Rozbił się samolot z Lechem Kaczyńskim, wszyscy zginęli
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Rozbił się samolot z Lechem Kaczyńskim, wszyscy zginęli
Cytuj: O kresie życia 96 osób nie decyduje postanowienie jednego człowieka. Decyzją jednego nieobliczalnego człowieka można zgładzić wiele więcej istnień niż w/w. Alus, piszesz jakieś prawdy objawione, ale jak dla mnie nie ma w tym żadnej logiki.
|
Pn kwi 12, 2010 11:52 |
|
|
|
 |
Lot Orła
|
aprylka napisał(a): Dokładnie. Właśnie o tym napisał w nie wygłoszonym dziś w Katyniu kazaniu Śp. Biskup Tadeusz Płoski:Cytuj: Jeśli Boga mamy słuchać „bardziej”, to Bóg ma być autorytetem w sprawach życia rodzinnego, małżeńskiego, wychowania, życia codziennego. Bóg ma być autorytetem w kwestii polityki, kultury, historii, sztuki, prawa, filozofii. Bóg ma być autorytetem w sprawach medycyny i opieki społecznej, przedsiębiorczości, sukcesu. Bóg ma być autorytetem w kwestiach wiary, Kościoła, religii… W każdej z tych dziedzin są też ludzkie autorytety. I, oczywiście, słuchajmy ich. Tylko zawsze pamiętajmy, że aby nie przegrać życia, „trzeba bardziej słuchać Boga niż ludzi”. Tak. Bóg zna się na wszystkim doskonale. Wszystko wie najlepiej. Warto zatem Go słuchać… Trzeba bardziej słuchać Boga niż ludzi A Ci którzy nie myślą jak my, nie są prawdziwymi Polakami. Coś mi się dzieje jak słucham takich wypowiedzi... Może od razu wprowadźmy teokrację i katolicką cenzurę, oraz wywieźmy wszystkich niekatolików poza granice kraju? Stała się wielka tragedia, i wszyscy od razu "módlmy się, i ufajmy że to miało sens, że Bóg nadał temu sens". Co za absurd, to wydarzenie nie miało żadnego głębszego sensu, ale wy możecie się dalej oszukiwać i ślepo wierzyć w to co kapłani wam mówią. Czy wy w każdym wypadku musicie dopatrywać się boskiej interwencji? A nawet jeśli tak miało być, to niech ktoś mi poda jakiś logiczny argument "za".
_________________ leć wysoko! prosto pod sztandar WOLNOśCI!
Nigdy nie ufaj maszynom... i kobietom.
|
Pn kwi 12, 2010 12:19 |
|
 |
mazli
|
Lot Orła narzekasz na wypowiedzi a jeszcze w tym samym poście uderzasz: Lot Orła napisał(a): Co za absurd, to wydarzenie nie miało żadnego głębszego sensu, ale wy możecie się dalej oszukiwać i ślepo wierzyć w to co kapłani wam mówią.
Niech każdy przeżywa i tłumaczy sobie tę tragedię na swój sposób według własnych przekonań. Niech Kościół powie swoje a Lot Orła swoje. Natomiast atak na ateistę czy wierzącego krytykujący jego ocenę i odczucia jest zwłaszcza w tym czasie obrzydliwy.
|
Pn kwi 12, 2010 14:20 |
|
|
|
 |
Mroczny Pasażer
|
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
Pn kwi 12, 2010 17:07 |
|
 |
Elbrus
|
Po wyborze Barracka Obamy na prezydenta: "To koniec cywilizacji białego człowieka" - powiedział to ten sam poseł. 1-mandatowe okręgi wyborcze powinny (chociaż częściowo) wyeliminować takich ludzi z polityki.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pn kwi 12, 2010 17:16 |
|
|
|
 |
eu_geniusz
zbanowany na stałe
|
Czego sie dziwicie? Przecież to były naczelny ND, Czy po kimś takim można spodziewać się mądrych wypowiedzi?
