Autor |
Wiadomość |
BioZ
|
 Re: Wybory 2010
Bry, pytanie do zwolenników JKM, najlepiej spośród nich do teologa albo księdza:
Marek Jurek: + sprzeciw wobec aborcji i eutanazji + pełen sprzeciw wobec in vitro - kontynuacja socjalizmu w jakiejś formie - kara śmierci (co wg KKK należy traktować jako ostateczność - pytanie, czy teraz nie ma innych możliwości) - ewentualna akceptacja parytetów
JKM: + sprzeciw wobec aborcji i eutanazji + świetne poglądy gospodarcze i wolnościowe - kara śmierci (j.w.) - in vitro bez finansowania, osobiście jest za tym by do zapłodnienia "tworzono" dokładnie tyle zarodków ile będzie od razu zaimplementowanych(1 albo 2 do bliźniaków etc.), bez mrożenia, selekcji czy zabijania. Pozostaje kwestia wynaturzenia zapłodnienia, co co prawda można EWENTUALNIE uznać, gdyż do eugeniki ani zabójstwa już nie dochodzi.
Czy poświęcić zmianę gospodarki na rzecz pełnej jedności kandydata z nauczaniem KK w sprawie in vitro, czy raczej dopuścić na rzecz rozwoju gospodarczego i bogactwa kraju ewentualność, że ktoś chce traktować swoje dzieci i akt poczęcia w sposób przedmiotowy (w końcu nie wszyscy są w Polsce katolikami)?
Taki dylemat mi się ostatnio nasunął.
Ponadto zastanawia mnie stanowisko KK w sprawie kary śmierci (unikać, a dziś w zasadzie może już nie ma potrzeby by stosować), i poglądy na jej temat kandydujących którzy przykładają wagę do wartości chrześcijańskich (albo ją deklarujących) - Jurek, Kaczyński, Korwin-Mikke.
Pozdrawiam serdecznie.
|
Śr cze 16, 2010 12:57 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Śr cze 16, 2010 13:09 |
|
 |
micked
|
 Re:
Cytuj: Kamala napisał(a): Mam wiele  W przypadku kandydata na prezydenta niezdrowe są np. te fascynacje, w wyniku których kandydat zapomina, że dbanie o niezależność wobec Rosji jest jednym z najważniejszych elementów polskiej racji stanu. Masz racje. Gdyby strzelal do Rosjan z ukrycia w mlodosci mialby wieksze szanse u ciebie To argument "ad absurdum". I tworzenie fałszywej alternatywy: poddaństwo wobec Rosji albo walka zbrojna. Niezależność i obrona narodowych interesów nie oznacza ataku na kogokolwiek. Czy domaganie się od władz rosyjskich prawdy o Katyniu albo sprzeciw polskiego prezydenta wobec rajdu rosyjskich wojsk na Tbilisi były atakiem na Rosję? Cytuj: Czyli najlepiej pozostawac w nieustajacym konflikcie z sąsiadami Pytanie kto inicjuje ten konflikt? Jeśli np. władze rosyjskie w chwilę po powołaniu w Warszawie prawicowego rządu nakładają polityczne embargo na import mięsa, jeśli w momencie wykupienia przez Orlen litewskiej rafinerii Rosjanie zapowiadają „problemy”, a potem nagle główna instalacja ulega zniszczeniu w pożarze? Cytuj: Przebaczac nie musimy i wrecz nie powinnismy itp itd.I to pisze chrzescijanin. Jak przebaczyć komuś, kto nie przyznaje się do winy? Jak mówić o pełnym pojednaniu, kiedy władze Rosji nie chcą ujawnienia pełnej prawdy o Katyniu i rehabilitacji ofiar, gdy nadal trzymają się zafałszowanej wersji historii, w której nie ma daty 17 września 1939, a Armia Czerwona jest wyzwolicielką narodów? Mam nadzieję, że nowy prezydent będzie dążył do prawdziwego pojednania z Rosjanami, a nie tylko do dyplomatycznej gry pozorów. *Julka* napisał(a): Moim kandydatem był Jurek, ale ,jako ,że nie ma on szans na wygranie głosuję na Kaczyńskiego i osobiście chciałabym, by Jurek wrócił do PiSu. Przy takim podejściu niezależni od wielkich partii kandydaci, tacy jak Marek Jurek, nigdy nie zaistnieją w wyborach. Ja w pierwszej turze głosuję na Jurka, bo wiem, że choć ma szanse najwyżej na 4 miejsce, ale jego wynik ma znaczenie w kontekście przyszłorocznych wyborów parlamentarnych i umocnienia tej części prawicy, która przyjmuje w całości Katolicką Naukę Społeczną. Alus napisał(a): Cimoszewicz, Kwaśniewski, Olejniczak prezentują frakcję lewicy XXI wieku. Pierwsi dwaj zaczynali jako aktywiści PZPR i są przykładem politycznej ciągłości między komunistycznym reżimem a SLD-owską lewicą skoncentrowaną głownie na obronie interesów ludzi związanych kiedyś z komunistyczną władzą. Olejniczak, mimo że werbalnie odcina się od PRL-owskiego reżimu, również związał się z SLD. Czy lewica XXI wieku musi być komunistyczna w swoich korzeniach? Czy może kiedyś odrodzi się u nas ideowa, antykomunistyczna lewica emigracyjnego PPSu albo Ryszarda Bugaja?
