup sprzętu - czyli zgodnie z zapowiedzią. To, że odsetki zostana przeznaczone na koncert a nie na billboard czy reklamę?

5. Co do o.Rydzyka...
To sie nie mieści w głowie. Człowieku! Jak mozna w ogóle to wytłumaczyć? Jak byś sie poczuł, gdybys dał komus pieniądze na operację, po czym nastepnego dnia zobaczyłbyś, że jeździ nowym samochodem? Czy to własnie nie jest oszustwo?

Śr sie 01, 2007 16:06

Na początek chciałabym pogratulować autorowi wątku. Tylu oszczerwstw i obelg nie naczytałam sie już dawno. Na dodatek sam juz nie wiesz o czym piszesz.

(...)

2. Twierdzisz, ze pieniądze "idą na lokatę". Oszczestwo i głupota.

Sam Jurek Owsiak na stronach WOŚP przyznaje, że pieniadze są lokowane, sprzęt kupowany po roku a odsetki od lokat są przeznaczane na trzy cele:
1. administrację fundacji
2. przystanek Woodstock
3 akcje zgodne z celami statutowymi WOŚP (stąd suma wydana na sprzęt jest wyższa niż suma zebrana).

Punkty 1 i 3 są uzasadnione merytorycznie, punkt 2 nie.

I jeszcze ciekawy cytat (nie mój) z dyskusji na forum ZHP.PL:
Cytuj:
Niestety, ale WOŚP trzeba oceniać TAKŻE na podstawie "wodstock".
Pisząc iż na "wodstock" przeznacza się "jedynie" odsetki od zebranych pieniedzy trzeba pamiętać iż jest to półprawda.
Dlaczego tych odsetek nie przeznacza sie na to samo co zebrane środki,
zaś na "wodstock" nie starają się oddzielnie zbierać pieniędzy?
Dlaczego ? Bo na "wodstock" by nikt nie dał,
czyli praktycznie "wodstock" istnieje jedynie dzięki pieniądzom
zbieranym na inny cel niż "wodstock".
Odsetki od lokat to też jest "pozyskiwanie środków"
.

Na resztę postu Ukyo jako na niezwiązaną z tematem i z moimi postami odpowiadał nie będę.

Śr sie 01, 2007 16:27
"młodośc, muzyka, zabawa" - na Woodstock pewien problem budzi ta zabawa, rozumiana przez niektórych jako przepustka do picia, ćpania i sexu.
Tyle tylko, że amatorzy takich zabaw nie koniecznie muszą jechać na Woodstock, aby robić to co "lubią".
Kwestia czy Woodstock to źródło deprawacji, czy bezmyślni, zdeprawowani ludzie pracują na negatywny obraz Woodstocku.

Śr sie 01, 2007 17:06

Zawczasu przypominam, że to nie jest temat bezpośrednio o Woodstocku, w sensie czy jest dobry/zły i o zachowaniu ludzi na nim

Śr sie 01, 2007 17:18

Po prostu nie możesz przeboleć, że akcja Owsiaka jest najbardziej znana w Polsce, że przynosi największe rezultaty. Że pomaga najwięcej. Nie mogąc się więc czegokolwiek doszukać, tworzysz temat, z którego wynika, że Owsiak defrauduje pieniądze. W oczywisty więc sposób łgasz i manipulujesz. Potem starasz się odwrócić kota ogonem, i wykazać tak naprawdę tylko moralną watpliwość finansowania PW z odstek.

Tylko, że to pojawia się tak naprawdę na piątej stronie tematu, gdzie z Twoich postów na pierwszej wynika, że Owsiak defrauduje pieniądze z WOŚP. Co jest oczywistym łgarstem.

Jesteś po prostu kłamcą i pieniaczem.

Crosis

Sam bym tego lepiej nie ujął, i w dalszym ciągu czekam na popartą dowodami argumentację - o jasne i czytelne wskazanie w którym momencie doszło do defraudacji.

Człowieku, nic do Ciebie nie trafia- chwytasz się coraz bzdurniejszych pomysłów, aby (z miernym skutkiem) uzasadnić swoje coraz bardziej pokrętne -posty.

