Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 20:21

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 ... 622  Następna strona
 PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015 
Autor Wiadomość

Post Re: PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
Soul33 napisał(a):
Na pewno było coś o braku "sprawnych głów" u protestujących dzień wcześniej i kilka innych kwiatków:

Taki urodzaj, że naprawdę jest w czym wybierać. Ale "Ci, którzy dziś się burzą i protestują to zdrajcy narodu" to raczej fałszywka.

Mrs_Hadley napisał(a):
Jarosław Kaczyński napisał(a):
To jest w genach niektórych ludzi, tego najgorszego sortu Polaków.

To raczej oczywiste, że niektórych, inaczej nie byłoby sensu sortowania na lepszych i gorszych.

Mrs_Hadley napisał(a):
To oczywiście urywek, gdzie padają słowa o sorcie Polaków, natomiast gdy ktoś ma ochotę włączyć myślenie, proponuję obejrzenie wywiadu na YouTube, gdzie można się dowiedzieć, jaki był kontekst wypowiedzi (...)

Wywiad wcześniej widziałem, Prezes już zdecydowanie oddalił się od słonecznych wybrzeży zdrowego rozsądku i zdecydowanie przeszedł na ciemną stronę mocy, ale aż tak mnie to nie zaskoczyło jak poziom wazeliniarstwa prowadzącej rozmowę ... dziennikarki :? Miałem wrażenie, jakbym oglądał śp. Dziennik Telewizyjny, co w rocznicę wprowadzenia stanu wojennego sprawiało przygnębiające wrażenie :evil:

Mrs_Hadley napisał(a):
Bez względu na to, kto ma w PL władzę, nie jesteśmy zadowoleni, a krytyka zachodu jest pokarmem dla duszy zakompleksionego rodaka, który nie potrafi być dumny z swojego kraju i chronić dobrego imienia swojej ojczyzny.

Z tym się zgodzę i ubolewam, że zakompleksienie zatoczyło tak szerokie kręgi, iż w demokratycznych wyborach wygrało "kondominium rosyjsko – niemieckie" czy "Polska w ruinie" :(

Ostatnio edytowano Pn gru 14, 2015 9:36 przez SweetChild, łącznie edytowano 1 raz

Pn gru 14, 2015 9:32
andej napisał(a):
Kael napisał(a):
PO NIGDY nie stosowano takiej retoryki: my - Polacy i oni - element polskojezyczny, opcja niemiecka itp.
Skoro nie czuli się Polakami, to trudno, żeby tak mówili.
Na podstawie czego twierdzisz, że się nie czuli? Chamskie insynuacje pisomaniaków są tak przewidywalne w swojej prostackości.

Pn gru 14, 2015 9:34
@andej, to ty sie upierales, ze PiS i jego fani to nie narodowi socjalisci? To poczytaj swoje wpisy.
Jestes pewien, ze masz czysto aryjskie, ten tego....slowianskie a konkretnie lechickie pochodzenie od X wieku? Bo wiesz, ta zla krew niemiecka, zydowska, rusinska, tatarska czy Wikingow (a byl nim ponoc Mieszko I) moze sie przebic. I wtedy to ty staniesz sie nagle dla prezesa "podejrzana opcja".

Pn gru 14, 2015 9:36
Cytuj:
Kto z Polaków za granicą czuje się zagrozony?

Jeżeli chcesz poznać prawdę, obejrzyj film. Ograniczanie się do mojego cytatu i wyciąganie jedynie z nich takich założeń świadczy o uprzedzeniach. Rozumiem, że film jest długi, zatem ułatwię sprawę: od 13 minuty nastaw stoper na 5 minut i posłuchaj o czym mowa. Potrafisz się przełamać?

Kael napisał(a):
prezes mowil o postrzeganiu Polski przez zagranice, to do tego najgorszego sortu ludzi zaliczalby sie i PAD, ktory pidczas swoich wizyt za granica nie wykazal sie pozytywna reklama dla Polski.

O tym nie mówił Kaczyński. Bardzo jasno określił o co mu chodzi, ale Kael nie oglądała filmu, bazuje na swojej osobistej niechęci, prawda?
Zresztą: proszę mi wymienić prezydenta, który robił dobrą reklamę Polski i uzasadnić dlaczego Duda mu nie dorównuje.

