Zamach na chrześcijan. 21 osób nie żyje
Autor |
Wiadomość |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
 Re: Zamach na chrześcijan. 21 osób nie żyje
Alus, przestań.
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
So sty 01, 2011 19:34 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
maly_kwiatek napisał(a): Alus, przestań. Po prostu nie reaguj na jej wpisy, bo wciągnie Ciebie w swoje gierki słowno-muzyczne. Prezydent to nie Kościół - ot co. A temat nie o Prezydencie tylko generalnie o Kościele i braku reakcji lub zbyt - moim zdaniem - zachowawczej postawie w tej kwestii.
|
So sty 01, 2011 19:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
osiris napisał(a): Cytuj: A co jezeli tobie przyjdzie zostac meczennikiem? Masz sensowny pomysl, to sie nim podziel, bo potem bedziesz narzekal, ze nikt go nie poparl.
Nie masz pomyslu? To tez nie tragedia, bo poza juz wymienionymi nic madrzejszego tu jakos do glowy nie przyszlo. Tyle, ze jezeli nie masz madrzejszego, to moze nie narzekaj na tych, ktorzy tez go nie maja? Czyli rozumiem że pomysł był głupi i bezsensowny, bo jeśli piszesz że mam napisać mądry to jakby jedno z drugiego wynika. Czyli AI stosuje raczej głupi pomysły. A gdzie ja narzekam że nie macie pomysłu, tylko jestem wielce zasmucony że torpedujecie może jedyny. osiris, czy masz na mysli twoj pomysl z petycja? Bo innego sie nie doczytalam. Nie lap mnie za slowka. O ile pamietam, napisalam, ze ja bym ten pomysl poparla. Malo ci jeszcze? Ale ty potem natychmiast napisales, ze nie napiszesz jaki masz pomysl, bo ciebie wykpimy. Wiec wynika z tego dla mnie, ze masz jeszcze jakis, ktorego nie chcesz powiedziec. I moze wreszcie zapamietaj, ze ja pisze co mysle, przy zalozeniu, ze bedzie przeczytane tak jak jest napisane, a nie ze trzeba szukac dziesiatego dna, ktorego nie napisalam. To naprawde uprosci dyskusje na forum.
|
So sty 01, 2011 20:09 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Po prostu nie reaguj na jej wpisy, bo wciągnie Ciebie w swoje gierki słowno-muzyczne. Prezydent to nie Kościół - ot co. A temat nie o Prezydencie tylko generalnie o Kościele i braku reakcji lub zbyt - moim zdaniem - zachowawczej postawie w tej kwestii. Skąd Ty wytrzasnąłeś Prezydenta w tym temacie???  ......zespół maniakalny??? Ukazałam jak na prośby, apele, reaguje świat, stąd przywołanie agresji na Irak - nie zrozumiałeś????
|
So sty 01, 2011 20:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisała: Cytuj: Nie torpedujemy, ale uświadamiamy, że świat przestał reagować na apele, odezwy......jak bardzo prosił, apelował Jan Paweł II przed inwazją na Irak - chyba nie zapomniałeś. Bezskutecznie.....a to prezydent, o którym w polskiej katolickiej prasie pisano jako o osobie wierzącej, wzór wiary - co dzień urzędowanie w Białym Domu rozpoczynał od wspólnej z pracownikami kancelarii, modlitwą....ale pokój go nie intersował, tylko odwet.... Nie trzeba mnie uświadamiać bo sam wiem jak jest, ale nie znaczy iż nas to usprawiedliwia w zaniechaniu i marazmie. Żadną miarą. Trzeba próbować i się także modlić w intencji tych petycji, bo może Bóg pokieruje nimi tak aby uratować choćby garstkę wiernych. AI też ma pełną świadomość jaki wpływ mają jej petycji a jednak nie ustaje w działaniach i czasami uda się choć garstkę ludzi uratować z tysięcy uwięzionych. Jedno życie jest warte wysiłku a WY zbywacie to uśmieszkiem politowania. Brak tego ruchu obrony chrześcijan skutkuje tym czym skutkuje, bo jeśli dane władze na świecie widzą że nic się w tym temacie nie dzieje to jeszcze bardziej czują iż mogą sobie w tym temacie pofolgować. Jestem pewien że gdyby z takim samym pomysłem jak ja wystąpił pierwszy Kardynał lub któryś biskup odzew byłby wielki a kiedy taki maluczki jak ja wrzucam pomysł to spotyka się z tym czym się spotyka, więc nie piszcie wręcz głupot że ja mam coś uczynić w sprawie obrony wiernych, bo inicjatywa musi wyjść z góry. Ja - niestety - nie mam takiej charyzmy żeby pociągnąć tłumy wiernych do działania. Ale jest inna strona medalu. To zastanawiające znamienne milczenie polskich elit kościelnych w tej sprawie a tylko przywołanie jej w momencie krytyki poszczególnych duchownych. Moja teza jest taka. Obecnie (w naszym kraju) działania w obronie kościoła i wiary uznaje się za obciachowe (szczególnie po bitwie w sprawie krzyża) i żaden hierarcha nie będzie ryzykował ośmieszenia się i podciągnięcie go pod ciemnogród i zaścianek. Taka to jest prawda. Żaden duchowny z władz kościoła nie zaryzykuje swojej reputacji więc zbywane jest to milczeniem. Stawanie w obronie wiary nie jest obecnie TRENDY, więc po co ryzykować, bo przecież u nas jest spokojnie - jak zauważa sam Kardynał NYCZ.