Przyczepiłeś się do odsetek, jak rzep do psiego ogona. Czy Ty nie rozumiesz, że Owsiak w momencie podsumowania finału negocjuje z firmami produkującymi niezbędny sprzęt warunki jego dostaw i płatności za nie? A może myślisz, że taka aparatura, ot tak sobie leży na półce i czeka, aż ją ktoś kupi? Tu chodzi o setki, jak nie tysiące wyspecjalizowanych urządzeń- żaden producent nie ma na stanie takiej ilości i nikt nie jest w stanie wykonać zlecenia błyskawicznie.
Od tego Owsiak ma negocjatorów, aby wydusili z firm dodatkowe rabaty, odroczyli płatności- dzięki temu sprzęt kupowany jest jeszcze taniej.

Czy taki sposob wydania pieniedzy ze zbiorki jest zgodny z prawem, statusem ?
Moim zdaniem tak - zdecydowanie tak.
A za ciezka prace nalezy sie zaplata - i nagroda. Nagrode to ci ludzie z pewnoscia otrzymaja - w koncu bedzie ich osadzal Bog, a nie T.Rydzyk.

Pokaz mi jakakolwiek inna fundacje, ktora wydala wiecej niz zarobila.

Skoro wyimaginowana defraudacja tak bardzo nie daje Ci spokoju, to zloz pozew. Na co czekasz? Przeciez masz racje, wiec jej bron.

PS
Jak mozesz do WOSP porownywac:
Cytuj:
Ojciec dyrektor uzasadnił swą akcję wielkim wrażeniem, jakie zrobiły na nim wiadomości o kłopotach finansowych Stoczni. Wołał do słuchaczy: - Upadłość kolebki "Solidarności" to jest nowoczesny rozbiór Polski! Ratujmy ojczyznę! Wykupmy Stocznię!

Z milionow ktore zostaly zebrany na konkretny cel, ani zlotowka na niego nie trafila.
Z cala pewnoscia w tym przypadku mozna mowic o defraudacji.

Śr sie 01, 2007 18:26

Pokaz mi jakakolwiek inna fundacje, ktora wydala wiecej niz zarobila.

I znów analfabetyzm ekonomiczny.

Primo: Odsetki od lokaty to też przychód fundacji - przychód, którego nie byłoby bez kwoty zasadniczej, pochodzącej ze zbiórki - inaczej p.Owsiak nie miałby czego lokować bo odsetki od zera wynoszą zero.

Secundo: WOŚP nie wydaje więcej niż zarabia (na zbiórkach, darowiznach i lokatach) - chyba że zaciąga kredyty lub przejada majątek własny ale nic mi o tym nie wiadomo.

Tertio: Gdyby Pan Owsiak zamiast na imprezę rockową wydał odsetki w całości na koszty operacyjne fundacji (w tym wynagrodzenia) i cele statutowe fundacji to bym się nie czepiał co napisałem już kilka postów wcześniej, ale ponieważ repetitio est mater studiorum to powtarzam po raz kolejny.

Reszta postu nie ma związku z tematem wątku ani ze stawianymi przeze mnie tezami.

Dziękuję za uwagę.

-------------------
Tłumaczenie:
Primo - (łac.) po pierwsze;
Secundo - (łac.) po drugie;
Tertio - (łac.) po trzecie;
Repetitio est mater studiorum - (łac.) powtarzanie jest matką wiedzy.

Cz sie 02, 2007 11:20
A gdyby p. Owsiak nic nie robił, nie tworzył zadnej fundacji byłaby totalna bryndza w szpitalach..... a tak szpitale i społeczeństwo zyskuje i jest przynajmniej do czego się przyczepić :D :D

Cz sie 02, 2007 11:36

A gdyby p. Owsiak nic nie robił, nie tworzył zadnej fundacji byłaby totalna bryndza w szpitalach..... a tak szpitale i społeczeństwo zyskuje i jest przynajmniej do czego się przyczepić :D :D

A czy ja się czepiam:

a) tego, że społeczeństwo i szpitale zyskują

czy

b) tego,że środki dawane przez ofiarodawców na zysk dla społeczeństwa i szpitali są używane do czegoś innego?

Cz sie 02, 2007 12:15
Środki czy odsetki?? - jeśli ktoś umiejętnie potrafi zagospodarować pieniądze, to chwała mu za to a nie powód do oskarżeń.
Odsetki, które nie poszły na koszty fundacji i Woodstock, zwiększają zebraną kwotę za którą kupowany jest sprzęt.
Ja nie pojmuję istoty zarzutu....to tak jak to mówił J. Kaczyński "argument wyssany z brudnego palca" :D

Cz sie 02, 2007 12:25

I znów analfabetyzm ekonomiczny.