Cytuj:
Prezes doskonale wie, jak przylozyc, żeby go swoi dobrze zrozumieli, a jednocześnie mógł się wykrecic, że od pił do kogo innego. Szkoda, że ty też udajesz, że wierzysz w jego dobre intencje.

Moja droga, doskonale wiem, że prezes jest politykiem. Jeżeli ktoś wierzy, że jakiś polityk nie gra swojej roli i jest taką Matką Teresą w sejmie, to przykro mi, ale takiego nie znajdzie. Każdy polityk gra na uczuciach swoich wyborców, bo to oznacza bezpieczeństwo posady i wpływy w partii. Nie tylko prezes tak robi, ale każdy bez względu na przynależność partyjną. Dlaczego masz o to pretensje tylko do prezesa?

Cytuj:
Zauwaz, jeśli zaczniesz trzeźwo myslec, że PO NIGDY nie stosowano takiej retoryki: my - Polacy i oni - element polskojezyczny, opcja niemiecka itp.

W swoim poście podzieliłaś Polaków na dobrych i złych. Ci źli to ktoś kto ośmiela się nie krytykować PiSu i prezesa. Jeżeli napisze o nich dobre słowo- jest ich zwolennikiem.
Łatwo wyczuł to pan Wojewódzki i Lis, którzy wykorzystali uczucia takich osób jak TY, by zwiększyć swoją popularność. Tak samo grają na Tobie politycy. Oni wiedzą, że są w kraju ludzie na których mogą zbić kapitał polityczny jeśli tylko będą pokazywać polityków PiS jako złych ludzi. To straszenie PiSem mało kto już kupuje, co pokazały ostatnie wybory i spadek popularności wyżej wymienionych dziennikarzy.
I mnie to cieszy. Nie dlatego, że PiS jest u władzy, ale to, że ta retoryka polaryzacji rodaków stosowana przez poprzednią władzę jest nieskuteczna i nie uda im się już tak dzielić Polaków. Przez lata zarówno PiS, jak i PO dzieliło Polaków i robili to tak skutecznie, że ich wyborcy uwierzyli im, że to partia przeciwna tak robi, a ta, której są wyborcami chce łączyć. Politykom udawało się siać ziarno niezgody pomiędzy społeczeństwo- wystarczy poczytać fora, gdzie nienawiść zwolenników obu partii jest w takim natężeniu, że w historii PL trudno znaleźć partie, które mogłyby pochwalić się lepszą skutecznością inżynierii społecznej w tym zakresie.
Dla Ciebie pewnie to będzie szokujące wyznanie, ale myślę, że warto CI uzmysłowić, że są ludzie, którzy nie zgadzają się na kategoryzowanie Polaków(a Ty to uczyniłaś): istnieją ludzie, którzy potrafią wskazać, co dobrego zrobiła dla Polski każda partia. Nie żywią nienawiści do żadnej z partii, nie plują na ludzi, tylko dlatego że są z innej partii(spójrz na ten wątek, czy tylko elektorat PiS pluje na innych? Ja widzę, że zwolennicy PO robią to samo), nie doszukują się złych intencji u ludzi na których nie głosowali, ani nie zakładają, że muszą być źli, starają się zrozumieć ich przekaz, nieważne jak bardzo ich nie lubią i to wcale nie oznacza, że muszą być zwolennikami kogoś, skoro interpretują coś na jego korzyść, ponieważ istnieją Polacy, którzy nie zgadzają się na brudną grę zwolenników PiS/PO, która dzieli i wychodzą im naprzeciw chwaląc zarówno jedną, jak i drugą partię, dostrzegając plusy prezydentury Wałęsy, Kwaśniewskiego, Kaczyńskiego, Komorowskiego i Dudy. Potrafią ich docenić, choć wiedzą że mają swoje wady. Wiesz dlaczego? Nie ma ideałów. Gdy człowiek stara się okiełznać swoje osobiste antypatie i wyciąga dłoń do drugiego, czyni świat lepszym. Gdy potrafi go docenić i wspierać w dobrych inicjatywach, nie wspiera tylko tego człowieka, ale również kraj, który ten ktoś zmienia, a czyni to tym lepiej, im mniej kopania go za to, że jest niedoskonały, wytykania mu błędów etc. Wiem, że tego nie zrozumiesz. Właściwie nie zdziwię się, jak wyciągniesz z tego wniosek, że próbuję usprawiedliwić PAD i PiS. Możesz uznać, że jestem przez nich zmanipulowana, że noszę moherowy beret, że Rydzyk wyłudza ode mnie pieniądze, że nienawidzę Polski i dzielę Polaków na "element polskojęzyczny", że wyróżniam "najgorszy sort Polaków", uczestnicząc aktywnie w tworzeniu podziałów, że jestem pisowcem, pisomaniakiem etc.

