Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 27, 2025 0:07

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 557 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 38  Następna strona
 PiS a ustrój komunistyczny 
Autor Wiadomość

Post Re: PiS a ustrój komunistyczny
medieval_man napisał(a):
Johnny99 napisał(a):
Tymczasem PiS i pisowcy w sporej części nadal autentycznie wierzą w socjalizm i "dobrą zmianę".

Oczywiście, to kłamstwo

Jeżeli odłożymy na bok religię, to PiS jest dużo bardziej socjalistyczny nawet od SlD: cetralizacja, wzmacnianie roli państwa i jego udziału we wszystkich dziedzinach zycia, niechęc do prywatnego biznesu, regulacje, niechęć do NGOsów, niechęc do niezależnych mediów i sądów (czyli generalnie do wszystkiego niezależnego od władzy), nacjonalizacja, rozdawnictwo socjalne...

Cz lis 24, 2016 23:34
Moderator

medieval_man napisał(a):
Johnny99 napisał(a):
Tymczasem PiS i pisowcy w sporej części nadal autentycznie wierzą w socjalizm i "dobrą zmianę".

Oczywiście, to kłamstwo

Dlaczego? Nie ma tam słowa "wszyscy" ale ja też mam wrażenie, że sporo osób wierzy w "dobrą zmianę".

Natomiast socjalizm w polityce PiS jest chyba dość czytelny.

Nawet od komunizmu pisowską wizję państwa, w której cała władza skupiona jest w rękach partii, odróżnia jedynie obecność wyborów.

Acro napisał(a):
niechęc do prywatnego biznesu

Zasadniczo PiS chce, aby gospodarka działała dobrze, tylko Kaczyński niczego w kwestii gospodarki nie rozumie, choćby tylko w teorii. W końcu nigdy nie pracował na wolnym rynku.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Cz lis 24, 2016 23:49

do Soula 33 . skoro w rzadzie PiS widzisz czytelny socjalizm to pokaz mi ( czytelnie ) jak wygladaja obecnie kartki na mieso , cukier i maslo .

Pt lis 25, 2016 0:16

Gdy juz PiS wprowadzi komunizm, przyjdzie nam z "hitlerem" Kaczorem, podbijac świat... :D
Ciezka dola wyborcy PiS... :D :mrgreen: ale za to jak ma polewke z lemingow... :mrgreen:

Nasz socjalizm, rozni sie tym od socjalizmu unijnego, ze jestesmy biedni, bo glupsi. Co wiecej u nas tego ich socjalizmu, ktory nie odrozniamy od zwyklego socjalu, uznanego u nich jako zdobycz cywilizacyjna, nie aprobujemy. Bo budzet sie zawali, bo prl, bo inne brednie. Dlatego tez, emigrujemy po te dobra, milionami do "socjalistycznych" panstw, i tam juz spokojni o los kraju, gdzie bieda i nedza, zadamy socjalu i pracy za godne euro.
:roll:

Pt lis 25, 2016 7:24

Dariusz-555 napisał(a):
do Soula 33 . skoro w rzadzie PiS widzisz czytelny socjalizm to pokaz mi ( czytelnie ) jak wygladaja obecnie kartki na mieso , cukier i maslo .

Alez dla soula nie ma znaczenia czy udokumentuje swoje fantasmagorie czy nie. Po prostu on wie.
Przeciez PO od PiS w innych tematach ktore sa na tym forum, dla niego niczym sie nie roznia, bo niby czym?
Przeciez zmany rewolucyjne, ktore na calym swiecie chce wprowadzac lewactwo, polegaja na liberalizacji obyczajow, tzw wolnosc, ktora zaczyna sie i konczy na obyczajowym "robta co chceta"
Gospodarka lewactwu sluzy do walki z religia, wiata, obyczajem...tradycja, konserwatyzmem.
Te wszystkie koncerny, monopole, niczym sie nie roznia od dawnych panstwowych firm. Sa niczyje, zarzadzane przez bylych politykow, politycznie ukierunkowane. Zarzady, prezesi to najemnicy, bez prawa wlasnosci, albo z ograniczonymi prawami, przez banki ktore w duzej mierze kontrolowane sa przez rzady panstw zainteresowanych. Nawet ustawy, przepisy gospodarcze sa, tak konstruowane by te banki mialy monopol na kreowanie czy/i przeplyw pieniadza. Wolny rynek to fikcja, nawet zwykly warzywniak, poddany jest tysiacom przepisow, ktore gdyby co, moga byc wykorzystane przeciw wlascicielowi.
To jest ten wasz kapitalizm, na ktorym lewactwo sie uwlaszczylo.

Firma Unilever ktora jest monopolista w wielu branzach spozywczych, sciga firmy polskie sadownie, zadajac odszkodowan za...handel w Polsce ich herbata! tylko wyprodukowana w Azji! :mrgreen: za przyzwoleniem UE, ktora nie wiadomo dlaczego na to im pozwolila!
Ta sama firma, wspiera Owsiaka...nie pamietam by wspierala Caritas np. Zawsze jakos tak wychodzi, ze lewactwo trzyma sie razem...bo kasa, bo jeszcze tu i tam, jest zakazana aborcja, nie ma zwiazkow partnerskich, czy bez lamania prawa mozna mowic, czy pisac co sie mysli.

Pt lis 25, 2016 7:49
medieval_man napisał(a):
Johnny99 napisał(a):

Oczywiście, to kłamstwo
Ciekawe. Zdaniem mm nikt w PiS nie wierzy w "dobrą zmianę". Aż takiego napadu szczerości się nie spodziewałem.