_________________ Właściciele agencji towarzyskiej tym się różnią od polityków, że posiadają
umiejętność ogarnięcia bur..lu.
|
Pn kwi 12, 2010 17:51 |
|
 |
aprylka
Dołączył(a): Śr cze 28, 2006 9:41 Posty: 1293 Lokalizacja: Łódź, Lódzkie
|
SweetChild napisał(a): aprylka napisał(a): Dokładnie. Właśnie o tym napisał w nie wygłoszonym dziś w Katyniu kazaniu Śp. Biskup Tadeusz Płoski:Cytuj: Jeśli Boga mamy słuchać „bardziej”, to Bóg ma być autorytetem w sprawach życia rodzinnego, małżeńskiego, wychowania, życia codziennego. Bóg ma być autorytetem w kwestii polityki, kultury, historii, sztuki, prawa, filozofii. Bóg ma być autorytetem w sprawach medycyny i opieki społecznej, przedsiębiorczości, sukcesu. Bóg ma być autorytetem w kwestiach wiary, Kościoła, religii… W każdej z tych dziedzin są też ludzkie autorytety. I, oczywiście, słuchajmy ich. Tylko zawsze pamiętajmy, że aby nie przegrać życia, „trzeba bardziej słuchać Boga niż ludzi”. Tak. Bóg zna się na wszystkim doskonale. Wszystko wie najlepiej. Warto zatem Go słuchać…  A co to ma dorzeczy? Może coś źle rozumiem, ale odbieram to jak żerowanie na tej katastrofie dla forsowania swoich racji, zresztą bez ładu i składu, skoro zginął najbardziej słuchający Boga/ KK Prezydent w Europie. Chyba że to aluzja do wiadomej petycji podpisanej przez Pierwszą Damę, ale to już byłby szczyt chamstwa... Albo ja kompletnie nie kapuję, o co Ci chodzi (jakie żerowanie... przez Biskupa, który zginął w tej katastrofie, a w kazaniu nawoływał do Boga...? ); albo Ty zapomniałeś przeczytać cytowanego przeze mnie fragmentu postu:lolo1_14 napisał(a): nie odnosicie wrażenia ze owa straszna tragedia w tak wielkich rozmiarach i w tak symbolicznym dla Polski miejscu była jakimś przekazem z góry?? może Bóg chce powiedzieć żeby Polacy przestali wpatrywać się w ludzi i ich prawo a zaczęli kierować się zgodnie z prawem Bożym i to Jemu zaufać?? I do tego (zwłaszcza co na czerwono) i tylko do tego odnosi się zacytowany wcześniej przeze mnie fragment tego kazania. PS. Polacy - czyli np. ja.
_________________ Śpieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą... Kochamy wciąż za mało i stale za późno...
Zajrzyj, zobacz, zapamiętaj -> 1) http://spotkania.wiara.pl/Chat 2) http://blog.wiara.pl/aprylka 3) http://picasaweb.google.com/aprylka
|
Pn kwi 12, 2010 17:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Katowice: Studenci śląskich uczelni organizują Marsz Pamięci
Studenci śląskich uczelni zapraszają na Marsz Pamięci, organizowany ku czci ofiar sobotniej katastrofy samolotu prezydenckiego pod Smoleńskiem. Studenci spotkają się we wtorek, 13 kwietnia, o godzinie 19.00 na placu Sejmu Śląskiego, a następnie przejdą pod katowicki Spodek.źródło: http://www.dziennikzachodni.pl/aktualno ... ,id,t.html
|
Pn kwi 12, 2010 21:29 |
|
 |
WebCM
|
Nie słuchałem homilii, ale fragmenty są wyrwane z kontekstu. Chciał przedstawić rzeczywistość. Trochę mu nie wyszło, bo odebraliśmy słowa inaczej niż przewidział. W takich sytuacjach najlepiej powstrzymać się od propagandy politycznej w kościele. Z niektórymi refleksjami można się zgodzić, inne są kontrowersyjne. Nie wymieniam, które - niech każdy oceni wg swoich poglądów. Teorie spiskowe są nieuniknione. Jest tyle sprzecznych informacji, niedomówień, nieprawidłowości i okoliczności z tym związanych, że połowa Polaków podejrzewa coś lub kogoś, powołując się na relacje świadków, wiadomości, własne analizy i fakty. Nic nie sugeruję, wszystko w rękach śledczych. Jeśli ktoś "pomógł", świat i tak się o tym nie dowie. Na razie będę obserwować wiadomości (a właściwie ich nagłówki). Części tylnej strony samolotu są niezabezpieczone. Kto chce trochę złomu TU-154, może wybrać się do lasu pod Smoleńskiem, zanim zostaną rozebrane przez dziennikarzy i kolekcjonerów (nie brać na serio). Liczę, że Polska i Rosja rzetelnie przeprowadzą śledztwo.
