Egipt,Tunezja,Libia.... POLSKA!
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Egipt,Tunezja,Libia.... POLSKA!
Jest zdecydowaną histerią.....nie przejawiasz takiej reakcji, oburzenia wobec losu 65 ofiar śmiertelnych i 170 rannych, ich rodzin, katastrofy hali wystawowej w Katowicach. A w dniu katastrofy prezydent i premier na wyścigi jechali na miejsce katastrofy i licytywali się w obiecywankach pomocy. A większości ludziom po 5 latach pozostały tylko obiecanki. Czyżby ofiary, zadoścuczynienie, kwalifikujemy wedle stanowiska, statusu posiadania??????
|
Śr maja 18, 2011 13:34 |
|
|
|
 |
Witold
|
Johnny99 napisał(a): dogmat "PiS jest złe, a PO to kulturalni ludzie i legalnie wybrane władze". Jak dla mnie, to ty masz po prostu obsesję na punkcie tego "dogmatu". To jest problem, ale twój.
|
Śr maja 18, 2011 14:34 |
|
 |
Johnny99
|
Alus napisał(a): nie przejawiasz takiej reakcji, oburzenia wobec losu 65 ofiar śmiertelnych i 170 rannych, ich rodzin, katastrofy hali wystawowej w Katowicach. Kolejny raz nie mogę się nadziwić, skąd Alus wie, jak zareagowałem na katastrofę hali wystawowej w Katowicach. Proszę mi powiedzieć, jakie Alus ma zastrzeżenia wobec akcji ratowniczej w hali wystawowej w Katowicach. Czy np. wtedy też przedstawiciel rządu zarzekał się, że miejsce katastrofy zostało "przekopane na metr w głąb", by potem po pół roku nadal przypadkowi ludzie znajdowali tam dokumenty i szczątki ludzkie? Czy prezydent namawiał wtedy do uspokojenia się, bo przecież "to nie jest wielki problem"? Czy ofiary z miejsca katastrofy też wywożono w rzucanych bez ładu i składu na ciężarówki prowizorycznych trumnach, nie wiadomo gdzie, a rząd nie reagował? Czy również i wtedy, od razu po przyjechaniu na miejsce katastrofy, służby stwierdziły, że "nie ma kogo ratować" - a następnie od niechcenia lały wodę to tu, to tam, popalając przy tym papieroski, a rząd nie zareagował? Czy.. itd.itp. Cytuj: A w dniu katastrofy prezydent i premier na wyścigi jechali na miejsce katastrofy i licytywali się w obiecywankach pomocy. A większości ludziom po 5 latach pozostały tylko obiecanki. Czyżby ofiary, zadoścuczynienie, kwalifikujemy wedle stanowiska, statusu posiadania?????? A gdzie ja w ogóle wspominam o jakichś zadośćuczynieniach??? Witold napisał(a): Jak dla mnie, to ty masz po prostu obsesję na punkcie tego "dogmatu". W wielu sytuacjach zauważam po prostu, że ludzie nie wyobrażają sobie nawet, iż obecna władza mogłaby robić coś "złego". Błędy, niedociągnięcia, nawet niekompetencja - tak. Ale nigdy coś, co mogłoby zostać ocenione negatywnie z moralnego punktu widzenia. To PiS robi rzeczy "złe" - inwigiluje, straszy, nasyła prokuraturę na niewinnych ludzi, żeby ich zgnoić itp. itd. To, że PO również inwigiluje, że również straszy, że również nasyła na niewinnych ludzi prokuratury, żeby ich zgnoić - to pozostaje poza świadomością przeciętnego człowieka. Nie chodzi nawet o to, że on o tym nie wie, nie chodzi nawet o to, że on to popiera - chodzi o to, że nigdy nie odnosi się do tego tak, jak odniósłby się, gdyby dokładnie to samo zrobił PiS. Dlaczego? Dlatego, że w jego świadomości głęboko zakorzenione jest przeświadczenie, że PO to ludzie "na poziomie", "racjonalni", "rozumni", "kulturalni", po prostu nie można sobie wyobrazić, że mogliby mieć złe intencje, że np. Tusk mógłby naprawdę myśleć bardziej o tym, by uściskać się z Putinem, niż o tym, by uczcić zmarłego prezydenta. Nie, to niemożliwe, to musi być jakaś pomyłka, albo znowu PiS coś zmanipulował. Owszem, Kaczyński mógłby się tak zachować, to przecież warchoł i pomyleniec, ale nie ten "spokojny" i "zrównoważony" Tusk. Nie, na pewno nie.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr maja 18, 2011 15:41 |
|
|
|
 |
SweetChild
|
Johnny99 napisał(a): A co jest w niej niezrozumiałego? Pozwolisz, że nie będę odpowiadał na każdy punkt z osobna, bo zrobi się kolejny temat o katastrofie smoleńskiej. Większość była już dyskutowana w innych wątkach, dedykowanych Smoleńskowi. Weź jednak pod uwagę, że czasy Wielkiej Polski od morza do morza już minęły, a miejsce katastrofy znajduje się pod administracją rosyjską. Ja życzyłbym sobie, aby śledztwo w tak ważnej sprawie było przeprowadzone wzorcowo, aby do niczego nie można było mieć zastrzeżeń. Niestety tak się nie stało, ale ranga nadawana zaniedbaniom przez anty-PeOwców graniczy w mojej ocenie z histerią. I nie potrzebuję tu jakiś medialnych przekazów, wystarczy mi lektura tego Forum. Johnny99 napisał(a): W wielu sytuacjach zauważam po prostu, że ludzie nie wyobrażają sobie nawet, iż obecna władza mogłaby robić coś "złego". Błędy, niedociągnięcia, nawet niekompetencja - tak. Ale nigdy coś, co mogłoby zostać ocenione negatywnie z moralnego punktu widzenia. Może, ale proporcjonalnie do przewinienia. I na tle pozostałych uczestników sceny politycznej.
|
Śr maja 18, 2011 16:27 |
|
 |
Witold
|
Johnny99 napisał(a): W wielu sytuacjach zauważam po prostu, że ludzie nie wyobrażają sobie nawet, iż obecna władza mogłaby robić coś "złego". Błędy, niedociągnięcia, nawet niekompetencja - tak. Ale nigdy coś, co mogłoby zostać ocenione negatywnie z moralnego punktu widzenia. To PiS robi rzeczy "złe" - inwigiluje, straszy, nasyła prokuraturę na niewinnych ludzi, żeby ich zgnoić itp. itd. I vice versa. Zwolennikom PiSu, wydaje się że co złego, to nie oni. Kreują siebie i swoją partię na obrońców prawdy i moralności w walce z Imperium Zła. Przy tym fakty takie jak ten, że ich wódz wykorzystuje śmierć własnego brata do gierek politycznych, jest dla "prawdziwych Polaków katolików" nie tyle nawet obojętny, co nawet godny poparcia (spot "Puste miejsce" to szczyt cynizmu, ale oczywiście żaden obrońca moralności, tradycji i dobrych obyczajów nie widzi w tym nic nagannego). A to przecież nie jest jedyny moralnie wątpliwy występek Prawych i Sprawiedliwych. Cytuj: Dlaczego? Dlatego, że w jego świadomości głęboko zakorzenione jest przeświadczenie, że PO to ludzie "na poziomie", "racjonalni", "rozumni", "kulturalni". Takie "przeświadczenie", obecnie dużo częściej pojawia się raczej w ironicznych komentarzach zwolenników PiSu.
