Przegląd prasy i Aktualności
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Przegląd prasy i Aktualności
Jak pisze Pawlak, przede wszystkim wynegocjonowano obniżone ceny gazu o 15%, umowa opiewała na dostarczenie 11 mld m3 z możliwością nie wykorzystania tej ilości o 20%. Całość w podanym przeze mnie linku wraz z treściami umów, ale YZ nie czytuje linków podanych przez userów nie kochających PiS, więc dalej brnie, bo skoro PiS powiedział, że niekorzystne, to musi być niekorzystne.
Ostatnio edytowano Pt gru 22, 2017 15:29 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 2 razy
|
Pt gru 22, 2017 15:25 |
|
|
|
 |
mikkel
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): Oddanie śledztwa w sprawie katastrofy, Proszę o przedstawienie dowodów potwierdzających, że śledztwo w sprawie smoleńskiej zostało oddane i nie było prowadzone w Polsce.
|
Pt gru 22, 2017 15:27 |
|
 |
subadam
|
Bardzo ciekawa dla mnie sprawe Yarpen poruszyl ( chociaz neguje ona wypowiedzi tutejszych zwolennikow PiS o wyslugiwaniu sie Niemcom i Francji, a pokazuje wyslugiwanie sie Rosji  ). Z tego co wyczytalem jednego dnia kontrakt mial byc ostro negocjowany, a nastepnego zostal podpisany mimo ze byl skrajnie niekorzystny dla Polski bo oprocz gigantycznej ceny za gaz, oddania wladzy w spolce Gazpromowi i zniwelowania sensu inwestycji w port gazowy to jeszcze umorzono dlugi Gazpromu w wys kilku mln $. To mi nie wyglada nawet na wziecie duzej lapowki, ktos mial tu przystawiony pistolet do glowy jesli to podpisal. Ciekaw jestem co bylo tym pistoletem i do czyjej glowy go przystawiono ? Tzn do czyjej to wlasciwie wiem, ( wina Tuska ). Jeszcze jedna sprawa o ktorej zwolennicy PiSu mowia i pisza jako o ewidentnym przekrecie rzadu PO, ale sam PiS nigdy tego nie ruszyl w zaden sposob mimo ze obecnie ma wszelkie mozliwosci, czyzby pistolet dalej byl przystawiony i to do niejednej glowy ?
|
Pt gru 22, 2017 15:30 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
SweetChild napisał(a): Yarpen_Zirgin napisał(a): Niech pomyślę... Czt ten "szerszy kontekst sprawy" zmienia cokolwiek w niekorzystnych dla Polski zapisach? Bo jakoś tak nie widzę tam niczego, co by je usprawiedliwiało. Szerszy kontekst nie zmienia niczego w samych zapisach, ale daje więcej danych dla oceny ich ewentualnej niekorzystności, chociażby uwzględnia prawo do obrony Pawlaka, cytując jego słowa: Cytuj: Waldemar Pawlak stanowczo odcina się od informacji tygodnika. I zrzuca winę na rząd PiS! – W 2006 r strona rosyjska grożąc zatrzymaniem dostaw przez spółkę RosUkrEnergo dostaw gazu (ok 3,5 mld m3) wymusiła na stronie polskiej podwyżkę cen dostarczanego do Polski Gazu o 10%. Zgodę na podpisanie tak niekorzystnej umowy wyraził w 2006 roku Minister Skarbu Wojciech Jasiński (PiS). W nagrodę dziś jest Prezesem PKN Orlen. Rząd PiS nie podjął nawet najmniejszej próby zaryzykowania czy zawalczenia w negocjacjach o zapewnienie korzystnych dla Polski rozwiązań – czytamy na Facebooku byłego premiera. Nie chcę bronić tego kontraktu, bo nie znam sprawy, może ktoś będzie się czuł na siłach. Generalnie natomiast do tego w tym wątku moglibyśmy (IMHO) dążyć, aby analizować konkretne wydarzenia i koncentrować się na zarzutach merytorycznych. Tylko widzisz, to jest obrona na zasadzie, że inni też podpisywali niekorzystne umowy, więc ja jestem usprawiedliwiony. Różnica jest zaś taka, że w 2006 r okazało się, iż w umowie podpisanej za czasów SLD mamy zakontraktowane o 2,5 mld m^3 gazu za mało i trzeba było na gwałt szukać dostawcy. Zaś w takiej sytuacji to sprzedawca dyktuje cenę i ma wszystkie atuty w ręku,a nie sprzedający. Wyjaśnienia Pawlaka są więc kuriozalne. Nic nie zmieni faktu, że bez żadnej potrzeby załatwili nam kontrakt, który: 1. Likwidował potrzebę budowy gazoportu i dywersyfikacji dostaw gazu. 2. Stawiał pod znakiem zapytania wydobycie gazu w Polsce. 3. Oddawał polską firmę zajmującą się tranzytem gazu przez RP pod kontrolę Rosji. 4. Umarzał 1,2 mld zł długu Gazpromowi. Widzisz w tym jakieś korzyści dla Polski? Bo na mój gust, to zyskali na tym Rosjanie.