|
Śr cze 16, 2010 13:40 |
|
|
|
 |
micked
|
BioZ napisał(a): Marek Jurek: + sprzeciw wobec aborcji i eutanazji + pełen sprzeciw wobec in vitro - kontynuacja socjalizmu w jakiejś formie Co to znaczy "socjalizm w jakiejś formie"? Pod takie określenie można podciagnąć ustrój wszystkich demokratycznych państw na świecie. Przynajmniej z punktu widzenia dość utopijnych poglądów JKM Cytuj: Czy poświęcić zmianę gospodarki na rzecz pełnej jedności kandydata z nauczaniem KK w sprawie in vitro, czy raczej dopuścić na rzecz rozwoju gospodarczego i bogactwa kraju To fałszywy dylemat. Najlepszy sposób na rozwój gospodarczy i budowanie bogactwa społeczeństwa to wypełnianie 10 przykazań. Zło moralne pociąga za sobą koszty gospodarcze.
|
Śr cze 16, 2010 13:46 |
|
 |
BioZ
|
Tylko na ile w kompetencji rządu jest pilnowanie, czy ktoś, np. nie-katolik, chce traktować dziecko przedmiotowo "uzyskując" je z in vitro? My mamy przestrzegać przykazań ale czy państwo musi narzucać np. szacunek wobec rodziców (IV)? Jurek jest przeciwny obecnej ustawie o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie.
Może uniknijmy w zasadzie dyskusji nt. gospodarki, chodzi mi o tolerancję dla in vitro w wykonaniu innowierców (w końcu katolicy z zasady nie będą korzystać), przy uniknięciu zabijania, zamrażania i eugeniki.
Pozdrawiam.
|
Śr cze 16, 2010 13:52 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
micked napisał(a): Najlepszy sposób na rozwój gospodarczy i budowanie bogactwa społeczeństwa to wypełnianie 10 przykazań. Polski katolicyzm to nie zachodni protestantyzm.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
Śr cze 16, 2010 13:53 |
|
 |
micked
|
Alus napisał(a): Cytuj: A w jaki sposób chcesz utrzymywać polityczne stosunki z Rosją z pominięciem Gazpromu i kagiebisty Putina ? A dlaczego z pominieciem Putina? W mniej - bardziej wolnych, ale jednak powszechnych wyborach wybranym. Jakie mamy prawo kwestionować wybory Rosjan? My nie kwestionujemy, ale nie mylmy stosunków z Rosjanami, które mamy dobre, ze stosunkami z władzą rosyjską, której imperialna polityka i traktowanie sąsiadów jako "stref wpływów" nie sprzyja dobrym stosunkom. Czy my mieszamy się do rozmieszczenia rosyjskich instalacji rakietowych? Nie. A Rosjanie do tarczy antyrakietowej w Polsce? Tak. Więc kto ma dobrą wolę pokojowych i partnerskich stosunków? Cytuj: Może kiedyś za lat kilka gdy wypali wydobycie gazu łupkowego będziemy mogli wypiąć się, To po co obecny rząd podpisał umowę z Gazpromem aż na 27 lat? I dlaczego "toleruje" możliwość zablokowania polskich portów przez rosyjsko-niemiecki gazociąg? W imię przyjaźni i pojednania? I dlaczego Bronisław Komorowski powtarza za ekspertami z Gazpromu, że wydobycie gazu łupkowego jest nieekologiczne? Elbrus napisał(a): micked napisał(a): Najlepszy sposób na rozwój gospodarczy i budowanie bogactwa społeczeństwa to wypełnianie 10 przykazań. Polski katolicyzm to nie zachodni protestantyzm. A co ma jedno do drugiego? Chodzi o pewną zasadę fundamentalną, a nie różnice denominacji, czy kulturowe.