|
Śr maja 18, 2011 17:08 |
|
|
|
 |
patryq021
|
Cytuj: A dlaczego miałoby kiedykolwiek być zakazane?? Może dlatego bo jest to kłamstwo, nadużywanie słów i wzywanie do jakiegoś przewrotu albo i nawet zamachu stanu. Bo jesteśmy państwem demokratycznym niepodległym. Cytuj: Gdyby nie obsesyjny lęk PO przed utratą władzy nie byłoby tego wszystkiego i trzeba to powiedzieć jasno.
Rządzą władzy PiSu już umknęła? Poza tym w tym wypadku w jaki sposób się niby ta rządzą wytwarza? Cytuj: Ja nic nie wiem o tym, żeby to zrobił. Może ty masz jakieś dowody? Najbliższa rodzina decyduje o pochówku dowód. Poza Tym , Lech Kaczyński był prezydentem narodu, więc i naród powinien mieć szansę zabrania głosu w tej sprawie. I powinien być to głos decydujący. Jak się opowiedział naród to już chyba wiemy. Cytuj: Nic podobnego. "Królowie na Wawelu" to była po prostu łatwa do zrozumienia i zapamiętania wrzutka medialna - ludziom należało prostymi słowami wyjaśnić, dlaczego mają się oburzać. Przykłady osobistości które spoczywają na wawelu: Król Jan III Sobieski, Michał Korybut Wiśniowiecki,Książę Józef Poniatowski,Król Stefan Batory,Władysław IV Waza,Król Zygmunt II August, Adam Mickiewicz Dla Ciebie to oczywiście "wrzutka medialna" ale jak się nie ma argumentów to się tak mówi by zagłuszyć sumienie. Cytuj: Oczywiście, że nie tylko. Ale nawet gdyby, że tak powiem, proporcje winy rozkładały się po równo (albo wręcz i ze wskazaniem na PiS), to i tak strona rządowa byłaby bardziej winna - dlatego właśnie, że jest WŁADZĄ, a władzy WOLNO MNIEJ.
Czyli jeśli szlachcic pobije chłopa to jest źle ale jeśli chłop pobije szlachcica to jest tragicznie? Ciekawa teoria. Cytuj: Urządzanie "rocznic" jest paranoją? Rocznic np. 3 maja też? Oczywiście, nie uważasz tak. Po prostu sam nie rozumiesz, co mówisz. Media tak intensywnie nadawały, że jest coś nienormalnego w tym, że Kaczyński i pisowcy w ogóle cokolwiek robią w kolejną "miesięcznicę" katastrofy (dowodzono tego nawet na tej podstawie, że.. w języku polskim nie ma słowa "miesięcznica"! tak, jakby miało to jakiekolwiek znaczenie), że ludzie, w kontekście katastrofy, w końcu zaczęli myśleć, iż właściwie w samym obchodzeniu rocznic tkwi coś paranoicznego. Dopiero jak ich się, jak ja to nazywam, obudzi z letargu i uświadomi, co naprawdę myślą, są wielce zdziwieni - "no, faktycznie". No, faktycznie! Na tym właśnie polega zagrożenie dla społecznej świadomości samych fundamentów cywilizacji w trakcie obecnych rządów. Trudno w ogóle przewidzieć, czym to się może skończyć. Rocznica 3 maja odbywa sie co roku, a nie co miesiąc już nie wspominając o 24 godzinnym patrolu na zamku królewskim gdzie ową konstytucje podpisano. Oczywiście zwal na media, masz racje to takie proste, ludzie są zmanipulowani nie mają Swojego rozumu tak mam to rozumieć? Bo nie zgadzają się z Tobą? Perfidni Ci ludzie... Cytuj: Tu wypada zapytać, kto zaczął? Bo widzisz, niedawno mieliśmy w KGHM iście kibolskie naparzanki związkowców z policją o.. 300 zł podwyżki. Tak, wszyscy wiemy, że to nienormalne - ale jakoś nikt nie wyciąga z tego wniosku, że bycie w związku zawodowym oznacza faszyzm, a ich popieranie chorobę psychiczną. A przecież w tym wypadku to związkowcy zaczęli. Natomiast w przypadku krzyża policja została przez władzę nasłana na - dosłownie - kilkanaście osób, głównie zresztą starszych, bez żadnych dyskusji, bez żadnej próby nawiązania jakiegokolwiek kontaktu z nimi, po to, by odebrać im coś, co było dla nich ważne, na siłę (dobrze, że nie siłą, bo ostatecznie siły nie użyto). I to tylko dlatego, że samą obecność tego krzyża odbierała - przy chórze poparcia mediów - jako atak na nią. Nie zachowałbym się może tak jak oni, ale rozumiem doskonale ich reakcję. Związkowcy przy średnich zarobkach 8,7 tysiąca rządami 300 złoty podwyżki mnie osobiście coś trafiło w głowę jak to usłyszałem. Mówisz o tych ludziach którzy księdza od ubeka wyzywali? Broń ich dalej. Chcesz bronić fanatyków śmiało, ale nie wmawiaj innym że to kulturalni i rozsądni ludzie. Cytuj: Nie zauważasz, że nikt tu niczego nie porównuje. Najpierw operowano podstawowym skojarzeniem - oficjalna polska delegacja, złożona z "elit", przywódców politycznych na czele z prezydentem i dowódców armii, zginęła w drodze na uroczystości katyńskie, to nie był zwykły "wypadek samolotowy" (choć, oczywiście, wiem, skąd wziąłeś tego rodzaju ton i takie lekceważące - z usilną próbą narzucenia innym tego lekceważenia - podejście do zagadnienia: znam go doskonale, czytam gazety..). Trzeba by było być jakimś skończonym debilem, by nie zauważyć tu ładunku symbolicznego (pisano nawet wtedy, że gdyby jakiś pisarz napisał powieść opartą na takim pomyśle, zostałby ostro skrytykowany za monstrualny kicz). A potem doszły też do tego wszystkie "kontrowersje", związane ze śledztwem (powstała już jedna książka przedstawiająca dowody na to, że doszło do zamachu - w trakcie pisania jest druga, z inną, bardziej "szaloną", ale też znacznie lepiej udokumentowaną hipotezą) oraz postawa polskich władz. Problem polega na tym że ja gazet nie czytuje, mnie ogólnie mało interesuje ten przekaz medialny, a zdanie wyrabiam samodzielnie no ale oczywiście dla Ciebie wszystko co nie współmierne do tego co mówisz jest zwykłym wpojonym przez media oszczerstwem. Może był to niezwykły wypadek samolotowy? Nie lekceważę tego szanowałem tych ludzi i też przejęła mnie ich śmierci ale nie wale się z rozpaczy przed krakowskim na wznak bo to nie o to w tym chodzi. Tak jak o patriotyzmie nie świadczą liczby wybudowanych pomników tylko to co masz w środku. Cytuj: Właśnie sobie przypomniałem, że Donald Tusk użył jeszcze dosadniejszego określenia - "tragedia, jakiej świat nie widział". Czyli nie tylko w historii Polski, ale i na świecie! Cóż za