Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr paź 22, 2025 5:38

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 169 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 12  Następna strona
 Order Orła Białego dla Michnika i Bieleckiego 
Autor Wiadomość
Post Re: Order Orła Białego dla Michnika i Bieleckiego
Więc niech łaskawca rozwiąże kapitułę i wszystko robi sam, a nie zmusza uczciwych skądinąd ludzi do współudziału w odznaczaniu wszystkich kanalii, które jeszcze nic nie dostały. Bo biskup Orszulik robił tu tylko za listek figowy, i chociaż póżno, ale się połapał, albo mu powiedzieli. Nie popieram takiej barachlarskiej Polski i nie będę się przynajmniej wstydzić, jak to wszystko się kiedyś zawali wydzielając smród.

So lis 13, 2010 22:30
oleksa57 napisał(a):
Więc niech łaskawca rozwiąże kapitułę i wszystko robi sam, a nie zmusza uczciwych skądinąd ludzi do współudziału w odznaczaniu wszystkich kanalii, które jeszcze nic nie dostały. Bo biskup Orszulik robił tu tylko za listek figowy, i chociaż póżno, ale się połapał, albo mu powiedzieli. Nie popieram takiej barachlarskiej Polski i nie będę się przynajmniej wstydzić, jak to wszystko się kiedyś zawali wydzielając smród.

Staruszek bp Orszulik połapał sie i z rozterki symulował chorobę....kłamczuszek paskudny....ale Orderu nie odtrącił....oj będzie się wstydził za Polskę...oby tylko nie smażył się w piekle - wszak kłastwo jest grzechem głównym....

So lis 13, 2010 22:47
Golono strzyżono, czyli można dać sobie spokój z dalszą dyskusją, bo do niczego nie prowadzi. Gdyby jednak ktoś miał wątpliwości, czym się zakończyła- to ja pozostaję przy swoim.

So lis 13, 2010 22:57
oleksa57 napisał(a):
Golono strzyżono, czyli można dać sobie spokój z dalszą dyskusją, bo do niczego nie prowadzi. Gdyby jednak ktoś miał wątpliwości, czym się zakończyła- to ja pozostaję przy swoim.

Zwłaszcza, że bp Orszulik wypowieda się, iż Order przyjmuje jako wyraz uznania dla siebie, bp Dąbrowskiegi i sekretariatu KEP
http://info.wiara.pl/doc/667613.Order-O ... -Orszulika
A dyskusja nie musi prowadzić do zmiany poglądów, ale do wymiany zdań, opinii i poglądów.

So lis 13, 2010 23:02
I niczego innego się po biskupie nie spodziewałam, po pierwsze, że biskup, po drugie, że PO zabrała się za przyduszanie kościoła, a po trzecie, że to PO ma patent na lżenie prezydenta.

So lis 13, 2010 23:08
zbanowany na stałe

Cytuj:
Jakim prawem on ma decydować o tym, kto w Polsce ma prawo do wyrażania opinii i które z tych opinii są słuszne?

Moze czyta Twoje posty? Ty mozesz to i on. To sie nazywa demokracja.
Cytuj:
Kto mu dał prawo do opluwania mojego narodu?

Ja! Bo ja jestem za demokracja!
Szastasz pojeciem "narod", a pewno nawet nie wiesz, ze tak do konca, to nie wiadomo co to jest. Roznie mowia. Twoim zdaniem dziecko Kenijczyka z Polka, tu urodzone, nie jest Polakiem. Moim tak. Zapewne nie zdajesz sobie sprawy ilu wspanialych umyslow rozslawilo Polske choc mialy "parszywe zydoskie" pochodzenie. Nie przykladalas sie w szkole, masz i skutki.
I na koniec, jest bardzo prawdopodobne, ze niektore panie z Twoich przodkow (i panow w tym wypadku) zostaly zgwalcone, a to przez Tatara, a to Moskala, a to Branderburczyka. Miej troche ambicji, opusc kraj ktory zasmiecasz obcymi genami!

