Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 20:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 238 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 16  Następna strona
 Dziwna metamorfoza abonamentu TVP 
Autor Wiadomość

Post Re: Dziwna metamorfoza abonamentu TVP
Alus - widocznie nie bardzo się rozumiemy i pracujemy na różnych "falach".

Ja starałem się odpowiedzieć dla Kamala ... To tyle.

Wybacz mi, ale nie zrozumiałaś dlaczego określam media słowem "polskojęzyczne" a nie "polskie". Są w większości własnością nie-Polaków. (spróbuj dociec, kto jest właścicielem lub jaki kapitał ma w tych podmiotach przewagę) a posługują się językiem polskim.

zsoborniki

Wt lis 23, 2010 14:53
zsoborniki napisał(a):
Kamala

Co dominuje w naszym polskim społeczeństwie nie muszę specjalnie ukazywać, mogę tylko ocenić czy to co dominuje jest dobrem, czy powoduje destrukcję myślenia a za nim życia społecznego.

Każdy myślący normalnie człowiek sam sobie na to Twoje, Kamala, pytanie odpowie. Żyjemy w takiej części świata i Europy, że została wypracowana pewna kultura i tożsamość narodowa.

Dzisiaj przy pomocy mediów polskojęzycznych (nie polskich) i przy pomocy dziennikarzy najemców próbuje się na siłę to zmienić, zaprowadzić "kulturę" globalną jak w globalnej wiosce. Gdzie jest miejsce na promowanie Ojczyzny, patriotyzmu, religii, literatury polskiej (ogólnie polskiej kultury)? Jest to już szeroki front i ma już destrukcyjne osiągnięcia - widać to nawet na tym katolickim forum czyim wpływom ulegamy i co sobą reprezentujemy. I czy jesteśmy z tego powodu szczęśliwi i dumni z naszych dokonań widząc, co dookoła nas się dzieje...nie będę się powtarzał i pisał o negatywnych zjawiskach zataczających coraz szersze kręgi a nagłaśniane (podkręcane) przez "publiczne media"...

Właśnie misją mediów powinno być, moim zdaniem, promowanie Ojczyzny, patriotyzmu, religii, literatury polskiej itp.(ogólnie polskiej kultury) .

Zsoborniki, dobrze i bezkrytycznie ci sie te negatywne slogany utrwalily. To jest wlasnie to, co mnie od Imperium O. Rydzyka odstrasza. Kiedy cos tam sluchalam, zawsze mialam wrazenie, ze wokol jest takie bagno, ze juz nic nie da sie zrobic. Sami oszusci, popaprani inteligenci, spiski, itp. Kompletna beznadzieja.
Zero chrzescijanskiej nadziei, wyzwolenia, radosci. Nic.
Dla mnie jest to widzialny znak czyj duch rzadzi ta rozglosnia, I
Cytuj:
ja to widzę i z doświadczenia wiem, że mój ogląd rzeczywistości jest zbliżony do prawdy

Czy mozesz powiedziec konkretnie: kto w Polsce ma decydowac o ideologii i misji mediow: ty, o.Rydzyk, aktualny rzad, Rada Starcow wybrana losowo? No kto?

Wt lis 23, 2010 15:05
Cytuj:
Wybacz mi, ale nie zrozumiałaś dlaczego określam media słowem "polskojęzyczne" a nie "polskie". Są w większości własnością nie-Polaków. (spróbuj dociec, kto jest właścicielem lub jaki kapitał ma w tych podmiotach przewagę) a posługują się językiem polskim.

Co nie odziera dziennikarzy w nich pracujących z patriotyzmu.
80% Polaków pracuje w różnych firmach, zakładach, bankach z obcym kapitałem - wyrzekli się patriotyzmu, wiary, dla kasy?
A jeśli testujemy wiarę rodaków, to zdolność do przebaczania - "jako i my odpuszczamy" - jest ewidentnym papierkiem lakmusowym......"po czynach ich poznacie" - nie po słowach, choćby górnolotnych, wygłaszanych z patosem.

