Rozbił się samolot z Lechem Kaczyńskim, wszyscy zginęli
Autor |
Wiadomość |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Jednak nie chcę uwierzyć, że aż na taką skalę.
I w takiej materii.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Śr maja 26, 2010 13:48 |
|
|
|
 |
Cyryl
|
 Re:
ToMu napisał(a): Nie wiem, czy doszukiwanie się teorii spiskowych to taka choroba narodowa... Skoro już wiadomo wszem i wobec, że: 1) dodatkową osobą w kabinie pilotów feralnego lotu był szef Sił Powietrznych WP gen. Błasik 2) nie przebywał tam chwilę, ale dłuższy czas to chyba cała reszta - biorąc pod uwagę umiejętności i znajomość przez pilotów zarówno maszyny jak i tego lądowiska - jest oczywista. Wszyscy chyba bez wyjątku eksperci, piloci, szkoleniowcy, bez względu na to dla jakiego tytułu udzielali wywiadu, wypowiadający się po katastrofie jasno wskazywali - o ile w ogóle maszyna mogła się w takich warunkach znaleźć tam, gdzie się znalazła, to doświadczony i znający możliwości swoje i maszyny pilot nigdy nie powinien był w ogóle podejmować prób lądowania przy takiej a nie innej aurze i infrastrukturze lotniska. To był tragiczny wypadek. Jak do niego doszło  Bo komuś - nie wnikam, komu - zależało, aby pilot za wszelką cenę próbował posadzić TU właśnie w Smoleńsku, pomimo wszelkich przeciwwskazań; żeby prezydent i pozostali pasażerowie zdążyli na uroczystości. I po to gen Błasik pojawił się w kabinie pilotów. Nie bójmy się tego słowa - wywierał, pewnie nie słownie, ale po prostu swoją obecnością presję na pilotów, aby jednak próbowali. I ta próba skończyła się tragicznie. Presja sytuacji, presja pasażerów za których dotarcie na czas piloci odpowiadali. I nad zdrowym rozsądkiem, doświadczeniem, kalkulacją wzięła górę chęć podołania temu, czego wszyscy od nich oczekiwali - wylądowaniu tam za wszelką cenę. Cała historia. Nie udało się. Błąd. I doszło do tragedii. Żaden spisek. Ja rozumiem - do Rosjan można nie mieć zaufania. Ale ostatnia rzecz, jaka im była potrzebna, to ta katastrofa. I gdyby zależało im na zabójstwie Kaczyńskiego, gdyby nawet się odważyli - to nie w taki sposób, ale o wiele bardziej dyskretny (tak jak swego czasu podtruli nieco Juszczenkę). W pewnym momencie teorie spiskowe to po prostu objawy pewnych schorzeń... A w czym ta katastrofa Rosjanom zaszkodziła?Mniej gazu będą ekspotować? Nie rozśmieszaj mnie.
_________________ "Mówi głupi w sercu swoim-Nie ma Boga" Psalm 14
|
Śr maja 26, 2010 14:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re:
Cytuj: Poza tym - do pozycji USA nam daleko  Ale faktem jest, że jakby Obamę albo Hillary C. odstrzelili, to pewnie byśmy III wojnę światową mieli... Po zamachu na WTC w USA napisano mnóstwo książek z różnymi wersjami teorii spiskowych, nakręcono filmów dokumentalnych. Co ciekawe część "znawców tematu" oskarża admistrację Busha, która to niby sprokurowała pretekst od wkroczenia do Iraku.
|
Śr maja 26, 2010 14:53 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Rozbił się samolot z Lechem Kaczyńskim, wszyscy zginęli
*Julka* napisał(a): a mnie się on wydaje najmniej prawdopodobny. ostatnia rzecz,którą mogliby robić to zmuszać do lądowania ,bo chcieli być " pierwsi i na czas". nonsens. a już zwłaszcza ta teoria z gen.Błasikiem. tak, na pewno poszedł tam,żeby ich sterroryzować,by lądowali. ludzie  Więc zostaje pytanie dlaczego gen. Błasik znalazł się w kokpicie i był w nim do samego końca, oraz dlaczego piloci zdecydowali się od razu przy tak fatalnych warunkach podchodzić do normalnego lądowania, gdy jeszcze kilka minut wcześniej informowali wieżę kontrolną, o chęci wykonania próbnego lądowania?
|
Śr maja 26, 2010 14:54 |
|
 |
Ukyo
|
Julka, mi się teoria Tomu wydaje najbardziej prawdopodobna. Pilotowałaś keidys samolot z oficjelami na pokładzie? Tak się składa ze mój tata pracował w wojsku i wiele się nasłyszał o wędrowaniu sobie po samolocie łacznie z kokpitem a nawet poganianiu i wydawaniu poleceń pilotom w czasie lotu! Nic to nadzwyczajnego zwazywszy na zachowanie w samolotach rejsowych zwykłych turystów, którzy nie chcą zapiąć pasów, schowac nalezycie torby do schowka lub pod siedzenie, nie słuchają polecen stewardess i wstaja jak tylko samolot dotknie ziemi - a co dopiero jesli to sa tak wazne osobistości!
