Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 19:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 217 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 15  Następna strona
 Agitacja polityczna z ambony 
Autor Wiadomość
Post Re:
liam napisał(a):
Dlatego w kościele chcę słuchać bardziej ogólnych homilii. Takich, które mógłbym jakoś odnieść do własnego życia, wyciągnąć z nich naukę dla siebie w różnych dziedzinach życia, poza polityką.
A nauka o życiu poczetym to co ? Kazanie to nie koncert być wybierał "co chcesz słuchać".

Cz gru 16, 2010 19:45
Post Re: Re:
Marek MRB napisał(a):
A nauka o życiu poczetym to co ? Kazanie to nie koncert być wybierał "co chcesz słuchać".

Nic. Ja nigdy nie protestowałem przeciwko nauce o życiu poczętym. Musiałeś mnie w swoim zapale z kimś pomylić...

Cz gru 16, 2010 19:46
Post Re: Agitacja polityczna z ambony
A ja chcę w kościele szczyptę polityki i ją dostaję.
Jestem ukontentowany.
Chce żeby ksiądz nie był oderwany od realnego życia i trapiących parafian bieżących problemów przez pryzmat słowa bożego.
To że niektórym tu się to nie podoba jakby nie mój problem.

Cz gru 16, 2010 20:07
Post Re: Re:
liam napisał(a):
Marek MRB napisał(a):

Nic. Ja nigdy nie protestowałem przeciwko nauce o życiu poczętym. Musiałeś mnie w swoim zapale z kimś pomylić...
Ale twój brak zainteresowania "co władza robi" i "jak głosować" może oznaczać przyzwolenie na ludobójstwo.

Cz gru 16, 2010 20:08
Osiris, ja się zgadzam na szczyptę. Jak najbardziej. Nie postuluję usunięcia polityki ze 100% kazań. Wystarczy jakieś 95%

Marku, przeceniasz mnie... :D

Cz gru 16, 2010 20:12
Marek, a twoj brak czynnego wsparcia chrzescijan na zachodzie moze grozic ich potepieniem wiecznym.

To jak bedzie z tym misjonowaniem w Niemczech?

I nie, nie ty akurat nie byles demagogiczny, to byla jak najbardziej merytoryczna zagrywka.
Co tam, ze np dokumenty soborowe jasno mowia o czym ma byc homilia. Glownym problemem Kosciola w Polsce jest aborcja i in vitro. A co jest problemem wiernych? A kogo by to obchodzilo!

Jezeli nie przyjdzie ci to do glowy, to ja napisze, ze moim zdaniem glownym problemem Kosciola w Polsce jest oderwanie i od chrzescijanstwa i od rzeczywistosci. Zajmuja sie tym, co im do glowy przyjdzie a jak widac ani sprawami wiernych, ani nauka Jezusa Chrystusa. Tak jakby zaczynala i konczyla sie ona na aborcji, in vitro i na pewno niedlugo dojdzie eutanazja. A cala reszta? A jest jakas reszta?

Jakze o. Wisniewski mial racje.

Dodam dla wyjasnienia, ze obrona zycia jest dla mnie wazna, ale nie zalatwi sie jej w 15 minut raz na tydzien na homilii przez 52 tygodnie w roku. To jest proces calego wychowania od nauki religii przez formacje we wspolnotach. Wychowania, czyli nauki samodzielnego myslenia i odpowiedzialnosci a nie wbijania formulek katechizmowych bez tlumaczenia.
A nie zalatwienie sobie czystego sumienia przez kaplana wbiciem nazwisk "odpowiednich poslow".

Cz gru 16, 2010 20:14
Kamala napisał(a):
Glownym problemem Kosciola w Polsce jest aborcja i in vitro. A co jest problemem wiernych? A kogo by to obchodzilo!
A żebyś wiedziała.
Tam gdzie jest ludobójstwo, WSZYSTKIE inne problemy schodzą na plan dalszy.

Zresztą wyraźnei o tym mówiła choćby Matka Teresa.

To ze mówisz o tym z pogardą najlepiej świadczy o tym jakie spustoszenia w mózgach czyni pewien rodzaj propagandy , nastawiony na "michę". O tym właśnie mówił kapelan do Prezydenta...

I nie przeciwstawiaj "wychowania" "wybieraniu posłów". Jedno trzeba robić i drugie, bo codziennie giną ludzie.

Cz gru 16, 2010 20:25
I znowu przeczytales co chciales. Ostatni akapit ci umknal.
No i oczywiscie moj umysl moze byc tylko spustoszony. Twoj - nigdy.
Ja pisze o czyms z pogarda (?), a ty nie umiesz czytac innego zdania inaczej niz z pogarda.
Bo na pewno nie chodzilo mi o pogarde dla zycia poczetego. Obojetnie co ty sobie z tego wyczytales.

A ratowac chrzescijanstwa w Niemczech nie chcesz.

Ostatnio edytowano Cz gru 16, 2010 20:34 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 2 razy

Cz gru 16, 2010 20:30
Cytuj:

Raczej trzeba zacząć ratować owe w Polsce, bo ostatni bastion pada za sprawą PO.
Czego komuna nie dokonała do PO zakończy.

Cz gru 16, 2010 20:33
osiris, nie mow tego glosno, bo jeszcze ktos uslyszy. Ale i tak nie uwierzy....

Cz gru 16, 2010 20:35
Ja bym ponownie Jaruzelskiego zawezwał do pałacu bo on się na tym zna jak nikt inny.
Cenne rady może dać.

Cz gru 16, 2010 20:37
Kamala, ale z czym Ty teraz dyskutujesz? Przecież widzisz, że wszystko co nie zgadza się z jego postrzeganiem świata to "propaganda", "demagogia" i "spustoszenie mózgu". To nie są argumenty tylko epitety.

Cz gru 16, 2010 20:41
Kamala napisał(a):
I znowu przeczytales co chciales. Ostatni akapit ci umknal.
Nie, nie umknął. Mój ostatni akapit do niego właśnei nawiązywał.
Cytuj:
No i oczywiscie moj umysl moze byc tylko spustoszony. Twoj - nigdy.
Ja pisze o czyms z pogarda (?), a ty nie umiesz czytac innego zdania inaczej niz z pogarda.
Bo na pewno nie chodzilo mi o pogarde dla zycia poczetego. Obojetnie co ty sobie z tego wyczytales.
Jaaasne. Pogardy nie masz, tylko "ważniejsze sprawy".

Cytuj:
Nie czuję się powołany. Zresztą skoro tym tam jesteś... :)

Cz gru 16, 2010 20:42
osiris napisał(a):
Ja bym ponownie Jaruzelskiego zawezwał do pałacu bo on się na tym zna jak nikt inny.
Cenne rady może dać.
Ja też. Pod warunkiem że zostałby doprowadzony na czas rozmowy z więzienia.

Cz gru 16, 2010 20:43
Marek MRB napisał(a):
osiris napisał(a):
Cenne rady może dać.
Ja też. Pod warunkiem że zostałby doprowadzony na czas rozmowy z więzienia.

Aż tak okrutny nie jestem, ale osądzonym być powinien.
Jednak się tego nie doczekamy bo ma moc mecenasów w PO.
Najwyższy zawezwie go przed swoje oblicze i dopiero tam dostanie wycisk.
To mnie pociesza jako głęboko wierzącego w życie po życiu.

Cz gru 16, 2010 20:47
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 217 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 15  Następna strona