|
Pt gru 22, 2017 15:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
subadam napisał(a): Bardzo ciekawa dla mnie sprawe Yarpen poruszyl ( chociaz neguje ona wypowiedzi tutejszych zwolennikow PiS o wyslugiwaniu sie Niemcom i Francji, a pokazuje wyslugiwanie sie Rosji  ). Z tego co wyczytalem jednego dnia kontrakt mial byc ostro negocjowany, a nastepnego zostal podpisany mimo ze byl skrajnie niekorzystny dla Polski bo oprocz gigantycznej ceny za gaz, oddania wladzy w spolce Gazpromowi i zniwelowania sensu inwestycji w port gazowy to jeszcze umorzono dlugi Gazpromu w wys kilku mln $. To mi nie wyglada nawet na wziecie duzej lapowki, ktos mial tu przystawiony pistolet do glowy jesli to podpisal. Ciekaw jestem co bylo tym pistoletem i do czyjej glowy go przystawiono ? Tzn do czyjej to wlasciwie wiem, ( wina Tuska ). Jeszcze jedna sprawa o ktorej zwolennicy PiSu mowia i pisza jako o ewidentnym przekrecie rzadu PO, ale sam PiS nigdy tego nie ruszyl w zaden sposob mimo ze obecnie ma wszelkie mozliwosci, czyzby pistolet dalej byl przystawiony i to do niejednej glowy ? Czytałeś wyjaśnienie Pawlaka i treści umów w podanym przeze mnie linku?
|
Pt gru 22, 2017 15:35 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
subadam napisał(a): (...)umorzono dlugi Gazpromu w wys kilku mln $. Ponad 350 mln dolarów, bo umorzono 1,2 mld zł.
|
Pt gru 22, 2017 15:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ale jak "zlikwidowal potrzebe", kiedy gazoport dalej budowano i zbudowano?
Alus, ty bys musiala ten tekst wkleic. Wtedy Yarpen by musial go przeczytac.
|
Pt gru 22, 2017 15:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kael napisał(a): Ale jak "zlikwidowal potrzebe", kiedy gazoport dalej budowano i zbudowano?
Alus, ty bys musiala ten tekst wkleic. Wtedy Yarpen by musial go przeczytac. Czy wkleję, czy nie,YZ obowiązuje jedynie optyka PiS. A tu o okolicznościach negocjacji, gdy Polska musiała uruchomić zapasy gazu....może YZ oskarży PAP o zdradę https://www.bankier.pl/wiadomosc/Polska ... 79862.html
|
Pt gru 22, 2017 15:58 |
|
 |
subadam
|
Twoj link zaraz przeczytam Alus, siadam do komputra miedzy przygotowaniem schabu do pieczenia, odsniezaniem samochodu a przygotowywaniem sobie sniadania, ale sprawa b. mnie interesuje.
|
Pt gru 22, 2017 16:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ale linku z umową jak nie było, tak nie ma.
|
Pt gru 22, 2017 16:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Moment Yarpen! Ta umowa, ktora wedlug ciebie, bronila interesow Rosji? To chyba ty ja powinienes wkleic na poparcie swojego oskarzenia polskiego rzadu o zdrade kraju.
