Przegląd prasy i Aktualności
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Przegląd prasy i Aktualności
Małgosiaa napisał(a): andej napisał(a): Popieram. Demokratycznie wybrana władza musi być potępiana a czambuł. Na tym zasadza się demokracja, aby nie dostrzegać żadnego dobra w działaniach demokratycznej władzy.
Skoro wybraliśmy określony program polityczny, to jasne, że musimy w sposób niewybredny pluć i obrażać władzę i jej zwolenników. (Obrażanie, to nie tylko bezpośrednie obrzucanie błotem.)
Dodam jeszcze, że takie totalne krytykowanie jest przejawem w pełni chrześcijańskiej postawy. W końcu sama nazwa forum "Wiara" zobowiązuje do takiej postawy.
(Uwaga: SUBIEKTYWNE, z przekąsem. Ale do rozważenia.) Nie no, nie żartuj sobie. Skoro wybraliśmy określony program polityczny (ja go nie wybierałam), to powinniśmy kłaniać się władzy w pas i całować w pięty, że łaskawie chce cokolwiek robić (dobrze czy źle). I niby dlaczego krytyka jest obrażaniem? Jest obrażaniem gdy chodzi o rząd prawdziwych patriotów, było zasługami zapisanymi w Niebie gdy hektolitry pomyj były wylewane w poprzednich latach na rządzących niewolników i sługusów Niemiec i Francji, wina Tuska stała się dogmatem.
|
N gru 31, 2017 10:14 |
|
|
|
 |
Andy72
|
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
N gru 31, 2017 18:03 |
|
 |
chwat
|
Soul33 napisał(a): Yarpen_Zirgin napisał(a): rząd RP służył Rosji, bo to ich interesy zadbał w tej umowie, a nie o polskie. Yarpen_Zirgin napisał(a): Skoro ktoś twierdzi, że oskarżyłem rząd o zdradę stanu, to niech przytoczy moją wypowiedź, w której coś takiego napisałem. Yarpen_Zirgin napisał(a): To, że usiłujecie wpisać w moje wypowiedzi jakieś inne treści, to już wasz problem. To, że Yarpen sformułował na temat rządu RP krytyczną wypowiedź, nie oznacza, że dokonał oskarżenia rządu o zdradę stanu. Oskarżenie o zdradę stanu, wymaga wykonania czynności oskarżania, czyli złożenia wniosku do prokuratury, lub przynajmniej publiczne wyartykułowanie "oskarżam o zdradę stanu". Krytyczna wypowiedź Yarpena mogłaby być co najwyżej podstawą do sformułowania oskarżenia o zdradę stanu. Nie należy jednak mylić krytycznej wypowiedzi, mogącej być podstawą do oskarżania, z czynnością oskarżania o zdradę stanu, bo takie oskarżenie nie zostało przedstawione.
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
Pn sty 01, 2018 20:26 |
|
|
|
 |
Soul33
Moderator
|
chwat napisał(a): Oskarżenie o zdradę stanu, wymaga wykonania czynności oskarżania, czyli złożenia wniosku do prokuratury, lub przynajmniej publiczne wyartykułowanie "oskarżam o zdradę stanu". Dlaczego nie zajrzysz do słownika zanim zaczniesz własne definicje tworzyć? oskarżenie 1. «stwierdzenie, że ktoś zrobił coś złego» 2. «skarga wniesiona do sądu przez osobę poszkodowaną lub uprawniony organ, z żądaniem ukarania sprawcy przestępstwa» 3. «strona oskarżająca w procesie sądowym»https://sjp.pwn.pl/slowniki/oskar%C5%BCenie.html
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Pn sty 01, 2018 22:40 |
|
 |
chwat
|
Dlaczego nie rozumiesz co czytasz w słowniku? Nie każde oskarżenie, czy wypowiedź mająca cechy oskarżenia, jest oskarżeniem o zdradę stanu.
|
Wt sty 02, 2018 7:29 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
chwat, w tej dyskusji przytoczylismy tez definicje zdrady stanu ze slownika. Wypowiedz Yarpena byla dokladnie taka, jak definicja zdrady stanu.
