Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 7:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 281 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 19  Następna strona
 Polski dług publiczny przekroczył 700 mld $. Co robić? 
Autor Wiadomość

Post Re: Polski dług publiczny przekroczył 700 mld $. Co robić?
W wielu rzeczach się zgadzamy, lecz też w wielu różniliśmy się, ale różniliśmy się pięknie :-)

Pn lip 12, 2010 18:56

aktualny zegar długu http://www.zegardlugu.pl/

Pt paź 29, 2010 10:15
zbanowany na stałe

Ja myślę, ze ten kraj dryfuje w kierunku sytuacji zbankrutowanego państwa, w którym żyje rzesza ludzi biednych pracujących na dobro wąskiej grupy ludzi zamożnych. Państwo, po upadłości, stanie się pariasem wśród innych państw. Najlepszym i najpewniejszym sposobem do zarobienia pieniędzy na utrzymanie rodziny w tym państwie, będzie prostytucja.

Pt paź 29, 2010 10:20
maly_kwiatek napisał(a):
Ja myślę, ze ten kraj dryfuje w kierunku sytuacji zbankrutowanego państwa, w którym żyje rzesza ludzi biednych pracujących na dobro wąskiej grupy ludzi zamożnych. Państwo, po upadłości, stanie się pariasem wśród innych państw. Najlepszym i najpewniejszym sposobem do zarobienia pieniędzy na utrzymanie rodziny w tym państwie, będzie prostytucja.

To wyszukaj państwo, które nie żyje na kredyt :)

Pt paź 29, 2010 10:27

Alus napisał(a):
To wyszukaj państwo, które nie żyje na kredyt

Chiny , bo to one udzielają pożyczek innym ;-)

mały_kwiatek napisał(a):
Państwo, po upadłości, stanie się pariasem wśród innych państw. Najlepszym i najpewniejszym sposobem do zarobienia pieniędzy na utrzymanie rodziny w tym państwie, będzie prostytucja.

A po co ci pieniądze jak państwo upadnie ? Skoro to ono nadaje zadrukowanemu papierowi wartość za którą możesz coś kupić.

Odnośnie tego co robić. Ja już mówiłem , zredukować socjalizm w jak największym zakresie. To on wymusza życie na kredyt , bo przecież opłacenie tych wszystkich dopłat, ulg, ubezpieczeń tego wymaga.
Benzyna kosztuje normalnie około 2 złotych , reszta to akcyza. Koszt produkcji wódki to kilka złotych za litr, a w sklepie z akcyzą już m.in 15 złotych. Pomyślcie tylko ,że gdyby były takie ceny ile łatwiej by się wam żyło.

Pt paź 29, 2010 18:57
ashkel86 napisał(a):
Chiny , bo to one udzielają pożyczek innym ;-)

Z netem musiałbyś się pożegnać, państwowe zezwolenie na małżeństwo, państwowe zezwolenie na spłodzenie tylko JEDNEGO dziecka i harówa za psi grosz......wolę zadłużoną RP :-)

Pt paź 29, 2010 19:58

To tak nie działa, w Ch.R.L. nie ma czegos takiego jak pozwolenie na dzieci. Jeśli rodzina narodowosci Han (właściwi Chińczycy) miaszkajaca w mieście spodziewa się drugiego potomka, to po prostu powstaje zobowiazanie podatkowe. Osoby narodowości Han mieszkające na wsi mogą mieć dwójkę dzieci bez płącenia podatku. Osoby nie będące Han mogą mieć odpowiednio 2 i 4 dzieci bez płącenia za nie podatku.

Śr lut 23, 2011 21:34
Zobacz profil WWW

Nikt z rządzących nie porwie się na Krus i emerytury, emeryci to 30% społeczeństwa, a 30% głosów to potęga

So mar 05, 2011 22:45
Arkaszka napisał(a):
Nikt z rządzących nie porwie się na Krus i emerytury, emeryci to 30% społeczeństwa, a 30% głosów to potęga

Na czym ma polegać owo porwanie się na emerytów?....prawo do eutanazji?