N lis 14, 2010 8:07

Nie ulega wątpliwości to, że przyznając odznaczenia Orła Białego Michnikowi i Bieleckiemu, prezydent Komorowski zdegradował znaczenie tego orderu.
Podobnie jest teraz z Nagrodą Nobla, ale to juz inny temat.

N lis 14, 2010 8:37
Gita2 napisał(a):
Nie ulega wątpliwości to, że przyznając odznaczenia Orła Białego Michnikowi i Bieleckiemu, prezydent Komorowski zdegradował znaczenie tego orderu.
Podobnie jest teraz z Nagrodą Nobla, ale to juz inny temat.

To Twoje zdania....żyjemy w wolnym kraju i dzięki Bogu i mamy prawo do swoich osobistych ocen :)
oleksa57 napisał(a):
I niczego innego się po biskupie nie spodziewałam, po pierwsze, że biskup, po drugie, że PO zabrała się za przyduszanie kościoła, a po trzecie, że to PO ma patent na lżenie prezydenta.

Znów okazuje się, że paskudni biskup - razem z PO niszczy Kosciół....i wciąga jeszcze do niszczycielskiej posługi sekretariat EP.
"Po pierwsze, ze biskup"???....tego nie rozumiem :o - co jest nagannego w instytucji biskupa, służącego chrześcijanom już u zarania (Listy apostolskie)
PO ma patent, a inni bez patentu lżą do woli....ale oczywiście czynią to w imię Boga i Ojczyzny.
Zdegradował także Order przyznany dla ks. Skorypki,G. Labudy,S. Stuligrosza, J.Ekiera, H. Góreckiego, H. Samsonowiacza - czyli i dokonania odznaczonych .....

Ostatnio edytowano N lis 14, 2010 9:18 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 2 razy

N lis 14, 2010 8:53
~Duralu,przeczytałam z uwagą Twój post, i ze smutkiem stwierdzam, że zabierasz się do dyskusji, ale nie przeczytałeś mojego postu, albo - opcja nr dwa- przeczytałeś, ale nie zrozumiałeś. Na podstawie tego, co przeczytałam, a wierz mi,że dobrze czytam, zrozumiałam, że posiadłeś kunszt jeśli już nie dyskutowania,to na pewno prowokowania kłótni. Nie przygotowałeś się dobrze, bo to wszystko, co wrzuciłeś do swojego postu, to nie potrafię dociec,gdzie Ty tego nazmiatałeś. Innymi słowy wysypujesz przede mną wór ubiegłorocznych kartofli i proponujesz mi,żebyśmy się nad nim pokłócili. Nic z tego. I wyjątkowo było tak obszernie, bo już więcej nie będzie . Żegnam.

N lis 14, 2010 8:57
zbanowany na stałe

Cytuj:

Za kare nie postawimy mu pomnika po smierci! Zreszta, kiedy on umrze, to i miejsca w Polsce na jeszcze jeden nie bedzie! Pomniki swiadcza o patriotyzmie (podobno), a my jestesmy wyjatkowo patriotyczni! Wiadomo, Polacy!
Cytuj:
gdzie Ty tego nazmiatałeś

Jest taki termin; "slowo pisane". Czytam.
Cytuj:
Żegnam

Ja rowniez. Uklony (i wyrazy wspolczucia) dla szanownego malzonka.

N lis 14, 2010 9:03
Alus napisał(a):

oleksa57 napisał(a):

Znów okazuje się, że paskudni biskup - razem z PO niszczy Kosciół....i wciąga jeszcze do niszczycielskiej posługi sekretariat EP.
"Po pierwsze, ze biskup"???....tego nie rozumiem :o - co jest nagannego w instytucji biskupa, służącego chrześcijanom już u zarania (Listy apostolskie)
PO ma patent, a inni bez patentu lżą do woli....ale oczywiście czynią to w imię Boga i Ojczyzny.
Zdegradował także Order przyznany dla ks. Skorypki,G. Labudy,S. Stuligrosza, J.Ekiera, H. Góreckiego, H. Samsonowiacza - czyli i dokonania odznaczonych .....

