Matka Boża znieważona. Cały świat protestuje
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Matka Boża znieważona. Cały świat protestuje
wloczykij napisał(a): Cytuj: Wszyscy wariaci mówią, że są normalni. Trudno się nie zgodzić  Pozdrawiam. Jako rzekłeś tak i jest......ciesze sie, zawsze to jakis poczatek  Pozdrawiam i powodzenia życzę.
|
Pn paź 22, 2012 19:21 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
wloczykij napisał(a): Twoim problemem jest przedkładanie spraw doczesnych i "walka ze złem". Walka ze złem - owszem, ale swoim, nie czyimś. Czy Jezus powiedział choćby słowo na prowokacyjne pytania arcykapłanów czy Heroda? Ano nie. Stał niewzruszenie bo wiedział, cierpienie i zniewagi na tym łez padole są niemal wpisane w życie wierzącego a to dlatego że "Królestwo moje nie jest z tego świata". Ja nie tłumaczę prowokacji - ja mam ją po prostu gdzieś. Nie ja będę rozliczał bluźnierców ani prowokatorów. A dla Ciebie "świat" stał się celem, a nie drogą do celu. Chcesz się bawić w sędziego - spoko, ale jaką miarą odmierzysz, taką i Tobie odmierzą.
Póki co Twoje wypowiedzi są poniżej poziomu - próbujesz być dowcipny i silisz się na cięty język ale czytając Ciebie przychodzi mi na myśl jedynie kolęda "Ach ubogi żłobie"... Wtrącę się - Jezus odpowiadał na pytania prowokatórów - pytanie faryzeuszy o płacenie podatku, przyprowadzenie jawnogrzesznicy W Prawie Mojżesz nakazał nam takie kamienować. A Ty co mówisz?.
|
Pn paź 22, 2012 19:41 |
|
 |
szuba
|
Żołnierza też zapytał co mu złego uczynił i dlaczego Go bije.
Tylko że intencje Jezusa były dobre - tylko dobre! - żołnierza zapytał, by go uratować, by się gość opamiętał, jawnogrzesznicę po to, by za chwilę ją rozgrzeszyć. On kierował się wyłącznie DOBREM.
|
Pn paź 22, 2012 19:49 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
szuba napisał(a): Żołnierza też zapytał co mu złego uczynił i dlaczego Go bije.
Tylko że intencje Jezusa były dobre - tylko dobre! - żołnierza zapytał, by go uratować, by się gość opamiętał, jawnogrzesznicę po to, by za chwilę ją rozgrzeszyć. On kierował się wyłącznie DOBREM. W konkretnej sytuacji - kto kieruję sie dobrem?....wystawca kiczu czy osoby nie godzące się z tego typu "wystawą"? Wystawienie tego kiczu też jest ewidentną prowokacją., podobnie jak filmik o Mahomecie.
|
Pn paź 22, 2012 19:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
szuba napisał(a): Żołnierza też zapytał co mu złego uczynił i dlaczego Go bije.
Tylko że intencje Jezusa były dobre - tylko dobre! - żołnierza zapytał, by go uratować, by się gość opamiętał, jawnogrzesznicę po to, by za chwilę ją rozgrzeszyć. On kierował się wyłącznie DOBREM. Czy wysłanie protestu jest złem? Czy może milczenie jest dobrem?
|
Pn paź 22, 2012 20:00 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Sprecyzuję - chodziło mi o moment wyśmiewania Jezusa. Na obelgi nie odpowiadał.
|
Pn paź 22, 2012 20:00 |
|
 |
WIST
|
quas napisał(a): Wist, a Ciebie naprawdę nie uraża przdstawianie nagiej Matki Boskiej? Nawet nie wiem jak to się nazywa, nie znam interpretacji autora, nic we mnie nie wzbudza ten obraz. Możecie mieć do mnie pretensje, ale nie będę wymyślał że uraża on strasznie moje przekonania. Narazie czytam tylko że to jest kpina, bo... to jest kpina. Masło maslane. A tymczasem prawda jest taka że to wasze subiektywne odczucie, a nie prawda obiektywna. We mnie nie wzbudza nic i to wcale nie znaczy że ze mną coś nie tak. Dlamnie to słabe dzielko, równo dobrze można je było zrobić w paincie bo tak wygląda.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Pn paź 22, 2012 20:03 |
|
 |
szuba
|
Alus, humalog, się trzeba zastanowić komu szkodzi ta wystawa i czy nagłaśniając ją nie czynisz czasem przysługi Autorowi pracy. Nie wiem jakie były intencje Autora, nie znam ich. Nie znam również interpretacji Autora na temat tej pracy. Mnie ten obraz wcale nie uraża. Jezusa w trakcie drogi krzyżowej też z szat obnażono - a jakoś nie stracił godności. Bóg rozliczy z postępowania.