obłęd, prawda? Żaden obłęd, wtedy wszyscy doskonale wiedzieli, o co premierowi chodzi (pisano, że nawet w trakcie wojny nie ginęli wszyscy dowódcy armii itp. rzeczy). Jednak cały rok usilnej medialno-rządowej pracy nad tym, by Polacy możliwie jak najmniej poważnie tę katastrofę traktowali, sprawiły, że dzisiaj panuje moda na nie rozumienie tych sformułowań i opinie typu: "jak to, świat nie widział, a Holokaust?" (przerysowałem). No ja wiem zaraz mi powiesz że Muzeum Powstania Warszawskiego powinno zamienić się na Muzeum Wypadku Smoleńskiego. To stosunek PiSu do tego sprawił że Polaków to zaczęło denerwować, słuchanie każdego dnia przez okrągły rok do dzisiaj o tym sprawiło że ludzi z żałoby zaczęli przeradzaj swoje uczucia do niechęci. Była szansa do zjednoczenia, ale jak zawsze z Polakami dopóty nas ktoś nie napadnie dopóty będziemy spierać.. Cytuj: Dla Niesiołowskiego przeciwnicy PO nie są dobrzy, ale zmanipulowani - dla niego to po prostu idioci. Dla innych to np. nierozumiejący konieczności dziejowych przegrani w transformacji. Chorzy psychicznie. Gorzej wykształceni i z mniejszych ośrodków. Katolicy (epitet znaczący dokładnie to samo, co poprzednie). Itd.itp. Tak na marginesie Vice Marszałek Niesiołowski wieszał krzyż w sejmie wiec chyba się trochę zagalopowałeś. Nie stwierdził że przeciwnicy PO są nie dobrzy, stwierdzał wielokrotnie że sie mylą ale przecież tak robią wszyscy. Skąd możesz wiedzieć jaki jest jego stosunek do innych czytasz mu w myślach?
_________________ "Jeżeli państwo macie odrobinę zdrowego rozsądku, to przede wszystkim głosujcie na wszystkich, (…) tylko nie na tych łajdaków.(…) Jeżeli zagłosujecie na te trzy partie [PiS, PO, SLD], to jest tak samo jak za komuny – głosowaliście na PZPR."
|
Śr maja 18, 2011 17:18 |
|
 |
Spragniony
|
Cytuj: Najbliższa rodzina decyduje o pochówku dowód. Poza Tym , Lech Kaczyński był prezydentem narodu, więc i naród powinien mieć szansę zabrania głosu w tej sprawie. I powinien być to głos decydujący. Jak się opowiedział naród to już chyba wiemy. chyba sobie żartujesz. demokracja czasami przewraca w głowach. niech się lud nie miesza w to, gdzie się chowa prezydenta, to sprawa rodziny i właściciela miejsca pochówku, którym jest (chyba) kościół, a w każdym razie nie 'lud'. niech lud sobie kupi książki od ekonomii i się dokształci, a nie decyduje, gdzie pochować prezydenta 
|
Śr maja 18, 2011 17:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Kolejny raz nie mogę się nadziwić, skąd Alus wie, jak zareagowałem na katastrofę hali wystawowej w Katowicach.
Proszę mi powiedzieć, jakie Alus ma zastrzeżenia wobec akcji ratowniczej w hali wystawowej w Katowicach. Czy np. wtedy też przedstawiciel rządu zarzekał się, że miejsce katastrofy zostało "przekopane na metr w głąb", by potem po pół roku nadal przypadkowi ludzie znajdowali tam dokumenty i szczątki ludzkie? Czy prezydent namawiał wtedy do uspokojenia się, bo przecież "to nie jest wielki problem"? Czy ofiary z miejsca katastrofy też wywożono w rzucanych bez ładu i składu na ciężarówki prowizorycznych trumnach, nie wiadomo gdzie, a rząd nie reagował? Czy również i wtedy, od razu po przyjechaniu na miejsce katastrofy, służby stwierdziły, że "nie ma kogo ratować" - a następnie od niechcenia lały wodę to tu, to tam, popalając przy tym papieroski, a rząd nie zareagował? Czy.. itd.itp. Śmieszny jesteś z tymi wydumanymi problemami - na miejscu katasrofy nawet po "przekopaniu do 1 metra" znajdują szczątki przez miesiace. Tak było po obaleniu obu wież WTC - Amerykanie podobni zatem do Rosjan. "prowizoryczne trumny" - czyli Rosjanie nie byli odpowiedni przygotowani do katastrofy.....mgłę, hel zaserwowali, a zabyli trumien. "Słuzby stwierdziły, że nie ma kogo ratować" - służby oceniaja realnie, do tego ich wszędzie szkolą, to nie ekipy s-f. Gdybyś Ty się znalazł w makabrycznym miejscu katastrofy zachowywał byś się ze stoickim spokojem, pełnym odpowiedniego szacunku, nie do pomyślenia "popalenie papieroska". Podejrzewam, że nigdy osobiście nie widziałeś zwłok ludzi zabitych, bo wiedziałbyś w jakim człowiek znajduje się szoku, stresie. Cytuj: wielu sytuacjach zauważam po prostu, że ludzie nie wyobrażają sobie nawet, iż obecna władza mogłaby robić coś "złego". Błędy, niedociągnięcia, nawet niekompetencja - tak. Ale nigdy coś, co mogłoby zostać ocenione negatywnie z moralnego punktu widzenia. To PiS robi rzeczy "złe" - inwigiluje, straszy, nasyła prokuraturę na niewinnych ludzi, żeby ich zgnoić itp. itd. To, że PO również inwigiluje, że również straszy, że również nasyła na niewinnych ludzi prokuratury, żeby ich zgnoić - to pozostaje poza świadomością przeciętnego człowieka. Nie chodzi nawet o to, że on o tym nie wie, nie chodzi nawet o to, że on to popiera - chodzi o to, że nigdy nie odnosi się do tego tak, jak odniósłby się, gdyby dokładnie to samo zrobił PiS. Dlaczego? Dlatego, że w jego świadomości głęboko zakorzenione jest przeświadczenie, że PO to ludzie "na poziomie", "racjonalni", "rozumni", "kulturalni", po prostu nie można sobie wyobrazić, że mogliby mieć złe intencje, że np. Tusk mógłby naprawdę myśleć bardziej o tym, by uściskać się z Putinem, niż o tym, by uczcić zmarłego prezydenta. Nie, to niemożliwe, to musi być jakaś pomyłka, albo znowu PiS coś zmanipulował. Owszem, Kaczyński mógłby się tak zachować, to przecież warchoł i pomyleniec, ale nie ten "spokojny" i "zrównoważony" Tusk. Nie, na pewno nie. Vice versa.....nie potrafisz pomyślećnawet, że nie bładzą, mylą się - wszystko wedle Twojej percepscji postrzegania jest czynione przez PO z rozmysłem w celu zaszkodzenia, oszukania, wyzyskania, zmanipulowania...etc. Do patrg021 - 8,7 tys. zł to średnie zarobki wszystkich zatrudnionych w KGHM, związkowcy zarabiają rocznie po ok 200 tys. zł.
