Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N paź 19, 2025 11:12

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 573, 574, 575, 576, 577, 578, 579 ... 622  Następna strona
 PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015 
Autor Wiadomość
Post Re: PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
Alus napisał(a):
To zobacz temat, który Cię przyciągnie, mnie zszokował na maksa - XXI w, a starzy, chorzy, rodziny z małymi dziećmi, mieszkają w warunkach gorszych niż w niejednym schronisku dla psów.....
Co to za znak interpunkcyjny? Pytam po raz trzeci.
Cytuj:
państwowe fundusz wydawane na młódki w NBP, a starzy i biedni odrzuceni zupełnie
To jest strasznie obrzydliwy sposób prowadzenia retoryki. Póki nie żyjemy w społeczeństwie post-rzadkościowym, to zawsze będzie ktoś, komu na coś zabraknie. I zawsze będzie można podnieść ten pseudoargument, że „wydaje się na to i na to, a ten jest w biedzie”. Używanie zaś jako argumentu, że dana osoba to „młódka” to już w ogóle obrzydliwość. Chciałabyś, aby ktoś Twoje przywileje pracowe krytykował przy pomocy takich insynuacji?
Cytuj:
Pomoc społeczna jakoś tam pomaga najbiedniejszym, tylko żeby całkowicie zniwelować takie przypadki to już słyszę, jak podnoszą się krzyki, że państwo wydaje pieniądze na darmozjadów i patologię.
Dlatego właśnie ten „argument” to pusta demagogia. Tekst „państwo wydaje na młódki, a starzy żyją w biedzie” jest tyle samo wart, co „państwo daje przywileje starszym, a biedni młodzi nie mają perspektyw”. I tyle samo, co każdy inny odwołujący się do walki klas, pokoleń, płci czy grup etnicznych.

Cz sty 10, 2019 14:37

Kozioł napisał(a):
Bez wzgledu na to ile w NBP zarabiaja insynuacje GW wobec dwóch pań sa ohydne.
To kuriozum, ze własnie w lewicującej GW takie coś wystąpiło, jakby zadbana kobieta nie mogła zrobić takiej samej kariery jak kobieta o mniejszej urodzie. A co napisze GW, jak jakas pani premier będzie ładna?

GW już dawno obniżyła loty, a tym atakiem sięgnęła niewiele ponad poziom bruku. Po takich akcjach odechciewa mi się głosowania na opozycję :evil:

Cz sty 10, 2019 15:16
Padre77 napisał(a):
Alus takie przypadki były, są i zapewne zawsze będą. Pomoc społeczna jakoś tam pomaga najbiedniejszym, tylko żeby całkowicie zniwelować takie przypadki to już słyszę, jak podnoszą się krzyki, że państwo wydaje pieniądze na darmozjadów i patologię. Jeśli masz dobry sposób na pozbycie się nędzy przy pełnym aplauzie społeczeństwa to w tej chwili zdejmuję buty i idę boso na Jasną Górę.

Oczywista oczywistość. że biedy nie da się zupełnie zniwelować, ale gdy widzisz obraz takiej nędzy (darmozjad i pijaczyna to też człowiek) i słyszysz o dowolnym, wedle widzi mi się szafowaniem państwowych pieniędzy, to pozostaje skwitować słowami v-ce premiera Gowina bezwstyd.

Cz sty 10, 2019 15:21

Gowin to się powinien wstydzić, że ledwie wiąże koniec z końcem za 10 tysięcy miesięcznie. Jakby lepiej gospodarował, to może też by się załapał do NBP :?

Cz sty 10, 2019 15:47

zefciu napisał(a):
Padre77 napisał(a):
zefciu napisał(a):
Co to za znak interpunkcyjny. Pytam po raz trzeci

Zefciu "." - to jest kropka, "....." - to jest pięć kropek.
Co oznacza w języku polskim pięć kropek?
Cytuj:
Trochę więcej dystansu. Pienisz się o pierdoły.
Nie pienię się. Zadaję pytanie. A Alus to pytanie ignoruje notorycznie.

Co to jest wielokropek

@Alus
To jest faktycznie bzdurny argument. Na Świecie produkujemy więcej jedzenia niż potrzebuje cała ludzkość. W Polskich domach każda osoba wyrzuca rocznie średnio 175kg jedzenie rocznie. Jeżeli ktoś z twojego sąsiedztwa głoduje, to go nakarm, a nie zaglądaj do talerzy innych ludzi.

Cz sty 10, 2019 16:01
Kozioł napisał(a):
@Alus
To jest faktycznie bzdurny argument. Na Świecie produkujemy więcej jedzenia niż potrzebuje cała ludzkość. W Polskich domach każda osoba wyrzuca rocznie średnio 175kg jedzenie rocznie. Jeżeli ktoś z twojego sąsiedztwa głoduje, to go nakarm, a nie zaglądaj do talerzy innych ludzi.

Świat produkuje więcej jedzenia niż potrzeba, a tysiące dzieci w Afryce umiera z głodu.
Do talerza biednych zaglądała ekipa TVN - powinnam wyrzucić telewizor za okno, aby nie oglądać widoku talerzy innych ludzi.

I wiem co to jest wielokropek, ale jak mi się naciśnie przycisk za długo i wpisze 5 kropek, to mam traktować forum jako ogólnopolskie dyktando.

Cz sty 10, 2019 16:40

Alus napisał(a):
Do talerza biednych zaglądała ekipa TVN - powinnam wyrzucić telewizor za okno, aby nie oglądać widoku talerzy innych ludzi.
Nie oglądam telewizji, a gdy oglądałem, to wybierałem programy.
Zamiast zazdrościć pensji innym i ja rozdawać biednym spróbuj zrobić coś sama. To niesamowite doświadczenie może nawet zmienić twoje spojrzenie na Świat. Mnie zmieniło.
Alus napisał(a):
I wiem co to jest wielokropek, ale jak mi się naciśnie przycisk za długo i wpisze 5 kropek, to mam traktować forum jako ogólnopolskie dyktando.
To było do @zefciu :)

Cz sty 10, 2019 16:48
Moderator

Offtop przeniesionu do uwag do moderacji, ponieważ polemika dotyczyła moderatora. Proszę nie zaśmiecać wątku takimi uwagami, bo kolejne będą lądowały w koszu.

Pt sty 11, 2019 10:17

Doprowadzacie temat do absurdu. Problem nie polega na tym, jak pani asystentka wygląda i ile ma lat. Problem polega na tym, że osoba na stanowisku niemerytorycznym, bez specjalistycznego wykształcenia i doświadczenia zarabia nieproporcjonalnie dużo w stosunku do osób zajmujących ważne stanowiska merytoryczne, a także do osób pełniących najważniejsze funkcje w państwie.

N sty 13, 2019 1:09

A to ten zakaz sprzedawania drożdżówek w szkołach, trwa nada? ktoś się orientuje w tym wszystkim?

N sty 13, 2019 8:10
Kozioł napisał(a):
Alus napisał(a):

Cytuj:
Nie oglądam telewizji, a gdy oglądałem, to wybierałem programy.
Zamiast zazdrościć pensji innym i ja rozdawać biednym spróbuj zrobić coś sama. To niesamowite doświadczenie może nawet zmienić twoje spojrzenie na Świat. Mnie zmieniło.

A skąd Ty wiesz ile robię sama, abyś miał prawo pouczać?
Wybierałeś programy - czyli gdy pokazywali nędzę, śmierć głodnych dzieci w Afryce, to przerzucałeś na kabaret.
Wskazanie jawnej nieprawidłowości w szastaniu publicznymi pieniędzmi to nie zazdrość, ale napomnienie - zwłaszcza wobec ludzi z partii, która głosi jako swoje motto wartości chrześcijańskie.

N sty 13, 2019 9:00

MayKasahara napisał(a):
Doprowadzacie temat do absurdu. Problem nie polega na tym, jak pani asystentka wygląda i ile ma lat. Problem polega na tym, że osoba na stanowisku niemerytorycznym, bez specjalistycznego wykształcenia i doświadczenia zarabia nieproporcjonalnie dużo w stosunku do osób zajmujących ważne stanowiska merytoryczne, a także do osób pełniących najważniejsze funkcje w państwie.

Przecież to nie Kozioł zaczął snuć jakieś niskich lotów insynuacje :shock: Zgodzę się, że temat został doprowadzony do absurdu, ale właśnie przez GW.

Istota problemu jest taka, jak to opisałaś. Tutaj ciekawe byłoby, jakie kwalifikacje mają osoby na analogicznych stanowiskach w dużych bankach komercyjnych oraz w bankach centralnych innych krajów europejskich i jakie są ich zarobki. Oraz jak to wyglądało w NBP w latach ubiegłych. Wówczas mielibyśmy jakieś podstawy do oceny polityki kadrowej za Glapińskiego.

N sty 13, 2019 15:51
Z tego co do mnie dotarło, to Glapiński sam jest nieodwoływalny, bo ... Konstytucja tego zabrania (!), a jego linia obrony jest taka, że NBP jest niezależny, więc zarobki są... tajne.
Ale może choć ten absurd uda się uporem przełamać. W końcu uczciwie zarobionych pieniędzy nie powinno być nikomu wstyd. Jeżeli do wyborców PiSu jeszcze nie dotarło, że nie trzeba mieć żadnych kwalifikacji potwierdzonych oficjalnym dokumentem, żeby zarabiać kokosy za pieniądze naiwnych podatników, którzy PiS wybrali (którzy nie wybrali też jeszcze cierpliwie to finansują), to jest okazje, żeby się o tym z hukiem dowiedzieli

N sty 13, 2019 15:59

Kael napisał(a):
Z tego co do mnie dotarło, to Glapiński sam jest nieodwoływalny, bo ... Konstytucja tego zabrania (!),

To akurat bardzo dobrze, niezależność Banku Centralnych to fundament stabilności finansowej.

Kael napisał(a):
a jego linia obrony jest taka, że NBP jest niezależny, więc zarobki są... tajne.

Z tego co do mnie dotarło, to jak będzie podstawa prawna do ujawnienia zarobków, to zostaną one ujawnione. I moim zdaniem tak powinno być, najpierw solidna podstawa prawna a potem działanie. Domaganie się szybkich i wątpliwych prawnie działań to zachęcanie do powtórki z deformy sądownictwa.

Kael napisał(a):
W końcu uczciwie zarobionych pieniędzy nie powinno być nikomu wstyd.

Mimo to większość ludzi nie chwali się zarobkami, a w Niemczech rozgłaszanie swoich dochodów jest chyba jeszcze rzadsze niż w Polsce.

Mnie ekshibicjonizm finansowy nie pociąga ;)

N sty 13, 2019 16:08
Ad 1: Oczywiście, że to dobrze, ale w sprawie sędziów był to ... żaden argument dla PiSu
Ad 2) Oczywiście, że tak powinno być, ale jako że wiemy, że "podstawy prawne" dla PiSu to betka, na którą potrzeba im góra 48 godzin, to brak tej podstawy świadczy ... no o czym?
Ad 3) Nie wiem czy zarobki szefów i ich asystentek w bankach centralnych są tajne. Są opłacani z pieniędzy podatników? To powinny być jawne. Byle urzędnik gminy musi do ostatniej złotówki podawać dochody i oszczędności a pani asystentka w banku centralnym nie musi?

N sty 13, 2019 16:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 573, 574, 575, 576, 577, 578, 579 ... 622  Następna strona