Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 22:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 238 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 16  Następna strona
 Dziwna metamorfoza abonamentu TVP 
Autor Wiadomość
Post Re: Dziwna metamorfoza abonamentu TVP
zsoborniki napisał(a):
jeśli by spełniały moje oczekiwania (oczekiwania społeczeństwa).

I tu jest popełniony podstawowy błąd. Nie tylko Twój, zresztą. Ostatnio bardzo dużo ludzi uważa się za miarodajnych przedstawicieli całego społeczeństwa. Tyle że społeczeństwo jest bardzo różnorodne i naprawdę niekoniecznie Twoje oczekiwania są we wszystkim zgodne z oczekiwaniami większości. O oczekiwaniach "całego społeczeństwa" w ogóle wahałbym się mówić...

Wt lis 23, 2010 9:35

liam - nie piszę "całego społeczeństwa" a "społeczeństwa"

zsoborniki

Wt lis 23, 2010 9:44
Nie biorąc zupełnie pod uwagę, że będąc jego członkiem, wcale nie musisz być w swoich poglądach reprezentatywny...

Wt lis 23, 2010 9:49
Cytuj:
Pojedyncze jaskółki w postaci np.TVReligia (dla wielu jeszcze niedostępna) i inne zanikające programy w TVP są w/g mnie tzw. "wentylami bezpieczeństwa", by władza miała argumenty o niezależności...( ale jest to stwarzanie pozorów niezależności).

TVTrwam też dla wielu niedostępna - oba kanały powszechnie dostępnie w cyfrówce.
TVReligia - oglądalnośc w granicach 2-3 miliona, przy 600 tys TVTrwam, to jednak niezły "wentyl".
Władza w programy telewizji prywatnych nie ma za wielkich możliwości ingerencji.
TVReligia tez jest środkiem społecznego komunikowania, przy czym ukazuje większe spektrum poglądów niż media toruńskie, zamknięte na poglądy z poza swojego kręgu.
Nie mówiąc już o duchownych, wyznawcach innych religii.
Na moje pytanie jednak otwarcie nie odpowiedziałeś :)

Wt lis 23, 2010 9:54

Alus napisał(a):
Cytuj:
Wiedz, że aby wypowiadać się na antenie innych stacji niż np. na antenie Radia Maryja (RM), najpierw jestem sprawdzany i jeśli nie reprezentuję właściwej linii tej stacji nie jestem dopuszczony do rozmowy na antenie czyli w eterze. Dostęp do anteny RM natomiast mają zawsze wszyscy i to jest moim zdaniem miernik niezależności.

Sprawdzałeś?.....
Do inteaktywnego programu "Rozmównica" dzwonią ludzie i prezentuja różne poglądy, często napastliwe.
Nie mówiąc już o SK

Cytuj:
Samo zapraszanie do studia, wybacz - odpowiadający za to radio ma prawo wyboru i może gościć u siebie tylko takie osoby, które nie mają wpływu na jego bezprawne niszczenie, szkalowanie, dołowanie tej rozgłośni. I to też jest miernikiem niezależności. Myślę tu o osobach, które są nieprzyjaciółmi RM, osoby wrogo nastawione do tej instytucji...i do Kościoła.

A jak oceniasz ludzi - czy szkalują Kościół i są wrogo do niego nastawione (srodowisko RM i Frondy) - którzy wypowiadają się lekceważąco: "telewizja ks Sowy - a co on ma wspólnego z Kościłem?" , "księża w TVReligia - a z jakiego oni Kościoła?".

To dobrze, że każdy ma jeszcze wybór, ale mówimy o publicznych mediach, które mają pełnić pozytywną misję w społecznościach i opłatach za ich funkcjonowanie.

Ja z własnego doświadczenia wiem, że im więcej oglądałem różnych TV, słuchałem różnych stacji nadawczych - wyłaniał mi się obraz rzeczywistości mętny, nie ostry, wprowadzający ferment w "mózgownicy" i dostrzegam promowanie tzw. "wolności", "równości" itd., itp.

Przyjąłem jedną opcję mediów, która za fundament przyjęła chrześcijański sposób na życie i w zasadzie staram się być wierny zasadom tam promowanym. Daje mi to pewność podążania we właściwym, nie niszczącym życia kierunku. Co do pozostałych mediów - nie staram się z entuzjazmem i uwielbieniem przyjmować ich treści, chociaż czasami niektóre programy oglądam, by nie wypaść z obiegu.

Zdaję sobie sprawę, że publikatory polskojęzyczne (nie polskie) dominujące na rynku mediów kształtują postawy ludzkie, szczególnie ludzi młodych. Silne jednostki umieją wybierać pozytywy natomiast słabi (ich jest większość) "płynie z prądem". Stąd tak wiele w dzisiejszej (ponoć nowoczesnej) społeczności polskiej morderstw, rabunków, gwałtów nieletnich i dorosłych, pedofilii w różnych środowiskach (i tych Kościelnych też), przepełnionych ośrodków wychowawczych młodzieży nie mówiąc o więzieniach...