|
Śr maja 18, 2011 17:28 |
|
 |
patryq021
|
Spragniony napisał(a): Cytuj: chyba sobie żartujesz. demokracja czasami przewraca w głowach. niech się lud nie miesza w to, gdzie się chowa prezydenta, to sprawa rodziny i właściciela miejsca pochówku, którym jest (chyba) kościół, a w każdym razie nie 'lud'. niech lud sobie kupi książki od ekonomii i się dokształci, a nie decyduje, gdzie pochować prezydenta  Mówisz niczym totalitarny władca, ale to tak na marginesie. Kto jak nie naród ma decydować o tym kto powinien spoczywać w miejscu przeznaczonym dla ludzi którzy najbardziej przysłużyli się Polsce? Niestety kard. Dziwisz - gospodarz katedry wawelskiej... http://www.krajoznawcy.info.pl/Krakow-K ... u-a544.phpCzy naprawdę wśród takich Powstańców, Królów z najwyższej pułki, reformatorów, najwybitniejszych ludzi których ta Ziemia wydała na świat bez których niepodległość była by nie możliwa, powinien znajdować się Śp.P. Lech Kaczyński? Jak bardzo trzeba być zaślepionym by takie poglądy głosić, przy całym szacunku do zmarłego Prezydenta. To najwyraźniej wynika z zerowej znajomości historii innego wytłumaczenia mi brakuje. Nie wspominałem o ekonomi, zresztą, o ekonomi decydują ekonomi a nie zwykli ludzie i każdy powinien dbać o swoją przyszłość.
_________________ "Jeżeli państwo macie odrobinę zdrowego rozsądku, to przede wszystkim głosujcie na wszystkich, (…) tylko nie na tych łajdaków.(…) Jeżeli zagłosujecie na te trzy partie [PiS, PO, SLD], to jest tak samo jak za komuny – głosowaliście na PZPR."
|
Śr maja 18, 2011 17:56 |
|
 |
Johnny99
|
SweetChild napisał(a): Weź jednak pod uwagę, że czasy Wielkiej Polski od morza do morza już minęły, a miejsce katastrofy znajduje się pod administracją rosyjską. Czy ty naprawdę uważasz, że to jest wystarczające wytłumaczenie? Pomijam już, ile czasu trzeba was było przekonywać do tego, że dla Rosjan są ważniejsze rzeczy od rzetelnego wyjaśniania katastrof, że wcale tak wspaniale nie współpracują itp. (i ile trzeba się było przy tej okazji od was nasłuchać). A jeśli ten samolot spadłby w Papui-Nowej Gwinei, a nasi obywatele byliby przez następne miesiące pożerani przez tubylców, to rząd też tłumaczyłby, że "no o co wam chodzi, myśleliście, że Papua to Niemcy?", "to co, mieliśmy wypowiedzieć wojnę Papui?" itd. a ty byś mu radośnie sekundował, że o co właściwie mi chodzi i po co to histeryzowanie? Cytuj: Niestety tak się nie stało, ale ranga nadawana zaniedbaniom przez anty-PeOwców graniczy w mojej ocenie z histerią. Zaniedbania te zadecydowały o tym (oczywiście, nie tylko one, ale także one), że śledztwo było i jest prowadzone nie tyle nierzetelnie, co z obrazą dla wszelkich cywilizowanych zasad i dla ofiar, które straciły życie w tej katastrofie. Taka jest ich ranga. Cytuj: Może, ale proporcjonalnie do przewinienia. I na tle pozostałych uczestników sceny politycznej. Ja oceniam "zaniedbania" proporcjonalnie do przewinienia. Jeśli kręcenia Tuska, o których wspomniałem wcześniej, są przez niego niezawinione, to tym gorzej dla niego - do cholery, jest premierem, powinien chyba wiedzieć, co robi i na jakiej podstawie. Natomiast nie rozumiem, co tu ma do rzeczy "tło pozostałych uczestników sceny politycznej", a zwłaszcza nie rozumiem, dlaczego mam to "tło" brać pod uwagę przy ocenianiu działań rządu w sprawie katastrofy. Mam patrzeć na katastrofę przez pryzmat polityki?? Cóż, tak właśnie, jak się zdaje, myśli większość ludzi. Dam głowę, że gdyby nie zginął w niej prezydent i jego świta, tylko wyłącznie "zwykli obywatele", wszyscy oburzaliby się tak samo. Ale nie, bo przecież jest jeszcze "tło" - w końcu, przecież, po co właściwie ten Kaczyński pchał się do Katynia? No i wiadomo, naciski. Sam sobie winien, że zginął! To co tu się oburzać np. na zaniedbania w śledztwie? Witold napisał(a): Przy tym fakty takie jak ten, że ich wódz wykorzystuje śmierć własnego brata do gierek politycznych Jakie "gierki polityczne" masz na myśli? Akurat właśnie typowe "gierki polityczne" ciężko obecnie w PiS zauważyć. Zresztą Alus zwykła podkreślać, że PiS jest aż za bardzo "ideowe". Cytuj: spot "Puste miejsce" to szczyt cynizmu, ale oczywiście żaden obrońca moralności, tradycji i dobrych obyczajów nie widzi w tym nic nagannego Czyżbyś również hołdował popularnemu po katastrofie poglądowi, że oświadczenia o tym, iż będzie się "kontynuowało dzieło zmarłej osoby", jej "testament" bądź "dziedzictwo", są czymś dziwacznym, nienormalnym, z czym nigdy wcześniej się nie spotkałeś, a może i wręcz nekrofilią? Bo ja nie widzę nic cynicznego w tym klipie, wręcz przeciwnie, ostatnią rzeczą, którą można byłoby o nim powiedzieć, jest to, że jego celem było powiększenie liczby zwolenników czy zwycięstwo w wyborach - czyli cynizm. Każdy, od pewnego czasu nawet członkowie PJN, wie, że w obecnej atmosferze politycznej w kraju odwoływanie się do dziedzictwa Lecha Kaczyńskiego jest równoznaczne z uznaniem za "pisowca", a więc samobójstwem wobec wszystkich, którzy nie stanowią żelaznego elektoratu tej partii. Cytuj: Takie "przeświadczenie", obecnie dużo częściej pojawia się raczej w ironicznych komentarzach zwolenników PiSu. Oczywiście, po drugiej stronie nie jest specjalnie artykułowane, bo i nie ma co