PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
Autor |
Wiadomość |
Johnny99
|
 Re: PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
Przepraszam, ale raz już uwierzyłem w "dobrą zmianę" w PiS, a przede wszystkim w to, że jest ono "normalną" partią, respektującą reguły gry i fakt, że w Polsce są też ludzie niepodzielający jej wizji świata. Drugi raz z całą pewnością tego błędu nie popełnię. Póki szefem w PiS jest Kaczyński, póty będzie oczywiste, że wszelkie "zwroty w kierunku centrum", "otwarcia na nowe środowiska" czy "złagodzenia wizerunku" są picem robionym wyłącznie z uwagi na aktualną polityczną konieczność i dosłownie w każdej chwili mogą zostać unieważnione, tak merytorycznie, jak i personalnie. Wywalenie Szydło i Macierewicza dowodzi, że ani wysokie sondaże - tak rządu, jak i zaufania osobistego - ani waga danej postaci dla najwierniejszego elektoratu, ani wreszcie osiągane wskaźniki gospodarcze czy pozytywne efekty społeczne, nie są dla Kaczyńskiego żadnym argumentem. Tak samo będzie z każdym ew. sukcesem rządu Morawieckiego. Niezależnie od tego, co zdoła on osiągnąć, Kaczyński może go usunąć czy ponownie "zrekonstruować" w dowolnym momencie, gdy tylko z punktu widzenia jakichś jego kalkulacji uzna to za stosowne. Już nie wspominając o tym, że najbardziej mnie interesująca postać w rządzie akurat zrekonstruowana (oczywiście) nie została, choć doceniam wzmocnienie Gowina względem niej.
Tyle mam do powiedzenia na temat tej rekonstrukcji. Oczywiście, obecny rząd jest "lepszy" od poprzedniego, ale dla mnie niewiele to zmienia w kwestii poparcia.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr sty 10, 2018 17:48 |
|
|
|
 |
bert04
|
Johnny99 napisał(a): Tak samo będzie z każdym ew. sukcesem rządu Morawieckiego. Niezależnie od tego, co zdoła on osiągnąć, Kaczyński może go usunąć czy ponownie "zrekonstruować" w dowolnym momencie, gdy tylko z punktu widzenia jakichś jego kalkulacji uzna to za stosowne. Pójdę dalej. Wybory prezydenckie są rok później, niż wybory rządowe. Nikt nie może przeszkodzić PiS, żeby w ciągu tego roku znowu "zainstalował" Macierewicza i spółkę na powrót do rządu RP. I wycofał poparcie dla prezydenta, który stanął wczoraj tam, gdzie kiedyś stało ZOMO. Johnny99 napisał(a): Już nie wspominając o tym, że najbardziej mnie interesująca postać w rządzie akurat zrekonstruowana (oczywiście) nie została, choć doceniam wzmocnienie Gowina względem niej. Nie prowadzę ewidencji Twoich postów, czyżby to jednak był ten sam Minister Generalny / Prokurator Sprawiedliwości, o którym wspominam w moim poście? Johnny99 napisał(a): Oczywiście, obecny rząd jest "lepszy" od poprzedniego No nie wiem, w czym ta "lepszość" się objawia. Odwalili czarną robotę, teraz mogą odejść. A nowi? Puszczy nie zasadzą, Caracali nie kupią, Obrony Terytorialnej nie rozpędzą. O "deformie" sądownictwa nie wspominając. Za to wywalili jedyną minister, która potrafiła budować nowe, zamiast likwidować zastane lub przywracać stare (podstawówki 8-letnie). Jedynie premier się teraz "inteligentnie uśmiecha", a liczba obciachowych wypowiedzi różnych ministrów w mediach się może zmniejszy. Ale to nadal "lepszość" medialna ino. No ale taka "medialna lepszość" przynajmniej na użytek wewnętrzny może starczyć do wyborów.
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
(Koh 3:1nn)
|
Śr sty 10, 2018 18:29 |
|
 |
chwat
|
bert04 napisał(a): I wycofał poparcie dla prezydenta, który stanął wczoraj tam, gdzie kiedyś stało ZOMO To po której stronie stoi teraz prezydent? Po stronie PiS, czy po stronie ZOMO?
