Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt wrz 02, 2025 11:00

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2722 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58 ... 182  Następna strona
 Uchodzcy, Kosciół, imigranci, zagrożenia 
Autor Wiadomość
Post Re: Uchodzcy a Kosciół
Kael, pytanie brzmiało: co jest typowo polskie?
Czyżby udzielanie wymijajacej odpowiedzi?

So paź 24, 2015 12:44
Cytuj:
U nas na wsi ponad 1000 ludzi to muzulmanie. Maja swoje zasady, jak chrzescijanie. Jedni rozumieja je i zyja nimi jak nasi neokatechumenaci z siodemka dzieci, a inni jak nasi niedzielni, badz swiateczni katolicy. Jedni uwazaja, ze corkom wystarczy prosty zawod, a inni, nawet bardzo tradycyjni (corki w chustach), pozwalaja im studiowac.
Oczywiscie, jak w bylej Jugoslawii, konflikt etniczno-religijny jest zawsze mozliwy, ale najbardziej straciliby na tym wlasnie nasi muzulmanie.

Ale ci muzułmanie pochodzą z Turcji, tak? A to jest jednak coś innego niż arabscy muzułmanie, których nawet Turcy nie popierają zbytnio.

So paź 24, 2015 12:45
Mario-Magdaleno: przeciez napisalam.
Kael napisał(a):
Ale za to jest typowo .... polskie. Nic samemu nie robic i tylko innych krytykowac i wysmiewac.

@equuleuss, czyzbys zaczynal roznicowac muzulmanow? Coz za postep! Do tej pory kazdy uchodzca=muzulmanin=islamista.

Jesli jestes tak dobrze poinformowany, to wiesz zapewne, ze i wsrod Turkow sa salafisci? A wsrod chrzescijan nazisci?

So paź 24, 2015 13:12
Cytuj:
@equuleuss, czyzbys zaczynal roznicowac muzulmanow? Coz za postep! Do tej pory kazdy uchodzca=muzulmanin=islamista.

Nigdy nie wrzucałem wszystkich muzułmanów do jednego worka. Ale zazwyczaj ci z Bliskiego Wschodu lub z Afryki to są właśnie islamiści. I oni chcą zaprowadzać swoje porządki i prawa gdziekolwiek się znajdują. Tutaj mówię cały czas o islamistach których wśród imigrantów może nie brakować.

Cytuj:
Jesli jestes tak dobrze poinformowany, to wiesz zapewne, ze i wsrod Turkow sa salafisci? A wsrod chrzescijan nazisci?

Jednakże to nie jest większość. Turcy mają jednak na pieńku z Kurdami i nie tylko, w sumie obecność Arabów może powodować konflikty także między nimi a Turkami.

A jeśli chodzi o te filmiki to nie jest wyśmiewanie się z Niemców, ot, poczucie humoru gdzie równie dobrze mogę uśmiechnąć się na widok takiego video o Polsce w tym stylu, bo też widziałem podobne.

So paź 24, 2015 13:51
Ponieważ jest różnica, i to znacząca różnica. Tym bardziej że Turcy w Niemczech stanowią bodajże już trzecie pokolenie, a w sumie Turcja jest prawie jedną nogą w Europie i jednak nie jest tam jednakowo tak jak w arabskim świecie.

Ale przecież wiemy że istnieją także państwa stosujące radykalny islam. Dziewczyna z jednego z takich państw walczy o swoje prawa do nauki, jako dziewczynka to było zabronione dla niej, i był nawet zorganizowany zamach na nią, tylko dlatego że chciała się uczyć, została postrzelona w głowę przez pewnego mężczyznę. Jej historia jest znana. Nikt w świecie nie powinien odmawiać prawa do nauki nikomu, tym bardziej ze względu na płeć.

Albo fatwy wydawane przez ich imamów, gdzie pozwala się na zoofilię, nekrofilię, pedofilię. Jedno z takich orzeczeń wydane przez imama mówiło o tym że w czwartki wolno mieć kontakty homoseksualne z mężczyznami bo w czwartki Allah nie patrzy. I ludzie w to wierzą. I o tym właśnie mówię. Stosowanie swoich własnych praw na mocy tego że ktoś jest imamem.

So paź 24, 2015 14:07
Uwazasz, ze wiekszosc muzulmanow to islamisci? Czy wiekszosc ktorych muzulmanow?

A co powie jeden imam, a prasa rozdmucha... wiesz, rozni ksieza katoliccy tez roznie mowia (i roznie robia).

So paź 24, 2015 14:12

Maria-Magdalena pisze:
Cytuj:
Cieszy mnie że jesteś takim poliglotą.

W dzisiejszych czasach to żadna sensacja.

Pan śp. Zygmunt Broniarek władał, ponad dwudziestoma językami.
Nie urastam Mu do pięt.

Maria-Magdalena pisze:
Cytuj:
Tak, wiem co aktualnie czytasz. Napisałeś o tym wcześniej. I pozwól że zacytuję

niewiarek napisał(a):
Mam w domu Koran. Nie jest po polsku, co trochę utrudnia czytanie na dodatek specyficznego języka religijnego.Tak kartkuję te Sury

Zatem wszystko na ten temat.