dużo gadać o czymś, co jest normalne (czyli PO), że takie właśnie jest, lepiej zająć się tym, co jest nienormalne (czyli PiS), że jest objawem choroby psychicznej, przestępstwem, faszyzmem itp. patryq021 napisał(a): Może dlatego bo jest to kłamstwo, nadużywanie słów i wzywanie do jakiegoś przewrotu albo i nawet zamachu stanu. Bo jesteśmy państwem demokratycznym niepodległym. Może dla ciebie to jest kłamstwo, dla innych nie jest. Nikt nigdy nie wzywał do przewrotu ani zamachu stanu. To byłoby przestępstwo z kodeksu karnego. Cytuj: Rządzą władzy PiSu już umknęła? Owszem. Przynajmniej na ten moment. Nie widać żadnych przesłanek, by coś takiego PiS przypisywać. Dowodem choćby wspomniany przez Witolda klip - to jest ostatnia rzecz, jaką PiS nakręciłby, gdyby faktycznie zamierzał walczyć o powrót do władzy i gdyby to właśnie był najważniejszy jego cel. Cytuj: Najbliższa rodzina decyduje o pochówku dowód. O pochówku króla Sobieskiego też?  Cytuj: Poza Tym , Lech Kaczyński był prezydentem narodu, więc i naród powinien mieć szansę zabrania głosu w tej sprawie. Wiesz, może i masz rację. Powiedz mi zatem, kto powinien zająć się tym, by miejsce pochówku prezydenta stało się sprawą całego narodu. Może np. obecna władza? Cytuj: Jak się opowiedział naród to już chyba wiemy. Nie, ja nie wiem. A ty skąd wiesz? Cytuj: Przykłady osobistości które spoczywają na wawelu: I nikt więcej? Adam Mickiewicz też był "wybitnym królem"? Cytuj: to się tak mówi by zagłuszyć sumienie Zagłuszyć sumienie w jakiej sprawie? Cytuj: Czyli jeśli szlachcic pobije chłopa to jest źle ale jeśli chłop pobije szlachcica to jest tragicznie? Ciekawa teoria. No cóż, taką właśnie teorię wyznają antypisowcy. Ja wyznaję natomiast odwrotną. Cytuj: ludzie są zmanipulowani nie mają Swojego rozumu tak mam to rozumieć? Mają swój rozum, ale nie czynią z niego użytku, niestety. Cytuj: Mówisz o tych ludziach którzy księdza od ubeka wyzywali? Broń ich dalej. Chcesz bronić fanatyków śmiało, ale nie wmawiaj innym że to kulturalni i rozsądni ludzie. A gdzie ja ci coś takiego wmawiam? Acz będę zawsze protestował przeciwko kwitowaniu określeniem "fanatycy" ludzi, na których za sprzeciw wobec złego humoru władzy nasyła się policję. Nawet jeśli rzeczywiście byli to fanatycy. Cytuj: Problem polega na tym że ja gazet nie czytuje, mnie ogólnie mało interesuje ten przekaz medialny, a zdanie wyrabiam samodzielnie no ale oczywiście dla Ciebie wszystko co nie współmierne do tego co mówisz jest zwykłym wpojonym przez media oszczerstwem. Widzisz, tak to już jest z powszechnym przekazem medialnym, że on działa niezależnie od tego, czy czytasz gazety czy nie. Niekiedy działa wręcz silniej wtedy, gdy ich nie czytasz. Wtedy bowiem wieści medialne również do ciebie docierają - dzisiaj nie da się przed tym uciec - ale w formie skondensowanej do najprostszych przekazów (chciało by się powiedzieć: memów), a ty nie posiadasz żadnego aparatu krytycznego, by się im przeciwstawić, ponieważ sobie go nie wyrobiłeś. Podobnie ma się rzecz z odbiorcami zagranicznymi. Żeby wyrobić sobie zdanie np. o konflikcie z krzyżem na Krakowskim, należałoby regularnie czytać na ten temat i to z różnych punktów widzenia. Kto tak robi? Prawie nikt, natomiast wiązkę tematyczną "krzyż - Pałac Prezydencki - atak na władzę - fanatycy bronią - Kaczyński składa kwiaty tam, a nie na Wawelu - przecież to normalne, że służby zbierają znicze - zawłaszczanie przestrzeni publicznej - architekci nie godzą się na pomnik - miejsce krzyża jest w kościele - Kościół uchyla się od głosu - sprawa najwyższej wagi, JAK NAJSZYBCIEJ należy ten PROBLEM rozwiązać, bo inaczej <nieokreślone zło> - PiS wykorzystuje ofiary - a przecież rodziny ofiar niezwiązane z PiS nie mają zastrzeżeń" itd.itp. łykają wszyscy, bo łyknąć muszą. Cytuj: No ja wiem zaraz mi powiesz że Muzeum Powstania Warszawskiego powinno zamienić się na Muzeum Wypadku Smoleńskiego. A ciekawe, skąd ci się takie proroctwo wzięło? Samodzielnie je sobie wyrobiłeś? Na pewno nie łyknąłeś żadnej wiązki w rodzaju: "atakuje PO > broni obrońców krzyża > obrońcy krzyża = PiS > pisowiec > chciałby, tak jak Kaczyński, postawić pomniki Lecha Kaczyńskiego przed każdą szkołą, urzędem, wysypiskiem śmieci, na każdym rondzie i skrzyżowaniu, aaaaa"? Wyobraź sobie, że mi w ogóle nie zależy i nigdy nie zależało na żadnym pomniku, żadnym muzeum ani niczym takim. Zdziwiony? Cytuj: To stosunek PiSu do tego sprawił że Polaków to zaczęło denerwować, słuchanie każdego dnia przez okrągły rok do dzisiaj o tym sprawiło że ludzi z żałoby zaczęli przeradzaj swoje uczucia do niechęci. To, że PiS miał do tego taki stosunek, zostało wywołane przez stosunek PO do tego wszystkiego. Na przykład, Bronisław Komorowski mógł w bardzo prosty sposób rozwiązać kwestię krzyża - po prostu się na ten temat nie wypowiadać. Zrobił odwrotnie. I za każdym innym razem PO też robiła odwrotnie. Nie mogę na ten temat uważać niczego innego, skoro widziałem to na własne oczy i jeszcze opisywałem. Cytuj: Tak na marginesie Vice Marszałek Niesiołowski wieszał krzyż w sejmie wiec chyba się trochę zagalopowałeś. A co to ma do rzeczy? Cytuj: Skąd możesz wiedzieć jaki jest jego stosunek do innych czytasz mu w myślach?