Wt lis 23, 2010 15:32
zbanowany na stałe

Ciekawi mnie, kiedy Gronkiewicz-Waltz bierze pieniadze od przedstawiciela Unii, czy pyta "A pan to po polsku mowi? Od obcokrajowca nie biore!" :D
Zsoborniki, nie widzisz co sie wkolo dzieje, no i z ekonomii pala, bo nawet nie wiesz jak dziala kapital (choc zyjesz w panstwie na nim sie opierajacym). :)
Za sto lat bedziesz Europejczykiem, zadnym Polakiem. Ostatecznie "slazakiem europejskim". :P

Wt lis 23, 2010 15:36
Dural, nie strasz zsoborniki jeszcze bardziej...
Tak na marginesie, mam wrazenie, ze dla chrzescijanina ojczyzna jest w niebie. A patriotyzm jest o tyle dobry o ile pomaga do pracy dla dobra wspolbraci. Jezeli obraca sie przeciwko komukolwiek jest niezgodny z chrzescijanstwem (moim zdaniem).

Wt lis 23, 2010 15:40

Dzięki wszystkim za pouczenia.

Moje słowo świadczy o mnie - własne słowo o każdym z nas - cieszy mnie to, że sprawdzają się moje przypuszczenia, teraz nabierają pewności, że krople wody drążą skałę... Takim zwierciadłem jest to forum ludzi stosunkowo młodych wychowanych na pożywce serwowanej na lewo i prawo przez propagatorów tzw. wolności, relatywizmu itd.

Okres międzywojenny - tam wszyscy działali w jednym "kierunku" Szkoła, Kościół, wojsko... i wyrosło pokolenie ... stąd Westerplatte, Powstanie Warszawskie ...Jan Paweł II i można dopatrzyć się wielu innych wydarzeń i pozytywnych bohaterów wychowanych na skale jakim jest Bóg, a którym zawsze przyświecał HONOR i OJCZYZNA... Dzisiaj coraz trudniej nawet usłyszeć o takich ludziach np. na tym forum...oj szkoda, oj szkoda...

zsoborniki

Wt lis 23, 2010 16:32
Cytuj:
Moje słowo świadczy o mnie - własne słowo o każdym z nas - cieszy mnie to, że sprawdzają się moje przypuszczenia, teraz nabierają pewności, że krople wody drążą skałę... Takim zwierciadłem jest to forum ludzi stosunkowo młodych wychowanych na pożywce serwowanej na lewo i prawo przez propagatorów tzw. wolności, relatywizmu itd.

Część z nas jesli nie jest w Twoim wieku, to może i starsi :)

Cytuj:
Okres międzywojenny - tam wszyscy działali w jednym "kierunku" Szkoła, Kościół, wojsko... i wyrosło pokolenie ... stąd Westerplatte, Powstanie Warszawskie ...Jan Paweł II i można dopatrzyć się wielu innych wydarzeń i pozytywnych bohaterów wychowanych na skale jakim jest Bóg, a którym zawsze przyświecał HONOR i OJCZYZNA... Dzisiaj coraz trudniej nawet usłyszeć o takich ludziach np. na tym forum...oj szkoda, oj szkoda...

A okres powojenny to: poznański czerwiec, protesty 1970r, 1976r, 1980r, Solidarności i 1989r....bez patriotyzmu, wiary, nie dałoby rady nawet pomarzyć o obaleniu komunizmu, wolnej Polsce, milionach wiernych na każdej pielgrzymce papieży do naszego kraju.

