Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 20:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 622  Następna strona
 PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015 
Autor Wiadomość

Post Re: PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
SweetChild napisał(a):
Rynek patrzy w przyszłość. Kupuję akcje gdy jestem przekonany, że będzie lepiej, sprzedaję gdy jestem przekonany, że będzie gorzej.

I cóż to zmienia?

Cytuj:
Tu akurat PiS nie spieszy się z realizacją przedwyborczych obietnic :evil:

No niestety nie, ale jeszcze w październiku Szydło zarzekała się, że podatek miedziowy będzie zniesiony, tymczasem spadki na giełdzie już wtedy trwały od miesięcy.

Cytuj:
Zapewne też, ale podstawowe kwestie to podatek od aktywów i zrzutka na tzw. frankowiczów.

O ratowaniu frankowiczów mówiło również PO.

Cytuj:
Dochodzi jeszcze energetyka, której wciśnięto kopalnie.

No ale chyba nie PiS wcisnął?

Cytuj:
Ale o tym już wiemy, więc obawiam się, że spadki są pod jakiś przebłysk geniuszu rządzących, który dopiero nastąpi. Podejrzewam, że skoro liberałowie z PO znacjonalizowali obligacje z OFE, to socjaliści z PiS ulegną pokusie nacjonalizacji akcji. Z tego ca pamiętam, jest tego ponad 100 mld zł :?

Miejmy nadzieję że nie :roll: Niemniej wydaje mi się, że enigmatyczne obawy ustępują tutaj przed realnymi, mającymi swoje przyczyny w zupełnie innych okolicznościach, niż przejęcie władzy przez PiS.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr gru 09, 2015 10:59
Cytuj:
O ratowaniu frankowiczów mówiło także PO

Owszem mówiło, ale nie nakreślało żadnych terminów i nie deklarowało rezygnację ze stanowiska w przypadku nie wywiązania sie z obietnicy.
Nawet niepokorni dziennikarze zaczynają powątpiewać - vide Maciej Pawlicki.

Śr gru 09, 2015 11:21

Alus napisał(a):
Cytuj:
O ratowaniu frankowiczów mówiło także PO

Owszem mówiło, ale nie nakreślało żadnych terminów i nie deklarowało rezygnację ze stanowiska w przypadku nie wywiązania sie z obietnicy.
Nawet niepokorni dziennikarze zaczynają powątpiewać - vide Maciej Pawlicki.

Tak, tak, tak. Rzeczywiście, PO obiecywało złote góry, mąciło wodę, zwodziło cały czas zdając sobie sprawę, że nie mają zamiaru nic robić, dopóki nie zostaną przyparci do ściany.
Jak zwykle, nie traktowali obywateli poważnie.

Śr gru 09, 2015 11:43
Plotki? Czy kolejny skandal w wykonaniu najprawszej z partii?
http://tvn24bis.pl/z-kraju,74/dziennik- ... 01359.html
Ale oczywiscie, jesli do tego dojdzie, to pisowcy sie mile usmiechna i powiedza: przeciez po to nas Narod wybral. Chcial, zeby go ktos wzial za... twarz.
Narod to Prezes. A demokracja PiSu nie obowiazuje. To tylko taka niezobowiazujaca fanaberia...

Śr gru 09, 2015 13:07

Johnny99 napisał(a):
SweetChild napisał(a):
Rynek patrzy w przyszłość. Kupuję akcje gdy jestem przekonany, że będzie lepiej, sprzedaję gdy jestem przekonany, że będzie gorzej.

I cóż to zmienia?

Nic nie zmienia, po prostu ostatnich kilka miesięcy spadków to rozczarowanie PiSem - w ocenie rynku za kilka miesięcy będzie gorzej niż jeszcze niedawno zakładano.