Przecież ja go cytuję. Czytam, co mówi. Alus napisał(a): Śmieszny jesteś z tymi wydumanymi problemami Polska prokuratura widać też jest śmieszna, bo również wyrażała "ubolewanie" z tego powodu, że na miejscu katastrofy jeszcze po paru miesiącach przypadkowi ludzie znajdowali szczątki ludzkie. Całe szczęście, że jest jeszcze w tym kraju paru ludzi, którzy się przejmują takimi bzdetami (cóż to jest, jakieś tam szczątki ludzkie, w porównaniu np. z faktem, że pisowcy nie lubią rządu!). Cytuj: Tak było po obaleniu obu wież WTC - Amerykanie podobni zatem do Rosjan. Czyli: po zawaleniu się wież przyjechało paru strażaków i przy papierosku pocięło sobie trochę gruzów, rzuciło (dosłownie: są zdjęcia) jakieś trumny na ciężarówy i tak zostawiło, żeby sobie ludzie mogli pochodzić po gruzowisku i poznajdywać to i owo. A jak jakiemuś durniowi się to nie spodobało, to Bush go natychmiast skarcił mówiąc, że kraj ma większe problemy niż jakieś tam szczątki, na przykład demokraci znowu nacierają! Cytuj: "Słuzby stwierdziły, że nie ma kogo ratować" - służby oceniaja realnie, do tego ich wszędzie szkolą Powtórz proszę, bo nie wiem, czy cię dobrze rozumiem - kiedy służby podjeżdżają na miejsce katastrofy, to zapalają papieroska i dumają "no, jak Wania sądzisz, przeżył ktoś to czy nie?", Wania patrzy, patrzy, myśli, w końcu ocenia realnie: "eee, chyba nie, odsyłamy karetki, no to jeszcze po jednym, bo nie ma się co spieszyć". To miałaś na myśli? Cytuj: Podejrzewam, że nigdy osobiście nie widziałeś zwłok ludzi zabitych, bo wiedziałbyś w jakim człowiek znajduje się szoku, stresie. Widziałem wielokrotnie wypadki drogowe - zapewniam cię, że nigdy nikt tam ani nie palił papierosków, ani nie znajdował się w "szoku, stresie", a nie stał bezczynnie i dumał: "kurde, jest kogo ratować czy nie ma?". Cytuj: nie potrafisz pomyślećnawet, że nie bładzą, mylą się - wszystko wedle Twojej percepscji postrzegania jest czynione przez PO z rozmysłem w celu zaszkodzenia, oszukania, wyzyskania, zmanipulowania...etc. Ależ skąd. Dla przykładu, wpadki Komora (to fani PO wymyślili ten skrót, więc pozwolę sobie go użyć) nie są dla mnie czynione z rozmysłem w celu zaszkodzenia. Jestem również przekonany, że kręcenie Tuska również nie jest czynione z rozmysłem - on po prostu sam nie ma pojęcia, co właściwie zrobił, dlaczego, po co i na jakiej podstawie. Również wtedy, kiedy mówi, że pokornie wypełniał polecenia rosyjskich służb, nakazujące mu dawać gazu, bo trzeba zdążyć do Putina przed Kaczyńskim, to również nie sądzę, by czynił to świadomie - po prostu był za cienki w uszach, by się sprzeciwić. Jak więc widzisz, staram się oceniać sprawiedliwie 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr maja 18, 2011 18:33 |
|
 |
Witold
|
Johnny99 napisał(a): Jakie "gierki polityczne" masz na myśli? Akurat właśnie typowe "gierki polityczne" ciężko obecnie w PiS zauważyć. Zresztą Alus zwykła podkreślać, że PiS jest aż za bardzo "ideowe". Ich główną "ideą" jest od dawna katastrofa smoleńska. Znowu próbują pokazać, kto tu jest prawdziwym patriotą, dla kogo ważne są tradycyjne wartości, jak walczą o interes Polski. Propagandowa sieczka, niewiele więcej. To samo wspomniany spot. Istotnie, wykorzystywanie tragicznej śmierci Prezydenta RP (i do tego rodzonego brata bohatera spotu) w partyjnej propagandzie, to jest cynizm i jak najbardziej można to też nazwać nekrofilią, jeśli ktoś ma ochotę. Cytuj: Bo ja nie widzę nic cynicznego w tym klipie, wręcz przeciwnie, ostatnią rzeczą, którą można byłoby o nim powiedzieć, jest to, że jego celem było powiększenie liczby zwolenników czy zwycięstwo w wyborach To jest dobre  A co w ogóle innego może być celem spotu partii politycznej, niż powiększenie liczby zwolenników czy zwycięstwo w wyborach? Ten spot jest tak samo propagandowy, jak wszystkie inne. Trzeba być naprawdę ślepym, żeby tego nie widzieć. A może po prostu masz tyle zarzutów przeciwko rządowi PO, że na każdą głupotę czy podłość ze strony PiSu i jego elektoratu usprawiedliwisz i zaakceptujesz? Zachowujesz się jak ci których krytykujesz, w sposób który wyśmiewasz. Cytuj: Oczywiście, po drugiej stronie nie jest specjalnie artykułowane, bo i nie ma co dużo gadać o czymś, co jest normalne (czyli PO), że takie właśnie jest, lepiej zająć się tym, co jest nienormalne (czyli PiS), że jest objawem choroby psychicznej, przestępstwem, faszyzmem itp. Kto tu pisze cokolwiek o tym, że PO to "normalność, kultura, wykształcenie itd" a elektorat PO to "młodzi i wykształceni, z dużych miast"? Głównie Ty. Bo ten motyw się od dawna pojawia głównie w wypowiedziach przeciwników PO, a nie jej zwolenników. Posługując się ironią atakujecie coś, co tylko w tej ironii istnieje.