Jeśli Twój sprzeciw ma pomóc trwać w dobrym Autorowi, jeśli ma pomóc się nawrócić - warto protestować. A jeśli ten protest jest tylko z racji urażenia swoich własnych wyobrażeń, przekonań, czy swojego własnego poczucia smaku... jest dla mnie bezzasadny.
|
Pn paź 22, 2012 20:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Autorowi juz nic nie pomoże.....on juz od roku jest TAM.
Ja sie tylko pytałem czy protestowanie w takim wypadku jest złem?
Dodatkowo napisze, ze mnie to razi.....no i skoro zostało juz rozgłoszone to stwierdziłem, że moim obowiązkiem jest do protestu sie przyłączyć.
Owszem nie jest to nic az tak straszliwego by drżeć szaty...ale jest takie stare przysłowie: "Daj kurze grzedę, a ona: wyżej siedę"
|
Pn paź 22, 2012 20:29 |
|
 |
szuba
|
humalog, to sprawa Twojego sumienia, wrażliwości i relacji z Bogiem. Czy protestowanie w takim wypadku jest złem? Nie mnie to oceniać. W moim osobistym odczuciu - jest bezcelowe. Skoro Bóg to dopuścił - trzeba raczej podziękować Bogu. On jest większy, mądrzejszy i w swoim Słowie dał wyraźną wskazówkę: za wszystko dziękujcie. Przerabiałam to nie tak dawno z kierownikiem duchowym. Jedna osoba kilkoma słowami mijającymi się z prawdą zburzyła coś bardzo ważnego w moim życiu, a mój kierownik duchowy zalecił mi podziękować Bogu za tą osobę. Bo skoro ON uznał, że tak, skoro ON to dopuścił, to ja Mu za to mam podziękować by Bóg był uwielbiony nie tylko w zdarzeniu, doświadczeniu, ale i w tej osobie. Wobec mojego całego oburzenia: bo jak to tak?! ale za co?! a czy ona zrobiła coś dobrego kłamiąc?! itd... musiałam stanąć ze Słowem: za wszystko dziękuj, niech Bóg we wszystkim będzie uwielbiony. Amen, dobrej nocy 
|
Pn paź 22, 2012 20:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Jezusa w trakcie drogi krzyżowej też z szat obnażono - a jakoś nie stracił godności. Bóg rozliczy z postępowania.  Toż to właśnie usiłowałem przetłumaczyć.
|
Pn paź 22, 2012 20:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Jezusa w trakcie drogi krzyżowej też z szat obnażono - a jakoś nie stracił godności. A ludzie, którzy parę dni wcześniej spiewali mu Hosannah....milczeli. Pewnie słusznie czynili. Stwierdzili, ze po co sie wysuwać przed szereg, przecież Bóg winnych rozliczy.
|
Pn paź 22, 2012 21:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
WIST napisał(a): quas napisał(a): Wist, a Ciebie naprawdę nie uraża przdstawianie nagiej Matki Boskiej? Nawet nie wiem jak to się nazywa, nie znam interpretacji autora, nic we mnie nie wzbudza ten obraz. Możecie mieć do mnie pretensje, ale nie będę wymyślał że uraża on strasznie moje przekonania. Narazie czytam tylko że to jest kpina, bo... to jest kpina. Masło maslane. A tymczasem prawda jest taka że to wasze subiektywne odczucie, a nie prawda obiektywna. We mnie nie wzbudza nic i to wcale nie znaczy że ze mną coś nie tak. Dlamnie to słabe dzielko, równo dobrze można je było zrobić w paincie bo tak wygląda. Może się mylę, ale nie jest istotny sam obraz. Z premedytacją wymierzane są ciosy w kierunku wyznawców różnych religii - to filmik o Mahomecie, to bohomaz parodiujący obraz Zwiastowanie.
|
Pn paź 22, 2012 21:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: A ludzie, którzy parę dni wcześniej spiewali mu Hosannah....milczeli. Ale my mamy Jezusa naśladować a nie innych ludzi.
|
Pn paź 22, 2012 21:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
wloczykij napisał(a): Cytuj: A ludzie, którzy parę dni wcześniej spiewali mu Hosannah....milczeli. Ale my mamy Jezusa naśladować a nie innych ludzi. No tak, tylko On.....też milczał.....
|
Pn paź 22, 2012 21:26 |
|
|
|