Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 18:35

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 299 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 20  Następna strona
 Zamach terorystyczny w Paryżu! 
Autor Wiadomość
Post Re: Zamach terorystyczny w Paryżu!
JedenPost napisał(a):
equuleuss napisał(a):
Ale to nie jest adekwatne, ponieważ Koran nie jest do interpretacji tak jak Biblia.

Nie kompromituj się.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Tafsir

W takim razie może jasniej wyrażę to co mam na myśli - Koran nie jest interpretowany w taki sam sposób w jaki dokonuje się interpretacji Biblii.

N lis 15, 2015 15:17

To znaczy jaki? Możesz przy okazji zaznaczyć jakiego rodzaju kwalifikacje dają Ci prawo do wypowiadania tak autorytatywnych twierdzeń.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

N lis 15, 2015 15:24
chwat napisał(a):
Wytłumacz mi, że miłość Boga jest za słaba dla muzułmanów.

Ale czy naprawdę myślisz że muzułmanin zmieni swoje wyznanie widząc że masz ładne życie? Islam to coś więcej niż tylko jakieś religijne przekonania, ale to całe życie pobożnego muzułmanina, to cała ideologia a nawet coś co wnika w system polityczny.

Za odstępstwo od islamu jest śmierć, za obrazę Proroka jest śmierć, czy myślisz że to wystarczy aby pokazać ładne życie muzułmaninowi? Poza tym weź pod uwagę odmienność kulturową i mentalną, inna obyczajowość, inne zwyczaje.

W Somalii dokonuje się obrzezania dziewczynek, czy jesteś w stanie to zmienić poprzez pokazanie przyładu dobrego zycia? Oni też są być może przeknonani że tak straszliwe okaleczenie które potem skutkuje cierpieniem na całe życie, ze to w ich oczach jest dobra rzecz. To jest bardziej skomplikowana sprawa, nie jesteś w stanie ich ''zaczarować''w jednym moemencie bo to tak nie działa.

N lis 15, 2015 15:33
JedenPost napisał(a):
To znaczy jaki? Możesz przy okazji zaznaczyć jakiego rodzaju kwalifikacje dają Ci prawo do wypowiadania tak autorytatywnych twierdzeń.

W takim razie może zacznę od tego - nikt nie twierdzi że Biblia jest napisana przez samego Boga ale że jest księgą objawienia spisaną przez osoby natchnione, podobnie Ewangelia jest spisana przez świadkow życia Jezusa.

Biblia nie jest zalecana do samodzielnej interpretacji, ale nikt nie robi egzekucji z tego powodu kiedy ktoś usiłuje zrozumieć Biblię na swój sposób. W taki sposób, także poprzez inną interpretację Biblii istnieją różny Kościoły w chrześcijaństwie, a nawet sekty.

Natomiast Koran jest uznany za dosłowne odbicie księgi która jest w Niebie i która jest napisana przez samego Boga, czyli w Niebie jest Koran, a ten Koran na ziemi jest wierną kopią tej niebiańskiej księgi.

I dlatego nie można interpretować Koranu, szczególnie na swój własny sposób, jest to nawet karalne w islamie.

N lis 15, 2015 15:44

Nie musisz mnie przekonywać, że proces taki jest trudny. Zdaję sobie sprawę, że jest więcej niż trudny.

Obojętne jednak jak długi i trudny miałby być to proces, będzie zakończony triumfem życia. Wszystko zależy od nas i naszej wiary i przekazu tych wartości.
Niepodważalna jest wyższość opiekuńczego i czekającego Boga, od Boga posługującego się strachem. Tradycja i obyczaje ulegają zmianie, prawda jednak pozostaje. Przemoc w końcu upada.

Nie chodzi też o bagatelizowanie używanych pojęć. Nasze wartości to nie tylko czarowanie ładnym życiem jak Ty to mówisz, ale miłość wybrana naszą wolnością.

N lis 15, 2015 16:01

equuleuss napisał(a):
JedenPost napisał(a):

W takim razie może zacznę od tego - nikt nie twierdzi że Biblia jest napisana przez samego Boga ale że jest księgą objawienia spisaną przez osoby natchnione, podobnie Ewangelia jest spisana przez świadkow życia Jezusa.