~Alus, znowu robisz to, co zwykle:dywagacje, prucie wszystkiego na pojedyncze niteczki, imputowanie treści, których nie powiedziałam.Ale skoro w swojej wypowiedzi zadałaś pytanie, to Ci odpowiem.
"(...)po pierwsze, że biskup(...)" oznacza, że ludzie kościoła nie ustawiają się na pozycjach bitewnych w stosunku do władzy, oraz, że zasada ta jest dla mnie zrozumiała. Myślałam, że mogę sobie pozwolić na użycie skrótu myślowego, przepraszam.I nie musisz bronić przede mną biskupów, bo ich nie atakuję. A patosik ("...służącego chrześcijanom już u zarania...")...proszę, oszczędż mi go.
Dalsza dyskusja pod warunkiem, że nie będzie to młócenie słomy.

N lis 14, 2010 9:47
zbanowany na stałe

Pierwsze egzemplarze Gazety Wyborczej to ja jak relikwie traktowałem i pilnowałem kiosku, żeby mi nikt nie wykupił Gazety zanim ja kupię dla siebie i dla zamawiających związkowców i ludzi przychylnych Solidarności. Gazeta była źródłem prawdy. Czasem jedynym źródłem, a Adam Michnik wspaniałym redaktorem dbającym nie tylko o prawdę w gazecie, on dbał, by gazeta była ciekawa. I był w tym autentyczny, na co są dowody w jego licznych wystąpieniach emocjonalnych, które w końcu nieraz Pani Helena Łuczywo musiała tonować bo "Panie Adamie, to nie może pójść do gazety...".

Po paru latach przestałem ją czytać. Za dużo tam było treści które mnie nie obchodziły, ogłoszeń, spraw gospodarczych, polityki, którą przestawałem rozumieć. Przestałem czytać inne gazety również. Od informacji miałem już radio i internet. W ostatnich latach dużo korzystam z Radia Maryja. To Radio, pomijając jego nieraz anachroniczną formę, pomaga rozumieć procesy społeczne i polityczne w Polsce. Kiedy Pani Prezydent Warszawy ogniem i mieczem pacyfikowała stoiska i dobytek handlowców handlujących pod Pałacem Kultury, to tylko Radio Maryja przekazywało transmisję on - live z tych wydarzeń.

Wczoraj zajrzałem do Wikipedii i ogólnie rozejrzałem się uważnie po internecie za Adamem Michnikiem. Nie znalazłem ani jednego powodu do jego opluwania.
Więc uznaję, że pewnie jak zwykle chodzi opluwającym o pieniądze. Że Michnik ma większe pieniądze od nich. No i, że ma wyraziste poglądy, których nie boi się wyrażać. A opluwających stać zapewne głównie na anonimowe opluwanie bez argumentów, w anonimowym internecie.
Współczuję ...

Nigdy nie zrozumiem Polaków, którzy stojąc nad grobem, nie swoim, jednak czasem także nad swoim własnym, nie potrafią zachować, należnych dla czasu, miejsca i pozycji, szacunku i powagi.
Młodzież określa to następująco: "Dziadki znowu się kłócą nie wiadomo o co".
No właśnie, o co?

N lis 14, 2010 9:54
Cytuj:
~Alus, znowu robisz to, co zwykle:dywagacje, prucie wszystkiego na pojedyncze niteczki, imputowanie treści, których nie powiedziałam.Ale skoro w swojej wypowiedzi zadałaś pytanie, to Ci odpowiem.
"(...)po pierwsze, że biskup(...)" oznacza, że ludzie kościoła nie ustawiają się na pozycjach bitewnych w stosunku do władzy, oraz, że zasada ta jest dla mnie zrozumiała. Myślałam, że mogę sobie pozwolić na użycie skrótu myślowego, przepraszam.I nie musisz bronić przede mną biskupów, bo ich nie atakuję. A patosik ("...służącego chrześcijanom już u zarania...")...proszę, oszczędż mi go.
Dalsza dyskusja pod warunkiem, że nie będzie to młócenie słomy.

