Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 12:54

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 144 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
 Przemysław "Edgar-Włoszczowa" Gosiewski 
Autor Wiadomość

A czy ja Ci zabraniam tak mówić? Prawda jest taka, że Włoszczowa jest zabitą dechami dziurą i moja mieścina taka jest. Więc żądam, aby w każdej miejscowości od 10 tys ludzi zatrzymywał się intercity, a co! Ułatwi mi to dojazd na studia, z 2 osoby będą jeździły więc niech się zatrzymuje.
I o to mi właśnie chodzi- dlaczego inne, 4, 5, 6 czy 7 razy większe od Włoszczowa dziury, w których zapewne też więcej osób by używało takiego połączenia mają być dyskryminowane?
Dla mnie nie ma najmniejszego sensu zatrzymywać intercity w takim miejscu.

But you never let me know just what they mean
so oh oh so shame on the night alright
And shame on you

Pt paź 27, 2006 22:29
To akurat prawa. Po drodze IC przejezdza przez Opoczno Poludnie, w ktorym sie nie zatrzymuje, i Idzikowice (wioska 870 mieszkancow, ale RemTrak jest bardzo duzym pracodawca).

Pt paź 27, 2006 22:42

Pt paź 27, 2006 22:43
Gwoli scislosci - Idzikowice, to najwieksza stacja na linii. Swoja droga CMK byla specjalnie budowana z dala od wsi i osiedli (Pociagi kursuja z V=160 km/h, i kazda droga przez tor to zlo konieczne). Dlatego z CMK ogladamy glownie pola. Na linii jest czterostawna SBL w obu kierunkach, wiec stacji jest bardzo malo.

Pt paź 27, 2006 22:44
I pomyśleć że zamknięto lotnisko w Koszalinie bo się NIE OPŁACAŁO wozić bogatych wczasowiczów...

Jak się nie będzie opłacało, to sie zamknie. W czym problem???
Edgra-Wspaniały zacznie wtedy kampanie pod tytułem "Kielce rządaja dostępu do morza!!"...i wybuduje port. Jedyny taki w POlsce do którego będa mogły zawijac Supertankowce

Oto wizja Edgara: TI Europa u nabrzeża Portu Kieleckiego

Obrazek

So paź 28, 2006 9:22
http://wiadomosci.onet.pl/1428738,11,item.html

Ja proponuje by kazdy poseł wybrał sobie jakąs wieś na trasie ekspresów Inter City i apelował o to by tenże pociag tam sie zatrzymywał.

Korzyść bedzie ogromna!!!
Ekspresy stana sie pociagami osobowymi.
Beda jeździły wolniej co wpłynie dodatnio na walory poznawcze polskich krajobrazów.
Pasażerowie beda mieli więcej czasu na miłe pogawedki z żywymi ludźmi, miast siedzieć w głupim internecie.
Wydłużony okres podróżowania dodatnio wpłynie na przyrost naturalny w przedziałach sypialnych, a co za tym idzie bedzie kto miał pracowac na nasza emeryturę.
Oczywista zaleta będzie także niższa cena biletu.
Wyrówna sie przepaść kulturową pomiędzy wielkimi aglomeracjami, a pomniejszymi pipidówami.

No i aspekt najważniejszy!!!
Kazdy poseł zyska sobie grono wiernych wyznawców. Jego imię bedzie opiewane w historycznych przekazach, a miejscowa dzieciarnia bedzie pod jego pomnikiem składac kwiatki i recytowac okolicznościowe wierszyki.
Każdy poseł bedzie sie czuł spełniony obywatelsko i zostanie ogłoszony miejscowym "błogosławionym" zbawcą ludzkości..
Posłowie wyznania katolickiego beda mieli zaszczyt uczestniczyć w dorocznych odpustach odprawianych na ich cześć w danej miejscowości.
Posłowie pochodzenia ateistycznego zamiast odpustów beda honorowani pochodami na wzór 1-Majowych.
Dla posłów pochodzenia protestanckiego lub prawosławnych ewentualnie Zydów beda odprawiane ekumeniczne nabożeństwa w miejscowej kapliczce przydrożnej.
Jeżeli chodzi o muzułmanów, to na ich cześć jeden dzień w roku cała meska ludnośc danej miejscowości będzie paradować w tradycyjnych turbanach, a kobiety zakryją swe bezwstydne twarze.

...a Polska bedzie rosła w siłę i stopa zyciowa Polaków stanie sie wreszcie wprost proporcjonalna do ich buta społecznego.