|
Śr maja 18, 2011 19:03 |
|
 |
patryq021
|
Cytuj: Może dla ciebie to jest kłamstwo, dla innych nie jest. Nikt nigdy nie wzywał do przewrotu ani zamachu stanu. To byłoby przestępstwo z kodeksu karnego. Ta i Ci inni którzy stanowią jedną setną krzyczą precz z komuną do demokratycznych władz. Gratuluje. Cytuj: Owszem. Przynajmniej na ten moment. Nie widać żadnych przesłanek, by coś takiego PiS przypisywać. Dowodem choćby wspomniany przez Witolda klip - to jest ostatnia rzecz, jaką PiS nakręciłby, gdyby faktycznie zamierzał walczyć o powrót do władzy i gdyby to właśnie był najważniejszy jego cel. Celem opozycje jest dojście do władzy. Cytuj: O pochówku króla Sobieskiego też?  Rodzina decyduje o pochówku. Z wyjątkiem osób wyjątkowo wybitnych. Gdyby Rodzina Śp. P. Lecha Kaczyńskiego Normalnie zadecydowała o pochówku na Powązkach tak by się stało. Cytuj: Wiesz, może i masz rację. Powiedz mi zatem, kto powinien zająć się tym, by miejsce pochówku prezydenta stało się sprawą całego narodu. Może np. obecna władza?. Miejscem pochówku zajmuje się rodzina. Jeśli natomiast są przesłanki do pochowania kogoś za zasługi wobec narodu na wawelu, powinno być we współczesnym świecie zapytanie do narodu. Cytuj: Nie, ja nie wiem. A ty skąd wiesz? Lubie rozmawiać z ludźmi, sondaży też było dużo. Spytaj 10 przypadkowych ludzi spotkanych na ulicy. Cytuj: I nikt więcej? Adam Mickiewicz też był "wybitnym królem"? Był wybitnym Polakiem. Zresztą mówię o Prezydencie jako o głowie państwa a nie o poecie.. Cytuj: o cóż, taką właśnie teorię wyznają antypisowcy. Ja wyznaję natomiast odwrotną. no ja wiem wszystko co wyznają anty pisowcy jest złe, nic nowego. Problem polega na tym że jestem anty pisowcem anty platformersem anty sojuszolewicowcem. Cytuj: Mają swój rozum, ale nie czynią z niego użytku, niestety. Uszczypliwie mógłbym rzecz że jesteś tego najlepszym przykładem, ale zamiast tego stwierdzę że to nie prawda. Zryw po rządach PiSu-Lpru i Samoobrony jest tego najlepszym przykładem. Zresztą tych zrywów w Historii było tyle że głoszenie tezy "Polacy nie używają rozumu" jest co najmniej dziwne. Cytuj: A gdzie ja ci coś takiego wmawiam? Acz będę zawsze protestował przeciwko kwitowaniu określeniem "fanatycy" ludzi, na których za sprzeciw wobec złego humoru władzy nasyła się policję. Nawet jeśli rzeczywiście byli to fanatycy. Nawet mi się nie chce tego komentować wystarczy obejrzeć filmiki na youtube, by wyrobić sobie zdanie o tych ludziach. Cytuj: Widzisz, tak to już jest z powszechnym przekazem medialnym, że on działa niezależnie od tego, czy czytasz gazety czy nie. Niekiedy działa wręcz silniej wtedy, gdy ich nie czytasz. Wtedy bowiem wieści medialne również do ciebie docierają - dzisiaj nie da się przed tym uciec - ale w formie skondensowanej do najprostszych przekazów (chciało by się powiedzieć: memów), a ty nie posiadasz żadnego aparatu krytycznego, by się im przeciwstawić, ponieważ sobie go nie wyrobiłeś. Podobnie ma się rzecz z odbiorcami zagranicznymi. Żeby wyrobić sobie zdanie np. o konflikcie z krzyżem na Krakowskim, należałoby regularnie czytać na ten temat i to z różnych punktów widzenia. Kto tak robi? Prawie nikt, natomiast wiązkę tematyczną "krzyż - Pałac Prezydencki - atak na władzę - fanatycy bronią - Kaczyński składa kwiaty tam, a nie na Wawelu - przecież to normalne, że służby zbierają znicze - zawłaszczanie przestrzeni publicznej - architekci nie godzą się na pomnik - miejsce krzyża jest w kościele - Kościół uchyla się od głosu - sprawa najwyższej wagi, JAK NAJSZYBCIEJ należy ten PROBLEM rozwiązać, bo inaczej <nieokreślone zło> - PiS wykorzystuje ofiary - a przecież rodziny ofiar niezwiązane z PiS nie mają zastrzeżeń" itd.itp. łykają wszyscy, bo łyknąć muszą. . Własnie moim aparatem krytycznym jest to co mówisz Ty i co mówi każdy inny, zaraz powiesz że wszyscy są zależni od mediów. Dla Ciebie argumentem jest to że mówię tak dlatego bo media tak mówią, przykro mi to nie jest argument. Cytuj: A ciekawe, skąd ci się takie proroctwo wzięło? Samodzielnie je sobie wyrobiłeś? Na pewno nie łyknąłeś żadnej wiązki w rodzaju: "atakuje PO > broni obrońców krzyża > obrońcy krzyża = PiS > pisowiec > chciałby, tak jak Kaczyński, postawić pomniki Lecha Kaczyńskiego przed każdą szkołą, urzędem, wysypiskiem śmieci, na każdym rondzie i skrzyżowaniu, aaaaa"? Wyobraź sobie, że mi w ogóle nie zależy i nigdy nie zależało na żadnym pomniku, żadnym muzeum ani niczym takim. Zdziwiony? Wyrobiłem je Sobie z tego co tu głosisz, znowu ta sama historyjka "łyknąłeś to tamto" bla bla bla... Mnie już nic nie dziwie mnie już ludzkie paranoje ani trochę nie dziwią. Cytuj: To, że PiS miał do tego taki stosunek, zostało wywołane przez stosunek PO do tego wszystkiego. Na przykład, Bronisław Komorowski mógł w bardzo prosty sposób rozwiązać kwestię krzyża - po prostu się na ten temat nie wypowiadać. Zrobił odwrotnie. I za każdym innym razem PO też robiła odwrotnie. Nie mogę na ten temat uważać niczego innego, skoro widziałem to na własne oczy i jeszcze opisywałem. No ja wiem PO jest winne wszystkiemu. No tak Prezydent który się nie wypowiada na temat miejsca w którym będzie urzędował, żołnierz który się nie wypowiada na temat broni której używa albo lekarz który się nie wypowiada na temat leków które podaje, genialny sposób. PO zawsze robi źle masz racje!....