Sugerujesz, że nie powinienem tego czytać?
Jestem ciekawy. Tak jak bywa ciekawe świata dziecko, i zadaje pytania.

Może po wyborach 25 pazdziernika będę miał problemy z możliwością tego co chcę czytać.

Ale sądzę, że póki co zwolennicy "Jedynej Sprawiedliwej Polski" nie zakażą mi czytania tego co mnie interesuje. Nie wtargną o szóstej rano, aby sprawdzić zawertość moich półek.

So paź 24, 2015 14:41
Cytuj:
Uwazasz, ze wiekszosc muzulmanow to islamisci? Czy wiekszosc ktorych muzulmanow?

Można powiedzieć że wszyscy muzułmanie są wyznawcami islamu, ale tutaj mamy różne odłamy, najgorszy jest ten ideologiczny, chociaż są tacy którzy twierdzą że w razie świętej wojny lub jihadu na skalę światową, wszyscy muzułmanie, nawet ci łagodni będą musieli być posłuszni swojej religii. No cóż, tego nie można stwierdzić jednoznacznie, ponieważ to zależy od różnych czynników a także od sumienia tego człowieka.

Cytuj:
A co powie jeden imam, a prasa rozdmucha... wiesz, rozni ksieza katoliccy tez roznie mowia (i roznie robia).

Ale to nie jest tak jak w chrześcijaństwie gdzie ksiądz coś tam, coś tam, a wierni swoje. Tam raczej bierze się na poważnie słowa imama. Ponieważ on ma większą pozycję wśród nich niż jakiś ksiądz z Koziej Wólki. Nawet słowa papieża są krytykowane i dyskutowane przez chrześcijan, ale w islamie jest jednak pewna większa dyscyplina w tej kwestii.

A muzułmanie mają zaiste ciekawe pomysły zakrawające nawet na prima aprilisowe żarty, jednak to jest calkiem na poważnie. Tak jak ta Wielka Rada która obradowała na temat kobiety po czym stwierdziła że kobieta w islamie to zło i że kobieta nie może nawet oddychać jeśli mężczyzna jej nie pozwoli. Kobieta musi miec więc pozwolenie na oddychanie. I gdyby to nie było prawdziwe i całkiem realne to byloby nawet zabawne.

Ale ok, oddajmy sprawiedliwość, ponieważ pewni panowie w Polsce obradowali nad tym czy kobieta w trakcie PMS / okresu, a więc czy w tym czasie kobieta jest normalna, i czy nadaje się do podjęcia pracy. Ot, taki rodzimy odłam islamu.

So paź 24, 2015 14:46
Slowa swojego imama.
U nas we wsi jest ich trzech i ze soba nie rozmawiaja.

I dobrze, ze znalazles rodzimy przyklad o podejsciu do kobiet. Nie tak niedawno kobieta po porodzie byla “nieczysta“ i musiala w kosciele przejsc obrzed wywodu. “Chlopi“ Reymonta sie klaniaja. A to tylko 100 lat.

So paź 24, 2015 15:12
Dodam jeszcze, ze moja babcia byla bardzo zgorszona, kiedy moja mama na poczatku lat szescdziesiatych XX wieku stanowczo odmowila poddaniu sie temu obrzedowi.

So paź 24, 2015 15:30
Kael napisał(a):
Slowa swojego imama.
U nas we wsi jest ich trzech i ze soba nie rozmawiaja.

I dobrze, ze znalazles rodzimy przyklad o podejsciu do kobiet. Nie tak niedawno kobieta po porodzie byla “nieczysta“ i musiala w kosciele przejsc obrzed wywodu. “Chlopi“ Reymonta sie klaniaja. A to tylko 100 lat.

Ty pogrubiłaś te 2 słowa?

So paź 24, 2015 15:35
Ja @Alus.
A dlaczego pytasz?

So paź 24, 2015 15:39
Kael napisał(a):
Ja @Alus.
A dlaczego pytasz?

Dlatego, że nie łapię słowa swojego imama.....ten niski poziom IQ :?

So paź 24, 2015 15:44
U nas na 1000 muzulmanow sa trzy tak rozne gminy muzulmanskie, ze ich imamowie omijaja sie starannie i unikaja przebywania w jednym pomieszczeniu.
W zwiazku z tym posluszenstwo imamowi dotyczy co najwyzej wlasnego imama. Imam sasiedniej (geograficznie) grupy muzulmanskiej, moze mowic co chce. Ale do swoich.

Teraz jasne?

So paź 24, 2015 15:51
Kael napisał(a):
U nas na 1000 muzulmanow sa trzy tak rozne gminy muzulmanskie, ze ich imamowie omijaja sie starannie i unikaja przebywania w jednym pomieszczeniu.
W zwiazku z tym posluszenstwo imamowi dotyczy co najwyzej wlasnego imama. Imam sasiedniej (geograficznie) grupy muzulmanskiej, moze mowic co chce. Ale do swoich.

Teraz jasne?

Jasne :) ....nie czytałam wszystkich wpisów, stąd pogubienie.

So paź 24, 2015 15:56
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2722 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58 ... 182  Następna strona