Weź to też pod uwagę Alus! Bo można pisząc tu w nieskończoność udawadniać swoją rację ale z tego nic nie wypływa. Każdy ma swoją "prawdę" i będzie jej bronił. Ja napisałem to, jak ja to widzę i z doświadczenia wiem, że ten mój ogląd rzeczywistości jest zbliżony do prawdy...

Pozdrawiam Cię Alus!

zsoborniki

Wt lis 23, 2010 10:58
Elbrus napisał:

Ponieważ nie jestem oszołomem, więc nie będę tego oglądał ani słuchał.
TY jesteś albo oszołomem (bo wg Was tylko tacy mogą posiłkować się tymi mediami) albo robisz to służbowo.
Wybierz opcje sam.
Ja uważam, iż rząd oraz służby jemu podległe bardzie gorliwie nasłuchują tych stacji niż sami obywatele.
Dodatkowo rozpoczyna się histeria wręcz w okół tych stacji bo nie są pod kontrolą rządzących a dotkliwie wytykają błędy owych, więc wymyśla się ostatnio opcję iż są wręcz zagrożeniem dla demokracji jak kiedyś Wolna Europa dla PRL-u.
TUSK przejął ostatni bastion wolnego słowa czyli TVP, gdzie teraz usilnie szuka dla niej pieniędzy których sam jej pozbawił lecz TVTRWAM oraz RM są poza jego zasięgiem co wzbudza wściekłość PO.
Ja podpowiem co trzeba zrobić.
Pójść do IPN-u, wybrać parę teczek na hierarchów kościoła i pod wpływem tej "łagodnej perswazji" oni sami zdławią Rydzyka, czego już wcześniej mieliśmy próby.

Wt lis 23, 2010 11:05

liam
- przypominam sobie ze statystyki o krzywej Gausa. Społeczeństwo temu prawu też podlega.

Zawsze jest grupa dominująca oraz marginesy. Pomiędzy marginesami a grupą dominującą jest cała gama pośredniości. Jaki jest rozkład w naszym kraju i co dominuje w społeczności polskiej? Główne media publiczne wypełniające misję społeczną, winny to wziąć pod uwagę i spełniać oczekiwania tej dominującej grupy. Oczywiście mogą funkcjonować inne media ale nie mające charakteru destrukcyjnego tylko budujące właściwą świadomość społeczeństwa (tego np. z marginesów), nie przyczyniające się do powiększania patologii i rozszerzania marginesów...

Aż się prosi przypomnieć o odpowiedzialności mediów i dysponujących nimi za daną społeczność...

zsoborniki

Ostatnio edytowano Wt lis 23, 2010 11:31 przez zsoborniki, łącznie edytowano 1 raz

Wt lis 23, 2010 11:25
No wlasnie zsoborniki: co dominuje w polskim spoleczenstwie? Wiesz? Czy uwazasz, ze cos powinno dominowac, zeby bylo, tak jak tobie sie podoba? I dorabiasz do tego teorie.

I mozesz dokladniej okreslic co rozumiesz pod pojeciem "misja spoleczna" mediow? Bo ja myslalam, ze media sa od informacji, ewentualnie edukacji i rozrywki.
A jezeli nie wypelniaja poprawnie tych zadan, to staja sie marginesowe (brak popytu) az do zmiany profilu badz plajty.

Jezeli piszesz, ze media nie maja miec charakteru destrukcyjnego, to mi sie przypomina stara, dobra cenzura, kiedy "ktos" wiedzial, co spoleczenstwo powinno slyszec, a co nie.

Wt lis 23, 2010 11:30
Cytuj:
I mozesz dokladniej okreslic co rozumiesz pod pojeciem "misja spoleczna" mediow? Bo ja myslalam, ze media sa od informacji, ewentualnie edukacji i rozrywki.

Tylko właśnie telewizja publiczna powinna być misyjna a nie komercyjna i kiedy Taniec z gwiazdami jest sensem istnienia TVN-u to już w wypadku TVP "Jaka to melodia" to wielka pomyłka i programy tego typu nie powinny istnieć, no chyba że w porze najmniejszej oglądalności jako zapchaj dziury.
TVP powinna prezentować rozrywkę wysublimowaną i na poziomie typu "Kabaret starszych Panów" a nie "Jak to leciało" bo chyba telewizję nie oglądają sami dresiarze i ludzie bez szyi.

Wt lis 23, 2010 11:43
osiris, ale kto ma decydowac o jakosci, poziomie i ideologii tej "misji"? Ty? Czy zsoborniki?

