Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 11:56

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2124 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 142  Następna strona
 Smoleńsk 10.04.2010 
Autor Wiadomość

Post Re: Smoleńsk 10.04.2010
mauger napisał(a):
Johnny99 napisał(a):
No to albo ktoś sfałszował rejestratory, albo podłożył fałszywy trotyl. Tak? Kto?
Stawiam na Macierewicza ;) . Serio, to nie ma podstaw twierdzić, że rejestratory są sfałszowane, natomiast gdyby udowodniono wybuch to nie pozostałoby nic innego jak tylko wyrzucić do kosza wszytkie zapisy, bo nie odpowiadałyby rzeczywistości.
Ponoć jest przesłanka by twierdzić, że zapisy rejestratorów zostały sfałszowane - chorąży Muś twierdził, że załoga Tu-154M dostała komendę zejścia na poziom nie mniejszy niż 50 metrów, a nie 100 metrów jak utrzymują Rosjanie. By tą tezę wykluczyć wystarczyłoby zbadać zapisy rejestratorów Jaka-40, który lądował wcześniej. Nasuwa się pytanie dlaczego w ciągu 2 lat tego nie zrobiono, skoro chorąży Muś z premedytacją utrzymywał, że na pewno się nie przesłyszał?

mauger napisał(a):
Johnny99 napisał(a):
No to jeszcze raz pytam: w jaki sposób "Moskwie" udaje się nas "skłócić" przez tego rodzaju działania?
Dlatego, że PiS ochoczo wykorzystuje moskiewskie wrzutki do walki politycznej przeciwko obecnej władzy. Gdyby pisowscy z większą ostrożnością podchodzili do wszystkich smoleńskich sensacji i na hura nie glosili wszem i wobec, że oto mamy kolejny dowód na zdradę Tuska i jego ekipy, teraz już ich wszystkich powsadzamy do więzień, to i w Moskiwe nie widziano by sensu w tworzeniu kolejnych afer wokół katastrofy.
Zadaniem opozycji jest punktowanie zaniechań i błędów rządu. Gdyby rząd rzetelnie prowadził sprawę katastrofy smoleńskiej, to by się nie wystawiał na strzał. Gdyby w ogóle przeprowadzono śledztwo, to w ogóle nie byłoby o czym rozmawiać - ludzie poznaliby prawdę (jakkolwiek brutalna ona by nie była) i przeżyli swoją żałobę. Nie poruszalibyśmy się w sferze domysłów i spekulacji. Poza tym rząd prowokuje rodziny smoleńskie poprzez np. odmowę uczestnictwa M. Badena w sekcjach zwłok, utajnianie informacji lub dyskredytowanie osób badających sprawę katastrofy. Pomijam już zupełnie słowa jakie padały z ust niektórych posłów PO (np. Niesiołowskiego). To nie PiS jątrzy i dzieli Polaków...

Wt paź 30, 2012 22:00

Tak, czy owak, strasznie trudno będzie mi teraz uwierzyć w jakiekolwiek wyniki tych, czy innych badań.
Minęły prawie trzy lata po katastrofie a oni dopiero teraz zabierają się za wykrywanie śladów ewentualnego wybuchu.

Nadal nie ma na poważnie mowy o przywiezieniu wraku. Czy z tego wraku da się jeszcze cokolwiek pewnego ustalić? Przecież tam od dwóch i pół roku może sobie codziennie przychodzić dowolna ekipa i majstrować, co jej się żywnie podoba!

Za tydzień się okaże, że na pokładzie był wybuch nuklearny a za miesiąc, że jednak to tylko się rtęć z termometru rozlała.
Nie wierzę, że tą sprawę kiedykolwiek uda się wyjaśnić. Zapewne seryjny samobójca w ciągu następnych miesięcy ostatecznie zamknie świadkom usta.
Ale wtopa Donald...