Nie pruję na niteczki :) ...tylko jesteś trochę niekonsekwentna w wypowiedziach, dlatego nie zrozumiałam
Najpierw piszesz, że biskup poszedł po rozum do głowy i sfingował swoją chorobę, później piszesz "po piersze biskup", co można zrozumiec dwojako.
Ty odnosisz, że biskupowi nie uchodzi odmówić przyjęcia Orderu, ja, że przyjęcie traktujesz jako naganne i dlatego smutno konstatujesz "po piersze biskup".
Mnóstwo ludzi Kościoła, w tym wyświęconych, nie tylko ustawia się na pozycjach bitewnych wobec władzy, ale nawet rzucają wezwania do walki, nie kryjąc swej niechęci czy nawet wrogości.

mały kwiatku - nie zapominaj przy tym, że kupców usunięto po wieloletnich procesach w kolejnych instancjach sądowych, które przyznawały rację miastu.
Działała zatem na mocy prawomocnych wyroków.
I nie zostawiała kupców w przysłowiowym "ręką w nocniku" - stworzono kupcom inne miejsca do handlu.
Przy czym ważne, że ok 50% kupców respektujących wyroki polskich sądów, już dużo wcześniej samodzielnie przeniosło się ze swoimi sklepikami do wyznaczonych dla nich miejsc w mieście.
Ciekawe czemu RM nie broniła tak gorąco kupców ze stadionu.....czyżby kryterium była narodowośc kupców??

N lis 14, 2010 10:09
~mały_kwiatku, niczego nie będę Ci tłumaczyć, bo jesteś inteligentny i wiesz,o co. Tylko tak po cichu i po ludzku masz nadzieję, że niczego z naszego życia nie będzie trzeba przesiać i przetrząsnąć, i nic nie będzie trzeba zmieniać, że wystarczy trochę się przyłożyc do autosugestii, i wszystko to, co widzimy, dostanie Imprimatur. Tylko, że tak nie będzie, bo kamienie już zaczynają wołać. Wszelkie granice zostaly już dawno przekroczone, tylko my nie broniliśmy tych granic. W nagrodę czeka nas ciężka walka o stolicę, i może być tak, że nie zdołamy jej obronić. Ale wówczas zwycięzcom też biada.

N lis 14, 2010 10:15
zbanowany na stałe

Alus napisał(a):
mały kwiatku - nie zapominaj przy tym, że kupców usunięto po wieloletnich procesach w kolejnych instancjach sądowych, które przyznawały rację miastu.
Działała zatem na mocy prawomocnych wyroków.
I nie zostawiała kupców w przysłowiowym "ręką w nocniku" - stworzono kupcom inne miejsca do handlu.
Przy czym ważne, że ok 50% kupców respektujących wyroki polskich sądów, już dużo wcześniej samodzielnie przeniosło się ze swoimi sklepikami do wyznaczonych dla nich miejsc w mieście.
Ciekawe czemu RM nie broniła tak gorąco kupców ze stadionu.....czyżby kryterium była narodowośc kupców??

Alus, mnie nie chodzi o postępowanie administracyjne, to są sprawy, które można załatwiać w urzędach i sądach i kupcy z pewnością to robili. Chodzi mi o traktowanie ludzi z nienawiścią przez władzę, jakby nie patrzeć, demokratyczną i samorządową. Nikt normalny nie wysyła milicji i wojska na prostych ludzi, na kobiety i dzieci.

Walka z bazarem to nie było usuwanie stoisk. To była walka z ludźmi. Tam było kilkadziesiąt rannych. A uświadomienie obywatelom tego dały nie audycje publicystyczne, Aluś. To dała bezpośrednia transmisja z pacyfikacji. I za to chwała Radiu Maryja, ze taką transmisję przekazywało.

N lis 14, 2010 10:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 169 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 12  Następna strona