Przyganial kociol garnkowi...
m_q napisał(a):
Primo: Odsetki od lokaty to też przychód fundacji - przychód, którego nie byłoby bez kwoty zasadniczej, pochodzącej ze zbiórki - inaczej p.Owsiak nie miałby czego lokować bo odsetki od zera wynoszą zero.

Przychod, ale nie dochod. A to roznica- masz wyobrazenie, jakiego rzedu sa koszty prowadzenia takiej fundacji?
Owsiak obiecuje, ze kazda zlotowka zebrana podczas finalu zostanie przekazana na sprzet- i slowa dotrzymuje.
Ba, nawet przekracza plan- ale o tym za chwile.
m_q napisał(a):
Secundo: WOŚP nie wydaje więcej niż zarabia (na zbiórkach, darowiznach i lokatach) - chyba że zaciąga kredyty lub przejada majątek własny ale nic mi o tym nie wiadomo.

Do Ciebie to juz nic naprawde nie dociera....
Cytuj:
Dlatego na bilboardach reklamujących XIII Finał ukazała się niezwykle istotna informacja, iż Fundacja więcej wydała na sprzęt medyczny (55 100 497 USD) niż zebrała (53 616 501 USD) w ciągu 12 lat swojej działalności. Koszty organizacji Przystanku Woodstock i Finału pokrywane są z darów sponsorów, o których Fundacja każdorazowo zabiega.

Wynika z tego ze albo bezczelnie klamiesz - sam podawales pare razy cytaty ze strony WOSP, wiec zepwne nieraz widziales te informacje, albo masz trudnosci ze zrozumieniem prostych zdan.
Jest tez trzecia mozliwosc - ale moderator nie pozwala na uzywanie takich sformulowan, powiem tylko, ze do lekarza psychiatry nie trzeba miec skierowania.
m_q napisał(a):
Tertio: Gdyby Pan Owsiak zamiast na imprezę rockową wydał odsetki w całości na koszty operacyjne fundacji (w tym wynagrodzenia) i cele statutowe fundacji to bym się nie czepiał co napisałem już kilka postów wcześniej, ale ponieważ repetitio est mater studiorum to powtarzam po raz kolejny.

Jerzy Owsiak przekazuje kazda zlotowke (a nawet wiecej- patrz na wytluszczony tekst powyzej) na pomoc dla dzieci. Kazdy szpital w RP ma 2, 3 urzadzenia dzieki jego fundacji, oraz dzieki ludziom, ktorzy zechcieli pomoc. Facet wykonuje kawal dobrej roboty i za to nalezy mu sie szacunek.
Z niewiadomych powodow sa jednak tacy, ktorym sie to nie podoba- do jednych z nich sie zaliczasz.
Rzuciles zarzut defraudacji pieniedzy- w dalszym ciagu go nie udowodniles.

m_q napisał(a):
Repetitio est mater studiorum - (łac.) powtarzanie jest matką wiedzy.

Nawet w przypadku powtarzania glupot? Powodzenia :)

Cz sie 02, 2007 12:35

Środki czy odsetki??

Odsetki od środków.

Alus napisał(a):
- jeśli ktoś umiejętnie potrafi zagospodarować pieniądze, to chwała mu za to a nie powód do oskarżeń.

Powyższą definicję idealnie wypełnia "Oscylator ekonomiczny" wymyślony przez p.Bagsika z firmy ART-B. Był w pełni zgodny z prawem.

Alus napisał(a):
-Odsetki, które nie poszły na koszty fundacji i Woodstock, zwiększają zebraną kwotę za którą kupowany jest sprzęt.

A co ja pisałem trzy posty wstecz?
viewtopic.php?p=271878&highlight=#271878
Miło mi,że w tym punkcie się zgadzamy. :D

Cz sie 02, 2007 12:38

Że tak powiem, dalej nie wiem, o co m_q chodzi. Daję pieniądze na WOŚP. Idą na konto, z tego sprzęt. Z konta są też odsetki. Znaczna ich część idzie na Woodstock. Ja o tym wiem. Gdzie rzeczona defraudacja ? Gdzie niezgodność z regulaminem ? Przecież darczyńcy wiedzą, że Łudstok nie jest za darmo.

