Jaki jest Prezydent Duda?
Autor |
Wiadomość |
Johnny99
|
 Re: Jaki jest Prezydent Duda?
Och, to zależy - idąc dalej tą analogią, gdyby chodziło o osobę, która nadużyła procedur w celu wykrycia korupcji w ministerstwie zarządzanym przez koalicjanta, którym był akurat PSL, za co została skazana na bezwzględne więzienie z analogicznym uzasadnieniem, zdecydowanie bym pochwalił  Opozycja nie krytykowała PO za to, że walczy z korupcją, tylko za to, że z nią nie walczy, tylko ją kryje, droga Kael. Instytucja ułaskawienia od początku budziła kontrowersje, które, niestety, nie zostały wzięte pod uwagę przez twórców naszej genialnej Konstytucji, której nie wolno zmieniać. Więc jest jak jest. Jeżeli decyzja Dudy spowoduje powrót do dyskusji na ten temat, to bardzo dobrze.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
Ostatnio edytowano Cz lis 19, 2015 14:05 przez Johnny99, łącznie edytowano 1 raz
|
Cz lis 19, 2015 13:58 |
|
|
|
 |
niewiarek
|
Johnny99: Cytuj: Przejrzałeś mnie koncertowo. I to jest Twoja odpowiedz? Puststy frazes. Kpisz? Wydaje Ci się, że coś powiedziałeś? Ale prawdę mówiąc, nikt nie usłyszał żadnej odpowiedzi na zadane pytanie. Powtórzę jeszcze raz swoją wypowiedz: Cytuj: A miałeś, a może masz coś takiego, co pozwoliłoby chociaż wobec kobiety utrzymać coś takiego co nazywa się klasą? Jak nie odpowiesz, a będziesz jedynie parawanami dymnymi odwracał uwagę od istoty swojego zachowania zadając kolejne pytania, wszyscy wyciągną prosty wniosek. Coś tam z jajami u tego gościa s...je. Johnny99 pisze: Cytuj: Duda dał sygnał, że pewne wartości stoją ponad innymi wartościami. Dał znak, ostrzeżenie samemu sobie, wykorzystując kulawość aktualnych przepisów? To nie jest oznajmienie problemu, który jest. PAD dał znak, że w tym kraju pewne wartości będą stały ponad innymi, ale zgodnymi z tym co widzą Car i jego grono. Dał znak, że potrafią te dziury wykorzystać. To oni będą decydować o tych "właściwych wartościach". PAD będzie jedynie czynownikiem wykonującym gorliwie kolejne zadania. Johnny99 pisze: Cytuj: Ooo, to ciekawe. Czyli jednak nie Kaczyński, tylko Duda jest carem? Chyba jakaś nerwowa gorączka zaczyna Tobą targać. Jakiś pośpiech, nieuwaga powodują, że nie wiesz o czym czytasz? Skup się.
|
Cz lis 19, 2015 14:04 |
|
 |
Johnny99
|
niewiarek napisał(a): Kpisz? I znowu mnie przejrzałeś. Cytuj: Wydaje Ci się, że coś powiedziałeś? Ale prawdę mówiąc, nikt nie usłyszał żadnej odpowiedzi na zadane pytanie. Przypomnij to pytanie, bo nie bardzo wiem, o co ci chodzi. Obiecuję że odpowiem. Cytuj: A miałeś, a może masz coś takiego, co pozwoliłoby chociaż wobec kobiety utrzymać coś takiego co nazywa się klasą? Przecież odpowiedziałem. Przejrzałeś mnie, nie, nie mam klasy. Cytuj: Dał znak, ostrzeżenie samemu sobie, wykorzystując kulawość aktualnych przepisów? To nie jest oznajmienie problemu, który jest. PAD dał znak, że w tym kraju pewne wartości będą stały ponad innymi, ale zgodnymi z tym co widzą Car i jego grono. Dał znak, że potrafią te dziury wykorzystać. Jak gdzieś jest dziura, to zawsze znajdzie się ktoś, kto ją wykorzysta. Dlatego należy zawczasu zadbać o to, by ich nie było. Cytuj: PAD będzie jedynie czynownikiem wykonującym gorliwie kolejne zadania. Czyli jednak nie carem? Bo się zgubiłem.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Cz lis 19, 2015 14:09 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Każdego? Mnie jeszcze nijak nie potraktowali, ciebie chyba też nie Niezależnie jak by Cie potraktowali, to i tak stale przyznasz PiS-owi racje. Cytuj: Ależ oczywiście - na przykład, prezydent może sobie ułaskawiać kogo chce, no chyba, że prezydent jest z PiS. Też otrzyma miano prezio, jakie Kamiński przyznał Kwaśniewskiemu. Cytuj: POwskość to stan umysłu  Bo PiSowskość to już wyższy stan umysłu.... prawdziwy Polak, katolik.