W tej chwili zreszta, po zniknieciu Yarpena, nie ma co dalej sie spierac o ... slownik.
|
Wt sty 02, 2018 9:24 |
|
 |
andej
|
Bardzom ciekawy, czemu wypowiedź Środy nie wywołuje wrzenia: https://wiadomosci.wp.pl/magdalena-sroda-jest-wsciekla-rozne-gnidy-ciesza-sie-popularnoscia-6204397192074881a. Naiwnie liczyłem, że na forum przeczytam posty pełne oburzenia. Słowa o wiele silniejsze niż "gorszy sort" (nota bene odnoszący się wyłącznie do osób szkodzących Ojczyźnie). Ale widać poprawność polityczna dopuszcza obrażanie, a właściwie poniżanie, zwolenników demokratycznie wybranej władzy (pod warunkiem, że władzą tą jest PIS). Natomiast to, że media to przemilczają (info znalazłem ino na antypisowskiej WP), wyraźnie pokazuje różnice między zwolennikami obu opcji politycznych. Różnice w dziedzinie propagandy i kultury osobistej. Nie polityków, celebrytów, ale zwykłych ludzi. (I tu się wpisuję w negatywną narrację akcentując ten casus. Ale jestem stronniczy.) (Na wszelki wypadek: wypowiedź nie jest ad personam, tylko ad populum. Odnosi się do zjawiska rozdrapywania ran i wielokrotnego powtarzania tej samej frazy piętnującej słowa osób publicznych.)
|
Wt sty 02, 2018 9:34 |
|
 |
chwat
|
Kael napisał(a): Wypowiedz Yarpena byla dokladnie taka, jak definicja zdrady stanu Nie rozmawiamy o tym, czy wypowiedź Yarpena była jak definicja, czy nie była jak definicja. Rozmawiamy o tym, że Yarpen rzekomo dokonał oskarżenia o zdradę stanu. Jeżeli taką wypowiedź popełnił, to zapewne nie będzie problemu z zacytowaniem Yarpena mówiącego: "oskarżam o zdradę stanu" Cytuj: W tej chwili zreszta, po zniknieciu Yarpena, nie ma co dalej sie spierac o ... slownik Nie spieramy się o słownik, ale o to czy czynność "oskarżenia o zdradę stanu" w wykonaniu Yarpena miała miejsce.
|
Wt sty 02, 2018 9:36 |
|
 |
kosiarz1
|
andej napisał(a): Bardzom ciekawy, czemu wypowiedź Środy nie wywołuje wrzenia: https://wiadomosci.wp.pl/magdalena-sroda-jest-wsciekla-rozne-gnidy-ciesza-sie-popularnoscia-6204397192074881a. Naiwnie liczyłem, że na forum przeczytam posty pełne oburzenia. Słowa o wiele silniejsze niż "gorszy sort" (nota bene odnoszący się wyłącznie do osób szkodzących Ojczyźnie). Ale widać poprawność polityczna dopuszcza obrażanie, a właściwie poniżanie, zwolenników demokratycznie wybranej władzy (pod warunkiem, że władzą tą jest PIS). Natomiast to, że media to przemilczają (info znalazłem ino na antypisowskiej WP), wyraźnie pokazuje różnice między zwolennikami obu opcji politycznych. Różnice w dziedzinie propagandy i kultury osobistej. Nie polityków, celebrytów, ale zwykłych ludzi. (I tu się wpisuję w negatywną narrację akcentując ten casus. Ale jestem stronniczy.) (Na wszelki wypadek: wypowiedź nie jest ad personam, tylko ad populum. Odnosi się do zjawiska rozdrapywania ran i wielokrotnego powtarzania tej samej frazy piętnującej słowa osób publicznych.) Środa nie jest osoba publiczną, choc politykiem, startowała w wyborach. To samo uczynił Jakub Watły, na antenie Superstacji. Pal licho z lewakami  jednak zastanawia mnie co na to ich "elektorat" te wszystkie Hejt Stop, "walka z szowinizmem" "stowarzysznie...takie czy siakie "  " na rzecz" i inne populistyczno- lewackie hipokryty 
|
Wt sty 02, 2018 9:41 |
|
 |
kosiarz1
|