|
Śr maja 18, 2011 19:09 |
|
 |
SweetChild
|
Johnny99 napisał(a): SweetChild napisał(a): Weź jednak pod uwagę, że czasy Wielkiej Polski od morza do morza już minęły, a miejsce katastrofy znajduje się pod administracją rosyjską. Czy ty naprawdę uważasz, że to jest wystarczające wytłumaczenie? Nie uważam, że to jest wystarczające wytłumaczenie, ale uważam, że należy brać pod uwagę okoliczności. Fakt, że miejsce katastrofy znajduje się pod administracją rosyjską, uważam za okoliczność istotną, co nie znaczy, że tłumaczącą wszystko. Johnny99 napisał(a): Pomijam już, ile czasu trzeba was było przekonywać do tego, że dla Rosjan są ważniejsze rzeczy od rzetelnego wyjaśniania katastrof, że wcale tak wspaniale nie współpracują itp. (i ile trzeba się było przy tej okazji od was nasłuchać).  Zaraz po katastrofie pisałem, że do Putina należy mieć mocno ograniczone zaufanie, jako do byłego oficera KGB. Nie przypominam sobie też, abym polemizował z kimkolwiek, kto przytaczał argumenty typu "morderstwa polityczne w Rosji", "zabójstwa niewygodnych dziennikarzy" itd. Nie negowałem też hipotez zamachu, o ile wydawały się sensowne (np. ta o zakłóceniu systemu TAWS). Więc nie wiem, czego się ode mnie musiałeś nasłuchać. Johnny99 napisał(a): A jeśli ten samolot spadłby w Papui-Nowej Gwinei, a nasi obywatele byliby przez następne miesiące pożerani przez tubylców, to rząd też tłumaczyłby, że "no o co wam chodzi, myśleliście, że Papua to Niemcy?", "to co, mieliśmy wypowiedzieć wojnę Papui?" itd. a ty byś mu radośnie sekundował, że o co właściwie mi chodzi i po co to histeryzowanie? Zanim odpowiem, chciałbym zadać Tobie jedno pytanie: czy uważasz, że gdyby bin Laden ukrywał się na terytorium Rosji czy Chin, a nie Pakistanu, to USA zdecydowałyby się na podobną akcję jak przed kilkunastoma dniami? Ja jestem zdania, że o ile w Papui-Nowej Gwinei byłaby szansa odbicia ciał ofiar katastrofy przez np. GROM, to w Rosji takich szans nie było. Pomijając fakt, że nawet osoby zdeprawowane zauważają zasadniczą różnicę pomiędzy brakiem należytej staranności w zabezpieczaniu miejsca katastrofy a pożeraniem ciał zmarłych. Johnny99 napisał(a): Zaniedbania te zadecydowały o tym (oczywiście, nie tylko one, ale także one), że śledztwo było i jest prowadzone nie tyle nierzetelnie, co z obrazą dla wszelkich cywilizowanych zasad i dla ofiar, które straciły życie w tej katastrofie. Taka jest ich ranga. Taka jest Twoja ocena. Moja jest taka, że zaniedbania nie były decydujące dla rzetelności śledztwa. Jak już pisałem, w tak prestiżowym śledztwie nie powinny mieć miejsca nawet takie zaniedbania, ale to inna ranga. Johnny99 napisał(a): Ja oceniam "zaniedbania" proporcjonalnie do przewinienia. Jak wyżej, myślę, że zdeprawowana część Polaków, która nie podziela Twojego zdania na temat katastrofy smoleńskiej, inaczej ocenia rangę zaniedbań w śledztwie.
|
Cz maja 19, 2011 9:01 |
|
 |
micked
|
patryq021 napisał(a): Czy naprawdę wśród takich Powstańców, Królów z najwyższej pułki, reformatorów, najwybitniejszych ludzi których ta Ziemia wydała na świat bez których niepodległość byłaby nie możliwa, powinien znajdować się Śp.P. Lech Kaczyński? Jak bardzo trzeba być zaślepionym by takie poglądy głosić A czy nie jest przykładem lekkiej ślepoty zignorowanie faktycznego powodu pochowania pary prezydenckiej na Wawelu, o którym mówił niejednokrotnie kard. Dziwisz. Tym jedynym powodem był kontekst i wymowa smoleńskiej tragedii, bezprecedensowego wydarzenia w polskiej historii. A Lech Kaczyński jak bardzo by go nie krytykować (choć niezwykle rzadko jest to krytyka merytoryczna) miał również posunięcia wybitne, jak powstrzymanie Rosjan przed zajęciem Tbilisi. Nieprędko inny polski polityk zostanie bohaterem narodowym drugiego państwa. Cytuj: Nie wspominałem o ekonomi, zresztą, o ekonomi decydują ekonomi a nie zwykli ludzie i każdy powinien dbać o swoją przyszłość. Jak ktoś powiedział ekonomiści mają taki wpływ na gospodarkę, jak ornitolodzy na to, że ptaki latają 
|
Cz maja 19, 2011 15:12 |
|
 |
patryq021
|
micked napisał(a): A czy nie jest przykładem lekkiej ślepoty zignorowanie faktycznego powodu pochowania pary prezydenckiej na Wawelu, o którym mówił niejednokrotnie kard. Dziwisz. Tym jedynym powodem był kontekst i wymowa smoleńskiej tragedii, bezprecedensowego wydarzenia w polskiej historii. A Lech Kaczyński jak bardzo by go nie krytykować (choć niezwykle rzadko jest to krytyka merytoryczna) miał również posunięcia wybitne, jak powstrzymanie Rosjan przed zajęciem Tbilisi. Nieprędko inny polski polityk zostanie bohaterem narodowym drugiego państwa. Bezprecedensowa? Nie muszę się daleko cofać by znaleźć o wiele bardziej istotniejsze wydarzenie które miało o wiele większe znaczenie a była to Śmierć Generała Władysława Sikorskiego na Gibraltarze. I to jest wydarzenie które powinniśmy pamiętać szczególnie. Co do Gruzji, Kaukaskie konflikty trwają już prawie 90 lat, wiec stwierdzenie że to Nasz Prezydent "uratował Tbilisi" jest wyidealizowane. Wolałbym mimo wszystko mieć bohatera narodowego Własnego Państwa niż cudzego. Cytuj: Jak ktoś powiedział ekonomiści mają taki wpływ na gospodarkę, jak ornitolodzy na to, że ptaki latają  Ekonomiści nie mają wpływu na gospodarkę czy każdą oczywistość trzeba udowodnić? Minister Gospodarki Waldemar Pawlak ekonomista Minister Finansów Jacek Rostowski ekonomista Jeśli Twoim zdaniem na gospodarkę mają wpływ ornitolodzy, no to zostaje mi przyznać Ci racje.
|
Cz maja 19, 2011 17:28 |
|
|
|