Jaki jest Prezydent Duda?
Autor |
Wiadomość |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
 Re: Jaki jest Prezydent Duda?
Subiektywna ocena. Myślenie życzeniowe.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Śr lis 18, 2015 22:35 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Duda ułaskawiając swojego partyjnego kolegę Kamińskiego dał jasny sygnał: dopóki on jest prezydentem wierchuszka PiS stoi ponad prawem i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za swoje czyny nawet jeśli dopuszcza się przestępstwa. Poziom moralny jak za schyłku rządów SLD. Johnny99 napisał(a): Ależ prezydent cały czas może wybić się na niepodległość od PiS i nie musi się liczyć z PiS Daj spokój. Kampania wyborcza się skończyła. Nawet w PiS-ie już nikt nie udaje, że Szydło i Duda to samodzielni politycy.
|
Śr lis 18, 2015 22:50 |
|
 |
Johnny99
|
mauger napisał(a): Duda ułaskawiając swojego partyjnego kolegę Kamińskiego dał jasny sygnał: dopóki on jest prezydentem wierchuszka PiS stoi ponad prawem i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za swoje czyny nawet jeśli dopuszcza się przestępstwa. Poziom moralny jak za schyłku rządów SLD. Duda dał sygnał, że pewne wartości stoją ponad innymi wartościami, tzn. bezwzględne zwalczanie korupcji stoi ponad bezwzględnym trzymaniem się procedur i ponad swobodną oceną sędziego co do znaczenia ogólnych sformułowań ustawowych - np., jak w tej sprawie, "wiarygodną informacją o możliwości popełnienia przestępstwa" (jedną z głównych przyczyn skazania Kamińskiego było to, że sędzia to sformułowanie rozumie inaczej niż on..). Cytuj: Daj spokój. Kampania wyborcza się skończyła. Nawet w PiS-ie już nikt nie udaje, że Szydło i Duda to samodzielni politycy. Sytuacja Szydło jest trudniejsza, bo jest premierem, więc jest zależna od Sejmu, w którym PiS ma bezwzględną większość, a posłowie PiS raczej słuchają poleceń Kaczyńskiego (choć znowu z drugiej strony ta większość zależna jest od gowinowców i ziobrystów - a Szydło zdaje się dążyć do dobrych stosunków z Gowinem, co właśnie pokazuje, że ma zamiar budować sobie niezależną pozycję). Natomiast Duda jest prezydentem, więc jest najbardziej samodzielnym politykiem w Polsce. Nikt mu nie może niczego nakazać. Głodne teorie antypisowskich psychologów co do stanu świadomości Kaczyńskiego czy PiS (o którym, jak się czasem wydaje, wiedzą więcej od samych zainteresowanych) niczego tu nie zmienią.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Cz lis 19, 2015 8:15 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
medieval_man napisał(a): Prorok, albo wróżbita. Wychodzi na jedno: uprzedzenia. Tak jakbyś Tu nie był uprzedzony do wszystkiego co jest związane z PO. I tylko prorok albo wróżbita przed startem wie o zmianie szamba. Cytuj: Duda dał sygnał, że pewne wartości stoją ponad innymi wartościami, tzn. bezwzględne zwalczanie korupcji stoi ponad bezwzględnym trzymaniem się procedur Dokładnie potwierdził, że niewygodnego człowieka można dowolnie wrobić w każde świństwo....kupić mu willę, usiłować wręczać łapówkę. Należy jedynie później zorganizować konferencję prasową i cała Polską będzie śledziła gdzie facet w hotelu zapodział swój krawat. Dziwnie krótka pamięć.....wyrok tyczył wrabiania w łapówkę I NIE DOPUŚĆ ABYŚMY BYLI KUSZENI , a teraz tłumaczenie, że chodziło o szlachetną walkę w korupcją.