Tylko jedni widzą "tylko pół szklanki" inni "już pół szklanki" :)

Wt lis 23, 2010 16:57

zsoborniki napisał(a):

To może ja spróbuję dociec. Weźmy na pierwszy ogień samego Belzebuba, czyli spółkę Agora (tę od Gazety Wyborczej):

Kod:
Struktura akcjonariatu:

Liczba akcji    % kapitału   Liczba głosów    % głosów
Agora-Holding Sp. z o.o.           6 646 955    13,05%          23 773 355      34,93%
Pracownicy (akcje imienne)            24 820     0,05%              24 820       0,04%
BZWBK AIB Asset Mgmt S.A.         17 005 001    33,38%          17 005 001      24,98%
Free float                        27 260 610    53,52%          27 260 610      40,05%

Kapitał zakładowy                 50 937 386      100%          68 063 786        100%

Agora-Holding to, za ND z 2006 roku:

Cytuj:
Udziałowcami Agory Holding są: Wanda Rapaczyńska, Piotr Niemczycki, Helena Łuczywo, Seweryn Blumsztajn i Juliusz Rawicz. Pięciokrotnie uprzywilejowane akcje serii A pozwalają Agorze Holding kontrolować politykę redakcyjną "Gazety Wyborczej".
Dzięki wejściu na giełdę dla kadry kierowniczej i kluczowych pracowników Agory stał się możliwy awans z pucybuta na milionera. W okresie kiedy kurs akcji spółki utrzymywał się na najwyższym poziomie, stan posiadania wiceprezesa Agory Piotra Niemczyckiego szacowano na mniej więcej 182 mln zł, Wandy Rapaczyńskiej - obywatelki Stanów Zjednoczonych, byłej wiceprezes Citibanku, prezes Agory, na mniej więcej 130 mln zł, Heleny Łuczywo - zastępcy redaktora naczelnego "Wyborczej", na mniej więcej 130 mln zł. Niewiele mniej posiadali Juliusz Rawicz, Seweryn Blumsztajn, Ernest Skalski i Piotr Pacewicz. W grupie pracowników, którzy pozyskali pakiety akcji warte po kilka milionów złotych, znaleźli się m.in. Michał Cichy, Anna Bikont i Ewa Milewicz. Również założyciele Agory: Andrzej Wajda i Zbigniew Bujak, dostali akcje warte kilka milionów złotych. W celu związania pracowników z firmą 1551 osobom sprzedano akcje po preferencyjnej cenie 1 zł, za które mogły potem otrzymać w transakcji pakietowej cenę 104 zł za sztukę, uzyskując średnio 150 tys. zł na osobę (zob.: P. Pytlakowski, Milionerzy z Wyborczej, Polityka, 15.07.2000, s. 23; zob. też: R. Kasprów, L. Zalewska, Z nędzy do pieniędzy, Rzeczpospolita, 8-9.05.1999, s. 3; por. G. Grelo, Media na głównym parkiecie, Prawo i Gospodarka, 14.01.1999, s. 10).

Jak widać, jedynie Wanda Rapaczyńska jest obywatelką USA, reszta ma obywatelstwo polskie.

BZWBK AIB Asset Management S.A. to Fundusze Inwestycyjne, zarządzające głównie polskim kapitałem. "Free float" to drobni akcjonariusze, którzy kupili akcje na Giełdzie w Warszawie (można założyć, że w zdecydowanej większości Polacy).

Z powyższego wynika, że kapitałem dominującym w Agorze jest kapitał polski. Twoje określenie "media polskojęzyczne" jest więc słabo uzasadnione. Pomijając już fakt, że nawet w przypadku mediów z przewagą kapitału zagranicznego (tak jak TVN) jest to określenie wprowadzające w błąd, co chyba nie przystoi rycerzom prawdy? Jeśli już, to wypadałoby mówić o mediach z przewagą obcego kapitału, ale oczywiście efekt propagandowy byłby tu dużo słabszy...

Wt lis 23, 2010 17:24
zsoborniki napisał(a):
Dzięki wszystkim za pouczenia.

I jak zwykle, zadnych konkretow. Tylko niejasne narzekania i mrzonki jak to nam kiedys dobrze bylo...
Niestety, to sa efekty szkoly Rydzyka. Narzekac, narzekac, siac propagande, ale samemu nic nie konkretnego robic. Siac, siac...marazm.