Oczywiście, że wiele osób uważa, że Biblia została ludziom wprost podyktowana.

equuleuss napisał(a):
Biblia nie jest zalecana do samodzielnej interpretacji, ale nikt nie robi egzekucji z tego powodu kiedy ktoś usiłuje zrozumieć Biblię na swój sposób.

Faktycznie, ostatnio nie.

equuleuss napisał(a):
W taki sposób, także poprzez inną interpretację Biblii istnieją różny Kościoły w chrześcijaństwie, a nawet sekty.

Dokładnie tak samo jest w islamie - różne interpretacje, różne odłamy.

equuleuss napisał(a):
Natomiast Koran jest uznany za dosłowne odbicie księgi która jest w Niebie i która jest napisana przez samego Boga, czyli w Niebie jest Koran, a ten Koran na ziemi jest wierną kopią tej niebiańskiej księgi.

I dlatego nie można interpretować Koranu, szczególnie na swój własny sposób, jest to nawet karalne w islamie.

Tak dokładnie to poszczególne odłamy karzą za interpretowanie odmienne od ich interpretacji. Co ja wiadomo było typowe dla chrześcijan.

N lis 15, 2015 16:14

Chyba jednak jest pewna różnica, co do swobody interpretacji.
O Biblii można wykrzykiwać i wypisywać, że to np. szatańskie wersety.

Ot subtelna różnica, jak życie i śmierć.

ale to chyba temat nie na ten post...

N lis 15, 2015 16:29
Cytuj:
Oczywiście, że wiele osób uważa, że Biblia została ludziom wprost podyktowana.

Raczej nie tyle podyktowana bezpośrednio, ale ze pisali ją pod natchnieniem, jest to jednak coś innego. To XX przykazań było spisane ręką Boga można tak to ująć.

Zauważ że ST to także legendy, barwne dzieje i opowieści, psalmy, pieśni i wiele innych jakby to ująć gatunków literackich.

W przypadku Koranu są to słowa podane przez Archanioła, w bezwględnej jakby kopii księgi Koranu który jest w Niebie, napisany ręką samego Boga. To jednak coś innego.

Cytuj:
Faktycznie, ostatnio nie.

A czy jesteś w stanie podać chociażby jeden historycznie zapisany czyn egzekucji za dowolną interpretację Biblii?

Zaznaczę tutaj że Inkwizycja dotyczyła czegoś innego.

Cytuj:
Dokładnie tak samo jest w islamie - różne interpretacje, różne odłamy.

Nie jest tym samym co istnienie różnych oficjalnych Kościołów w chrześcijaństwie. Muzułmanin nie może zmieniać słów Koranu i interpretować ich dowolnie, za coś takiego grozi nawet śmierć w islamie.

W islamie meczet to meczet, nie ma raczej czegoś takiego jak meczet protestancki, meczet ormiański, meczet ewangelicki...etc... są różni imammowie w tych meczetach, ale to zależy jaką fatwę wydają i co głoszą, każdy z nich ma swoich zwolenników, mają większy wpływ na wiernych niż księża w kościołach.

Cytuj:
Tak dokładnie to poszczególne odłamy karzą za interpretowanie odmienne od ich interpretacji. Co ja wiadomo było typowe dla chrześcijan.

Ale jaka to kara dla Kościoła Protestanckiego lub Ewangelickiego albo dla Kościoła Prawosławnego? Te Kościoły i ich wierni po prostu odstąpili od Kościoła Rzymsko-katolickiego. Nadal jest porozumienie, ruch ekumeniczny i jeśli może dochodzić do jakichkolwiek sporów to raczej jest to ograniczone tylko do słownych, czasem może być ostrzej w jakichś pyskówkach, a czasem mogą to być jakieś rękoczyny, jak bodajże to miało miejsce w Irlandii.

Ale nie istnieje coś takiego że KK morduje innych chrześcijan z innych Kościołów.

Biblia została poddana i nadal jest poddawana analizie, także krytycznej, natomiast w islamie jest bardziej prawdopodobne że poleci czyjaś głowa za swobodną interpretację Koranu lub za krytyczne słowa wymierzone w Koran.

N lis 15, 2015 16:33
I dodam jeszcze - Nergal potargał Biblię ze słowami - żryjcie to gó....o, po czym kawałki księgi zostały spalone, a teraz powiedz mi dlaczego nie miał odwagi zrobić tego samego z Koranem, wszak jest to księga spisana przez samego Boga.