Ostatnio edytowano Cz lis 19, 2015 9:01 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Cz lis 19, 2015 8:55 |
|
 |
Johnny99
|
Powinnaś zostać pisarką. Zgubienie krawatu - znakomite.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Cz lis 19, 2015 9:01 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Powinnaś zostać pisarką. Zgubienie krawatu - znakomite. Zapomniałeś już konferencję prokuratora Engelkinga śledzącego w hotelu Kaczmarka ( który ponoć ostrzegł śp. Leppera), podczas której prokurator zafrasowany pytał o krawat pokazując wchodzącego i wychodzącego - już bez krawata Kaczmarka. Ta konferencja nie promowała walki z korupcją, ale ją ośmieszała.
|
Cz lis 19, 2015 9:09 |
|
 |
Johnny99
|
Ojej, jak uważnie oglądałaś! Ja, niestety, nie miałem wtedy w ogóle telewizora (nie, nie dlatego, że PiS mi zabrał).
BTW Kaczmarek był za PiS prokuratorem krajowym, a następnie szefem MSWiA i członkiem Rady Bezpieczeństwa Narodowego. To tak a propos "stania ponad prawem" wierchuszki PiS (Kaczmarek wprawdzie nigdy nie był członkiem PiS, niemniej od lat był wiernym współpracownikiem Lecha Kaczyńskiego, który miał do niego - jak sam mówił - pełne zaufanie).
|
Cz lis 19, 2015 9:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Ojej, jak uważnie oglądałaś! Ja, niestety, nie miałem wtedy w ogóle telewizora (nie, nie dlatego, że PiS mi zabrał).
BTW Kaczmarek był za PiS prokuratorem krajowym, a następnie szefem MSWiA i członkiem Rady Bezpieczeństwa Narodowego. To tak a propos "stania ponad prawem" wierchuszki PiS (Kaczmarek wprawdzie nigdy nie był członkiem PiS, niemniej od lat był wiernym współpracownikiem Lecha Kaczyńskiego, który miał do niego - jak sam mówił - pełne zaufanie). Co nie przeszkadzało PiS-owi oskarżyć go o uprzedzenie śp. Leppera. Miał przekazać informację Krauze, a ten śp Lepperowi. Ponoć przekaz miał miejsce w hotelu, stąd śledzenie, odtwarzanie z kamer kroków Kaczmarka.
|
Cz lis 19, 2015 9:25 |
|
 |
niewiarek
|
Johnny99 do Alus: Cytuj: Powinnaś zostać pisarką. Zgubienie krawatu - znakomite. @Johnny99: Najpierw drwiny, a na odpowiedz Alus wycofujesz się jak, niestety, szczur z tonącego okrętu z prymitywnym argumentem na swoją obronę: Cytuj: Ja, niestety, nie miałem wtedy w ogóle telewizora. A miałeś, a może masz coś takiego, co pozwoliłoby chociaż wobec kobiety utrzymać coś takiego co nazywa się klasą? Czy klasa Twoja polega na obszczekiwaniu, gdy poczujesz u kogoś obcy Ci smrodek? A jak zobaczysz, że ktoś obnaża płytkośc Twojego szczekania, natychmiast to zostawiasz i zaczynasz szczekać na coś innego? Johnny99 pisze: Cytuj: Duda dał sygnał, że pewne wartości stoją ponad innymi wartościami Johnny99. Faszerują Cię smalonymi Dudami. I wierzysz w to? No cóż, teraz PAD usiłuje dać jasno do zrozumienia: Jestem Putinem na terenie Polski. Stracone złudzenia. Za niedawnej prezydentury rosyjskiej marionetki Miedwiediewa, i tak wszyscy wiedzieli kto jest carem i pociąga za sznurki. Teraz w mojej Ojczyznie, także widać kto jest marionetką, a kto carem. Kto decyduje, które wartości są ważne dla niego, a które nie. Tytanic pełną parą prze na górę lodową. Orkiestra pięknie gra. Wszyscy biją brawa. Bawią się!