|
Śr cze 16, 2010 14:05 |
|
 |
Elbrus
|
micked napisał(a): A co ma jedno do drugiego? Chodzi o pewną zasadę fundamentalną, a nie różnice denominacji, czy kulturowe. Te różnice kulturowe i denominacyjne są właśnie znaczące. Co udaje się w jednej kulturze, w innej może okazać się niewypałem lub nie być tak skuteczne jak "by się chciało".
|
Śr cze 16, 2010 14:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Re:
micked napisał(a): To argument "ad absurdum". I tworzenie fałszywej alternatywy: poddaństwo wobec Rosji albo walka zbrojna. Niezależność i obrona narodowych interesów nie oznacza ataku na kogokolwiek. Czy domaganie się od władz rosyjskich prawdy o Katyniu albo sprzeciw polskiego prezydenta wobec rajdu rosyjskich wojsk na Tbilisi były atakiem na Rosję? micked, to nie byl argument "ad absurdum", ale bezposrednio zwiazany z przekonaniem Johnnego, ze wszelakie przyjazne kontakty z Rosjanami, sa przynajmniej podejrzane. micked napisał(a): Cytuj: Przebaczac nie musimy i wrecz nie powinnismy itp itd.I to pisze chrzescijanin. Jak przebaczyć komuś, kto nie przyznaje się do winy? Jak mówić o pełnym pojednaniu, kiedy władze Rosji nie chcą ujawnienia pełnej prawdy o Katyniu i rehabilitacji ofiar, gdy nadal trzymają się zafałszowanej wersji historii, w której nie ma daty 17 września 1939, a Armia Czerwona jest wyzwolicielką narodów? Mam nadzieję, że nowy prezydent będzie dążył do prawdziwego pojednania z Rosjanami, a nie tylko do dyplomatycznej gry pozorów. Tak jak poprzedni.... Ujawnianie prawdy, ktora niechlubnie swiadczy o danym kraju jest trudne wszedzie. Chociazby w Polsce, kiedy do dzis nie bardzo wiadomo kto jest winny zbrodni w Jedwabnym, albo pogromom na Zydach. Albo w Turcji, ktora po prawie stu latach nie chce sie przyznac do ludobojstwa na Ormianach. Albo w Chinach itp. Moze zauwazyles, ze nastapil jednak znaczacy postep ze strony Rosjan w sprawie Katynia, a byc moze wiecej czasu potrzeba na przyznanie sie do innych zbrodni, szczegolnie w samej Rosji. I moim zdaniem nie znaczy to, ze dopoki nie pokajaja sie za wszystkie zbrodnie (na marginesie, dopiero niedawno dowiedzialam sie o tragicznym losie jencow radzieckich w Polsce po roku 1920) to mamy z nimi rozmawiac przez ONZ. I wszelkie pozytywne gesty odrzucac w imie milosci blizniego, jako falszywe. A co z owym 77 krotnym obowiazkiem przebaczenia?
|
Śr cze 16, 2010 14:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Nawzajem. Choć ciąglę mam nadzieję, że przynajmniej w Twoim przypadku zwycięży elementarny rozsądek.. Mój elementarny rozsądek podpowiada mi, że sekretarze PZPR w PRL niczym nie różnili się od innych grup społecznych. Jedni pracowali dla idei, inni dla kasy a jeszcze innym wisiało, byle tylko pracować. Sprzedali nas przyjaciele w Jałcie i lepiej, że rządy sprawowali polscy komuniści niż Rokosowscy z Moskwy. A przyjaciele z Londynu dotąd nie podzielili się z nami tajemnicą katastrofy na Giblartarze,a tylko zamknęli na dalsze dziesiątki lat. Także nie podzielili się z nami pełną swą wiedzą o Katyniu - wszak alianci przejęli niemieckie archiwa katyńskie.
|
Śr cze 16, 2010 14:26 |
|
 |
Witold
|
olila napisał(a): Lewicowe tendencje w Platformie potwierdza również sojusz z Cimoszewiczem. Może raczej można by liczyć na tę naprawdę prawicową część elektoratu PO A co rozumiesz przez "lewicowe tendencje" i "naprawdę prawicową część elektoratu"?