|
Cz lis 19, 2015 15:21 |
|
 |
Johnny99
|
Alus napisał(a): Niezależnie jak by Cie potraktowali, to i tak stale przyznasz PiS-owi racje. Jak będzie miał rację, to ją przyznam, a jak nie będzie miał racji, to jej nie przyznam  Właśnie niedługo będę składał pewien wniosek do jednego z ministrów, i jak mi go nie uwzględni, to na pewno mu racji nie przyznam 
|
Cz lis 19, 2015 15:40 |
|
|
|
 |
Witold
|
Johnny99 napisał(a): Duda dał sygnał, że pewne wartości stoją ponad innymi wartościami, tzn. bezwzględne zwalczanie korupcji stoi ponad bezwzględnym trzymaniem się procedur i ponad swobodną oceną sędziego co do znaczenia ogólnych sformułowań ustawowych - np., jak w tej sprawie, "wiarygodną informacją o możliwości popełnienia przestępstwa" (jedną z głównych przyczyn skazania Kamińskiego było to, że sędzia to sformułowanie rozumie inaczej niż on..). Czy Johnny byłby równie łaskawy dla Komorowskiego, gdyby w 2012 r. ułaskawił skazaną w I instancji Sawicką? Czy raczej nazwałby to - całkiem słusznie zresztą - przykładem działnia sitwy chroniącej swoich kolesi przed odpowiedzialnością karną?
Ostatnio edytowano Cz lis 19, 2015 17:16 przez Witold, łącznie edytowano 1 raz
|
Cz lis 19, 2015 17:10 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Pani Sawicka raczej nie była osobą, która ścigała przekupnych urzędników (wychodząc może poza ograniczenia prawa), ale osobą, która korupcji się dopuściła. Ułaskawienie osoby działającej przeciwko państwu czystemu i bez korupcji byłoby właśnie przykładem działania sitwy chroniącej swoich kolesi przed odpowiedzialnością karną. Gdyby Komorowski ułaskawił Sawicką dałby sygnał, że pewne braki wartości (korupcja) stoją ponad innymi (rzeczywistymi) wartościami, tzn. możliwość korupcji stoi ponad jej bezwzględnym zwalczaniem. Ale po co ja to piszę? Wszak Sawicka była pewnie niewinna jak cały zresztą Związek Radziecki i tylko brzydki agent Tomek zmusił ją słabości.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Cz lis 19, 2015 17:15 |
|
 |
Witold
|
medieval_man napisał(a): Pani Sawicka raczej nie była osobą, która ścigała przekupnych urzędników (wychodząc może poza ograniczenia prawa), ale osobą, która korupcji się dopuściła. To bez żadnego znaczenia. Próbujecie tym gadaniem o "walce z korupcją" odwracać uwagę od sedna sprawy. Cytuj: Gdyby Komorowski ułaskawił Sawicką dałby sygnał, że pewne braki wartości (korupcja) stoją ponad innymi (rzeczywistymi) wartościami, tzn. możliwość korupcji stoi ponad jej bezwzględnym zwalczaniem. Duda ułaskawiając Kamińskiego dał sygnał, że urzędnicy państwowi mogą działać ponad prawem tak długo, jak będą sobie wycierać mordę "walką z korupcją". Cytuj: Ale po co ja to piszę? Wszak Sawicka była pewnie niewinna jak cały zresztą Związek Radziecki i tylko brzydki agent Tomek zmusił ją słabości. Ponownie, to bez znaczenia. Wszak Sawicka została uwolniona od odpowiedzialności przez sąd, a nie przez przyjaciół na wysokich stołkach.