akruk napisał(a):
Proponuję sobie przypomnieć, że Łukaszenka zyskał władzę przez łamanie konstytucji Białorusi i m.in. ograniczenie uprawnień sięgające po znaczenia marginalizację Sądu Konstytucyjnego, który w praktyce poddał całkowitej kontroli prezydenckiej.

Jeżeli chodzi o sądy, zarówno PiS, jak i PO(po co to robili?) należy się czerwona kartka :(.

Pn gru 14, 2015 10:06
Cytuj:
W swoim poście podzieliłaś Polaków na dobrych i złych. Ci źli to ktoś kto ośmiela się nie krytykować PiSu i prezesa. Jeżeli napisze o nich dobre słowo- jest ich zwolennikiem.

No prosze: nie padam na kolana przed prezesem zatroskanym o Polske i sortujacym jej obywateli (cos ci z historii swieci alarmowo? Nie? To szkoda), wiec to JA dziele Polakow.
Czytanie ze zrozumieniem to trudna sztuka, Mrs Hadley. Lepiej czytac z kluczem, zakladajacym ze druga strona jest a priori gorsza niz TY. Swiat od razu jest prostszy, czyz nie?

Pn gru 14, 2015 10:13
Gdy się zerknie w życiorys Kaczyńskiego, to jego zachowanie staje sie naturalne.
- od dzieciństwa bliźniacy byli izolowani od rówieśników,
- ojciec, człowiek obojętny, z dużym dystansem dla rodziny, czyli do synów, nie potrafił okazywać im uczuć, a jeśli już wykazywał jakieś uczucia to jedynie w stosunku do Lecha. Jarka ponoć odtrącał,
- matka w ostatnich dnia życia, gdy już nie rozróżniała synów, traktowała Jarka jako najukochańszego jej syna Lecha, powtarzając iż Lech jest ukochanym jej synem (otrzymał imie po wielkiej młodzieńczej miłości matki).
- jego pierwsza wielka miłość też go porzuciła pod namową jej ojca.
Wszystkie te czynniki stworzyły typ człowieka z syndromem odrzucenia.
Tak po ludzki to należałoby mu współczuć....wedle prof Pawłowicz osoby nie, które nie wykonują funkcji prokreacyjnych są bezużyteczne.

Mrs_ Hadley - Polacy sie nie zgadzają z kategoryzowaniem......i o tym dyskutujemy.
A na początku było ZOMO......dalej już poszło......
Jeśli chodzi o prezydentów - żaden z dotychczasowych nie podczas zagranicznych wizyt uskarżał się na Polskę.....zły to ptak co własne gniazdo kala..
Zasada "Kościele...o zmarłym tylko albo dobrze, albo cale" obejmuje także własny kraj.

Pn gru 14, 2015 10:18
akruk napisał(a):
Mam znajomych za granicą i owszem, "donoszę na Polskę". Nie widzę powodu, dla którego nie miałbym im mówić o tym, co u nas wyprawia ten nienawistnik.

Z emigrantami jest ciekawa sprawa. Ludzie wyjeżdżają bez względu na to kto rządzi i narzekają, jak bardzo w kraju jest źle. Nie udało się Tuskowi tego zmienić, pomimo wysiłków jakie podjął w tym zakresie i nie uda się to PiSowi. Problem tkwi w mentalności narodu, a @akruk nie jest lepszy od Kaczyńskiego. Mamy takich polityków jakimi sami jesteśmy. Ich wady są naszymi wadami. Czasem je tylko inaczej ukierunkowujemy, bo spójrz na siebie: nie tak dawno pytałeś się jak kogoś obrazić nie łamiąc regulaminu. Aż strach pomyśleć jakiego określenia użyłbyś, gdyby regulamin nie wymagał kultury osobistej od użytkownika, choć zaraz zaraz....padło takie słowo względem mnie, ale moderacja je ocenzurowała ;)

Alus napisał(a):
Mrs_ Hadley - Polacy sie nie zgadzają z kategoryzowaniem......i o tym dyskutujemy.