|
Pt gru 22, 2017 16:39 |
|
 |
mikkel
|
Kael napisał(a): Moment Yarpen! Ta umowa, ktora wedlug ciebie, bronila interesow Rosji? To chyba ty ja powinienes wkleic na poparcie swojego oskarzenia polskiego rzadu o zdrade kraju. I chyba nie tylko samą umowę, ale także wskazać fragmenty, które tej zdrady dowodzą. Podobno przecież ciężar dowodu spoczywa tu na oskarżającym...
|
Pt gru 22, 2017 16:44 |
|
 |
subadam
|
Zaraz zaraz, nic nie moze byc wklejone bo sama umowa jest utajniona a protokol NIK z jej kontroli tez jest tajny. Z linku Alus wynikalo tylko ze od 06r Polska stala pod sciana przez znikniecie z rynku jednej ze spolek w wyniku czego zabraklo 2.3 mld m3 gazu rocznie, ktore mialy byc dostarczone przez ta spolke. Owczesny rzad PiS zgodzil sie na zwiekszenie ceny metra gazu o 10% w zamian za zwiekszenie dostaw z 8 do 10 mld m3 gazu rocznie. Nie jest wyjasnione dlaczego zrezygnowano z dostaw norweskich na rzecz wynegocjowania nowego kontraktu z Rosjanami, ani dlaczego rosyjski kontrakt mial byc zawarty do 37r, nie jest rowniez wyjasnione dlaczego oddane wladze w spolce w rece Gazpromu. Wyjasnione jest tylko umorzenie 350 mld$ dlugow Gazpromu za obnizke ceny metra gazu o 1%.
|
Pt gru 22, 2017 17:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): Ale linku z umową jak nie było, tak nie ma. O 14,30 pod postem Kael podałam link do wp, o którym to piszę o godz 16,25, podany post niżej. I do którego przeczytania zachęcałam subadama. Alus napisał(a): Jak pisze Pawlak, przede wszystkim wynegocjonowano obniżone ceny gazu o 15%, umowa opiewała na dostarczenie 11 mld m3 z możliwością nie wykorzystania tej ilości o 20%. Całość w podanym przeze mnie linku wraz z treściami umów, ale YZ nie czytuje linków podanych przez userów nie kochających PiS, więc dalej brnie, bo skoro PiS powiedział, że niekorzystne, to musi być niekorzystne. aktualnie sprawdzam i nie ma mojego wpisu z godz 14,30 z linkiem Podaję ponownie, mam nadzieję, że nie zniknie. https://wiadomosci.wp.pl/gazowe-klamstw ... 126880897a
|
Pt gru 22, 2017 17:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kael:Kael napisał(a): Moment Yarpen! Ta umowa, ktora wedlug ciebie, bronila interesow Rosji? To chyba ty ja powinienes wkleic na poparcie swojego oskarzenia polskiego rzadu o zdrade kraju. Jak oskarżę rząd o zdradę Polski, to ją wkleję. Na ten moment niczego takiego nie zrobiłem, więc sorry, ale nie. Wskazałem za to fragmenty tej umowy, które potwierdzają, że rząd RP w owym czasie służył interesom Rosji i nie zdołacie zmienić tego faktu.. Alus:Alus napisał(a): Yarpen_Zirgin napisał(a): Ale linku z umową jak nie było, tak nie ma. O 14,30 pod postem Kael podałam link do wp, o którym to piszę o godz 16,25, podany post niżej. I do którego przeczytania zachęcałam subadama.(...) Podaję ponownie, mam nadzieję, że nie zniknie. https://wiadomosci.wp.pl/gazowe-klamstw ... 126880897aKpiny sobie robisz? Przypomnę co napisałaś: Alus napisał(a): Całość w podanym przeze mnie linku wraz z treściami umów, ale YZ nie czytuje linków podanych przez userów nie kochających PiS, więc dalej brnie, bo skoro PiS powiedział, że niekorzystne, to musi być niekorzystne. W artykule z WP, który podlinkowałaś, nie ma tekstów tych umów, więc daruj sobie oskarżanie mnie o to, że się z nią nie zapoznałem. Akurat tekst na WP, którzy wrzuciłaś, przeczytałem i nie ma tam niczego, co by dowodziło, że ta umowa z 2010 roku była korzystna dla RP.
|
Pt gru 22, 2017 17:05 |
|
|
|