Johnny99 napisał(a):
No niestety nie, ale jeszcze w październiku Szydło zarzekała się, że podatek miedziowy będzie zniesiony, tymczasem spadki na giełdzie już wtedy trwały od miesięcy

Podatek miedziowy nie ma takiej siły rażenia, aby mógł wywołać wzrosty czy spadki na całej giełdzie. Ale na KGHM już tak, wystarczy spojrzeć na kurs KGHMu po wprowadzeniu podatku przez PO, po zapowiedzi jego zniesienia przez PiS oraz w czasie expose BS, w którym o zniesieniu podatku nie wspomniała.

Johnny99 napisał(a):
O ratowaniu frankowiczów mówiło również PO.

Tak, ale pomysły były różne. Ten PeOwski był wyraźnie mniej zły niż PiSowski.

Johnny99 napisał(a):
Cytuj:
Dochodzi jeszcze energetyka, której wciśnięto kopalnie.

No ale chyba nie PiS wcisnął?

Jak wyżej, PO wprowadzała szkodliwe rozwiązania, ale PiS zamierza szkodzić jeszcze bardziej.

Johnny99 napisał(a):
Miejmy nadzieję że nie :roll: Niemniej wydaje mi się, że enigmatyczne obawy ustępują tutaj przed realnymi, mającymi swoje przyczyny w zupełnie innych okolicznościach, niż przejęcie władzy przez PiS.

W każdym razie duża część przyczyn jest lokalna, co widać po relatywnej słabości naszego rynku. Przy czym rynek był relatywnie słaby za PO, ale słabość nasiliła się po wyborach prezydenckich, kiedy jasne stało się, że wygra PiS. Zamiast dobrej zmiany mamy nasilenie złego trendu :evil:

Śr gru 09, 2015 13:10
Moderator

Kael napisał(a):
Plotki? Czy kolejny skandal w wykonaniu najprawszej z partii?
http://tvn24bis.pl/z-kraju,74/dziennik- ... 01359.html
Ale oczywiscie, jesli do tego dojdzie, to pisowcy sie mile usmiechna i powiedza: przeciez po to nas Narod wybral. Chcial, zeby go ktos wzial za... twarz.
Narod to Prezes. A demokracja PiSu nie obowiazuje. To tylko taka niezobowiazujaca fanaberia...

No cóż... poczekajmy na ustawę. Bo, jak widzę, niektórym doniesienia prasowe mylą się z faktami.

Śr gru 09, 2015 13:10
Zobacz profil WWW
A kto napisal, ze to fakt? Ty tez nie znasz srodkow stylistycznych?

Widze, ze mozna dopiero po fakcie powiedziec: o, spalilo sie! Przedtem, Boze bron, nie wolno powiedziec, ze PiS i zapalki=pozar. Ot, taka nowa poprawnosc polityczna...

Śr gru 09, 2015 13:13

Stefan Niesiolowski namawia by podpalac biura PiS . kiedy podpali Polske ?

Śr gru 09, 2015 13:19
Cytuj:
No cóż... poczekajmy na ustawę. Bo, jak widzę, niektórym doniesienia prasowe mylą się z faktami.

Temu też tylko sie wydaje?
http://wpolityce.pl/polityka/270886-pre ... ierski-ton

Śr gru 09, 2015 13:19
Moderator

Zrozumiałem: należy przede wszystkim ostrzegać, że PiS zrobi zaraz, jutro, pojutrze, coś niedobrego.

A tyle się pisze, że nie wolno stosować cenzury prewencyjnej. Czy t, o czym piszesz nie jest czymś na kształt cenzury prewencyjnej?

A ja w dalszym ciągu czekam kiedy Saska Kępa zostanie nazwana Beata Kempa.

Śr gru 09, 2015 13:21
Zobacz profil WWW
Kael napisał(a):

Demokracja to opium ludu.
Taka jest wspaniała?
Jeśli tak, to dlaczego akurat ta obecna pięcioprzymiotnikowa?

Śr gru 09, 2015 13:27

SweetChild napisał(a):
Nic nie zmienia, po prostu ostatnich kilka miesięcy spadków to rozczarowanie PiSem

PiS nie rządzi jeszcze nawet miesiąc.