Ostatnio edytowano N sty 02, 2011 10:41 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
N sty 02, 2011 10:23 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
osiris, jezeli twoj pomysl to byla ta petycja, co do ktorej uparcie twierdzisz, ze wszyscy na forum sa przeciw, chyba tylko po to, zeby miec dla siebie usprawiedliwienie, zeby samemu nic nie zrobic, a tylko narzekac, to postanowilam twoja inicjatywe rozwinac (ale robic za ciebie nic nie bede - jak pisalam, moge sie podpisac). Petycja mialaby moim zdaniem, sens, gdybys ja skierowal nie do islamistow odpowedzialnych za atak, bo gwarantuje, ze jej nie przeczytaja, ale do przelozonych Kosciola w Polsce. Czyli np do KEP, na rece jej przewodniczacego, a do wiadomosci: prymasa Polski, biskupow diecezjalnych i np NDz i GN. Zebys nie musial duzo glowkowac, przypomne ci twoje najwazniejsze tezy, ktore w owej petycji moglbys rozwinac i uzasadnic. osiris napisał(a): Zamach na chrześcijan. 21 osób nie żyje 21 osób zginęło w wyniku silnej eksplozji przed kościołem katolickim w Aleksandrii na północy Egiptu. Po zamachu na ulice wyszły rozwścieczone tłumy. Doszło do starć między chrześcijanami a muzułmanami.
Co na to Kościół polski? (...) (Kosciol polski powinien) Wydać oświadczenie na kraj i świat i to za każdym razem kiedy ofiarą prześladowań stają się chrześcijanie, czego niestety nie robi. (...) Ja uważam że to Kościół powinien pierwszy na to reagować i wskazywać drogę do obrony naszych braci w wierze a MY powinniśmy ich wspierać. Nie widzę jednak żadne inicjatywy oprócz paczek i modlitwy. Dlaczego na forum międzynarodowym Kościół nie protestuje w piśmie i mowie tu chyba nie doczytales, bo Kosciol protestowal na forum miedzynarodowym a szczególności polski? Jakie MY mamy możliwości jako szeregowi wierni? Co innego jeżeli hierarchowie dadzą głos na świat i kraj a nie MY malutcy. (...)kwestia prześladowania na świecie jest poruszona jedynie w kontekście rzekomego prześladowania w Polsce obywateli i duchownych a więc dlaczego tak płytko poruszony jest ten temat i tylko do tego się ogranicza?
Kościół powinien - chociażby - wystąpić z inicjatywą podpisywania petycji (przez wiernych) do poszczególnych krajów jak robi to Amnesty International.
I cenne uwagi od malego_kwiatka maly_kwiatek napisał(a): Ktoś, kto wyraźnie w kontekście prześladowań chrześcijan w Wietnamie, Chinach i Indiach, uważa, że najważniejsze dla Kościoła jest skupienie się na prześladowaniach katolików w Polsce i w Europie, naprawdę powinien się zastanowić nad własną rolą w Kościele Katolickim... Albo zastanowić się, co mówi ...
Jezeli cos przeoczylam to zawsze mozesz to uzupelnic. I co: udzielilam ci konstruktywnego wsparcia?
|
N sty 02, 2011 10:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: I co: udzielilam ci konstruktywnego wsparcia? Tak się właśnie stało, Bóg zapłać! Teraz tylko pytanie kto powinien zebrać te fakty do kupy i je wyartykułować i przyoblec w odpowiednią pisemną formę. Tak powinno się stać np. rękami dziennikarzy katolickich, którzy niestety swoją erudycję i elokwencję skierowali na miałki temat i nieistotne raczej zagrożenie ze strony kościoła scjentologów. Czyżby i oni bali się obciachu i szukali zagrożenia tam gdzie go nie ma?
|
N sty 02, 2011 10:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
osiris, jezeli nikt tego nie zrobil do tej pory, to albo zrobisz to sam ( w koncu nie swieci garnki lepia), albo znajdziesz jakiegos katolickiego dziennikarza (dla przypomnienia: forum wiara podlega pod Goscia Niedzielnego) i podsuniesz mu temat do rozwiniecia.
|
N sty 02, 2011 10:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Czyżby to forum było tak mało poczytne że GN nie wie co się na nim dzieje w osobie chociażby Moderatorów czy Admina? W praktyce to o czym tu rozprawiamy powinno trafić do umysłów właściwych temu czasopismu i dać do myślenia że wierni oczekują takiego sposobu działania od władz gdzie będzie ono w sposób naturalny poparte oddolnie.