A jesli chodzi o wiek... to juz ci Alus odpowiedziala. Znowu ci sie wyobrazenia z rzeczywistoscia rozminely.

Wt lis 23, 2010 18:08
Sweet - wrzucasz dane spółki Agora dzieki.
A ja mam namacalny inny dowód mijania się notorycznie z prawdą.
WOŚP co rocznie jako findacja musi uzyskiwać zgodę MSWiA na publiczną zbiórkę.
Rozliczenie - bilans sprawdza MSWiA i Min. Zdrowia, US, nadto coroczny audyt.
Tenże bilans zamieszczany jest na stronach WOŚP - kazdy, kto choć trochę "liznął"
ekonomii, może go przestudiować.
Nawet na etapie IV RP nikt nie znalazł powodu odrzucenia bilansu.
I corocznie z mediów toruńskich płyną informacje o lewych zarobkach Owsiaka i jego "kliki".
Media owszem niezależne......co nie znaczy obiektywne.

Wt lis 23, 2010 18:21

osiris napisał(a):
Ponieważ nie jestem oszołomem, więc nie będę tego oglądał ani słuchał.
Patrzenie stereotypami nie przynosi nic dobrego.
osiris napisał(a):
TY jesteś albo oszołomem (bo wg Was tylko tacy mogą posiłkować się tymi mediami)
Was.
Jasny przekaz: my/wy. I o to chodzi!
osiris napisał(a):
albo robisz to służbowo.
Wybierz opcje sam.
Mam jeszcze prawo (?) niczego nie wybrać.
osiris napisał(a):
Ja uważam, iż rząd oraz służby jemu podległe bardzie gorliwie nasłuchują tych stacji niż sami obywatele.
Nie mają ciekawszych spraw na głowie, tylko słuchać RM i jego krytyki rządu.
Czyżby służby podległe miały aż tyle wolnego czasu?
osiris napisał(a):
Dodatkowo rozpoczyna się histeria wręcz w okół tych stacji
bo nie są pod kontrolą rządzących a dotkliwie wytykają błędy owych,
więc wymyśla się ostatnio opcję iż są wręcz zagrożeniem dla demokracji jak kiedyś Wolna Europa dla PRL-u.
A kto twierdzi, że są zagrożeniem dla demokracji?
osiris napisał(a):
TUSK przejął ostatni bastion wolnego słowa czyli TVP,
Które było bastionem wolnego słowa tylko za PiSu.
osiris napisał(a):
lecz TVTRWAM oraz RM są poza jego zasięgiem co wzbudza wściekłość PO.
Dlatego więc aż 9 ministerstw rządu Donalda Tuska
(w ubiegłym roku na pielgrzymce do Częstochowy o. Dyrektor powiedział, że nawet 10!)
zajmuje się inwigilacją i próbą likwidacji Radia Maryja oraz dzieł przy nim powstałych.
Rozumiem, że można zarzucić nieróbstwo rządowi, który zajmuje się masą niepotrzebnych spraw,
ale nie przesadzajmy. Są pewne granice mitomanii.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Wt lis 23, 2010 19:08