|
Cz lis 19, 2015 11:58 |
|
 |
Johnny99
|
niewiarek napisał(a): A miałeś, a może masz coś takiego, co pozwoliłoby chociaż wobec kobiety utrzymać coś takiego co nazywa się klasą? Czy klasa Twoja polega na obszczekiwaniu, gdy poczujesz u kogoś obcy Ci smrodek? A jak zobaczysz, że ktoś obnaża płytkośc Twojego szczekania, natychmiast to zostawiasz i zaczynasz szczekać na coś innego? Przejrzałeś mnie koncertowo. Cytuj: Johnny99. Faszerują Cię smalonymi Dudami. I wierzysz w to? W co? Cytuj: No cóż, teraz PAD usiłuje dać jasno do zrozumienia: Jestem Putinem na terenie Polski. Stracone złudzenia. Za niedawnej prezydentury rosyjskiej marionetki Miedwiediewa, i tak wszyscy wiedzieli kto jest carem i pociąga za sznurki. Teraz w mojej Ojczyznie, także widać kto jest marionetką, a kto carem. Ooo, to ciekawe. Czyli jednak nie Kaczyński, tylko Duda jest carem? Cóż, nie podoba się polski model ułaskawienia (mnie właściwie też się niespecjalnie podoba, w ogóle trudno tu mówić o jakimś "modelu") - trzeba zmienić Konstytucję.. w sumie to może być kolejna korzyść z kroku Dudy - wszyscy ci, którzy podnosili, że polska Konstytucja jest super (albo co najmniej ok) i wcale nie trzeba jej zmieniać/uchwalać nowej, być może zastanowią się teraz nad zmianą stanowiska.
|
Cz lis 19, 2015 12:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Poniewaz nie mat o dla moich losow tu i tak wiekszego znaczenia, to powiemt tylko, ze bardzo przypomina mi to sytuacje w Niemczech po wyborach w 1933 Jakies precedensy, precedensiki, nocny skok na wladze bez zadnych skrupulow i konwencji a wszystko zeby "zalegalizowac" nielegalne.
Procedury niektorych kluja? Wlasnie nieprzestrzeganie procedur doprowadzilo do katastrofy smolenskiej. A dzis lamanie procedur nagradzane jest na najwyzszym szczeblu. A klkaierzy jeszcze to chwala i przyklaskuja. Zobaczymy z jakich ruin Polska bedzie musiala sie podniesc za kilka lat rzadow.
I mam nadzieje, ze wtedy wreszcie ktos potraktuje obecna wladze tak, jak oni traktuja kazdego. W pewnych przypadkach kultura i procedury faktycznie sa bledem.
|
Cz lis 19, 2015 12:45 |
|
 |
Johnny99
|
Kael napisał(a): I mam nadzieje, ze wtedy wreszcie ktos potraktuje obecna wladze tak, jak oni traktuja kazdego. Każdego? Mnie jeszcze nijak nie potraktowali, ciebie chyba też nie Cytuj: W pewnych przypadkach kultura i procedury faktycznie sa bledem. Ależ oczywiście - na przykład, prezydent może sobie ułaskawiać kogo chce, no chyba, że prezydent jest z PiS. Szefów służb premier może sobie odwoływać, no chyba, że jest z PiS. Władzę należy traktować zgodnie z procedurami, no chyba, że rządzi PiS, który należy zwalczać bez kultury i bez procedur, bo to PiS. POwskość to stan umysłu 
|
Cz lis 19, 2015 13:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jognny99 ani ty ani inni klakierzy PiSu nie mozecie mnie obrazic. Jezeli nie chcesz myslec krytycznie to twoj wybor.
|
Cz lis 19, 2015 13:43 |
|
 |
Johnny99
|
Czyżbyś definiowała "myślenie krytyczne" jako pogląd, iż PiS należy obalić choćby i z pominięciem procedur?  No to nie, "myśleć krytycznie" w takim sensie rzeczywiście nie zamierzam 
|
Cz lis 19, 2015 13:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja nic nie definiuje. To wy uwielbiacie dopisywac innym swoje mysli.
Uwazasz, ze proxedury sa zle i za ich lamanie nie wolno karac a juz wysokich urzednikow zupelnie nie? Naprawde? Czy tylko akurat tu i teraz? I nie musisz mi odpowiadac. Wyobraz sobie, ze PiS przegral i teraz PBK ulaskawia skazanego nieprawomocnie a cookolwiek obywatela, zeby Kopacz mogla go postawic na stanowisku szefa sluzb specjalnych. Oczywiscie tezbys pomysl pochwalil. Nie watpie w to.
|
Cz lis 19, 2015 13:49 |
|
|
|