Cytuj:
Podatek miedziowy nie ma takiej siły rażenia, aby mógł wywołać wzrosty czy spadki na całej giełdzie. Ale na KGHM już tak, wystarczy spojrzeć na kurs KGHMu po wprowadzeniu podatku przez PO, po zapowiedzi jego zniesienia przez PiS oraz w czasie expose BS, w którym o zniesieniu podatku nie wspomniała.

Za to, że PO wprowadziło podatek, odpowiada PiS?

Cytuj:
Tak, ale pomysły były różne. Ten PeOwski był wyraźnie mniej zły niż PiSowski.

O ile wiem, PiS nie przedstawił jeszcze konkretnego pomysłu.

Cytuj:
Jak wyżej, PO wprowadzała szkodliwe rozwiązania, ale PiS zamierza szkodzić jeszcze bardziej.

Aha.

Cytuj:
W każdym razie duża część przyczyn jest lokalna, co widać po relatywnej słabości naszego rynku. Przy czym rynek był relatywnie słaby za PO, ale słabość nasiliła się po wyborach prezydenckich, kiedy jasne stało się, że wygra PiS. Zamiast dobrej zmiany mamy nasilenie złego trendu :evil:

Jasne się stało, że wygra PiS, dopiero 25 października, a już tym bardziej, że zdobędzie bezwzględną większość, co właściwie nie było jasne nawet jeszcze wtedy.

Ale odnotowałem, że z retoryki "przez PiS kapitał uciekł z Polski" przeszedłeś na retorykę "przez PiS nasilił się zły trend" :roll:

medieval_man napisał(a):

A ja czekam na pomniki Lecha Kaczyńskiego przed każdą szkołą.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr gru 09, 2015 13:34
medieval_man napisał(a):
Zrozumiałem: należy przede wszystkim ostrzegać, że PiS zrobi zaraz, jutro, pojutrze, coś niedobrego.

A tyle się pisze, że nie wolno stosować cenzury prewencyjnej. Czy t, o czym piszesz nie jest czymś na kształt cenzury prewencyjnej?

No prosze, zaraz sie dowiem, ze to nie PiS wprowadza cenzure do sejmu, tylko ja PiSowi...
To chyba ty wlasnie chcesz zamknac uzytkownikom prawo do pisania o planach PiSu inaczej niz pochwalnie?

Śr gru 09, 2015 13:46
Cytuj:
PiS nie rządzi jeszcze nawet miesiąc.

PO jeszcze nie utworzyło koalicji rządzącej, a już PiS głosił kradzież kraju i wyprzedaż RP Niemcom.

Cytuj:
Za to, że PO wprowadziło podatek, odpowiada PiS?

PiS w kampanii deklarował zniesienie w ramach naprawiania zła dokonanego przez PO

Cytuj:
Ale odnotowałem, że z retoryki "przez PiS kapitał uciekł z Polski" przeszedłeś na retorykę "przez PiS nasilił się zły trend" :roll:

Giełda zaczęła dołować w maju po wygranej A. Dudy.....konsekwencje i działania wyprzedzające, adekwatne do podniesienia marż od kredytów hipotecznych przez Deutsche Bank.

Śr gru 09, 2015 13:53

Alus napisał(a):
PO jeszcze nie utworzyło koalicji rządzącej, a już PiS głosił kradzież kraju i wyprzedaż RP Niemcom.

Gdzie głosił?

Cytuj:
PiS w kampanii deklarował zniesienie w ramach naprawiania zła dokonanego przez PO

No wiadomo - jak PiS czyni zło, to winny jest PiS, natomiast jak PO czyni zło, to winny jest PiS.

Cytuj:
Giełda zaczęła dołować w maju po wygranej A. Dudy.....konsekwencje i działania wyprzedzające, adekwatne do podniesienia marż od kredytów hipotecznych przez Deutsche Bank.

A do krachu z 2011 r. po powtórnym zwycięstwie Tuska też adekwantne (obecny krach jeszcze nie osiągnął tego poziomu, choć już niewiele brakuje)?

Śr gru 09, 2015 14:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 622  Następna strona