Rusza ateistyczna akcja. Co my katolicy możemy z tym zrobić?
Autor |
Wiadomość |
Capslock
|
 Re: Rusza ateistyczna akcja. Co my katolicy możemy z tym zro
Nieźle broni terrorystów którzy dziennie zabijają Chrześcijan i odwrotnie. Widocznie podoba mu się coś takiego. Tylko czekać aż Katolicyzm i Islam się połączą i utworzą jedną szatańską religie.  Cytuj: Zmasowany atak sił pro Szatańskich na muzułman i chrześcijan nastąpi prawdopodobnie w trakcie pielgrzymki Ojca Świętego do Libanu Raczej muzułmanów na chrześcijan lub chrześcijan na muzułmanów. Gdzie ty tam masz szatanistów. Może judaiści się włączą.
Ostatnio edytowano Pt wrz 14, 2012 12:13 przez Capslock, łącznie edytowano 1 raz
|
Pt wrz 14, 2012 12:02 |
|
|
|
 |
tanie_wino
|
-Vi- napisał(a): Sam zobacz - Ty jesteś niewierzącym klerykałem... Co to znaczy być klerykałem? Bo fanem kleru nie jestem, ani go nie zwalczam. Cytuj: Oh, jak cudownie, że nikt mi do kościoła nie każe chodzić  Norrrmalnie pełnia szczęścia... Obawiam się jednak, że dla mnie to niewystarczające  A państwo świeckie to nie tylko brak obowiązku chodzenia do kościoła. To było uproszczenie, toć nie chodziło mi stricte o chodzenie do kościoła. Cytuj: A temu państwu dużo brakuje do laickości. Co i rusz na forum omawia się jakiś tego typu problem... Państwo to przede wszystkim ludzie, i to im(nam) brakuje laickości bo jak wcześniej pisałem nie są robotami i nie da się od tak włączyć program laickość+tolerancja. Tutaj trzeba czasu, ale wszystko dzięki Bogu idzie w dobrą stronę, nie bez pomocy KK zresztą. Ludzie przecież widzą co kler i katoliccy fanatycy wyrabiają, i w końcu im podziękują. Dla KK szansa jest w reformach, a zwłaszcza w oczyszczeniu swoich szeregów. Cytuj: Ja, jak napisałam, popieram laickość w każdym jednym aspekcie. Natomiast absolutnie nie walczę z samą wiarą (to indywidualna kwestia każdego, czy i w co wierzy). Tylko czy to w ogóle jest możliwe..., i czy rzeczywiście wtedy będzie lepiej.
_________________ pajacyk.pl
|
Pt wrz 14, 2012 12:12 |
|
 |
homo_homini_canis_est
zbanowany na stałe
|
Capslock napisał(a): Raczej muzułmanów na chrześcijan lub chrześcijan na muzułmanów. Tego właśnie oczekiwała Pani Senyszyn i siły bliskie jej sercu i umysłowi. Ponieważ tak się nie stało, stąd wylew wściekłości.
_________________ Jezus Chrystus jest Panem Świata i Wszechświata, jest Królem Polski, mojej ukochanej Ojczyzny. Króluj nam, Chryste !!
|
Pt wrz 14, 2012 12:28 |
|
|
|
 |
Capslock
|
homo_homini_canis_est napisał(a): Capslock napisał(a): Raczej muzułmanów na chrześcijan lub chrześcijan na muzułmanów. Tego właśnie oczekiwała Pani Senyszyn i siły bliskie jej sercu i umysłowi. Ponieważ tak się nie stało, stąd wylew wściekłości. Przecież dziennie się mordują. 
|
Pt wrz 14, 2012 12:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Capslock napisał(a): Przecież dziennie się mordują.  Chrześcijanie mordują? Nie, to niemozliwe, toż to nawet Sataniści tego nie robią...coś się Tobie pomyliło 
|
Pt wrz 14, 2012 12:51 |
|
|
|
 |
SweetChild
|
pilaster napisał(a): Zatem najbardziej racjonalną strategią byłoby głośne głoszenie odpowiednich wartości, a samemu, po cichu ich łamanie. Dlaczego niewierzący mieliby tego nie robić? A iście szatańską strategią byłoby wspieranie się w głoszeniu odpowiednich wartości Siłą Wyższą i podawanie się za wierzącego. Albo nawet Proroka, który ma bezpośredni kontakt z Siłą Wyższą  Zresztą kto wie, czy taka strategia nie została już przetestowana 
|
Pt wrz 14, 2012 14:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
tanie_wino napisał(a): Co to znaczy być klerykałem? Bo fanem kleru nie jestem, ani go nie zwalczam. Podążając za słownikiem: Klerykalizm - zespół poglądów, dążeń i postaw życiowych zmierzających do przyznania duchownym określonego wyznania (klerowi) wpływu na życie społeczne, polityczne i kulturalne, a tym samym podporządkowania go wyznaniowym zasadom wiary i zapewnienia duchowieństwu pozycji uprzywilejowanej (poza kontrolą społeczną i odpowiedzialnością).
Klerykał - Rzecznik politycznych dążeń duchowieństwa do dominacji we wszystkich sferach życia społecznego, a w szczególności w dziedzinie moralności i obyczaju.Z mojego punktu widzenia, piszesz czasami z lekka klerykalnie. Z lekka, zaznaczam, bo oczywiście nie porównuję Cię do wierzącego, któremu się marzy państwo wyznaniowe. Ale uprzywilejowana pozycja Kościoła i jego dominacja w różnych dziedzinach, z pewnością Ci nie przeszkadzają. tanie_wino napisał(a): Państwo to przede wszystkim ludzie, i to im(nam) brakuje laickości bo jak wcześniej pisałem nie są robotami i nie da się od tak włączyć program laickość+tolerancja. Ale widzisz, okazuje się, że jednak są ludzie (i raczej ich przybywa, a nie ubywa), którzy chcą laickiego państwa. Takie akcje jak ta, czy pojawienie się Ruchu Palikota (odkładając już na bok wszystko inne, postulaty), pokazują, że coś się w tej kwestii dzieje, coś się zmienia. Te ruchy są jakąś odpowiedzią, odzwierciedlają to, co dzieje się w społeczeństwie. Przecież samo z siebie się to nie wzięło. Ktoś o określonych poglądach zdecydował się to zorganizować, uruchomić, ktoś inny popiera czy głosuje. Tacy ludzie chcą wreszcie wyjść z cienia, zaznaczyć swoją obecność, powiedzieć w jakim kraju chcą żyć, a co im nie odpowiada. Ja taką zmianę obserwuję nawet w swoim najbliższym otoczeniu. Jeszcze te 10 lat temu było zupełnie inaczej. A teraz... ja, moja rodzina, znajomi, sąsiedzi... Jasne, że to garstka ludzi, ale istotne jest to jaka zmiana się tu dokonała. Wierzący nie traktują religii tak poważnie jak kiedyś, tych praktykujących i żyjących według katolickich zasad znacznie ubyło, a za to niewierzących lub postrzegających Boga na swój własny sposób, przybyło. Przybyło też antyklerykalizmu. tanie_wino napisał(a): Tylko czy to w ogóle jest możliwe..., i czy rzeczywiście wtedy będzie lepiej. Wiesz... są zawsze dwie drogi. Można trzymać się kurczowo starego, znanego, bo nigdy nie wiadomo co przyniesie nowe. Ale można też zaryzykować. W moim charakterze leży pewna skłonność do ryzyka (w życiowych kwestiach i zawodowych. Nie praktykuję sportów ekstremalnych itp  ). Czasami wygrywam, czasami przegrywam – tak to działa. Ale przynajmniej nie gryzie mnie, że stchórzyłam i nie wykorzystałam szansy na pozytywną zmianę. Z tymi ideami określonego typu państwa też to działa. Jest jak jest, nie jest najgorzej. Ale nie jest dobrze (z mojego punktu widzenia) i marzy mi się coś innego. A zmiany to wielka niewiadoma. Może być tak, a może być siak. Ja jednak jestem idealistką (w ogóle w życiu) i staram się najczęściej do tego swojego ideału dążyć, a nie zadawalać się czymkolwiek. Dlatego obstawię tę kartę, obstawię zmiany. Zobaczę co przyniosą. Nie wiem czy będzie lepiej, ale na pewno nie będzie lepiej, jeśli wszystko pozostanie po staremu 
|
Pt wrz 14, 2012 16:22 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
pilaster, najpierw pisałeś o wyprowadzeniu zasad etycznych bez odwoływania się do religii, a teraz o tym, dlaczego warto ich przestrzegać. To trochę inne zagadnienia. Pierwsze jest, oczywiście, łatwiejsze. Natomiast w kwestii drugiego, na pewno ciężko byłoby przekonać do przestrzegania zasad np. psychopatę, który ma deficyty w zdolności dostrzegania dalekosiężnych konsekwencji i kontrolowania impulsów. Wtedy równie dobrze można by łapać sępy i klarować im godzinami, że nieładnie tak dziobać konających. I nawet, jeśli przez ułamek sekundy pojawi się w oku błysk zrozumienia, to na bardziej trwały efekt raczej nie ma co liczyć. Ale z względnie normalnymi ludźmi jest już lepiej. Choćby dlatego, że: pilaster napisał(a): Soul33 napisał(a): Zupełnie naturalne jest też, że nikt nie chce być szujem. Dlaczego nie chce? To efekt wrodzonego pragnienia integracji ze społecznością. Bycie draniem, wcześniej, czy później, może wyjść na jaw. Dlatego takie poczucie jest niepożądane. pilaster napisał(a): Soul33 napisał(a): To jest ryzykowne, bo naraża na odwet lub karę Tylko pod warunkiem, że sprawstwo niewierzącego zostanie wykryte. Wystarczy wiec tylko dobrze zacierać ślady... Teoretycznie tak ale w praktyce chodzi o statystyczną skuteczność przyjętej strategii. Zabijanie, okradanie i gwałty są ryzykowne, więc istnieją lepsze strategie. Przykład gwałtów się wyróżnia. Można czasem usłyszeć takie historie, które pokazują, że wobec gwałtu lub nawet próby gwałtu bliskiej osoby, zdarza się, że mężczyźni dostają dosłownie napadu szału. Jest to zapewne mechanizm stworzony przez dobór krewniaczy (w mniejszym natężeniu działa ogólnie wobec krzywdzenia bliskich). Tutaj widać też istnienie sprzężeń zwrotnych w ewolucji. Strategie agresywne powodują konieczność powstania strategii obronnych. pilaster napisał(a): Jak napisałem, można to uzasadnić, ale jest to bardzo trudne. Soul33 w zasadzie jest bliski odpowiedzi, ale nie do końca Podziel się z nami 
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Pt wrz 14, 2012 17:31 |
|
 |
homo_homini_canis_est
zbanowany na stałe
|
Rusza ateistyczna akcja. Co my katolicy możemy z tym zrobić?
Modlimy się za Papieża, za chrześcijan, za muzułmanów, za poległych w zamieszkach wywołanych antymuzułmańską prowokacją. Modlimy się o pokój i pokojowe rozwiązywanie konfliktów.
_________________ Jezus Chrystus jest Panem Świata i Wszechświata, jest Królem Polski, mojej ukochanej Ojczyzny. Króluj nam, Chryste !!
|
Pt wrz 14, 2012 18:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: za poległych w zamieszkach To nie zamieszki to morderstwa popełniane przez opętanych szaleńców. Nie wiem co ich opetało? Szatan czy Mahomet....a może to jedno i to samo? Nazywajmy sprawy po imieniu.
|
Pt wrz 14, 2012 18:36 |
|
 |
homo_homini_canis_est
zbanowany na stałe
|
Módlmy się za Ojca Świętego Benedykta XVI ...
|
Pt wrz 14, 2012 18:45 |
|
 |
Capslock
|
Dokładnie Islam to groźna religie w której morderstwa są na porządku dziennym. Odkąd Benedykt zaczął broni muzułmanów, katolicy nagle również ich bronią. Ciekawe nie mają swojego zdania tylko powtarzają po papieżu. Czy oni nie wiedzą co się tam dzieję. Może niedługo pójdą tą samą drogą i będą mordować ateistów czy zrywać plakaty. Wszystko to możliwe się stanie poprzez sympatyzowanie z fanatycznym Islamem. Cytuj: Módlmy się za Ojca Świętego Benedykta XVI Ojca Świętego czyli Boga masz w niebie a nie na ziemi papieża.
|
Pt wrz 14, 2012 18:55 |
|
 |
homo_homini_canis_est
zbanowany na stałe
|
Z pewnością łatwiej o zbliżenie między muzułmanami i chrześcijanami, niż między chrześcijanami i ateistami. Oczywiście modlimy się za wszystkich ludzi, niezależnie od wyznania wiary, czy jej braku.
|
Pt wrz 14, 2012 19:07 |
|
 |
Capslock
|
Wiesz fajnie by było gdyby się darzyli sympatią ale w chwili obecnej ciężko o to.
|
Pt wrz 14, 2012 19:13 |
|
 |
homo_homini_canis_est
zbanowany na stałe
|
A co Papież robi w Libanie? Cytuj: Zdecydowane potępienie fundamentalizmu, handlu bronią i szerzenia nienawiści znalazło się w wypowiedzi Ojca Świętego podczas konferencji prasowej na pokładzie samolotu zmierzającego do Libanu. Papież upomniał się także o uchodźców i zaznaczył, że nigdy nie myślał o odwołaniu swej pielgrzymki na Bliski Wschód.
„Fundamentalizm jest zawsze zafałszowaniem religii” – powiedział Benedykt XVI, przypominając, że zadaniem religii jest budowanie pokoju. Wyjaśnił, że każdy człowiek stworzony jest na Boży obraz. Stąd konieczne jest zdecydowane przeciwstawienie się przemocy będącej zafałszowaniem wiary oraz niesienie przesłania oczyszczenia sumień, aby dążyć do pojednania i pokoju. Odnosząc się do sytuacji w Syrii i zagrożeń dla tamtejszych chrześcijan Ojciec Święty wezwał do zaprzestania wwożenia broni do tego kraju, gdyż w przeciwnym wypadku wojna się nie zakończy. Zamiast broni trzeba tam nieść kreatywność i idee pokoju – powiedział papież. Handel bronią określił jako grzech ciężki. Dodał, że jednym z ważnych czynników, który może położyć kres wojnie jest ukazanie wzajemnego szacunku religii, jednych ludzi wobec drugich. http://ekai.pl/wydarzenia/x58516/benedy ... ienawisci/
|
Pt wrz 14, 2012 19:24 |
|
|
|