|
Cz lis 19, 2015 17:24 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
Witold napisał(a): medieval_man napisał(a): Pani Sawicka raczej nie była osobą, która ścigała przekupnych urzędników (wychodząc może poza ograniczenia prawa), ale osobą, która korupcji się dopuściła. To bez żadnego znaczenia. Próbujecie tym gadaniem o "walce z korupcją" odwracać uwagę od sedna sprawy. To raczej była domena byłej minister do spraw walki z korupcją, Julii Pitery, która poza zajmowaniem posady w ministerstwie i gadaniem w telewizjach różnych nikogo na korupcji nie złapała Witold napisał(a): Cytuj: Gdyby Komorowski ułaskawił Sawicką dałby sygnał, że pewne braki wartości (korupcja) stoją ponad innymi (rzeczywistymi) wartościami, tzn. możliwość korupcji stoi ponad jej bezwzględnym zwalczaniem. Duda ułaskawiając Kamińskiego dał sygnał, że urzędnicy państwowi mogą działać ponad prawem tak długo, jak będą sobie wycierać mordę "walką z korupcją". Tak długo, jak będą faktycznie walczyli z korupcją. Bo Kamiński w przeciwieństwie do Pitery łapał przekupnych urzędasów a nie tylko jak Pitera gadał po próżnicy w TVN u pani Moniki. Witold napisał(a): Cytuj: Ale po co ja to piszę? Wszak Sawicka była pewnie niewinna jak cały zresztą Związek Radziecki i tylko brzydki agent Tomek zmusił ją słabości. Ponownie, to bez znaczenia. Wszak Sawicka została uwolniona od odpowiedzialności przez sąd, a nie przez przyjaciół na wysokich stołkach. Co jest tylko kolejną przesłanką do zmiany sądownictwa w Polsce. Nie można bandyty uniewinnić tylko dlatego, że łapiąc go policjant przejechał skrzyżowanie na czerwonym świetle. A do tego ten wyrok SN się sprowadził.
|
Cz lis 19, 2015 17:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
medieval_man napisał(a): Pani Sawicka raczej nie była osobą, która ścigała przekupnych urzędników (wychodząc może poza ograniczenia prawa), ale osobą, która korupcji się dopuściła. Ułaskawienie osoby działającej przeciwko państwu czystemu i bez korupcji byłoby właśnie przykładem działania sitwy chroniącej swoich kolesi przed odpowiedzialnością karną. Gdyby Komorowski ułaskawił Sawicką dałby sygnał, że pewne braki wartości (korupcja) stoją ponad innymi (rzeczywistymi) wartościami, tzn. możliwość korupcji stoi ponad jej bezwzględnym zwalczaniem. Ale po co ja to piszę? Wszak Sawicka była pewnie niewinna jak cały zresztą Związek Radziecki i tylko brzydki agent Tomek zmusił ją słabości. Sawicka była winna, ale..... nie dozwól abyśmy byli kuszeni... moralnie kuszona i kusiciel na jednym poziomie.....czyli zleceniodawcy agenta Tomaszka. Których konkretnie urzędasów złapał Kamiński?.....może kilka nazwisk.....
|
Cz lis 19, 2015 18:14 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
Alus napisał(a): Sawicka była winna, ale.....nie dozwól abyśmy byli kuszeni... moralnie kuszona i kusiciel na jednym poziomie.....czyli zleceniodawcy agenta Tomaszka.
Może i... nie dozwól, abyśmy byli kuszeni, ale sprawdzani? Sawicka nie dlatego uległa, że pojawiła się pokusa, ale raczej uległa już dużo wcześniej, a pokusa/sprawdzanie tylko to potwierdziły. Alus napisał(a): Których konkretnie urzędasów złapał Kamiński?.....może kilka nazwisk..... No nie wiem... Piotr Ryba, Andrzej K.? Skazani... za korupcję i złapani przez Kamińskiego
|
Cz lis 19, 2015 18:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
W jakim tam łóżku? Tomek wiedząc, że Sawicka ma już wiele na sumieniu w "kręceniu lodów" po prosu zaproponował jej zrobienie czegoś, o czym podejrzewano, że robiła, robi i będzie robiła. Nie opierała się zbytnio.