Wt paź 30, 2012 22:08
bma napisał(a):
Chyba Twoja ocena jest jednak przedwczesna:
Cezary Gmyz napisał(a):
Fakty opisane przeze mnie potwierdziły cztery niezależne źródła. Publikację tekstu poprzedziło spotkanie redaktora naczelnego mojej gazety z prokuratorem generalnym Andrzejem Seremetem. Po rozmowie ze mną redakcja „Rzeczpospolitej” usunęła ze swego oświadczenia słowa „pomyliliśmy się” i uważam to za satysfakcjonujące. Myślę, że zebrany przez mnie materiał pokazuje, że wysoce prawdopodobne jest, iż wykryte substancje to trotyl i nitrogliceryna. Wbrew temu, co twierdzi prokuratura, użyte przez nią urządzenie nie służy bowiem do wykrywania pestycydów czy kosmetyków, lecz materiałów wybuchowych

Przedwczesny to był tytuł: Trotyl na wraku tupolewa. :-)

Oświadczenie Gmyza to raczej kiepska próba wyjścia z twarzą po takiej kompromitującej wpadce.
bma napisał(a):
Ponoć jest przesłanka by twierdzić, że zapisy rejestratorów zostały sfałszowane - chorąży Muś twierdził, że załoga Tu-154M dostała komendę zejścia na poziom nie mniejszy niż 50 metrów, a nie 100 metrów jak utrzymują Rosjanie. By tą tezę wykluczyć wystarczyłoby zbadać zapisy rejestratorów Jaka-40, który lądował wcześniej. Nasuwa się pytanie dlaczego w ciągu 2 lat tego nie zrobiono, skoro chorąży Muś z premedytacją utrzymywał, że na pewno się nie przesłyszał?

Miejmy nadzieję, że teraz sprawa odsłuchania nagrań z Jaka-80 w końcu się ruszy.
bma napisał(a):
Zadaniem opozycji jest punktowanie zaniechań i błędów rządu.

To dlaczego PiS nie skupia się na punktowaniu nieudolności rządu, tylko urządza jakieś spektakle pełne insynuacji i pomówień o zdradę, współudział w zamachu, o krew na rękach itd. nie mając żadnych mocnych dowodów? To co dzisiaj się stało było jakieś szaleństwo. Na podstawie jednego niepotwierdzonego artykułu w prasie zaczęto domagać dymisji rządu, chciano pociągać do odpowiedzialności winnych tej „niesłychanej zbrodni”, na stronie PiS-u ukazał się artykuł „To już pewne: zginęli w zamachu”, a propisowski publicysta Bronisław Wildstein nawoływał w Radiu Wnet ludzi do wyjścia na ulicę. Tak zachowuje się odpowiedzialna opozycja? Jeśli zwykła kaczka dziennikarska, zdementowana po kilku godzinach można doprowadzić do takiego wrzenia, to do jakiego zamętu w kraju może doprowadzić dobrze obmyślona prowokacja? Dzisiejsze wydarzenia pokazały, że w sprawie Smoleńska pisowcami da się manipulować jak dziećmi.

Wt paź 30, 2012 23:13

mauger napisał(a):
bma napisał(a):
Zadaniem opozycji jest punktowanie zaniechań i błędów rządu.
To dlaczego PiS nie skupia się na punktowaniu nieudolności rządu, tylko urządza jakieś spektakle pełne insynuacji i pomówień o zdradę, współudział w zamachu, o krew na rękach itd. nie mając żadnych mocnych dowodów?
To co dzisiaj się stało było jakieś szaleństwo. Na podstawie jednego niepotwierdzonego artykułu w prasie zaczęto domagać dymisji rządu, chciano pociągać do odpowiedzialności winnych tej „niesłychanej zbrodni”, na stronie PiS-u ukazał się artykuł „To już pewne: zginęli w zamachu”, a propisowski publicysta Bronisław Wildstein nawoływał w Radiu Wnet ludzi do wyjścia na ulicę. Tak zachowuje się odpowiedzialna opozycja? Jeśli zwykła kaczka dziennikarska, zdementowana po kilku godzinach można doprowadzić do takiego wrzenia, to do jakiego zamętu w kraju może doprowadzić dobrze obmyślona prowokacja? Dzisiejsze wydarzenia pokazały, że w sprawie Smoleńska pisowcami da się manipulować jak dziećmi.
Doniesienia "Rz" to nie jedyne źródło przesłanek do tezy o wybuchach. Innym źródłem są wyniki prac naukowców przedstawione na niedawnej konferencji naukowej (czy ktoś jest w stanie je podważyć?). Jeszcze innym są zeznania świadków, m.in. Artura Wosztyla (pilota Jaka), który zeznał swego czasu, że słyszał "trzaski, huki i detonacje". Publikacja "Rz" to była raczej kropla przelewająca czarę aniżeli wyłączny powód oświadczeń prezesa PiS.

