Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 27, 2025 13:03

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1386 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 93  Następna strona
 Rozbił się samolot z Lechem Kaczyńskim, wszyscy zginęli 
Autor Wiadomość
zbanowana na stałe

Post Re: Rozbił się samolot z Lechem Kaczyńskim, wszyscy zginęli
http://www.youtube.com/watch?v=otVETMyJ ... re=related

ale rozwalony samolot... i jakoś ludzie przeżyli...

So maja 22, 2010 20:49
*Julka* napisał(a):
http://www.youtube.com/watch?v=otVETMyJ0vY&feature=related

ale rozwalony samolot... i jakoś ludzie przeżyli...

Znamy tego "jakoś"...nazywa się Bóg - jest Panem życia i śmierci

So maja 22, 2010 20:56

Alus napisał(a):
Cytuj:
. Ale trudno wątpliwości wysuwane przez ofiary katastrofy, którym odbiera się przyjęte w takich sytuacjach prawa dostępu do szczątków swoich bliskich, do dokumentow śledztwa, i do podstawowych informacji traktować jako "nieszanowanie tragedii".
Zdecydowanie bardziej wierzę kapłanowi, który jak wspomniałam powyżej,był non stop z rodzinami w hotelu, w prosektorium.
Czy ten ksiądz potwierdził, że dokonano profesjonalnej sekcji zwłok (bo o tym mówimy, a nie o zewnętrznych oględzinach ciała)?
Cytuj:
SE pisze, że matka śp. P. Gosiewskiego chciała otworzyć trumnę aby zobaczyć syna - tylko głupi dziennikarzyna może pisać takie banialuki.
To nie są słowa dziennikarza, tylko relacja Beaty Gosiewskiej (Gazeta Polska 18-05)
Dlaczego zdecydowała się pani na powołanie swojego pełnomocnika z związku ze śledztwem w sprawie katastrofy prezydenckiego samolotu, w której zginął pani mąż?
Ponieważ jest to jedyna możliwość uzyskania dostępu do jakichkolwiek informacji i dokumentów. Poza doniesieniami medialnymi nikt nas jako rodziny nie informuje, co dzieje się w sprawie. Gdybym wierzyła, że rząd polski zrobi wszystko, aby tę sprawę wyjaśnić, nie podejmowałabym żadnych działań. Tymczasem słyszę wypowiedzi polskiego premiera, z których wynika, że rząd nie będzie się mieszał do śledztwa, ponieważ uważa, że działania Rosjan są prawidłowe.(...)
Czy w Polsce rodzina starała się o pozwolenie na otwarcie trumny?
Mamie Przemka przekazano informację, że w Polsce nie będzie takiej możliwości, ponieważ trumny będą zalutowane.
Z tego, co mi wiadomo, ciało męża nie miało większych obrażeń, było w całości. Bardzo żałuję, że nie mogłam otworzyć trumny, mam nadzieję, że istnieje jakaś dokumentacja z jej zamknięcia. Nie wiem, dlaczego od początku przedstawiciele rządu odwodzili rodziny od wyjazdu do Moskwy, mówiąc, że ciała są w strasznym stanie. Po wielu rozmowach z bliskimi ofiar katastrofy dowiedziałam się, że większość ciał była w całości. Nie potrafię zrozumieć, dlaczego już na początku wprowadzono taką dezinformację. Przyjmowaliśmy wszystko za prawdę, a to było na etapie, kiedy byliśmy w szoku, zmęczeni, załamani.
Czy posiada pani informacje z sekcji zwłok męża o przyczynach śmierci?
My nawet nie wiemy, czy była robiona sekcja zwłok męża, ponieważ nas o tym nie powiadomiono. Odebrałam akt zgonu i dokument z identyfikacji spisany po rosyjsku – w tych papierach nie ma godziny śmierci męża, lecz tylko godzina identyfikacji zwłok – 17.10–18.10. Teraz bardzo żałuję, że my jako rodzina nie zażądaliśmy otwarcia trumny i wykonania sekcji zwłok. Bo przecież nie wiemy, co się stało, nie wiemy, czy ktoś z przedstawicieli polskiego rządu był przy zamykaniu i lutowaniu trumny.(...)
Czy miała pani przydzieloną osobę, która pomogłaby pani w tym najtrudniejszym czasie tuż po katastrofie?
Nie, ponieważ ciągle zmieniały się informacje o pełnomocnikach. Najpierw miało się nami – rodzinami ofiar – zajmować MSZ, później dowiedzieliśmy się, że MSWiA, a jeszcze później, że Kancelaria Sejmu. O tym, że w ogóle mogę prosić o jakiegokolwiek pełnomocnika, dowiedziałam się podczas mszy na placu Piłsudskiego od członków innej rodziny. Wcześniej wykonywaliśmy setki telefonów i nic się nie mogliśmy dowiedzieć. Np. pani z Kancelarii Sejmu mówiła mi, żebym poprosiła o pomoc wojewodę zachodniopomorskiego, bo tam mój mąż jest zameldowany na stałe, później dowiedziałam się, że w sprawie organizacji pogrzebu mam się zwrócić do wojewody mazowieckiego
Panie z Kancelarii Sejmu były miłe, ale niewiele mogły pomóc. Informacje, które uzyskiwaliśmy z biura obsługi posłów, okazywały się nieaktualne. O najistotniejszych rzeczach dowiadywałam się z mediów. Trumna z ciałem męża przyleciała z Moskwy tydzień po katastrofie. To był najkoszmarniejszy tydzień w moim życiu, setki telefonów (również do Moskwy), długie dni oczekiwania, zero informacji, o przylocie powiadomiono nas trzy godziny wcześniej. (...) Bardzo często czułam, że przedstawiciele rządu zostawili mnie samej sobie i sama muszą sobie radzić. To na mnie spoczął ciężar organizacji pogrzebu, pomogli mi przyjaciele, dopiero później dowiedziałam się, że pogrzeb państwowy powinien zorganizować zakład pracy.

