Rozbił się samolot z Lechem Kaczyńskim, wszyscy zginęli
Autor |
Wiadomość |
micked
|
 Re: Rozbił się samolot z Lechem Kaczyńskim, wszyscy zginęli
Alus napisał(a): Osoba z mentalnością niewolnika nikomu nie wierzy, nikomu nie zaufa, nie potrafi wyzwolic się z poczucia zależności. Wierzyć i ufać można było miesiąc temu. Teraz, kiedy Rosjanie oznajmiają oficjalnie wbrew faktom, że u nich wszystko było w porządku, a winni są polscy piloci i jakieś mityczne naciski, czas wyzwolić się z poczucia naszej zależności od Rosjan i domagać się dogłębnego i obiektywnego zbadania sprawy. A także dokumentów i dowodów (w tym czarnych skrzynek), które obiecuje się polskim prokuratorom od wielu tygodni i nic z tego nie wynika. Chyba że mamy mentalność niewolnika.
|
Pn maja 24, 2010 18:21 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Wierzyć i ufać można było miesiąc temu. Teraz, kiedy Rosjanie oznajmiają oficjalnie wbrew faktom, że u nich wszystko było w porządku, a winni są polscy piloci i jakieś mityczne naciski, czas wyzwolić się z poczucia naszej zależności od Rosjan i domagać się dogłębnego i obiektywnego zbadania sprawy. A także dokumentów i dowodów (w tym czarnych skrzynek), które obiecuje się polskim prokuratorom od wielu tygodni i nic z tego nie wynika. Chyba że mamy mentalność niewolnika. "Wbrew faktom" - a skąd znasz fakty? Bo wszelkiego rodzaju doniesienia medialne, spekulacje, skąpe informacje prokuratury, niewiele ukazują niezbitych faktów.
|
Pn maja 24, 2010 18:35 |
|
 |
*Julka*
zbanowana na stałe
|
http://www.tvn24.pl/-1,1657697,0,1,obur ... omosc.htmlprosze tam mają skrzynki zaraz po katastrofie , świetnie , a my to się naszych nie doczekamy, chyba,że już elegancko spreparowanych. Cytuj: MSZ Rosji nie wykluczyło, że do końca maja kopie danych z rejestratorów pokładowych Tu-154M zostaną przekazane stronie polskiej. czemu kopie ,a nie oryginał? oryginał zostanie dla Rosji?? super, niech Putin nad tym czuwa,odpowiednia osoba na to stanowisko;/
|
Pn maja 24, 2010 21:42 |
|
|
|
 |
Cyryl
|
Alus napisał(a): Cyryl napisał(a): Żeby tylko nam ta "wolność" bokiem nie wyszła jak za Sasów. A to od nas zależy. Za rzadów Tuska jedz pij i nie drażnij Ruska To nie ja wymysliłem,na Frondzie tak napisali jeszcze przed katastrofą.
_________________ "Mówi głupi w sercu swoim-Nie ma Boga" Psalm 14
|
Pn maja 24, 2010 22:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
*Julka* napisał(a): http://www.tvn24.pl/-1,1657697,0,1,oburzeni-wyciekiem-z-czarnych-skrzynek,wiadomosc.html prosze tam mają skrzynki zaraz po katastrofie , świetnie , a my to się naszych nie doczekamy, chyba,że już elegancko spreparowanych. Cytuj: MSZ Rosji nie wykluczyło, że do końca maja kopie danych z rejestratorów pokładowych Tu-154M zostaną przekazane stronie polskiej. czemu kopie ,a nie oryginał? oryginał zostanie dla Rosji?? super, niech Putin nad tym czuwa,odpowiednia osoba na to stanowisko;/ Tak od 2008r do maja 2010r jest imponująco krótko. Oryginały według procedur przyjętych w cywilizownym świecie, zawsze pozostają w organach prowadzących dochodzenie. A takim organem jest rosyjska prokuratura, wedle miejsca wypadku.
|
Pn maja 24, 2010 23:17 |
|
|
|
 |
*Julka*
zbanowana na stałe
|
" winny zawsze na końcu podejrzanych" ![Uśmiech krzywy ;]](./images/smilies/icon_krzywy.gif)
|
Wt maja 25, 2010 0:24 |
|
 |
Cyryl
|
Ostatnio ukazał się list rosyjskich dydydentów min. Władymira Bukowskiego wyrażający zaniepokojenie przebiegiem rosyjskiego śledztwa i biernością wladz polskich.Z "niezależnych" mediow do tej pory opublikowała Rzeczpospolita.
_________________ "Mówi głupi w sercu swoim-Nie ma Boga" Psalm 14
|
Wt maja 25, 2010 23:21 |
|
 |
*Julka*
zbanowana na stałe
|
http://wiadomosci.onet.pl/2175850,11,se ... ,item.htmlciekawe czemu PO nie chce rozmawiać oraz wprowadzić informacji o Smoleńsku??? 