_________________ .:: KTO RANO WSTAJE, TEN PODPIS DOSTAJE ::.
|
Pn kwi 12, 2010 21:54 |
|
 |
Gita2
|
A o która homilię chodzi? Czo o tą, która biskup Płoski miał wygłosić w Katyniu? http://www.naszdziennik.pl/index.php?da ... d=tk08.txt
|
Pn kwi 12, 2010 22:00 |
|
 |
mazli
|
 Re:
WebCM napisał(a): Nic nie sugeruję, wszystko w rękach śledczych. Jeśli ktoś "pomógł", świat i tak się o tym nie dowie. Ja również swoje przemyślenia pozostawiam w kwestii tak delikatnej wyłącznie dla siebie. Świat może się o czyś (jeżeli ewentualnie coś było) dowiedzieć, ale po 50 latach badań i kolejnych 100 utajnienia.
|
Pn kwi 12, 2010 22:53 |
|
 |
WebCM
|
_________________ .:: KTO RANO WSTAJE, TEN PODPIS DOSTAJE ::.
|
Pn kwi 12, 2010 23:46 |
|
 |
Gita2
|
Dziękuję WebCM. Wysłuchałam 17 minutowej homilii i nie rozumiem oburzenia Katarzyny na słowa prałata Suchego, że katastrofa mogła wydarzyć się w środę. Gdyby kapłan posłuzył sie znanym przysłowiem:"Złego licho nie bierze", oburzenie mogłoby byc zasadne, ale tego przeciez prałat Suchy nie powiedział. Powiedział, że nie zgadza się ze słowami marszałka Komorowskiego i jako potencjalnego wyborcy marszałka moglo sie to nie podobać, ale kapłan nie może zaakceptować, że prawica i lewica to to jedno. Jedyne co ja nie zaakceptowałam w tej homilii, to powtórzenie po Drzewieckim:"dziki kraj", moim zdaniem to bylo niepotrzebne, ale w ogóle homilia poświęcona pamięci tragicznie zmarłych piękna, szczególnie we fragmencie poświęconym Wojciechowi Lubińskiemu, lekarzowi Prezydenta RP.
|
Wt kwi 13, 2010 7:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A że przypisuje obłudę w ukazywaniu żalu po stracie bliskich wogóle Cię nie razi??????????????? Wynika, że ludzie poza PISem pozbawieni są uczuć wyższych. Gdy mówią tak politycy - żałosne. Gdy mówi kapłan - przerażające.
|
Wt kwi 13, 2010 7:16 |
|
 |
SweetChild
|
aprylka napisał(a): Albo ja kompletnie nie kapuję, o co Ci chodzi (jakie żerowanie... przez Biskupa, który zginął w tej katastrofie, a w kazaniu nawoływał do Boga...? ); albo Ty zapomniałeś przeczytać cytowanego przeze mnie fragmentu postu: Oczywiście że nie Biskupa, który zginął w katastrofie, ale tych, którzy obecnie wygłaszają takie teorie.aprylka napisał(a): lolo1_14 napisał(a): nie odnosicie wrażenia ze owa straszna tragedia w tak wielkich rozmiarach i w tak symbolicznym dla Polski miejscu była jakimś przekazem z góry?? może Bóg chce powiedzieć żeby Polacy przestali wpatrywać się w ludzi i ich prawo a zaczęli kierować się zgodnie z prawem Bożym i to Jemu zaufać?? I do tego (zwłaszcza co na czerwono) i tylko do tego odnosi się zacytowany wcześniej przeze mnie fragment tego kazania. PS. Polacy - czyli np. ja.Rozumiem kto, nie rozumiem natomiast, dlaczego akurat ta katastrofa miałaby być odpowiednią okazją dla wygłaszania podobnych opinii? Czyli co ma piernik do wiatraka? Moje skojarzenia są z gatunku "Prezydent nie słuchał Boga lecz ludzi i podpisał szatański Traktat Lizboński, więc spotkało go nieszczęście", "Prezytendowa nie słuchała Boga lecz ludzi i podpisała petycję przeciwko prolifowym zmianom w Konstytucji, więc spotkało ją nieszczęście". Jak Polacy - czyli np. Ty i ja - będziemy tak Bogu "podskakiwać", to też może spotkać nas nieszczęście.
|
Wt kwi 13, 2010 10:22 |
|
|
|