Pn lis 06, 2006 7:51
aha!! Gdyby wśród posłów znalazł się jakis hinduista. To miejscowy sołtys uroczystym dekretem ogłosi, ze wszystkie Mućki i Krasule zostały "swiete"

Pn lis 06, 2006 8:05
Tyle starań, zabiegów, a niewdzięczna Włoszczowa olała PiS, aż minister Gosiewski "musi to wyjaśnić, o co tam chodzi" :D (informacja na: www.interia.pl)

Pn lis 13, 2006 13:46

Trochę czasu minęło, emocje opadły więc trochę faktów:

I. List wysłany do Rady Etyki Mediów (skądinąd bez odpowiedzi)
Chcę zwrócić uwagę Rady na moim zdaniem nieetyczne i niezgodne z podstawowymi
kanonami rzetelnego dziennikarstwa relacjonowanie wydarzenia jakim było
16.10.2006 otwarcie we Włoszczowie przystanku kolejowego na trasie CMK -
"Włoszczowa Północ". Relację to pokazały chyba wszystkie stacje telewizyjne.
Moje zarzuty dotyczą:
1. Jednostronnego przedstawiania aspektów techniczno- ekonomicznych
przedsięwzięcia. Prezentowano jedynie argumenty przeciwników tej stacji choć
istnieją także oceny zdecydowanie inne. Np:
www.oai.pl/index.php?name=News&file=article&sid=1326.
2. Prezentowania powstania tej stacji jako wyniku działań PiS i posła
Gosiewskiego i wykorzystania tego do ataków na tę partię i osobę. Między innymi
prezentowano szyderczą tablicę z nazwą "Dworzec im. P. Gosiewskiego" (TVP1
Wiadomości i Gazeta Wyborcza www.gazetawyborcza.pl/5,75539,3687345.html).
Abstrahując od aspektu politycznego tych ataków, są one zasadniczo niezasadne.
Mieszkańcy Włoszczowy starali się o zatrzymywanie się pociągów na tej stacji od
ponad 20 lat.
3. Przedstawienia Włoszczowy i jej mieszkańców w sposób negatywny, poprzez
perspektywę prowincjonalności, ale także alkoholizmu i biedy (np. zdjęcia z
włoszczowskiego Rynku w Polsacie).

Żaden z dziennikarzy nie zadał sobie trudu zbadania i opisania rzeczywistych
problemów mieszkańców Włoszczowy i okolic, związanych między innymi z bardzo
utrudnionym dojazdem do większych ośrodków miejskich. Prześmiewczo podkreślano,
że z pierwszego pociągu wysiadło dwóch podróżnych (w tym jeden dziennikarz) nie
próbując np. nawet dowiedzieć się ilu studentów z powiatu włoszczowskiego
studiuje w Krakowie lub Warszawie.

Podsumowując, proszę Radę o zanteresowanie się tym przypadkiem naruszenia,
przynajmniej w mojej ocenie, zasad dziennikarskiej etyki i rzetelności

II. Fakty na dzisiaj

- we Włoszczowie zatrzymują się 2 pociągi (w tym żaden IC) na kilkanaście które jadą tą trasą
- wg moich informacji zazwyczaj wsiada/wysiada kilkanaście osób
- budowa peronu i "przyległości" kosztowała 900 tys a nie 3 mln
- wybory na burmistrza we Włoszczowie wygrał kandydat PiSu
- Włoszczowa jest jedynym w promieniu kilkudziesięciu kilometrów ośrodkiem który ma szanse gospodarczo odbudować ten bardzo zaniedbany rejon Polski
- Włoszczowa nie jest "wioską" jak twierdzą niektórzy mądrzy ludzie tylko kilkunastotysięcznym powiatowym miastem o sporych zasługach dla Polski- od ruchu oporu w czasie wojny po pamiętny strajk w obronie krzyży w szkole w 1984 roku. Medialna nagonka (czy raczej POgonka) na Gosiewskiego i Włoszczowę uderza po prostu w godność jej mieszkańców.

Pozdrawiam

PS. Od 23 lat nie jestem mieszkańcem Włoszczowy ale dość dobrze wiem co się tam dzieje