N mar 06, 2011 10:02

Alus napisał(a):
Arkaszka napisał(a):

Na czym ma polegać owo porwanie się na emerytów?....prawo do eutanazji?

Myślę ,że Arkaszka miała na myśli fakt konieczności zmiany ogromnej niesprawiedliwości w obecnym systemie emerytalnym. Polegający głównie na uprzywilejowaniu poszczególnych grup zawodowych , kosztem całej reszty.

N mar 06, 2011 12:05
Cytuj:
Myślę ,że Arkaszka miała na myśli fakt konieczności zmiany ogromnej niesprawiedliwości w obecnym systemie emerytalnym. Polegający głównie na uprzywilejowaniu poszczególnych grup zawodowych , kosztem całej reszty.

Z uprzywiliowanych pozostaje jeszcze górnictwo, a głownie pracownicy naziemni.
Emerytury mundurowych najprawdopodowniej w br zostaną uregulowane nowym prawem.
Na KRUS gdy ktoś płaci najniższą składkę decydując się na emerytury w kwocie 700-800zł, to jego sprawa.

N mar 06, 2011 13:08

Cytuj:

należy zacząć od tego, że już niesprawiedliwością jest samo istnienie przymusowego systemu emerytalnego.

N mar 06, 2011 14:14

Alus napisał(a):
To wyszukaj państwo, które nie żyje na kredyt

Eee, Chiny...

Potęgi takie jak Rosja, Nigeria i Azerbejdżan są nawet mniej zadłużone od Chin. A niezmierzone bogactwo Somalii jak zwykle wykracza poza wszelkie rankingi :)

Pn mar 07, 2011 2:49
Cytuj:
należy zacząć od tego, że już niesprawiedliwością jest samo istnienie przymusowego systemu emerytalnego.

A co z tymi, którzy korzystając z wolności wyboru zaniechają zabezpieczenia sobie starości?
Eutanazja czy nałożenie ciężaru na społeczeństwo utrzymania rzesz starych, chorych ludzi bez grosza przy duszy?

Pn mar 07, 2011 9:01

Alus napisał(a):
Z uprzywiliowanych pozostaje jeszcze górnictwo, a głownie pracownicy naziemni.
Emerytury mundurowych najprawdopodowniej w br zostaną uregulowane nowym prawem.
Na KRUS gdy ktoś płaci najniższą składkę decydując się na emerytury w kwocie 700-800zł, to jego sprawa.

Problem jest znaczenie bardziej złożony. Wcześni emeryci psują rynek pracy oraz budżet państwa. Raz ,że pracują za mniej ( rekompensując to sobie emeryturą) przez co inni też zarabiają mniej , dwa chętniej pracują na czarno , bo mają zapewnione od państwa ubezpieczenie zdrowotne. Trzy KRUS ogromnie zadłuża nasz kraj , mimo niskich emerytur jakie wypłaca.

Ja osobiście nie mam złudzeń ,że PO cokolwiek zrobi z mundurowymi , bo to rok wyborczy. Podobnie PSL będzie blokował próby reform KRUS.

Alus napisał(a):
A co z tymi, którzy korzystając z wolności wyboru zaniechają zabezpieczenia sobie starości?
Eutanazja czy nałożenie ciężaru na społeczeństwo utrzymania rzesz starych, chorych ludzi bez grosza przy duszy?

Kto nie zadba o swój los , sam jest sobie winien. Niech skończy jako dziad żebrzący pod kościołem. Taka osoba stanowi on ważny społeczny przykład -> "patrzcie dzieci tak wygląda ktoś kto o siebie nie zadbał"

Co zrobić z tymi bez grosza przy duszy ? Najpewniej konieczne będzie powiedzenie prawdy ,że obecne składki emerytalne to nic innego tylko podatek , na dzisiejszych emerytów. Nie wspominam również o tym ,że ZUS i KRUS co rok wymagają olbrzymiego dofinansowania. Czyli po ich likwidacji pieniądze w budżecie na pomoc się znajdą.

Pn mar 07, 2011 10:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 281 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 19  Następna strona