A tak w ogóle to po co prokuratura bada wrak jakimiś skomplikowanymi urządzeniami w celu wykrycia materiałów wybuchowych, skoro raport Millera już wszystko wyjaśnił? ;)

Wt paź 30, 2012 23:46
bma napisał(a):
Innym źródłem są wyniki prac naukowców przedstawione na niedawnej konferencji naukowej (czy ktoś jest w stanie je podważyć?).

Trzeba pamiętać, że tezy naukowców sugerujących wybuch opierają się na analizie dostępnych zdjęć. Nie mają oni dostępu do materiału dowodowego, więc są to jedynie opinie, którego niczego nie przesądzają.
bma napisał(a):
Jeszcze innym są zeznania świadków, m.in. Artura Wosztyla (pilota Jaka), który zeznał swego czasu, że słyszał "trzaski, huki i detonacje".

Jeśli ok. 50 ton żelastwa uderza w ziemie z prędkością 280 km/h to myślę, że odgłosy jakie wtedy powstają można z powodzeniem porównać do „huków, trzasków, detonacji”. :)

Inny członek załogi Jaka-40, zmarły tragicznie chor. Muś tak to opisał w zeznaniach:
Wyszliśmy z samolotu wypatrywać tupolewa. Pogoda, widoczność pogorszyła się ponownie. Wróciłem do samolotu i nadałem przez radiostację „Arek teraz widać już 200”, odpowiedział „Dzięki”. Wróciłem po tym przed samolot. Po kilku minutach usłyszeliśmy charakterystyczne gwiżdżące brzmienie silników tupolewa, typowe dla zmniejszanych obrotów przy zniżaniu. Nagle obroty wzrosły do maksymalnych, po dwóch sekundach uderzenie i trzy wybuchy i krótko trwający dźwięk zatrzymującego się jednego silnika a potem już cisza.

http://rebelya.pl/post/2789/rebelya-ujawnia-pena-wersja-zeznan-remigiusza-m

Czyli te zeznania bardziej pasują do oficjalnej wersji niż tej lansowanej przez naukowców od Macierewicza, którzy twierdzą, że najpierw były dwie eksplozje w powietrzu, a później uderzenie szczątków o ziemie.
bma napisał(a):
Publikacja "Rz" to była raczej kropla przelewająca czarę aniżeli wyłączny powód oświadczeń prezesa PiS.

Nie uważasz, że od ludzi, którzy aspirują do rządzenia Polską należałoby oczekiwać bardziej rozważnych działań, niż rzucanie pod wpływem chwili oskarżeń, które nie są poparte dowodami?
bma napisał(a):
A tak w ogóle to po co prokuratura bada wrak jakimiś skomplikowanymi urządzeniami w celu wykrycia materiałów wybuchowych, skoro raport Millera już wszystko wyjaśnił?

Prokuratura prowadzi śledztwo niezależne od komisji Millera. To chyba dobrze, że przeprowadza wszystkie niezbędne czynności sprawdzające :) .

Śr paź 31, 2012 1:13
bma napisał(a):
Alus napisał(a):
Cytuj:
Czyli jak prokuratura potwierdzi doniesienia "Rz" i nie będziesz już miała problemu z red. Gmyzem, to wtedy przejrzysz?