zsoborniki napisał(a):
To dobrze, że każdy ma jeszcze wybór,
ale mówimy o publicznych mediach, które mają pełnić pozytywną misję w społecznościach
i opłatach za ich funkcjonowanie.
A Radio Maryja jaką pełni misję? Na jakiej koncesji nadaje? Wiesz może?
zsoborniki napisał(a):
Przyjąłem jedną opcję mediów,
która za fundament przyjęła chrześcijański sposób na życie
i w zasadzie staram się być wierny zasadom tam promowanym.
Ale zasadom chrześcijańskim, czy wszystkim tam prezentowanym?
zsoborniki napisał(a):
Daje mi to pewność podążania we właściwym, nie niszczącym życia kierunku.
Pewność? Oparta na mediach?? Ciekawe...
zsoborniki napisał(a):
Co do pozostałych mediów - nie staram się z entuzjazmem i uwielbieniem przyjmować ich treści,
chociaż czasami niektóre programy oglądam, by nie wypaść z obiegu.
Strata czasu.
zsoborniki napisał(a):
Zdaję sobie sprawę, że publikatory polskojęzyczne (nie polskie) dominujące na rynku mediów
kształtują postawy ludzkie, szczególnie ludzi młodych.
Silne jednostki umieją wybierać pozytywy natomiast słabi (ich jest większość) "płynie z prądem".
Znacznikiem siły jednostki może być także używany przez nią język.
Jeśli jest naszpikowany zapożyczeniami z odbieranych przez niego mediów,
to moim zdaniem owa siła jest trochę wątpliwa.
zsoborniki napisał(a):
Stąd tak wiele w dzisiejszej (ponoć nowoczesnej) społeczności polskiej
morderstw, rabunków, gwałtów nieletnich i dorosłych, pedofilii
I wszystkie te ohydztwa rozpleniają się z winy polskojęzycznych mediów?
Zaiste - wielka jest ich władza.
zsoborniki napisał(a):
w różnych środowiskach (i tych Kościelnych też),
A co z tym robią biskupi? Śpią?
zsoborniki napisał(a):
Bo można pisząc tu w nieskończoność udawadniać swoją rację ale z tego nic nie wypływa.
Każdy ma swoją "prawdę" i będzie jej bronił.
Ja napisałem to, jak ja to widzę i z doświadczenia wiem,
że ten mój ogląd rzeczywistości jest zbliżony do prawdy...
A to doświadczenie na czym polega (jeśli mogę spytać)?
zsoborniki napisał(a):
Aby uzyskać akceptację w społeczeństwie państwowych mediów,
to ich mocodawcy powinni tak je zorganizować, by były publicznymi środkami komunikowania się
a nie tylko przekazu "jedynej słusznej linii".
media... publicznymi środkami komunikowania się - gdzieś już słyszałem to sformułowanie, podpowiedz mi gdzie?
zsoborniki napisał(a):
Społeczeństwo (w tym i ja) zgodziłbym się je finansować,
jeśli by spełniały moje oczekiwania (oczekiwania społeczeństwa).
Jeśli nie spełniają,to powstaje bunt odnośnie opłat w różnych formach i ten bunt jest uzasadniony.
Podobnie jest z wieloma innymi opłatami, którymi obciążani są podatnicy.
zsoborniki napisał(a):
Przypomnijmy jak spełniały w przeszłości zapotrzebowanie społeczne niektóre rozgłośnie
... ludzie wyczuwają co jest prawdą, co fałszem a co manipulacją...
zsoborniki napisał(a):
Wszyscy lubimy obiektywizm, co prawie równoznaczne jest z głoszeniem prawdy
a prawdę lub fałsz podskórnie zawsze wyczujemy.
Prawdę zaakceptujemy natomiast nie lubimy być manipulowani...oszukiwani.
To dlaczego ciągle przypominasz o zmanipulowanym i okłamywanym społeczeństwie,
które łyka każdy trend serwowany przez obce imperia (np. zachodnie lewactwo)?
Wyczuwają oni, czy nie wyczuwają tego kłamstwa?
zsoborniki napisał(a):
Widzę, że na RM i TVTrwam ludzie (społeczeństwo) dają darowizny, dzięki czemu RM i TVTrwam istnieje.
Można określić, że spełnia ich oczekiwania.
Niekoniecznie musi spełniać oczekiwania.
Finansowanie tych mediów jest bardziej złożone:
viewtopic.php?f=36&t=13673&p=563564#p563564 .

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Wt lis 23, 2010 19:29
Cytuj:
- "Patriotyzm zawiera w sobie taką właśnie postawę wewnętrzną w odniesieniu do ojczyzny, która dla każdego prawdziwie jest matką" Jan Paweł II.......mylił ten wielki Polak???