N maja 23, 2010 10:42
Cytuj:
Czy ten ksiądz potwierdził, że dokonano profesjonalnej sekcji zwłok (bo o tym mówimy, a nie o zewnętrznych oględzinach ciała)?

Kapłan mówił to też podawały media - zwłok było tylko 18.
Pozostałe to części, kawałki ciał.
Napewno ów kapłan nie asystował sekcji.
Czy dokonano profesjonalnej - sekcji dokonywało 45 lekarzy sądowych rosyjskich, trudno domniemywać aby specjaliści z nieznanych przyczyn zaniedbali lub tendencyjnie oszukiwali przy badaniu zwłok.
Nie będę komentowac wypowiedzi p. Gosiewskiej - nie jestem uprawniona do komentarza.
Jedno tylko zdanie z wywiadu - "Z tego co mi wiadomo ciało męża nie miało większych obrażeń, było w całości".
Nikt z rodziny śp. P. Gosiewskiego nie był w Moskwie, nie obejrzał ciała?
Procedury przewidują, że zawsze z urzędu dokonuje się sekcji zwłok ofiar wszelakiego rodzaju wypadków i nie jest wymagana zgoda rodziny.

N maja 23, 2010 12:09

Alus napisał(a):
Cytuj:
Czy dokonano profesjonalnej - sekcji dokonywało 45 lekarzy sądowych rosyjskich, trudno domniemywać aby specjaliści z nieznanych przyczyn zaniedbali lub tendencyjnie oszukiwali przy badaniu zwłok.
Dziennikarze Rzeczpospolitej, którzy dotarli do rosyjskich protokołów oględzin zwłok trzech osób, piszą, że są one bardzo ogólne i budzą wiele wątpliwości. http://www.rp.pl/artykul/471102_Dziwne_wnioski_z_sekcji
Póki co polscy prokuratorzy czekają jeszcze na wyniki sekcji. W USA takie procedury po wypadkach trwają do 96 godzin, na wyniki sekcji ze Smoleńska polska strona czeka już ponad miesiąc.
Cytuj:
Jedno tylko zdanie z wywiadu - "Z tego co mi wiadomo ciało męża nie miało większych obrażeń, było w całości".
Nikt z rodziny śp. P. Gosiewskiego nie był w Moskwie, nie obejrzał ciała?
Zidentyfikował ciało brat matki Przemysława Gosiewskiego