Cz sie 02, 2007 13:21

Przychod, ale nie dochod. A to roznica?

Oczywiście. Dochód = prezychód minus koszty. W przypadku lokat kosztem są opłaty bankowe i podatek od lokat bankowych.

W przypadku sum lokowanych przez p. Owsiaka możliwe, że jest z opłat zwolniony (ze względu na wielkość lokat i/lub status organizacji pożytku publicznego).

Podatek od odsetek wynosi 19% - nie wiem, czy WOŚP go płaci.

Innych kosztów nie ma.

Koszty zbiórki na WOŚP w przeważającej części są zewnętrzne dla fundacji WOŚP - pokrywaja je polscy podatnicy w:
- kosztach transmisji w Telewizji Publicznej (teraz podobno p.Owsiak przenosi się doTVN - i dobrze),
- kosztach organizacji imprez związanych ze zbiórką (pokrywanych przezsamorządy lokalne).

KrzysiekFZ napisał(a):
Przychod, ale nie dochod. A to roznica- masz wyobrazenie, jakiego rzedu sa koszty prowadzenia takiej fundacji?

Koszty prowadzenia fundacji sa pokrywane z odsetek - tego się nie czepiam.

Czy mógłbyś zacząć czytać moje posty i polemizować z tym,co piszę a nie z tym, co Ci się wydaje?
Powyższa prośba dotyczy też pozostałych dyskutantów.

KrzysiekFZ napisał(a):
Do Ciebie to juz nic naprawde nie dociera....
Cytuj:
Dlatego na bilboardach reklamujących XIII Finał ukazała się niezwykle istotna informacja, iż Fundacja więcej wydała na sprzęt medyczny (55 100 497 USD) niż zebrała (53 616 501 USD) w ciągu 12 lat swojej działalności. Koszty organizacji Przystanku Woodstock i Finału pokrywane są z darów sponsorów, o których Fundacja każdorazowo zabiega.

Po pierwsze - skoro koszty finałów ponoszą zewnętrzni sponsorzy (jak pisałem powyżej, w dużej mierze z kieszeni podatnika) to Twoje powyższe stwierdzenie:
Cytuj:
masz wyobrazenie, jakiego rzedu sa koszty prowadzenia takiej fundacji?
nie ma sensu.

Po drugie - co się tyczy Woodstock, to poza środkami zewnętrznymi (w tym pieniędzmi podatnika na ochronę policyjną, środkami gmin goszczących "Wodstock", etc) idą też na niego ODSETKI.
To jasno mówi sam p.Jerzy Owsiak.

Po trzecie małe wyliczenie:
Zebrano: 53 616 501 USD
Wydano na sprzęt: 55 100 497 USD
Różnica: 1 483 978 USD

Czyli WOŚP w skali 13 lat z zebranych odsetek do sprzętu dołożyło zaledwie 2,77% podczas gdy w skali jednego roku (2006) na "Przystanek Woodstock" przeznaczyła 6,05%.

Pan Owsiak mówi, że koszt organizacji przystanku to 2 mln zł - w zezłymroku przeznaczył na ten cel ponad 1 mln 800 tys. zł czyli 90%.

Nie chce mi się bawić w wyliczanie wstecz wszystkich lat, ale podejrzewam, że proporcje są podobne.

KrzysiekFZ napisał(a):
Wynika z tego ze albo bezczelnie klamiesz - sam podawales pare razy cytaty ze strony WOSP, wiec zepwne nieraz widziales te informacje, albo masz trudnosci ze zrozumieniem prostych zdan.
Jest tez trzecia mozliwosc - ale moderator nie pozwala na uzywanie takich sformulowan, powiem tylko, ze do lekarza psychiatry nie trzeba miec skierowania.

Jest też czwarta możliwość - że próbujesz mnie obrazić bo nie masz argumentów.

Powyższe liczby pokazują też jasno kto kłamie lub nie rozumie lub powinien skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.

Wyliczyłem Ci czarno na białym co i jak.

Pan Owsiak dwukrotnie więcej pieniędzy z odsetek przepuszcza na Woodstok niz dodaje do zakupów sprzętu.

Cz sie 02, 2007 13:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 188 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 13  Następna strona