|
Śr cze 16, 2010 14:46 |
|
 |
micked
|
Elbrus napisał(a): micked napisał(a): A co ma jedno do drugiego? Chodzi o pewną zasadę fundamentalną, a nie różnice denominacji, czy kulturowe. Te różnice kulturowe i denominacyjne są właśnie znaczące. Co udaje się w jednej kulturze, w innej może okazać się niewypałem lub nie być tak skuteczne jak "by się chciało". Nieprawda, Dekalog sprawdza się w każdej kulturze: u Słowian, Semitów, czy Eskimosów bo został stworzony przez Boga dla każdego człowieka. Problem w tym, że nie wszędzie jest realizowany, właśnie dlatego, że są ludzie przedkładający jakieś wartości (np źle rozumianą wolność, również ekonomiczną) nad Przykazania Boże. Podając konkretny przykład: stosowanie aborcji albo "in vitro" powoduje szkody ekonomiczne (np depresje i zaburzenia emocjonalne u rodziców, którzy pozbawili życia swoje dzieci, czy też zwiększone koszty leczenia dzieci z próbówki, które są podatne na choroby) Cytuj: Kamala napisał(a): Mam nadzieję, że nowy prezydent będzie dążył do prawdziwego pojednania z Rosjanami, a nie tylko do dyplomatycznej gry pozorów. Tak jak poprzedni.... Tak jest, tak jak Lech Kaczyński, o którym jeden z hierarchów patriarchatu moskiewskiego powiedział "Był osobą otwartą na chrześcijańską duszę narodu rosyjskiego" Cytuj: Ujawnianie prawdy, ktora niechlubnie swiadczy o danym kraju jest trudne wszedzie. Chociazby w Polsce, kiedy do dzis nie bardzo wiadomo kto jest winny zbrodni w Jedwabnym, albo pogromom na Zydach. Czasami z punktu widzenia badań historycznych wiadomo, ale prawda ta jest ignorowana przez tych, którzy zbrodniami hitlerowskimi i komunistycznymi chcieliby obciążyć Polaków Cytuj: Moze zauwazyles, ze nastapil jednak znaczacy postep ze strony Rosjan w sprawie Katynia Nastąpił za czasów Jelcyna, ale było to 20 lat temu. Trzeba było aż smoleńskiej katastrofy, żeby o Katyniu dowiedzieli się zwykli Rosjanie, wcześniej nie wiedzieli o tej zbrodni nawet ankietowani przez Rzeczpospolitą rosyjscy studenci politologii. A oficjalne przekazanie polskiemu rządowi ujawnionej już dawno temu części akt nie jest jeszcze przełomem. Cytuj: I moim zdaniem nie znaczy to, ze dopoki nie pokajaja sie za wszystkie zbrodnie (na marginesie, dopiero niedawno dowiedzialam sie o tragicznym losie jencow radzieckich w Polsce po roku 1920) to mamy z nimi rozmawiac przez ONZ. I wszelkie pozytywne gesty odrzucac w imie milosci blizniego, jako falszywe. A co z owym 77 krotnym obowiazkiem przebaczenia? Dążenie do prawdy służy własnie przebaczeniu. Bo tylko w prawdzie można komuś przebaczyć. Inaczej będą to pozory. Zacytuję ks. Chrostowskiego: "Warunkiem przebaczenia jest poznanie prawdy, ale także skrucha ze strony tych, którzy dokonali zbrodni przeciwko dobru i prawdzie"
|
Śr cze 16, 2010 15:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: "Warunkiem przebaczenia jest poznanie prawdy, ale także skrucha ze strony tych, którzy dokonali zbrodni przeciwko dobru i prawdzie" W takim układzie tracą sens słowa Chrystusa z krzyża, który przebacza bez stawiania warunków.
|
Śr cze 16, 2010 15:28 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: Mój elementarny rozsądek podpowiada mi, że sekretarze PZPR w PRL niczym nie różnili się od innych grup społecznych. Ale mnie chodziło o wybory.. a reszta to w ogóle nie wiem do czego się odnosi. Choć zaskakujący jest ten pęd zwolenników PO do relatywizacji komunizmu (nawet jeśli jest ona słuszna)..
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr cze 16, 2010 16:21 |
|
 |
Pavl6
|
http://www.wirtualnyprezydent.rmf24.pl/ - sprawdźcie, z którym kandydatem się najbardziej zgadzacie i tak zagłosujcie. Mój typ: Marek Jurek (57% zgodności), a 29% (II miejsce) zgodności mam z JKM.
|
Śr cze 16, 2010 16:40 |
|
|
|