On się nie mylił.
Problem w tym, że wielu Polaków, szczególnie polityków, zachowuje się tak jakby Polska nie była jego ojczyzną ale tylko zakładem pracy lub jakąś farmą gdzie trzeba wycisnąć wszystko co się da nie bacząc na dobro wspólne.
A najgorsze jest to że wykorzystują dobro wspólne jakim jest TVP do realizowania swoich niecnych czynów i jeszcze straszą że kto nie zapłaci myta ten będzie ścigany we wszelki możliwy sposób łącznie z nagonką ze strony Urzędów Skarbowych.
Pisze o nagonce, bo niedawno przychylne PO media pisały o PiS że chce prowadzić nagonkę na niepłacących należny abonament, a teraz PO nagle skonstatowała że jednak ta nagonka nie jest wcale tak naganna kiedy brak pieniędzy dotyka "ICH TVP".
Piszę ICH bo TVP nigdy nie była telewizją publiczną, jedynie może z nazwy.
Zawsze była upartyjniona do cna i w takiej postaci rzeczywiście jej istnienie stoi pod znakiem zapytania, bo jeżeli za pieniądze podatników ktoś robi sobie z niej partyjną tubę to przepraszam.

Śr lis 24, 2010 8:33
Cytuj:
Problem w tym, że wielu Polaków, szczególnie polityków, zachowuje się tak jakby Polska nie była jego ojczyzną ale tylko zakładem pracy lub jakąś farmą gdzie trzeba wycisnąć wszystko co się da nie bacząc na dobro wspólne.

Może i część tak traktuje - a bardziej odnosi się to do sfery biznesu.
Niemniej wielu innym zostaje to przypisywane przez tych co to mają patent na patriotyzm
Cytuj:
A najgorsze jest to że wykorzystują dobro wspólne jakim jest TVP do realizowania swoich niecnych czynów i jeszcze straszą że kto nie zapłaci myta ten będzie ścigany we wszelki możliwy sposób łącznie z nagonką ze strony Urzędów Skarbowych.
Pisze o nagonce, bo niedawno przychylne PO media pisały o PiS że chce prowadzić nagonkę na niepłacących należny abonament, a teraz PO nagle skonstatowała że jednak ta nagonka nie jest wcale tak naganna kiedy brak pieniędzy dotyka "ICH TVP".
Piszę ICH bo TVP nigdy nie była telewizją publiczną, jedynie może z nazwy.
Zawsze była upartyjniona do cna i w takiej postaci rzeczywiście jej istnienie stoi pod znakiem zapytania, bo jeżeli za pieniądze podatników ktoś robi sobie z niej partyjną tubę to przepraszam.

Nie sądzę czy abonament zmieni zakusy polityków....."publiczne" na ogół traktowane jest jako narzędzie każdej kolejnej ekipy rządzącej - i nie jest to domena tylko polska.

Śr lis 24, 2010 8:56
Cytuj:
Nie sądzę czy abonament zmieni zakusy polityków....."publiczne" na ogół traktowane jest jako narzędzie każdej kolejnej ekipy rządzącej - i nie jest to domena tylko polska.

Zaiste jaką to zadziwiającą metamorfozę przechodzisz.
Teraz tłumaczysz tą nienormalną sytuacją tym że na zachodzie jest podobnie ale kiedy PiS rządził TVP to robiono wszystko żeby walcem przejechać się po TV publicznej odsądzając ją od czci i wiary.
Podobnie było ze śmiercią działacza PiS-u, gdzie TUSK udowadniał że to nic nadzwyczajnego gdzie na zachodzie strzela się do polityków jak do zajęcy i nikt nie podnosi z tego powodu larum.
To taka Wasza retoryka na każdą niekorzystną sytuację podlegającą krytyce.

Śr lis 24, 2010 10:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 238 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 16  Następna strona