Jednak nie pomyliłam sie w ocenie prawdomównosci red Gmyza...Pomyliliśmy sie pisząc dzis o trotylu i nitroglicerynie
http://www.rp.pl/artykul/459542,947468- ... owych.html
Chyba Twoja ocena jest jednak przedwczesna:
Cezary Gmyz napisał(a):
Fakty opisane przeze mnie potwierdziły cztery niezależne źródła. Publikację tekstu poprzedziło spotkanie redaktora naczelnego mojej gazety z prokuratorem generalnym Andrzejem Seremetem. Po rozmowie ze mną redakcja „Rzeczpospolitej” usunęła ze swego oświadczenia słowa „pomyliliśmy się” i uważam to za satysfakcjonujące. Myślę, że zebrany przez mnie materiał pokazuje, że wysoce prawdopodobne jest, iż wykryte substancje to trotyl i nitrogliceryna. Wbrew temu, co twierdzi prokuratura, użyte przez nią urządzenie nie służy bowiem do wykrywania pestycydów czy kosmetyków, lecz materiałów wybuchowych
Poza tym prokuratura nie zdementowała doniesień "Rz" stwierdzając, że nie ma śladów materiałów wybuchowych... a jeśli zdementowała (nie jestem pewien jak rozumieć oświadczenie prokuratury), to dobrze, bo nie wierzymy w informacje niezdementowane.

Chyba nie sądzisz, że Gmyz przyzna pokornie "pomyliłem sie" lub celowo puściłem kaczkę?
Zawsze gdy fałszywie oskarżał hierarchów o współprace szedł w zaparte, dopiero po wyrokach sądowych przepraszał.
Ten pan posiada mentalnosc maciereicza - bez spisków, knowań, zdrad, nie potrafi napisac nic konstruktywnego.
A badania na miejscu katastrofy trwają i zapewne jeszcze wiele kolejnych będzie dokonywane.
Pełne i fachowe wyjasnienie tych badań dokonał wczoraj w TVInfo p. Dziewulski, wieloletni szef antyterrorystów.
W skład trotylu wchodzi toluen, który znajduje sie w wielu produktach, m.in. w torbach plasikowych.
Jak mówił będąc o ochronie prez. Kwaśniewskiego wiele razy badając teczki osób wchodzących do pałacy prezydenckiego lub na inne spotkania z Kwaśniewskim otrzymywali wyniki wskazujące obecnośc toluenu, co mogło sugerowac obecnosc materiału wybuchowego.
I stale okazywało się, że w teczce znajduą sie jakieś opakowania, torby plastikowe.

Śr paź 31, 2012 8:53

Post naukowcy o katastrofie smoleńskiej
Kilka dni temu odbyła się konferencja naukowa badająca aspekty techniczne katastrofy smoleńskiej (retransmisja tu: http://www.popler.tv/KonferencjaSmolenska#50771). Wzięło w niej udział ponad 100 naukowców z różnych uczelni technicznych, większość z tytułem profesora. Wniosek z konferencji jest jednoznaczny: w samolocie doszło do eksplozji. To stwierdzenie z obszaru nauk technicznych, a nie polityki. Można (i należy) badać dalej, co ekslodowało, gdzie eksplodowało i dlaczego eksplodowało, ale to, że była eksplozja to już nie hipoteza - to FAKT.

Śr paź 31, 2012 9:52

mauger napisał(a):
Oświadczenie Gmyza to raczej kiepska próba wyjścia z twarzą po takiej kompromitującej wpadce.

Już lepsze to niż gdyby wybrał metodę japońskich samurajów, bo dałby pożywkę dla psychozy "seryjnego samobójcy" :evil:

MarekBielecki napisał(a):
(...)to, że była eksplozja to już nie hipoteza - to FAKT.

Bardziej FUCKT :lol:

Śr paź 31, 2012 10:03

mauger napisał(a):
bma napisał(a):
Publikacja "Rz" to była raczej kropla przelewająca czarę aniżeli wyłączny powód oświadczeń prezesa PiS.
Nie uważasz, że od ludzi, którzy aspirują do rządzenia Polską należałoby oczekiwać bardziej rozważnych działań, niż rzucanie pod wpływem chwili oskarżeń, które nie są poparte dowodami?
Oni mają dowody (patrz konferencja naukowa). Problem jest taki, że co dla jednych jest dowodem dla innych nie.. Również Stanisław Zagrodzki twierdzi, że badania fragmentu garsonki jego kuzynki śp Ewy Bąkowskiej oraz pasa do niej przytwierdzonego wykazały obecność materiałów wybuchowych. Badania zostały przeprowadzone na materiale dowodowym ze Smoleńska.. jeśli wyniki tego badania są prawdziwe to chyba można uznać, że on ma dowód?

mauger napisał(a):
bma napisał(a):
A tak w ogóle to po co prokuratura bada wrak jakimiś skomplikowanymi urządzeniami w celu wykrycia materiałów wybuchowych, skoro raport Millera już wszystko wyjaśnił?
Prokuratura prowadzi śledztwo niezależne od komisji Millera. To chyba dobrze, że przeprowadza wszystkie niezbędne czynności sprawdzające :) .
Lepiej 2 lata za późno niż wcale. Cieszę się, że śledztwo ruszyło z kopyta!