Pn sty 08, 2007 12:43

Post Stacja Włoszczowa Północ - dobry kierunek działań
Proszę Państwa, teraz głos kolejarza!
Wykonanie krwęwędzi peronowej na stacji Włoszczowa Północ to bardzo dobry kierunek w działaniach na rzecz udostępnienia szybkich połączeń dla regionów leżących w pobliżu Centrlanej Magistrali Kolejowej. Nie jest niczym dziwnym, że są budowane stacje dla wsiadania/wysiadania podróżnych w takich miastaczkach jak Włoszczowa. We Francji przy liniach TGV również znajdziemy takie stacje. Większośc pociągów przejeższa je oczywiście bez zatrzymania, jednak kilka pociągów zatrzymuje się na takich stacjach codziennnie. Również stacja Opoczno Zachodnie kwalifikuje się do zabudowy peronów. Zresztą przy projektowaniu i budowie CMK uwzględniono miejsca na perony, tyle że ich nie wykonano bo w czasach Gierka linia była dedykowana głównie dla transportu ładunków.
Ale tez jedną rzecz schrzaniono we Włoszcczowej Płn. - przy czym oczywiście chodziło o ograniczenie kosztów. Sprawa dotyczy krawędzi peronowych, które powinny być dwie - dla każdego kierunku po jednej. A ponieważ mamy tylko jedną krawędź, pociągi jadące w stronę Ślaska i Krakowa muszą zjeżdżać pod nią kolizyjnie (w ten sposób, że ruch pociągów w przeciwnym kierunku tj. w kierunku Warszawy na czas zjazdu pod krawędź musi być wstrzymany). Ale ten błąd może być napawiony w przyszłości, tyle że potrzebny będzie drugi peron i tunel dla pieszych.

Kwestia polityczna nie ma tu nic do rzeczy. Stacje na CMK powinny być zrobione już kilka lat temu!!

[color=#8000FF][b]Zawsze gdy wygrywałem dyskusję, traciłem jedną duszę[/b][/color]

Wt sty 09, 2007 11:11

- we Włoszczowie zatrzymują się 2 pociągi (w tym żaden IC) na kilkanaście które jadą tą trasą

IC czy ekspres to jeden pies - jadą tak samo szybko a różnia się jedynie standardem.
pawell napisał(a):
- wg moich informacji zazwyczaj wsiada/wysiada kilkanaście osób

Opłacalne staje się przy 53 osobach za każdym razem - a nie mitycznych kilkunastu.
pawell napisał(a):
- budowa peronu i "przyległości" kosztowała 900 tys a nie 3 mln

Zastanawiam się czy to świadome kłamstwo czy głupota - poczytałbyś kolego choćby wcześniejsze posty to byś wiedział ze 900 tys wyłożyła gmina Włoszczowa a resztę do pełnego kosztu budowy czyli 3 mln pańskim gestem załatwił Przemysław "Edgar" Gosiewski z budżetu.
pawell napisał(a):
- wybory na burmistrza we Włoszczowie wygrał kandydat PiSu

Jak to się stało?? Kandydat PiSu wygrywa wybory a PiS w nagrodę za wiernośc funduje peronik...
pawell napisał(a):
- Włoszczowa jest jedynym w promieniu kilkudziesięciu kilometrów ośrodkiem który ma szanse gospodarczo odbudować ten bardzo zaniedbany rejon Polski

Że jak?
A niby czym odbuduje? Jest tam cokolwiek działąjacego?
pawell napisał(a):
- Włoszczowa nie jest "wioską" jak twierdzą niektórzy mądrzy ludzie tylko kilkunastotysięcznym powiatowym miastem o sporych zasługach dla Polski- od ruchu oporu w czasie wojny po pamiętny strajk w obronie krzyży w szkole w 1984 roku. Medialna nagonka (czy raczej POgonka) na Gosiewskiego i Włoszczowę uderza po prostu w godność jej mieszkańców.

A za wszystkim czai się Michnik...

Wt sty 09, 2007 11:34

IC czy ekspres to jeden pies - jadą tak samo szybko a różnia się jedynie standardem.

Opłacalne staje się przy 53 osobach za każdym razem - a nie mitycznych kilkunastu.

Zastanawiam się czy to świadome kłamstwo czy głupota - poczytałbyś kolego choćby wcześniejsze posty to byś wiedział ze 900 tys wyłożyła gmina Włoszczowa a resztę do pełnego kosztu budowy czyli 3 mln pańskim gestem załatwił Przemysław "Edgar" Gosiewski z budżetu.

Jak to się stało?? Kandydat PiSu wygrywa wybory a PiS w nagrodę za wiernośc funduje peronik...

Że jak?
A niby czym odbuduje? Jest tam cokolwiek działąjacego?

A za wszystkim czai się Michnik...

1. Tylko dwa - więc upadają krzykliwe hasła o wydłużeniu czasu przejazdu
2. Jak wyliczyłeś te 53 osoby? Bo ja widziałem wyliczenia z których wynikała liczba o rząd mniejsza :)
3. Świadomym kłamstwem (albo głupotą) jest rozpowszechnianie nieprawdy. Te 900 tys. to jedyny dodatkowy koszt związany z uruchomieniem przystanku (a nie dworca). Pozostałe pieniądze PKP wydało na i tak zaplanowany remont torowisk :)
4. Chyba pomyliłeś kolejność - zdaje się że przystanek otwarto miesiąc przed wyborami :)
5. Wyobraź sobie, że działa. I to nieźle: giełdowa firma ZPUE (jedna z większych w Polsce w branży elektrycznej), Zakłady Mleczarskie (też jedne z większych), Zakłady Stolarki Budowlanej i kilka pomniejszych. Chcąc kogoś albo coś krytykować wypada choć trochę wiedzieć.