N maja 23, 2010 18:31
Cytuj:
Dziennikarze Rzeczpospolitej, którzy dotarli do rosyjskich protokołów oględzin zwłok trzech osób, piszą, że są one bardzo ogólne i budzą wiele wątpliwości. http://www.rp.pl/artykul/471102_Dziwne_wnioski_z_sekcji
Póki co polscy prokuratorzy czekają jeszcze na wyniki sekcji. W USA takie procedury po wypadkach trwają do 96 godzin, na wyniki sekcji ze Smoleńska polska strona czeka już ponad miesiąc.

Należy zatem poczekać na orzeczenia polskich ekspertów.
Zaufanie do dziennikarzy, póki co mam bardzo ograniczone.
Cytuj:
Zidentyfikował ciało brat matki Przemysława Gosiewskiego

Wiem.

N maja 23, 2010 18:34

Polscy eksperci otrzymają tylko takie dane ,jakie Rosjanie,a konkretnie premier Putin zezwoli im pokazać.
Mamy POsprzątane.

Pn maja 24, 2010 13:18
Cyryl napisał(a):
Polscy eksperci otrzymają tylko takie dane ,jakie Rosjanie,a konkretnie premier Putin zezwoli im pokazać.
Mamy POsprzątane.

Jak wspaniale przebywać w krainie czarnego luda, gdzie tylko spiski, afery, zamachy.....i mentalność niewolnika...

Pn maja 24, 2010 13:28

Mentalność niewolnika to mają ci,którzy boją się zadać trudne pytania,żeby Rosji nie rozgniewać.

Pn maja 24, 2010 13:50
Cyryl napisał(a):
Mentalność niewolnika to mają ci,którzy boją się zadać trudne pytania,żeby Rosji nie rozgniewać.

Osoba z mentalnością niewolnika nikomu nie wierzy, nikomu nie zaufa, nie potrafi wyzwolic się z poczucia zależności.

Pn maja 24, 2010 13:57

Alus napisał(a):
Cyryl napisał(a):

Osoba z mentalnością niewolnika nikomu nie wierzy, nikomu nie zaufa, nie potrafi wyzwolic się z poczucia zależności.

Oficerowie polscy wierzyli i zaufali,że zostaną potraktowani jak jeńcy w cywilizowanym świecie.A dostali po kulce w tył głowy i zakopano ich w dole.
"Polak mądr po szkodzie,a jeśli prawda i z tego nas zbodzie,nową przypowieść Polak sobie kupi,że i przed szkodą i po szkodzie głupi"Jan Kochanowski

Pn maja 24, 2010 14:13
Cytuj:
Oficerowie polscy wierzyli i zaufali,że zostaną potraktowani jak jeńcy w cywilizowanym świecie.A dostali po kulce w tył głowy i zakopano ich w dole.
"Polak mądr po szkodzie,a jeśli prawda i z tego nas zbodzie,nową przypowieść Polak sobie kupi,że i przed szkodą i po szkodzie głupi"Jan Kochanowski

W czas wojny dominuje przemoc.
Od 21 lat jesteśmy wolnym krajem i najwyzszy czas uznać to.

Pn maja 24, 2010 15:01

Żeby tylko nam ta "wolność" bokiem nie wyszła jak za Sasów.

Pn maja 24, 2010 15:03
Cyryl napisał(a):
Żeby tylko nam ta "wolność" bokiem nie wyszła jak za Sasów.

A to od nas zależy.

Pn maja 24, 2010 15:36
zbanowana na stałe

Cyryl napisał(a):

Cyryl dobrze prawi, aczkolwiek wniosłabym poprawkę: Ci ,którzy boją się zadać trudne pytanie,lub podjąć trudne działania,żeby ROsji/lub innego kraju nie rozgniewać to zwykli tchórze.

Pn maja 24, 2010 17:13
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1386 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 93  Następna strona