Śr paź 31, 2012 10:44

Antoniemu Macierewiczowi trzeba oddać to, że gdyby nie jego działalność (ale nie tylko jego), to byśmy żyli w przeświadczeniu, że pijany generał wywierał presję na pilotów. Dzięki pracy zespołu parlamentarnego dowiedzieliśmy się, że oficjalne raporty nie wyjaśniają katastrofy. Jeszcze przyjdzie czas, że będzie oceniany jako mąż stanu.

Śr paź 31, 2012 10:55

Cytuj:
Cytuj:

SweetChild napisał: Bardziej FUCKT :lol:

A coś więcej potrafisz wygenerować? Czy może słuchałeś referatów wygłoszonych w czasie konferencji naukowej poświęconej technicznym aspektom katastrofy smoleńskiej? Jeśli tak, to co sądzisz o referacie prof. Jana Obrębskiego?

Wysil się. Wyjdź na chwilę z oparów propagandy.

Śr paź 31, 2012 11:14

MarekBielecki napisał(a):
Cytuj:
Cytuj:

SweetChild napisał: Bardziej FUCKT :lol:

A coś więcej potrafisz wygenerować?

Nie mam w zwyczaju dyskutować z fucktami :-|

Śr paź 31, 2012 11:26
bma napisał(a):
Oni mają dowody (patrz konferencja naukowa). Problem jest taki, że co dla jednych jest dowodem dla innych nie..

O jakich dowodach mówisz? Przecież chodzi jedynie o analizę zdjęć. Na podstawie rożnych odkształceń, sposobu ułożenia części itd. kilku naukowców z konferencji twierdzi, że ich zdaniem nastąpiła eksplozja w powietrzu. Problem w tym, że poza opiniami kilku naukowców, cały materiał dowodowy łącznie z zeznaniami świadków przeczy takiej tezie.
bma napisał(a):
Również Stanisław Zagrodzki twierdzi, że badania fragmentu garsonki jego kuzynki śp Ewy Bąkowskiej oraz pasa do niej przytwierdzonego wykazały obecność materiałów wybuchowych. Badania zostały przeprowadzone na materiale dowodowym ze Smoleńska.. jeśli wyniki tego badania są prawdziwe to chyba można uznać, że on ma dowód?

Pożyjemy zobaczymy. Odkrycie śladów trotylu w samolocie, nadal nie jest przecież wykluczone, natomiast sprawa, o której piszesz to typowa wrzutka Gazety Polskiej. Nie wiadomo w jakim ośrodku prowadzono badania, nie wiadomo jak wyglądają oficjalne wynik, wiadomo jedynie, że jest trotyl! I to ma wystarczyć ciemnemu ludowi. :-D
bma napisał(a):

Nie wiem czy teraz ruszyło z kopyta czy nie, ale z tego co wiem to śledztwa w sprawie katastrof lotniczych raczej nie trwają dwa miesiące. Tym bardziej w sytuacji, gdy tempo prac uzależnione jest w dużej mierze szybkości pomocy prawnej ze strony Rosjan. A jak wygląda ta pomoc to nie muszę chyba pisać. ;)

Śr paź 31, 2012 13:18

mauger napisał(a):
bma napisał(a):
Oni mają dowody (patrz konferencja naukowa). Problem jest taki, że co dla jednych jest dowodem dla innych nie..
O jakich dowodach mówisz? Przecież chodzi jedynie o analizę zdjęć. Na podstawie rożnych odkształceń, sposobu ułożenia części itd. kilku naukowców z konferencji twierdzi, że ich zdaniem nastąpiła eksplozja w powietrzu. Problem w tym, że poza opiniami kilku naukowców, cały materiał dowodowy łącznie z zeznaniami świadków przeczy takiej tezie.
Np. o analizie zapisów TAWS dokonanej przez prof. Nowaczyka, o analizie wytrzymałościowej dr. Berczyńskiego i symulacjach prof. Biniendy.