Nie poniósł żadnych konsewencji tegoż czynu, ale ciekawe czy muzułmanie pozostawiliby tą sprawę w taki sposób, czy też Behemoth miałby wtedy doświadczenie daleko bardziej nieprzyjemne, łącznie z zagrożeniem życia.

N lis 15, 2015 16:40
equuleuss napisał(a):
nie istnieje coś takiego że KK morduje innych chrześcijan z innych Kościołów
Dzisiaj już nie. Bo wyrwaliśmy mu kły. Ale nic nie jest zagwarantowane na zawsze...

equuleuss napisał(a):
Cytuj:
"Idźcie na cały świat"...
A gdzie reszta - głoście Ewangelie... głosić czyli nauczać
...bo trzy czwarte planety chrześcijanie podbili ogniem i mieczem tak przy okazji, niechcący całkiem, nie?

N lis 15, 2015 17:07

equuleuss napisał(a):
I dodam jeszcze - Nergal potargał Biblię ze słowami - żryjcie to gó....o, po czym kawałki księgi zostały spalone, a teraz powiedz mi dlaczego nie miał odwagi zrobić tego samego z Koranem, wszak jest to księga spisana przez samego Boga.

Nie sądzę, żeby Nergal kiedykolwiek czytał Koran, więc to raczej brak zainteresowania, a nie odwagi.

N lis 15, 2015 17:58
Cytuj:
...bo trzy czwarte planety chrześcijanie podbili ogniem i mieczem tak przy okazji, niechcący całkiem, nie?

To teraz powiem jak to wygląda w przypadku chrześcijaństwa i islamu.

W chrześcijaństwie, taki gość ktory podbijał innych ogniem i mieczem, i w taki sposob wprowadzając wiarę, jeśli ten gość konczy już swój żywot i idzie w zaświaty, tam spotyka Jezusa, a ten mówi do tego człowieka - wprowadzałeś Ewangelię mieczem i ogniem a ja przecież nie nakazałem tego, ale powiedziałem nie czyń drugiemu co tobie niemiłe i kochaj nawet nieprzyjaciół, powiedziałm idz i głoś Ewangelię, ale nie na siłę, bo jeśli pójdziesz tam gdzie cię nie chcą, wtedy odejdź, strząsając pył z twoich butów. A ty co robiłeś? I co ja mam z tobą zrobić, nie zrozumiałeś nic z mojej nauki, i mam cię ukarać? To byłoby chyba sprawiedliwe bo prześladowałeś innych i to w moje imię.

A teraz islam - taki gość co wysadził się w niebiosa zabierając ze sobą życie wielu innych i niewinnych ludzi, idzie w te niebiosa i Allah mówi do niego - oto mój wspaniały wyznawca, chodź synu mam tutaj 72 dziewice dla ciebie w Raju. I co tylko chcesz, zabiłeś 100 niewiernych, ale... czekaj, a dlaczego tak mało? W taki razie dostaniesz tylko 50 dziewic, mogłeś sie postarać bardziej!

A propo, a co z muzułmanami którzy są gejami...?

Cytuj:
Dzisiaj już nie. Bo wyrwaliśmy mu kły. Ale nic nie jest zagwarantowane na zawsze...

A ja myślę że nie tylko iż te kły zostały wyrwane, co je stracił po prostu...

Cytuj:
Nie sądzę, żeby Nergal kiedykolwiek czytał Koran, więc to raczej brak zainteresowania, a nie odwagi.

A ja nie sądzę że Nergal nie wie czym jest Koran. I nie sądzę że nie byłby zainteresowany. Ale po prostu brak mu odwagi bo zdaje sobie sprawe doskonale jakie byłyby konsekwencje tego czynu.

Biblię każdy może potargać i spalić publicznie, ale w przypadku Koranu sprawa wygląda inaczej. Czy Ty byłbyś w stanie zrobić coś takiego łącznie z ujawnieniem swojej realnej tożsamości i zamieścić takie video na oficjalnej stronie ISIS? Każdy lękałby się o swoje życie i życie swoich bliskich. Być może masz dziewczynę, żonę i na pewno nie chciałbyś dla niej tego co oni robią z kobietami.