Cała sprawa jest po prostu medialnym show pod hasłem: "dołożyć PiSowi". Inaczej nie można tego nazwać. A jeśli chodzi o pieniądze- pieniądze w budżecie nie są moje, Twoje itp. tylko nasze. Ktoś uprawniony nimi dysponuje- ja nie pytam ani nie protestuję np. przeciwko dokładaniu pieniędzy (i to wielokrotnie większych) na np. budowę metra w Warszawie.

Wt sty 09, 2007 22:19

1. Tylko dwa - więc upadają krzykliwe hasła o wydłużeniu czasu przejazdu

Aha - dwa ekspresy mogą jechać dłużej? Koszty hamowania i rozpędzania dwóch pociągów to pies...
pawell napisał(a):
2. Jak wyliczyłeś te 53 osoby? Bo ja widziałem wyliczenia z których wynikała liczba o rząd mniejsza :)

Weź choć poczytaj co było pisane od początku - PKP wyliczało opłacalność uruchamiania przystanku.
pawell napisał(a):
3. Świadomym kłamstwem (albo głupotą) jest rozpowszechnianie nieprawdy. Te 900 tys. to jedyny dodatkowy koszt związany z uruchomieniem przystanku (a nie dworca). Pozostałe pieniądze PKP wydało na i tak zaplanowany remont torowisk :)

Bredzisz chłopie.
900 k złotych wydała Włoszczowa ze swojego budzętu a resztę na przebudowę torowiska wydało PKP.
A skąd PKP ma kasę? A z budżetu. A dzięki komu mają kasę na - jak to ładnie i gładko ukrywasz "remont" akurat w TYM miejscu? Ano dzięki Gosiewskiemu.
pawell napisał(a):
4. Chyba pomyliłeś kolejność - zdaje się że przystanek otwarto miesiąc przed wyborami

Oj sorki - zatem wrzucił Gosio kiełbaskę przedwyborczą...
pawell napisał(a):
5. Wyobraź sobie, że działa. I to nieźle: giełdowa firma ZPUE (jedna z większych w Polsce w branży elektrycznej), Zakłady Mleczarskie (też jedne z większych), Zakłady Stolarki Budowlanej i kilka pomniejszych. Chcąc kogoś albo coś krytykować wypada choć trochę wiedzieć.

Faktycznie - aż jeden średniej wielkości zakład, gdzie na WZA ponad 89% głosów mają DWIE osoby.
pawell napisał(a):
Cała sprawa jest po prostu medialnym show pod hasłem: "dołożyć PiSowi". Inaczej nie można tego nazwać.

Można.
Korupcja polityczna.
pawell napisał(a):
A jeśli chodzi o pieniądze- pieniądze w budżecie nie są moje, Twoje itp. tylko nasze.

Czyli niczyje.
Gadasz jak za socjalizmu.
pawell napisał(a):
Ktoś uprawniony nimi dysponuje- ja nie pytam ani nie protestuję np. przeciwko dokładaniu pieniędzy (i to wielokrotnie większych) na np. budowę metra w Warszawie.

Akurat ja mam gdzieś ile idzie na warszawskie metro - mnie interesuje P/E inwestycji a nie zachcianka pana Gosiewskiego bo go w kieleckiem wybrali a teraz trzeba tam PiS umacniać.

Śr sty 10, 2007 9:50

Akurat ja mam gdzieś ile idzie na warszawskie metro - mnie interesuje P/E inwestycji a nie zachcianka pana Gosiewskiego bo go w kieleckiem wybrali a teraz trzeba tam PiS umacniać.

A jakie jest P/E warszawskiego metra? Albo trasy S-8 (inwestycja budżetowa)? (żeby było jasne- obie inwestycje uważam za zasadne).

Z resztą Twoich argumentów trudno dyskutować- podobnie jak z każdym mającym zawsze rację.

Śr sty 10, 2007 9:59

Taaa jasne - rację mogą mieć tylko włoszczowinie z ich partykularnym interesem.
Pewnie dlatego trzeba jeszcze zbudować im lotnisko, zapewnić dostęp do morza a w finale - kosmodrom.

A twoje pytanie o P/E (nb. wiesz w ogóle o co pytasz?) metra wożącego dziennie tysiące osób w porównaniu ze stacją dla kilkunastu osób jest śmieszne.

Śr sty 10, 2007 11:04
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 144 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona