PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
Autor |
Wiadomość |
SweetChild
|
 Re: PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
Kael napisał(a): Ad 3) Nie wiem czy zarobki szefów i ich asystentek w bankach centralnych są tajne. Właśnie, ja też nie wiem. Rzeczowych informacji jest niewiele. Kael napisał(a): Są opłacani z pieniędzy podatników? To powinny być jawne. Byle urzędnik gminy musi do ostatniej złotówki podawać dochody i oszczędności a pani asystentka w banku centralnym nie musi? Też widzę w tym niekonsekwencję, zresztą chyba wyjątkowo zgodne są też wszystkie partie polityczne.
|
N sty 13, 2019 16:37 |
|
|
|
 |
subadam
|
Kael napisał(a): Ad 1: Oczywiście, że to dobrze, ale w sprawie sędziów był to ... żaden argument dla PiSu Ad 2) Oczywiście, że tak powinno być, ale jako że wiemy, że "podstawy prawne" dla PiSu to betka, na którą potrzeba im góra 48 godzin, to brak tej podstawy świadczy ... no o czym? Ad 3) Nie wiem czy zarobki szefów i ich asystentek w bankach centralnych są tajne. Są opłacani z pieniędzy podatników? To powinny być jawne. Byle urzędnik gminy musi do ostatniej złotówki podawać dochody i oszczędności a pani asystentka w banku centralnym nie musi? No ale pan Glapinski prowadzil finanse P.C. w latach 90 tych wiec tu sytuacja jest jakby inna:) Specjalnie przed wyborami. Jesli ogladaliscie dzisiejszy program Loza Prasowa, to podano tam podstawe prawna wynagrodzen pracownikow kierownictwa NBP ( z lat 80 tych ) zgodnie z ktora wynagrodzenia prezesa, jak i pan dyrektor powinny byc zdecydowanie nizsze, jak rowniez wyrok NSA o jawnosci zarobkow w NBP. Wiec tak naprawde nie wiadomo o co chodzi i dlaczego nie mozna ich ujawnic.
|
N sty 13, 2019 17:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Bo Najważniejsza Osoba w Polsce nie wydała rozkazu. Podobno boi się Glapińskiego. Dlaczego? Nie wiem.
|
N sty 13, 2019 17:20 |
|
|
|
 |
SweetChild
|
subadam napisał(a): Jesli ogladaliscie dzisiejszy program Loza Prasowa, to podano tam podstawe prawna wynagrodzen pracownikow kierownictwa NBP ( z lat 80 tych ) zgodnie z ktora wynagrodzenia prezesa, jak i pan dyrektor powinny byc zdecydowanie nizsze, jak rowniez wyrok NSA o jawnosci zarobkow w NBP. Wiec tak naprawde nie wiadomo o co chodzi i dlaczego nie mozna ich ujawnic. To co podają w Loży Prasowej, nie jest żadną wykładnią prawa obowiązującego w Polsce. Co najwyżej może być traktowane jako ciekawostka, ale nie jako podstawa do ujawnienia zarobków. Akurat Kanada czy Niemcy to kraje, gdzie takiej radosnej tfurczości raczej się nie spotyka i ja życzyłbym sobie, aby Polska też szła w tym kierunku. Tym bardziej dziwi mnie promowanie, delikatnie pisząc, obniżonych standardów prawnych przez naszych zagranicznych korespondentów Kael napisał(a): Bo Najważniejsza Osoba w Polsce nie wydała rozkazu. Podobno boi się Glapińskiego. Dlaczego? Nie wiem. Podpowiem: razem się nakradli. Do tej pory byłem przekonany, że PiS ma monopol na tę retorykę 
|
N sty 13, 2019 17:48 |
|
 |
subadam
|
Moge zadzwonic do red Ziomeckiego i poprosic o podstawy prawne obu kwestii przez niego przedstawionych, w koncu dawny kolega z "klasy". Jezeli sobie oczywiscie zyczysz.
|
N sty 13, 2019 18:28 |
|
|
|
 |
SweetChild
|
subadam napisał(a): Moge zadzwonic do red Ziomeckiego i poprosic o podstawy prawne obu kwestii przez niego przedstawionych, w koncu dawny kolega z "klasy". Jezeli sobie oczywiscie zyczysz. Dzięki, doceniam  Gdybym był lepiej zorientowany, to pewnie bym skorzystał, ale nie mam na temat bladego pojęcia, więc dla mnie nie warto. Dla mnie sprawą wielkiej wagi jest niezależność NBP, broniłem go za czasów Gronkiewicz-Waltz, Balcerowicza czy Belki i będę bronił za czasów Glapińskiego. Jawność zarobków uważam za sprawę dużo mniejszej wagi i nie należy jej forsować kosztem niezależności NBP. Dlatego jestem za solidnym przygotowaniem podstawy prawnej, a nie tworzeniem czegoś na kolanie, bo takie jest zapotrzebowanie społeczne. Takiej aktywności mieliśmy mnóstwo w ostatniej kadencji Sejmu, a ostatni bajzel z cenami energii jest tego najświeższym przykładem 
|
N sty 13, 2019 18:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jakiej "radosnej tfurczości"? Że zarobki na etatach instytucji państwowych mogłyby być...jawne? Niby dlaczego nie? Ja pamiętam czasy, kiedy wszystkie zarobki były jawne. Ale też wszystkie firmy były państwowe... Co do wpisu o Glapińskim https://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju ... 99978.htmlNie wiem, co Arłukowicz miał na myśli. Mi jest osobiście obojętne, ile zarabia kompetenty pracownik opłacany nie z moich podatków. Mam jednak pewną awersję to niekompetentnych pracowników poutykanych na różnych szczeblach instytucji państwowych. Niestety, jako polską obywatelkę, czasem ich działalność mnie dotyczy. Faktem jest, że na nich nic nie płacę (poza urzędowymi opłatami), więc jeśli polski podatnik uważa, że zarobki z jego podatków nie muszą zależeć od niczego poza zachłannością samych zainteresowanych, to nie mam dalszych pytań. Marzenie, że akurat ta ustawa będzie dobrze przygotowana, świadczy o dużym idealiźmie. Co ma jawność zarobków do niezależności banku, wie chyba tylko SweetChild sam.
|
N sty 13, 2019 19:04 |
|
 |
SweetChild
|
Kael napisał(a): Jakiej "radosnej tfurczości"? Że zarobki na etatach instytucji państwowych mogłyby być...jawne? Niby dlaczego nie? Takiej radosnej tfurczości, że zarobki byłyby ujawniane bez solidnej podstawy prawnej. Kael napisał(a): Ja pamiętam czasy, kiedy wszystkie zarobki były jawne. Ale też wszystkie firmy były państwowe... Właśnie, może też dlatego grzebanie po czyiś kieszeniach generalnie nie budzi we mnie entuzjazmu, że kojarzy mi się z PRLem. Kael napisał(a): Mi jest osobiście obojętne, ile zarabia kompetenty pracownik opłacany nie z moich podatków. Mam jednak pewną awersję to niekompetentnych pracowników poutykanych na różnych szczeblach instytucji państwowych. Zgoda. Kael napisał(a): Faktem jest, że na nich nic nie płacę (poza urzędowymi opłatami), więc jeśli polski podatnik uważa, że zarobki z jego podatków nie muszą zależeć od niczego poza zachłannością samych zainteresowanych, to nie mam dalszych pytań. Polski podatnik raczej do tak wspaniałomyślnych nie należy  Kael napisał(a): Marzenie, że akurat ta ustawa będzie dobrze przygotowana, świadczy o dużym idealiźmie. Może, ale nie zamierzam popierać bylejakości, nawet za cenę zarzutu o idealizm. Kael napisał(a): Co ma jawność zarobków do niezależności banku, wie chyba tylko SweetChild sam. Sama w sobie nie, ale dziwnym zbiegiem okoliczności temat pojawił się w czasie, kiedy wysuwane są mniej lub bardziej wyraźne żądania ustąpienia prezesa NBP (po aferze w KNF). W tej atmosferze zarzuty, że to Prezes NBP blokuje podanie informacji o zarobkach jego podwładnych wywierają dodatkową presję na jego osobę.
|
N sty 13, 2019 20:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Powiem tyle: prawdziwa cnota krytyk się nie boi, a jeśli wszystko z zarobkami kompetentnych asystentek i prezesa jest ok, to w czym problem? Najlepiej, gdyby jeszcze podać zakres obowiązków, który dane zarobki uzasadnia. No, chyba, że zakres obowiązków pracowników spółek państwowych też jest ściśle tajny.
Zawsze można dane podać bardziej bezosobowo i pokazać jak płace się zmieniały przez np 20 lat.
|
N sty 13, 2019 21:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mnie najbardziej zastanawia jedno. Mianowicie to że osoby które w Polsce nie mieszkają, nie płacą podatków, nie posyłają swoich dzieci do polskich szkół, nie kupują w Polskich sklepach. Mają na temat Polski i jej rządu najwięcej do powiedzenia. Jak to jest?
|
N sty 13, 2019 23:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Najwięcej? Naprawdę? Quinque chętnie by zamknął usta innym, ale mnie musisz, niestety, znosić. Mam też (tylko) polskie obywatelstwo i te same prawa co ty.
|
Pn sty 14, 2019 4:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mnie zaś zastanawia, że nasz forumowy nihilista ma bardzo dużo do napyszczenia pod adresem innowierców, heretyków i rodaków o odmiennych poglądach, a bardzo mało do powiedzenia o Polsce jako takiej. Najwyraźniej hasło: Polska nie budzi w nim żadnych skojarzeń, albo bardzo niewiele; natomiast hasło: wp...rdol - o, tutaj kwitnie pełne bogactwo wyobrażeń.
|
Pn sty 14, 2019 5:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kael napisał(a): Co ma jawność zarobków do niezależności banku, wie chyba tylko SweetChild sam. SweetChild napisał(a): Sama w sobie nie, ale dziwnym zbiegiem okoliczności temat pojawił się w czasie, kiedy wysuwane są mniej lub bardziej wyraźne żądania ustąpienia prezesa NBP (po aferze w KNF). W tej atmosferze zarzuty, że to Prezes NBP blokuje podanie informacji o zarobkach jego podwładnych wywierają dodatkową presję na jego osobę. Nie ma dymu bez ognia - to Glapiński mianował prezesem KNF swojego protegowanego, to Glapiński swoim wybrankom zafundował uposażenia wyższe niż mają premier i prezydent łącznie. Media podchwyciły, bo jest temat, a prezes z swom zadufaniu zapomniał biblijnej zasady co zasiejesz to i żąć będziesz.
|
Pn sty 14, 2019 8:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kael napisał(a): Najwięcej? Naprawdę? Quinque chętnie by zamknął usta innym, ale mnie musisz, niestety, znosić. Mam też (tylko) polskie obywatelstwo i te same prawa co ty. Nie na niby. Kael notorycznie obraża Polskę i jej rząd. Choć Kael z Polską ma tyle wspólnego ze zna język Polski. Dlaczego to czynisz?
|
Pn sty 14, 2019 8:43 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
@Quinque Proszę zaprzestać insynuacji i tym samym obrażania @Kael.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Pn sty 14, 2019 8:57 |
|
|
|