N lis 15, 2015 19:18
Nie poszedłbym za takim Kościołem który chciałby mordować w imię wiary. Nie poszedłbym za takim Kościołem który chciałby nakazywać wiarę tylko tą i jedyną słuszą poprzez użycie siły. Wtedy można pozostać wyznawcą Chrystusa tylko czując to w sercu, ale nie należąc do takiego Kościoła.

Niektóre sprawy w Kościele i jego postawa wobec pewnych kwestii nadal wzbudza kontrowersje także wśród wiernych.

Można spróbować zrozumieć tych ludzi w jakiś sposób, mam na myśli tych muzułmanów którzy nie chcą zgodzić się na przemoc i na takie akty jakie popełnia ISIS. Może nawet widzą i czują że coś jest nie tak w ich religi, ale może nie mają na tyle odwagi i siły aby to zmienić, wyrośli w tej kulturze i w takich obyczajach, a tam religia to nie jest coś takiego jak w naszym społeczeństwie, tam jest to jako pewien rodzaj rygoru, wręcz narzucony. Islam wdziera się do każdej sfery ich życia.

Już dzieci są przyuczane do pewnych postaw i zachowań, gdzie krzyżowcy i Żydzi to świnie, i gdzie dzieci otrzymują instrukcje o tym jak zostać w przyszłości terrorystą a w ich serca jest już wlewana niechęć, a nawet nienawiść do innych. Ktoś wyrasta w takim otoczeniu i potem są tego skutki, trudno się wyrwać z czegoś takiego.

Dostałem już kiedyś słowa od islamisty - fucking human pig. Bo jestem krzyżowcem w jego oczach. I nikim innym.

N lis 15, 2015 19:49
Moderator

akruk napisał(a):
Media w Polsce nagłaśniają tylko niektóre. Wg raportów Europolu na temat terroryzmu w UE, od lat ataki terrorystyczne o podłożu religijnym stanowią drobny procent wszystkich. Najnowszy raport stwierdza
(..)
Dwa lata temu w Unii było ponad 150 ataków terrorystycznych, z czego większość nie miała powiązania z religią. O ilu słyszeliście z naszych mediów?

W tym samym tonie:
Nazwiska zamachowców we Francji w okresie ostatnich 20 lat:
Obrazek

Dla zainteresowanych dlaczego jest przerwa między 1995 a 2012 stronka http://www.slate.fr/story/103539/france-deux-attentats

N lis 15, 2015 20:27
Zobacz profil WWW
Cytuj:
Ale to nie jest adekwatne, ponieważ Koran nie jest do interpretacji tak jak Biblia.

To skąd zatem Islam podzielony na: Sunnizm - 4 szkoły, Szyizm - 10 szkół, Charydżyzm - 4 szkoły?

Cytuj:
I co więcej - uznajesz że Kościół Katolicki jest tym który niesie prawdę i tym który jest prawdziwym Kościołem, podczas kiedy Protestancki lub Ewangelicki Kościół jest odstępstem od tej prawdy.

A wszystkie razem stanowią chrześcijaństwo

Cytuj:
Oto właśnie to co chcę powiedziedzieć, otóż ISIS to jest taki KK (sorry za to porownanie ale rozumiesz do czego zmierzam) To jest taki KK wśród muzułmanów przestrzegający i strzegący tradycji i tego co przekazał Prorok i to co głosi islam w swojej prawdziwej naturze. Także oni są u żródła a nie odwrotnie. Radykalny islam taki jaki jest chociażby we wspomnianej już Arabii Saudyjskiej.

ISIS to zwyrodniały Islam.

Cytuj:
Koran ma jasny przekaz, bynajmniej nie epatujący miłosierdziem. Do tego trzeba także dodać Hadisy, fatwy.

Posiadasz zatem większą wiedzę od świętego JPII? - Drodzy Muzułmanie, moi Bracia, chciałbym dodać, żę my, chrześcijanie, podobnie jak wy, podstawę i wzór miłosierdzia odnajdujemy w samym Bogu, w Bogu, któremu wasza Księga daje bardzo piekne imię AL-RAHMAN, podczas gdy Biblia nazywa Go AL-RAHUN - MIŁOSIERNY.

N lis 15, 2015 22:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 299 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 20  Następna strona