Ostatnio edytowano N sty 02, 2011 11:45 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
N sty 02, 2011 11:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kamala napisał(a): osiris, jezeli nikt tego nie zrobil do tej pory, to albo zrobisz to sam ( w koncu nie swieci garnki lepia), albo znajdziesz jakiegos katolickiego dziennikarza (dla przypomnienia: forum wiara podlega pod Goscia Niedzielnego) i podsuniesz mu temat do rozwiniecia. Gośc Niedzielny przynajmniej w jednym wydaniu w miesiącu poświąca artykuł/felieton, opracowanie ze statystykami o prześladowaniach chrześcijan na świecie, opisując wszelkie incydenty, napasci, prześladowania..... Wystarczy tylko sięgnąć po tygodnik, przeczytać.......czytujesz???? A Kościół nie stoi bezczynnie http://www.opoka.org.pl/aktualnosci/new ... 28&s=opokaosiris, jak sądzisz - czy lepiej zebrać datki i przesłać ograbionym, chorym chrześcijanom lekarstwa, odzież, żywność, pomóc finansową w odbudowie zniszczonych domostw, czy wysłać kolejny apel  ???
|
N sty 02, 2011 11:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Z tego co wiem, moderatorzy nie są rekrutowani z kolegium redakcyjnego.
|
N sty 02, 2011 11:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: osiris, jak sądzisz - czy lepiej zebrać datki i przesłać ograbionym, chorym chrześcijanom lekarstwa, odzież, żywność, pomóc finansową w odbudowie zniszczonych domostw, czy wysłać kolejny apel  ??? Jedno nie wyklucza drugiego ale w Twoim myśleniu stawiasz tak właśnie te tematy - przeciwstawnie. Jest to dla mnie niezrozumiałe stanowisko. liam napisał(a): Z tego co wiem, moderatorzy nie są rekrutowani z kolegium redakcyjnego. Ale mają na pewno większy posłuch niż szeregowy user. Czyż nie? Widzę że szukacie dziury w całym zamiast poprzeć ten pomysł. Wasze uwagi - co poniektórych - odbieram jako wsadzanie kija między szprychy aby tylko być nastawionym antagonistycznie. Jedynie Kamala wykazała się empatią. O Kwiatku nie wspominam bo jest cały czas ZA.
Ostatnio edytowano N sty 02, 2011 11:55 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
N sty 02, 2011 11:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie wiem jaki mają posłuch, to już sami powinni się wypowiedzieć.
A kija Ci nigdzie nie wsadzam, tylko wyrażam swój sceptycyzm. Wszak od tego są fora dyskusyjne, by móc dzielić się opiniami, czyż nie?
|
N sty 02, 2011 11:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Liam, tylko ten Twój sceptycyzm (jak i Alus) jest jakby zaraźliwy. A Alus idzie dalej i stawia pewne rozwiązania na dwóch biegunach. Albo jeden albo drugi ale w żaden sposób razem. Ja bym chciał aby mój (umiarkowany) optymizm był zaraźliwy ale wy co rusz podlewacie moje dywagacje zimnym prysznicem. Żywię też nadzieję, iż tym wątkiem (jak i pomysłem) zainteresuje się admin oraz moderatorzy i uderzą do góry. Jeśli tak się nie stanie to trochę stracę wiarę w ludzi, bo Wasze uzasadnienia aby w zasadzie nie zajmować się tym bo to bez sensu jakoś mnie w żaden sposób nie przekonują.
Ostatnio edytowano N sty 02, 2011 12:03 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
N sty 02, 2011 11:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Jedno nie wyklucza drugiego ale w Twoim myśleniu stawiasz tak właśnie te tematy - przeciwstawnie. Jest to dla mnie niezrozumiałe stanowisko. Owszem niezrozumiałe, bo Ty masz tendencje dowolnej interpretacji wpisu.....ja pisze o koniecznosci natychmiastowej pomocy materialnej, bo skutecznośc apeli jest znikoma....Ty czytasz albo jedne albo drugieNigdy nie pisałam, że nalezy zaniechać apeli, prób miedzynarodowego nacisku, ale należy przy tym być realistą. Pisałam o mapie świata na której wykazano graficznie w których rejonach dyskryminuje/prześladuje się chrześcijan - umknęło Twojej uwadze. Kraj, który dyskryminuje swoich obywateli z racji wyznania, upomnie się o obcych tego samego wyznania???? Emapatia nie ruguje realizmu, logiki. Historia naszego kraju dobitnie wskazuje jak świat przejmuje się losem ubogich, prześladowanych 
Ostatnio edytowano N sty 02, 2011 12:06 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
N sty 02, 2011 12:03 |
|
|
|