Pt lis 25, 2016 7:57

kosiarz1 napisał(a):
Nasz socjalizm, rozni sie tym od socjalizmu unijnego, ze jestesmy biedni, bo glupsi. Co wiecej u nas tego ich socjalizmu, ktory nie odrozniamy od zwyklego socjalu, uznanego u nich jako zdobycz cywilizacyjna, nie aprobujemy. Bo budzet sie zawali, bo prl, bo inne brednie. Dlatego tez, emigrujemy po te dobra, milionami do "socjalistycznych" panstw, i tam juz spokojni o los kraju, gdzie bieda i nedza, zadamy socjalu i pracy za godne euro.
:roll:

Tu przyznałbym Ci trochę racji :-| Problem z PiS jest taki, że oprócz wprowadzania unijnego socjalizmu dodatkowo rozwala podstawy państwa, odchodząc od demokratycznego państwa prawa. Z samym wprowadzaniem rozwiązań socjalistycznych trzeba by się pogodzić, skoro taka opcja wygrała w wyborach. W końcu jesteśmy demokratami ;-)

kosiarz1 napisał(a):
Dariusz-555 napisał(a):

Alez dla soula nie ma znaczenia czy udokumentuje swoje fantasmagorie czy nie. Po prostu on wie.

Za Gierka też nie było kartek na mięso, cukier czy masło, a na Święta nawet banany czy pomarańcze "rzucali". Czy to znaczy, że za Gierka nie było socjalizmu?

kosiarz1 napisał(a):
Gospodarka lewactwu sluzy do walki z religia, wiata, obyczajem...tradycja, konserwatyzmem.

Doskonały przykład prl-owskiej retoryki, walka klas w nowym wydaniu :mrgreen:

Pt lis 25, 2016 8:32

medieval_man napisał(a):
Oczywiście, to kłamstwo

A to mianowicie dlatego, że..

....

Acro napisał(a):
Jeżeli odłożymy na bok religię, to PiS jest dużo bardziej socjalistyczny nawet od SlD

Tyle, że to żadne odkrycie, "socjalistyczność" SLD właściwie zawsze miała charakter właśnie schyłkowo-prlowski.

soul33 napisał(a):
Nawet od komunizmu pisowską wizję państwa, w której cała władza skupiona jest w rękach partii, odróżnia jedynie obecność wyborów.

W komunizmie też były wybory.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt lis 25, 2016 8:54

smokeustachy napisał(a):
2. Pisiory mają oczywistą inklinację do sanacji. Sanacja to komunizm?

Czyli do systemu autorytarnego, bo tym była sanacja. Cieszę się, że przestajecie w końcu temu zaprzeczać.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt lis 25, 2016 9:04
kosiarz1 napisał(a):
Ciezka dola wyborcy PiS... :D :mrgreen: ale za to jak ma polewke z lemingow... :mrgreen:

Gdyby miał polewkę potrafiłby opanować język i unikać inwektyw.

Pt lis 25, 2016 9:08

ktos tu pisze ze za Gierka nie bylo kartek . kartki zaczely sie od 1976 roku . Edzio rzadzil od 70 do 80 roku .

Pt lis 25, 2016 10:08

Cytuj:
W komunizmie też były wybory.

Ten sam poziom dyskusji, ktory sam krytykujesz. Bo w prlu byli niezawisli sedziowie, TK, prokurator oddzielony od MS, itp...wiec moge juz pisac, ze Johny chce pworoeu prlu? A PO wprowadzilo nam prl..

Zasadnicza reforma ustroju prokuratury przeprowadzona została ustawą z 20 lipca 1950 o Prokuraturze Rzeczypospolitej Polskiej[1]. Wprowadzony wówczas model prokuratury oparto w dużym stopniu na wzorach radzieckich. W wyniku reformy nastąpiła całkowita zmiana charakteru i usytuowania prokuratury w systemie organów państwowych.

Instytucję powołaną w założeniu do ścigania przestępstw przekształcono w podmiot sprawujący tzw. nadzór ogólny, obejmujący kontrolę legalności postępowania organów, organizacji i jednostek. W sferze organizacyjnej nastąpiło wyłączenie prokuratury z Ministerstwa Sprawiedliwości, utworzenie urzędu Prokuratora Generalnego i podporządkowanie go Radzie Państwa. Organizację wewnętrzną prokuratury oparto na odmiennych niż dotychczas zasadach, uniezależniając jej strukturę wewnętrzną od organizacji wymiaru sprawiedliwości. Stosownie do obowiązującego podziału administracyjnego kraju urzędy terenowe prokuratur usytuowano na szczeblu powiatu i województwa.

Ten sam podzial jest dzis w putinowskiej Rosji...

Pt lis 25, 2016 10:17

Dariusz-555 napisał(a):
ktos tu pisze ze za Gierka nie bylo kartek . kartki zaczely sie od 1976 roku . Edzio rzadzil od 70 do 80 roku .

Czyli przez większość okresu Gierka kartek nie było, a socjalizm był ;) Ale faktycznie mogłem napisać za wczesnego Gierka.

Pt lis 25, 2016 10:38
SweetChild napisał(a):
Dariusz-555 napisał(a):

Cytuj:
Czyli przez większość okresu Gierka kartek nie było, a socjalizm był ;) Ale faktycznie mogłem napisać za wczesnego Gierka.

Za Gierka wprowadzono kartki na cukier.
Zakres reglamentacji na pozostałe produkty spożywcze, kosmetyczne, buty, poszerzono w 1981r.

Pt lis 25, 2016 10:42

kosiarz1 napisał(a):
Ten sam poziom dyskusji, ktory sam krytykujesz.

Ja tylko stwierdzam fakt.

Cytuj:
Ten sam podzial jest dzis w putinowskiej Rosji...

A kosiarz1 nadal nie rozumie, że ja się nie czepiam samego podziału.

Pt lis 25, 2016 11:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 557 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 38  Następna strona