|
Śr maja 26, 2010 15:12 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
ToMu napisał(a): nie można doszukiwać się teorii spiskowej w tym przypadku. Gdyby miała być ona prawdą - oznaczałaby, że Rosjanie są po prostu debilami. A tak głupi to nie są. (...)Jednak nie chcę uwierzyć, że aż na taką skalę. I w takiej materii. Czasem takie zagrania pomagają łatwo odwrócić od siebie zarzuty, właśnie jako absurdalne. Nie mówię żeby to była prawda - taką hipotezę wykluczają jedynie dowody (np. brak śladów materiałów wybuchowych). Alus napisał(a): Po zamachu na WTC w USA napisano mnóstwo książek z różnymi wersjami teorii spiskowych, nakręcono filmów dokumentalnych. Dobrze powiedziane - dokumentalnych. Np. spośród OFICJALNEJ listy zamachowców samobójców kilka osób żyje do dziś. http://www.welfarestate.com/911/http://whatreallyhappened.com/WRHARTICL ... lt_93.htmlNajłatwiej podpiąć WTC pod UFO i "spekulacje" ucinają się same. Alus napisał(a): Co ciekawe część "znawców tematu" oskarża admistrację Busha, która to niby sprokurowała pretekst od wkroczenia do Iraku. Jak jesteś taką znawczynią tematu, to podaj źródło które przedstawia fakty na temat odkrycia broni masowego rażenia. P.S. Polecam film Green Zone - ukazuje tą sprawę trochę inaczej niż poprawna linia polityczna.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Śr maja 26, 2010 15:17 |
|
 |
*Julka*
zbanowana na stałe
|
Ukyo samolotu nie pilotowała banda ignorantów ,ale najlepsi piloci w Polsce,specjalnie do tego szkoleni!! oni przechodzili tysiąc prób stresowych ,więc nie przestraszy ich ,ani nie zestresuje obecność nawet 5 generałów w kokpicie ! na litość !
|
Śr maja 26, 2010 19:07 |
|
 |
*Julka*
zbanowana na stałe
|
Rosja też mówi o " błędzie pilotów" i naciskach... winny pośmiertny,żeby inny nie był ktoś...
|
Śr maja 26, 2010 19:44 |
|
 |
Elbrus
|
*Julka* napisał(a): nie przestraszy ich ,ani nie zestresuje obecność nawet 5 generałów w kokpicie ! na litość ! Człowiek jest tylko człowiekiem. Skoro papieże popełniali błędy, to dlaczego tacy piloci nie mieliby? Dlaczego jesteś tak niewyrozumiała? Pilot ma prawo popełnić błąd, jak każdy inny obywatel RP - nie wymagajmy od niego cudów. Ciąży na nim tylko większa odpowiedzialność - to jest ta różnica. Pamiętaj: nie myli się ten, co nic nie robi.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
Śr maja 26, 2010 20:01 |
|
 |
*Julka*
zbanowana na stałe
|
Elbrus napisał(a): Dlaczego jesteś tak niewyrozumiała? a dlaczego Ty taki naiwny? Ci piloci byli szkoleni min. do tego,by nie ulegać presji ze strony innych ludzi.
|
Śr maja 26, 2010 20:07 |
|
 |
Elbrus
|
*Julka* napisał(a): a dlaczego Ty taki naiwny? Jestem tylko ostrożny przed mówieniem "na pewno". *Julka* napisał(a): Ci piloci byli szkoleni min. do tego,by nie ulegać presji ze strony innych ludzi. Żołnierze też są do różnych CIĘŻKICH zadań FACHOWO szkoleni, ale jakoś nie przeszkadza im to w popełnianiu błędów czy dostaniu "poirackiej" traumy.
|
Śr maja 26, 2010 20:13 |
|
 |
*Julka*
zbanowana na stałe
|
Elbrus napisał(a): ]Jestem tylko ostrożny przed mówieniem "na pewno" no ja też jestem ostrożna przed mówieniem,że wszystko to wina pilotów ,albo prezydenta, a teraz gen.Błasika. Cytuj: Żołnierze też są do różnych CIĘŻKICH zadań FACHOWO szkoleni, ale jakoś nie przeszkadza im to w popełnianiu błędów czy dostaniu "poirackiej" traumy. a Ty taki pewny jesteś tego błędu ,że to mówisz??
|
Śr maja 26, 2010 20:30 |
|
 |
Ukyo
|
Julka, daj spokój może. Na razie to Ty piszesz jakbyś była pewna, a nie Elbrus.
Ci piloci mieli po 30-parę lat, kapitan w dodatku był świadkiem jak rozpadła się w drzazgi kariera jego starszego kolegi z Gruzji. Uważam że mogli byc pod presją i popełnili bład.
|
Śr maja 26, 2010 20:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Ci piloci byli szkoleni min. do tego,by nie ulegać presji ze strony innych ludzi. Żadne szkolenie nie gwarantuje, że człowiek w krytycznej sytuacji zachowa się właściwie. A co do szkolenia to też niestety zostawia ono wiele do życzenia. Załoga nie przeszła żadnego szkolenia na symulatorach Tu-154, gdzie można przetestować reakcje w trudnych sytuacjach. Dla porównania w lotnictwie cywilnym takie szkolenia odbywają się podobno dwa razy w roku.
|
Śr maja 26, 2010 20:52 |
|
 |
*Julka*
zbanowana na stałe
|
Ukyo napisał(a): Julka, daj spokój może. Na razie to Ty piszesz jakbyś była pewna, a nie Elbrus. dlaczego ja mam dać spokój? ja jestem pewna? to ja od 10 kwietnia pisze o tym,że katastrofa to wina pilotów/prezydenta??
|
Śr maja 26, 2010 20:57 |
|
|
|