|
Śr maja 26, 2010 12:12 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Nie wiem, czy doszukiwanie się teorii spiskowych to taka choroba narodowa... Skoro już wiadomo wszem i wobec, że: 1) dodatkową osobą w kabinie pilotów feralnego lotu był szef Sił Powietrznych WP gen. Błasik 2) nie przebywał tam chwilę, ale dłuższy czas to chyba cała reszta - biorąc pod uwagę umiejętności i znajomość przez pilotów zarówno maszyny jak i tego lądowiska - jest oczywista. Wszyscy chyba bez wyjątku eksperci, piloci, szkoleniowcy, bez względu na to dla jakiego tytułu udzielali wywiadu, wypowiadający się po katastrofie jasno wskazywali - o ile w ogóle maszyna mogła się w takich warunkach znaleźć tam, gdzie się znalazła, to doświadczony i znający możliwości swoje i maszyny pilot nigdy nie powinien był w ogóle podejmować prób lądowania przy takiej a nie innej aurze i infrastrukturze lotniska. To był tragiczny wypadek. Jak do niego doszło  Bo komuś - nie wnikam, komu - zależało, aby pilot za wszelką cenę próbował posadzić TU właśnie w Smoleńsku, pomimo wszelkich przeciwwskazań; żeby prezydent i pozostali pasażerowie zdążyli na uroczystości. I po to gen Błasik pojawił się w kabinie pilotów. Nie bójmy się tego słowa - wywierał, pewnie nie słownie, ale po prostu swoją obecnością presję na pilotów, aby jednak próbowali. I ta próba skończyła się tragicznie. Presja sytuacji, presja pasażerów za których dotarcie na czas piloci odpowiadali. I nad zdrowym rozsądkiem, doświadczeniem, kalkulacją wzięła górę chęć podołania temu, czego wszyscy od nich oczekiwali - wylądowaniu tam za wszelką cenę. Cała historia. Nie udało się. Błąd. I doszło do tragedii. Żaden spisek. Ja rozumiem - do Rosjan można nie mieć zaufania. Ale ostatnia rzecz, jaka im była potrzebna, to ta katastrofa. I gdyby zależało im na zabójstwie Kaczyńskiego, gdyby nawet się odważyli - to nie w taki sposób, ale o wiele bardziej dyskretny (tak jak swego czasu podtruli nieco Juszczenkę). W pewnym momencie teorie spiskowe to po prostu objawy pewnych schorzeń...
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Śr maja 26, 2010 13:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re:
ToMu napisał(a): Nie wiem, czy doszukiwanie się teorii spiskowych to taka choroba narodowa...
Nie narodowa, nie jesteśmy tacy wyjątkowi. Jeden z moich amerykańskich współpracowników, składając mi kondolencje bodaj dzień czy dwa po katastrofie powiedział, że po czymś takim to u nich by aż huczało od takich teorii. I to prawda - tyle że im często wystarcza lokalna polityka. 
|
Śr maja 26, 2010 13:10 |
|
 |
*Julka*
zbanowana na stałe
|
TOMU- kolejna osoba ,która zwala wszystko na BŁĄD PILOTÓW?  tak najpierw naciskał Ś.P Lech Kaczyński teraz,że gen. Błasik... tak sobie tłumaczcie 
|
Śr maja 26, 2010 13:24 |
|
 |
ToMu
|
Po prostu uważam, Liam, że nie można doszukiwać się teorii spiskowej w tym przypadku. Gdyby miała być ona prawdą - oznaczałaby, że Rosjanie są po prostu debilami. A tak głupi to nie są. Poza tym - do pozycji USA nam daleko  Ale faktem jest, że jakby Obamę albo Hillary C. odstrzelili, to pewnie byśmy III wojnę światową mieli... Julka - ja niczego nie "zwalam" na nikogo. Próbuję nie komplikować wszystkiego, szukam rozwiązania najprostszego. Nie twierdzę, i nie napisałem nigdzie, że wiem od kogo nacisk wyszedł - czy było to na życzenie bezpośrednio prezydenta, które jakby przekazał gen. Błasiak, czy kogoś innego, czy był to generała samego pomysł aby zmotywować swoją osobą pilotów, żeby wpadki i spóźnienia nie było. Ale wydaje mi się, że opisany przeze mnie wariant jest najbardziej prawdopodobny.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
Śr maja 26, 2010 13:30 |
|
 |
*Julka*
zbanowana na stałe
|
a mnie się on wydaje najmniej prawdopodobny. ostatnia rzecz,którą mogliby robić to zmuszać do lądowania ,bo chcieli być " pierwsi i na czas". nonsens. a już zwłaszcza ta teoria z gen.Błasikiem. tak, na pewno poszedł tam,żeby ich sterroryzować,by lądowali. ludzie 
|
Śr maja 26, 2010 13:36 |
|
 |
ToMu
|
Ale czy ja gdziekolwiek napisałem o zmuszaniu Nie kojarzę. Wydaje mi się, że tu nie musiały paść żadne słowa. Piloci mieli świadomość, ile i jakiej rangi pasażerów mieli na pokładzie - 2 prezydentów, najważniejsi dowódcy, rektorzy uczelni, biskupi nie tylko katoliccy, zasłużeni dla budowania pamięci o Katyniu, posłowie, senatorowie. Wiedzieli, że oczy Polski i Polaków będą zwrócone tego dnia na Katyń. Że wielu czeka na tę wizytę, na słowa jakie tam padną - i padły, jednak później, i już tylko odczytane nie przez ich autorów... Po prostu presja, która przesłoniła doświadczenie i zdrowy rozsądek. Chęć wykonania niewykonalnego - co uświadomili sobie zbyt późno, aby zapobiec tragedii. Tylko tyle - i aż tyle.
|
Śr maja 26, 2010 13:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re:
ToMu napisał(a): Po prostu uważam, Liam, że nie można doszukiwać się teorii spiskowej w tym przypadku. Gdyby miała być ona prawdą - oznaczałaby, że Rosjanie są po prostu debilami. A tak głupi to nie są. Ja tylko mówię, że debile zdarzają się wszędzie: u Rosjan, Amerykanów i u nas. Głupota nie wybiera... 
|
Śr maja 26, 2010 13:41 |
|
|
|