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
Śr sty 10, 2018 19:03 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A, to zalezy od tego, kto patrzy. Dla zelaznego elektoratu Macierewicza - na pewno tam gdzie ZOMO. Dla pisowskich fanow prezydenta - po stronie PiS. Dlatego takie podzialy to po prostu propaganda i to szkodliwa.
|
Śr sty 10, 2018 19:27 |
|
 |
chwat
|
Ale byłem ciekaw zdania żelaznego elektoratu antypisowców. Czy w tym momencie prezydent stanął po ich stronie?
|
Śr sty 10, 2018 19:40 |
|
|
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Zdajesz sobie sprawę z tego że nazwałeś przeciwników PiS zomowcami lub w najlepszym razie zwolennikami ZOMO?
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Śr sty 10, 2018 19:53 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Prezydent znowu siedzi w poczekalni przed drzwiami. Uzyskał marginalne ustępstwa, które de facto niczego nie zmieniają. Miał być wymóg 3/5, który został usunięty i już nie PiS musi się tym interesować. Podejrzewam, że liczbę sędziów, która da im kontrolę nad KRS wybiorą zwykłą większością. Albo upokorzą prezydenta maksymalnie i wybiorą przez zwykłą większość wszystkich.
Tak, czy inaczej, partia będzie decydować sama. Standardy wschodnie, a nie zachodnie.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Śr sty 10, 2018 20:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Chwat, nie jestem niczyim zelaznym elektoratem, ale to sa zabawy pisowcow: tu my, tam oni, a kto to sa oni, to my decydujemy... Normalni ludzie unikaja takiego towarzystwa.
|
Śr sty 10, 2018 20:21 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Soul33 napisał(a): Tak, czy inaczej, partia będzie decydować sama. Standardy wschodnie, a nie zachodnie. Przecież i tak decyduje sama - patrz głosowanie w Senacie w sprawie składek ZUS - nie było kworum, a PiS przegłosowało.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Śr sty 10, 2018 20:25 |
|
 |
subadam
|
Wyglada na to ze rzeczywiscie prezydent stoi w przedpokoju - za usuniecie Macierewicza zaplacil nastepnym podpisem pod ustawa lamiaca Konstytucje i musial poswiecic swoj wymog 3/5 glosow wiekszosci. A i tak dla zelaznego elektoratu PiS u jest zdrajca, co moglem wczoraj wielokrotnie przeczytac. Co do zmian w PiSie zgadzam sie w calosci ze zdaniem Johnny99.
Ostatnio edytowano Śr sty 10, 2018 20:52 przez subadam, łącznie edytowano 1 raz
|
Śr sty 10, 2018 20:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Soul33 napisał(a): Miał być wymóg 3/5, który został usunięty i już nie PiS musi się tym interesować. Podejrzewam, że liczbę sędziów, która da im kontrolę nad KRS wybiorą zwykłą większością. Mógłbyś wyjaśnić w jaki sposób PIS uzyska kontrolę nad KRS?
|
Śr sty 10, 2018 20:51 |
|
 |
subadam
|
Przez wybranie 15 sedziow z klucza partyjnego + przedstawiciele Sejmu ktorzy maja tam wejsc jako politycy.
|
Śr sty 10, 2018 20:53 |
|
 |
chwat
|
Kael napisał(a): Chwat, nie jestem niczyim zelaznym elektoratem Nie jesteś niczyim żelaznym elektoratem, oczywiście że nie. Ty jesteś oświecona i niezależna. Ty tylko nie masz problemu z przyczepianiem innym łatek, że są jakimś żelaznym elektoratem Macierewicza i wiesz, że prezydent stoi dla nich "na pewno" tam gdzie ZOMO. Cytuj: ale to sa zabawy pisowcow: tu my, tam oni No. To pisowcy zabawiają się w podziały na: my i oni. A oświeceni bynajmniej nie dzielą na: my niepisowcy i oni pisowcy. Co właśnie widać.
|
Śr sty 10, 2018 21:01 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
subadam napisał(a): Przez wybranie 15 sedziow z klucza partyjnego + przedstawiciele Sejmu ktorzy maja tam wejsc jako politycy. A jak będą niepokorni, to już szykuje się izba dyscyplinarna.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Śr sty 10, 2018 21:14 |
|
 |
chwat
|
Można odnieść wrażenie, że chcesz powiedzieć, że PiS przez dyscyplinowanie niepokornych chce mieć wpływ na KRS, a to chyba będzie działało na niekorzyść Polski.
|
Śr sty 10, 2018 21:22 |
|
|
|