Ale w tym wątku zwolennicy obu partii wzajemnie się kategoryzują :(. Napisałam coś dobrego o PiS i Kael na mnie naskoczyła...

Alus napisał(a):
Tak po ludzki to należałoby mu współczuć

Grzebanie w dzieciństwie człowieka...nie ma idealnych rodzin droga Alus. Gdyby były, ludzie nie popadaliby w uzależnienia, nie rozwodziliby się, nie byłoby więzień, nieżyczliwości, niezgody, zawiści, zazdrości, pychy, niesprawiedliwości i zła. Katolicy wierzą, że na świecie jest zło, że nikt nie jest idealny i nie zapracują na zbawienie, bo są grzeszni. Każdemu należy współczuć, bo każdy ma jakąś rysę w życiorysie.

Kael napisał(a):
No prosze: nie padam na kolana przed prezesem zatroskanym o Polske i sortujacym jej obywateli (cos ci z historii swieci alarmowo? Nie? To szkoda), wiec to JA dziele Polakow.

Nie wiem o co Ci chodzi z padaniem na kolana przed prezesem, ale zaczynasz mnie niepokoić swoimi skojarzeniami, jeżeli zaczniesz się nakręcać, zakończę dyskusję z Tobą.
Przejdźmy do konkretów: proszę mi wskazać prezydenta, który robił Polsce dobrą reklamę i uzasadnić dlaczego Duda mu nie dorównuje. No chyba, że uważasz, że każdy prezydent robi PL złą reklamę, ale optymistycznie zakładam, że istnieje prezydent, którego stawiasz za wzór w tym zakresie.

Pn gru 14, 2015 10:28
Moderator

Ubawiły mnie ostatnie sondaże...
Kilka dni temu Pressmix (http://pressmix.eu) podał, że gdyby w najbliższą niedzielę trzeba było wybierać Sejm to głosy rozłożyłyby się tak:

PiS - 45%
Nowoczesna - 12%
Kukiz - 10%
Po - 10%
Razem - 6%

W odpowiedzi Ibris (http://www.rp.pl/Polityka/312139919-Sondaz-PiS-traci-poparcie-Petru-zyskuje.htmll) kontruje
Pis - 30%
Nowoczesna - 25%
PO - 15%
ZL - 7%
PSL 6%
Kukiz - 5%

Dodam jeszcze, że Pressmix to sondażownia, która najdokładniej przewidziała wyniki wyborów parlamentarnych

Pn gru 14, 2015 10:35
Zobacz profil WWW
Cytuj:
Ale w tym wątku zwolennicy obu partii wzajemnie się kategoryzują :(. Napisałam coś dobrego o PiS i Kael na mnie naskoczyła...

A zarzewie stanowiło oni tam gdzie ZOMO.

Cytuj:
Przejdźmy do konkretów: proszę mi wskazać prezydenta, który robił Polsce dobrą reklamę

Wskaż, który poprzedni prezydent wystawiał za granica Polsce złą opinię.

Cytuj:
Dodam jeszcze, że Pressmix to sondażownia, która najdokładniej przewidziała wyniki wyborów parlamentarnych

A miesiąc temu dowodziłeś, że IEBiS.....czyli ta najbardziej rzetelna, która daje najwyższe noty PiS :D

Pn gru 14, 2015 10:39
Moderator

Alus napisał(a):

A miesiąc temu dowodziłeś, że IEBiS.....czyli ta najbardziej rzetelna, która daje najwyższe noty PiS :D

Ja podałem linki, a Ty, jesteś w stanie?