mauger napisał(a):
bma napisał(a):
Również Stanisław Zagrodzki twierdzi, że badania fragmentu garsonki jego kuzynki śp Ewy Bąkowskiej oraz pasa do niej przytwierdzonego wykazały obecność materiałów wybuchowych. Badania zostały przeprowadzone na materiale dowodowym ze Smoleńska.. jeśli wyniki tego badania są prawdziwe to chyba można uznać, że on ma dowód?
Pożyjemy zobaczymy. Odkrycie śladów trotylu w samolocie, nadal nie jest przecież wykluczone, natomiast sprawa, o której piszesz to typowa wrzutka Gazety Polskiej. Nie wiadomo w jakim ośrodku prowadzono badania, nie wiadomo jak wyglądają oficjalne wynik, wiadomo jedynie, że jest trotyl! I to ma wystarczyć ciemnemu ludowi. :-D
Faktycznie, na razie nie ujawniono kto bada, ale podobno dlatego, że oni powtarzają badanie by mieć pewność i jak już spiszą wyniki to zostanie to ujawnione. Czas pokaże. A co jeśli tam był trotyl?

mauger napisał(a):
bma napisał(a):
Nie wiem czy teraz ruszyło z kopyta czy nie, ale z tego co wiem to śledztwa w sprawie katastrof lotniczych raczej nie trwają dwa miesiące. Tym bardziej w sytuacji, gdy tempo prac uzależnione jest w dużej mierze szybkości pomocy prawnej ze strony Rosjan. A jak wygląda ta pomoc to nie muszę chyba pisać. ;)
Ale nie da się wytłumaczyć brakiem współpracy ze strony Rosjan poważnego błędu metodologicznego jakim jest to, że najpierw wykluczono hipotezę o zamachu (przy okazji odsądzając od czci i wiary wszystkich, którzy kwestionowali przebieg "śledztwa") a teraz robi się poważne badania pirotechniczne. Chyba jednak powinno być na odwrót?

Śr paź 31, 2012 13:39
bma napisał(a):
Dzięki pracy zespołu parlamentarnego dowiedzieliśmy się, że oficjalne raporty nie wyjaśniają katastrofy. Jeszcze przyjdzie czas, że będzie oceniany jako mąż stanu.

Powiedziałbym więcej. Jeszcze przyjdzie czas, mam wrażenie że już bardzo szybko, kiedy ten rząd, Donald Tusk i jego ludzie tafią na dożywocie za kraty więzienne, a Ci którzy zostali zwiedzeni i doprowadzili ich do władzy będą se pluć że popierali największych zdrajców Polski w histori. Dzisiaj mogę powiedzieć że ten rząd celowo działa na szkodę tego śledztwa i z jakiegoś powodu boi się prawdy i każdego najmniejszego kroku w jej stronę. Ale nawet jak nie postawi im się zarzutu o współdziałaniu w zamachu, lub choćby najmniejszej wiedzy o nim, Ci ludzie na czele z Donaledm Tuskiem po utracie władzy i tak trafią za kraty. Już normą są coraz to nowe wiadomości o tym jak ten rząd działa na szkodę Polski, bo to co się dzieje nie można już nazwać niechlujstwem, wypadkami przy pracy, pomyłkami, a celowym działaniem rządu który czegoś się panicznie boi i za wszelką cenę nie chce zetelnego wyjaśnienia. Pewnie za tydzien, miesiąc będą wychodziły kolejne fakty przybliżające do zamachu i pokazujące jak ten rząd działa celowo na szkodę tego śledztwa, aż w końcu znajdą się ludzie którzy bedą mieli dowody i zechcą je przedstawić publicznie, a myślę że są ludzie którzy takie dowody mają, w Polsce i na świecie. Mam wrażenie że czas kiedy ten zdradziecki rząd Tuska trafi za kraty jest już bliski.

Śr paź 31, 2012 15:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2124 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 142  Następna strona