Kael napisał(a): To kosiarza1 czyjkolwiek los obchodzi? My "zaszczulismy"? A ty walczyles w obronie jego stylu moderacji jak lew... Z tego forum rozni "zaszczuci" odchodzili. Nie tylko fani PiSu. Yarpen na pewno da sobie rady, bez moderatora a nawet bez tego forum  Nie pisałem na tym forum długo, więc nie wiem nic o stylu jego moderacji. Jeżeli zaś chodzi o jego spór z pilasterm, wypowiedziałem się, bo znam styl dyskusji pilastra. Tyle mogłem obiektywnie wyrazic swoje zdanie. Jezeli zaś chodzi o dyskusje o "zdradę stanu", nie wiem dlaczego Yarpen bał sie tego nazwac zdrada stanu...co to za problem? Nie wiem czemu poszedł scieżka dyskusji wyznaczona przez Was. Czy zdrada stanu, czy korupcja czy przestepstwo moralne, czy karne, my tutaj sie wypowiadamy bez konsekwencji 
|
Wt sty 02, 2018 10:44 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
chwat napisał(a): Dlaczego nie rozumiesz co czytasz w słowniku? Nie każde oskarżenie, czy wypowiedź mająca cechy oskarżenia, jest oskarżeniem o zdradę stanu. Nigdzie nie pisałem, że "każde oskarżenie jest oskarżeniem o zdradę stanu" ani z żadnych moich słów nijak to nie wynika. Odnosiłem się bezpośrednio do Twojej wypowiedzi, którą zacytowałem. I zaprzeczyłem Twoim tezom o tym, czym jest oskarżenie o zdradę stanu. Bo Twoje tezy są sprzeczne z definicją ze słownika.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Wt sty 02, 2018 11:23 |
|
 |
andej
|
kosiarz1 napisał(a): ... Środa nie jest osoba publiczną, choc politykiem, startowała w wyborach. ... Przykro mi, że nie mogę przyznać Ci racji. A nawet polemizując. Przytaczam definicję "osoby publicznej". "Osoba publiczna – osoba, która wykonuje funkcje publiczne lub przez inną swoją działalność zawodową, gospodarczą, społeczną, polityczną, kulturalną itp. wpływa znacząco na funkcjonowanie społeczeństwa, przeciwieństwo osoby prywatnej."
|
Wt sty 02, 2018 11:38 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Ale ona w obecnej polityce jest nikim. A to, co ma do powiedzenia obchodzi mnie tyle samo, co słowa Ziutka spod monopolowego. I podobnie omijam ją szerokim łukiem.
Ale gdyby wsadzili ją do rządu i musiałbym tych bredni słuchać w codziennych wiadomościach, wtedy byłbym równie niezadowolony, jak ze słuchania Pawłowicz.
|
Wt sty 02, 2018 12:08 |
|
 |
andej
|
A ja nie, albowiem Środa przebija Palikota z Niesiołowiczem. Kudy do nich Pawłowicz. Potrafi wyskoczyć, i to dość nieprzyjemnie, ale jeszcze nie zniżyła się jak Środa.
Ale reakcja potwierdza moje domniemanie, że ocena formy zależy od opcji politycznej.
Co wolno wojewodzie ...
|
Wt sty 02, 2018 15:42 |
|
 |
chwat
|
Soul33 napisał(a): Odnosiłem się bezpośrednio do Twojej wypowiedzi, którą zacytowałem A ja odniosłem się bezpośrednio do Twojego posta, który (jak sądzę) miał dowodzić, że Yarpen rzekomo oskarżył pewien rząd RP o zdradę stan: Soul33 napisał(a): Yarpen_Zirgin napisał(a): rząd RP służył Rosji, bo to ich interesy zadbał w tej umowie, a nie o polskie. Yarpen_Zirgin napisał(a): Skoro ktoś twierdzi, że oskarżyłem rząd o zdradę stanu, to niech przytoczy moją wypowiedź, w której coś takiego napisałem. Yarpen_Zirgin napisał(a): To, że usiłujecie wpisać w moje wypowiedzi jakieś inne treści, to już wasz problem. Żeby wyeliminować ewentualne nieporozumienia i postawić sprawę jasno zapytam: czy powyższy post Soula33 miał (ma) dowodzić, że Yarpen oskarżył pewien rzęd RP o zdradę stanu, czy powyższy post miał inne znaczenie?
|
Wt sty 02, 2018 20:16 |
|
|
|