Pn gru 14, 2015 10:45
Zobacz profil WWW
Mrs_Hadley napisał(a):
akruk napisał(a):
Mam znajomych za granicą i owszem, "donoszę na Polskę". Nie widzę powodu, dla którego nie miałbym im mówić o tym, co u nas wyprawia ten nienawistnik.
Z emigrantami jest ciekawa sprawa. Ludzie wyjeżdżają bez względu na to kto rządzi i narzekają, jak bardzo w kraju jest źle.
Przede wszystkim, to nie ma nic do rzeczy. Kaczyński nazwał MNIE najgorszym sortem Polaka i ZDRAJCĄ, tylko dlatego, że "donoszę za granicę".

Po drugie, moje "mam znajomych za granicą" nie odnosi się wyłącznie do znajomych Polaków, którzy wyemigrowali, ale także - a nawet może głównie? - do nie-Polaków. Szczególnie zakłopotani są moi ukraińscy znajomi, którzy wspominali, żeby chcieliby Ukraina była równie dobrze, demokratycznie urządzona jak Polska. Tymczasem teraz widzą, że nie wystarczy zbudować demokratyczne państwo prawa, co nie jest łatwe. To nie osiągnięcie raz na zawsze, ale fundament, którego trzeba pilnować, bo może zostać naruszony w ciągu dosłownie miesiąca.

Pn gru 14, 2015 10:47
medieval_man napisał(a):
Alus napisał(a):

Ja podałem linki, a Ty, jesteś w stanie?

Do twojego radosnego doniesienia na 4 dni przed wyborami o nietrafnych wskazaniach poparcia dla PiS 44%.....

Przepraszam pomyliłam sondażownie, w tamtej konkretnym poście przywoływałeś błędne wskazania Pressmix.
Oni chyba tak z rozpędu nie spadają poniżej 44%....nawet chyba nie dostrzegli rzeczywistych wyników wyborów.

Pn gru 14, 2015 11:07
Moderator

Nie ma sensu chyba jednak przepychać się o rzeczy nieistotne.
Bardziej interesuje mnie skąd taka rozbieżność?

TNS też ocenia sytuację podobnie jak Pressmix
PiS - 42 %
PO- 17 %
Kukiz'15 - 12 %
Nowoczesna - 10%

Oznacza to, że wbrew propagandzie medialnej o rzekomym rozczarowaniu Polaków PiSem, nic takiego nie ma miejsca, a sztucznie pompowana przez media Nowoczesna w rzeczywistości traci poparcie.

Oczywiście, zdaję sobie sprawę, że za jakiś czas sytuacja może się odwrócić, ale na dzisiaj w mediach widzę nagonkę na PiS i trąbienie o coraz większej liczbie Polaków popierających opozycję, a sondaże (pomijane przez TVN24 ) mówią, co innego.

Pn gru 14, 2015 11:37
Zobacz profil WWW

M. Twain zauważył:
"Politycy są jak pieluchy, i należy zmieniać ich z tego samego powodu."

Pn gru 14, 2015 12:29
medieval_man napisał(a):
Nie ma sensu chyba jednak przepychać się o rzeczy nieistotne.
Bardziej interesuje mnie skąd taka rozbieżność?

TNS też ocenia sytuację podobnie jak Pressmix
PiS - 42 %
PO- 17 %
Kukiz'15 - 12 %
Nowoczesna - 10%

Oznacza to, że wbrew propagandzie medialnej o rzekomym rozczarowaniu Polaków PiSem, nic takiego nie ma miejsca, a sztucznie pompowana przez media Nowoczesna w rzeczywistości traci poparcie.

Oczywiście, zdaję sobie sprawę, że za jakiś czas sytuacja może się odwrócić, ale na dzisiaj w mediach widzę nagonkę na PiS i trąbienie o coraz większej liczbie Polaków popierających opozycję, a sondaże (pomijane przez TVN24 ) mówią, co innego.

Muszę ci przypomnieć - prezes nie cenił i nie ceni sondaży.
Sondaż IRBiS z 11.12.2015: PiS - 30%, Petru - 25, notowanie PO, Kukiz, PSL bez zmian.
Nowoczesna w ciągu ostatnich 3 tygodni uzyskuje wskazania na poziomie 20% i ponad.

Zależy kto robi sondaż i dla kogo - sondaż europosła (z nadania o. Rydzyka) wskazywał, że TVTrwam ogląda w Polsce 70% obywateli.

Ostatnio edytowano Pn gru 14, 2015 12:40 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Pn gru 14, 2015 12:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 ... 622  Następna strona