Bo jezeli nie ustali sie jakichs kryteriow poziomu i profesjonalizmu, to i tak wszyscy beda ogladac to, co jest dla nich atrakcyjniejsze, czyli np telewizje prywatna. I dalej psioczyc na przymusowy abonament, za ktory sa "misjonowani".

Wt lis 23, 2010 11:51
Cytuj:
Weź to też pod uwagę Alus! Bo można pisząc tu w nieskończoność udawadniać swoją rację ale z tego nic nie wypływa. Każdy ma swoją "prawdę" i będzie jej bronił. Ja napisałem to, jak ja to widzę i z doświadczenia wiem, że ten mój ogląd rzeczywistości jest zbliżony do prawdy...

Pozdrawiam Cię Alus!

Podobnie ja powiem "ja to widzę i z doświadczenia wiem, że mój ogląd rzeczywistości jest zbliżony do prawdy"....i przedkładam TVReligia nad media toruńskie.
A pozostałe telewizje oglądam.
Często robię eksperyment - oglądam Wydarzenia w Polsat, Fakty TVN, Wiadomosci TVP, Informację Dnia w TVTrwam.
Np. w dniu Święta Niepodległości 11 listopada br. Polsat, TVN, TV pokazywały obchody, przemówienie prezydenta Komorowskiego....w Informacjach Dnia TVT pokazano a i owszem, tylko tak manipulowano, aby czasem na ekranie nie pojawił się B. Komorowski......
Pełna niezależność, ani grama obiektywności.
Pozdrawiam także :)

Wt lis 23, 2010 11:56

Osiris cytuje:
Ja podpowiem co trzeba zrobić.
Pójść do IPN-u, wybrać parę teczek na hierarchów kościoła i pod wpływem tej "łagodnej perswazji" oni sami zdławią Rydzyka, czego już wcześniej mieliśmy próby.[/quote]

Czy na pewno? A kto najmocniej bronił Abp Wielgusa?
Przez to bronienie o.Rydzyk stracił trochę zwolenników RM, osobiście znam tylko jedną taką panią, ale sądzę, że bylo więcej.

P.S.Wąski temat wątku, ulega poszerzeniu, co uważam za dozwolone. A co na to Kamyk?

Wt lis 23, 2010 12:12
Rozmowa o innych mediach powinna być dopuszczalna ponieważ z tej perspektywy (przez pryzmat tamtych mediów) powinniśmy oceniać sens abonamentu i istnienia TVP.

Wt lis 23, 2010 12:34

Kamala

Co dominuje w naszym polskim społeczeństwie nie muszę specjalnie ukazywać, mogę tylko ocenić czy to co dominuje jest dobrem, czy powoduje destrukcję myślenia a za nim życia społecznego.

Każdy myślący normalnie człowiek sam sobie na to Twoje, Kamala, pytanie odpowie. Żyjemy w takiej części świata i Europy, że została wypracowana pewna kultura i tożsamość narodowa.

Dzisiaj przy pomocy mediów polskojęzycznych (nie polskich) i przy pomocy dziennikarzy najemców próbuje się na siłę to zmienić, zaprowadzić "kulturę" globalną jak w globalnej wiosce. Gdzie jest miejsce na promowanie Ojczyzny, patriotyzmu, religii, literatury polskiej (ogólnie polskiej kultury)? Jest to już szeroki front i ma już destrukcyjne osiągnięcia - widać to nawet na tym katolickim forum czyim wpływom ulegamy i co sobą reprezentujemy. I czy jesteśmy z tego powodu szczęśliwi i dumni z naszych dokonań widząc, co dookoła nas się dzieje...nie będę się powtarzał i pisał o negatywnych zjawiskach zataczających coraz szersze kręgi a nagłaśniane (podkręcane) przez "publiczne media"...

Właśnie misją mediów powinno być, moim zdaniem, promowanie Ojczyzny, patriotyzmu, religii, literatury polskiej itp.(ogólnie polskiej kultury) .

zsoborniki

Wt lis 23, 2010 13:13
"Polskojęzyczne media, dziennikarze najemcy" - epatownie pogardą.....szkoda że tego nie dostrzegasz :(
Duchowni w "polskojęzycznym" kanale TVReligia tez najemnicy??? :o :o
- "Patriotyzm zawiera w sobie taką właśnie postawę wewnętrzną w odniesieniu do ojczyzny, która dla każdego prawdziwie jest matką" Jan Paweł II.......mylił ten wielki Polak???
- "Bardzo wielkim niebezpieczeństwem, o którym słysze, jest to, że ludzie się jak gdyby mniej miłują w Polsce, coraz bardziej dochodza do głosu egoizmy, przeciwieństwa.
Ludzie się nie znoszą, ludzie się zwalczają.
To zły posiew.
To nie jest Euchrystia" Jan Pweł II, Warszawa 1997r.

Wt lis 23, 2010 14:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 238 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 16  Następna strona