A Ryba? Był wspólnikiem Leppera a nie żadnym podstawionym przez CBA agentem.
|
Cz lis 19, 2015 18:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Duda dał sygnał, że pewne wartości stoją ponad innymi wartościami Jakie tam wartości. Przekaz jest jasny: koledzy róbcie swoje, nie przejmujcie się takimi niuansami jak przestrzeganie prawa, dopóki ja jestem prezydentem, prokuratura i sądy mogą wam naskoczyć. Decyzja Dudy to przejaw najgorszej patologii władzy – zapewnienie bezkarności jej funkcjonariuszom. Johnny99 napisał(a): Sytuacja Szydło jest trudniejsza, bo jest premierem, więc jest zależna od Sejmu, w którym PiS ma bezwzględną większość, a posłowie PiS raczej słuchają poleceń Kaczyńskiego (choć znowu z drugiej strony ta większość zależna jest od gowinowców i ziobrystów - a Szydło zdaje się dążyć do dobrych stosunków z Gowinem, co właśnie pokazuje, że ma zamiar budować sobie niezależną pozycję). Natomiast Duda jest prezydentem, więc jest najbardziej samodzielnym politykiem w Polsce. Szydło jest obstawiona w rządzie przez pretorianów Kaczyńskiego, natomiast Duda dotychczas sprawia wrażenie człowieka, któremu nawet przez sekundę nie zaświtała w głowie myśl, że można działać niezgodnie z linią partii.
|
Cz lis 19, 2015 23:07 |
|
 |
Johnny99
|
Witold napisał(a): Czy Johnny byłby równie łaskawy dla Komorowskiego, gdyby w 2012 r. ułaskawił skazaną w I instancji Sawicką? Czy raczej nazwałby to - całkiem słusznie zresztą - przykładem działnia sitwy chroniącej swoich kolesi przed odpowiedzialnością karną? Nie byłby, bo Sawicka korumpowała (można tak mówić, bo przyznał to sam sąd w uzasadnieniu wyroku uniewinniającego), natomiast Kamiński walczył z korupcją, nawet jeśli nadużył przy tym uprawnień. mauger napisał(a): Jakie tam wartości. Przekaz jest jasny: koledzy róbcie swoje, nie przejmujcie się takimi niuansami jak przestrzeganie prawa, dopóki ja jestem prezydentem, prokuratura i sądy mogą wam naskoczyć. Decyzja Dudy to przejaw najgorszej patologii władzy – zapewnienie bezkarności jej funkcjonariuszom. No ba, wszak to oczywiste, że pisowcowi nie może chodzić o nic innego. W ogóle sam fakt, że pisowiec jest u władzy, oznacza, że jest ona patologiczna. Cytuj: Szydło jest obstawiona w rządzie przez pretorianów Kaczyńskiego Niby jakich? Spośród wicepremierów tylko Glińskiego można by ewentualnie o to podejrzewać, choć w gruncie rzeczy też nie do końca. Cytuj: natomiast Duda dotychczas sprawia wrażenie człowieka, któremu nawet przez sekundę nie zaświtała w głowie myśl, że można działać niezgodnie z linią partii. Aha, czyli zachowuje się (na razie) dokładnie jak Komorowski. No ale Komorowski działał zgodnie z linią partii dobrej, natomiast Duda jest z PiS, więc.. każdy antypisowiec już sobie dośpiewa resztę.
|
Pt lis 20, 2015 8:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Witold napisał(a): Czy Johnny byłby równie łaskawy dla Komorowskiego, gdyby w 2012 r. ułaskawił skazaną w I instancji Sawicką? Czy raczej nazwałby to - całkiem słusznie zresztą - przykładem działnia sitwy chroniącej swoich kolesi przed odpowiedzialnością karną? Nie byłby, bo Sawicka korumpowała (można tak mówić, bo przyznał to sam sąd w uzasadnieniu wyroku uniewinniającego), natomiast Kamiński walczył z korupcją, nawet jeśli nadużył przy tym uprawnień. Nigdy nie zwalcza sie zła złem......na pewno nie powinno tak być w katolickim kraju. Cytuj: Aha, czyli zachowuje się (na razie) dokładnie jak Komorowski. No ale Komorowski działał zgodnie z linią partii dobrej, natomiast Duda jest z PiS, więc.. każdy antypisowiec już sobie dośpiewa resztę. Na pewno nie łamał Konstytucji, jak to uczynił dr prawa http://wyborcza.pl/1,75478,19217043,pre ... sadem.htmlhttp://wyborcza.pl/1,75478,19217312,ste ... stanu.html
|
Pt lis 20, 2015 9:57 |
|
|
|