Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N lis 09, 2025 23:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 210 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14  Następna strona
 Tusk szefem Rady Europejskiej 
Autor Wiadomość

Post Re: Tusk szefem Rady Europejskiej
Kozioł napisał(a):
DarekM napisał(a):
Dla mnie... to jest chore, człowiek o kompetencjach pracownika marketu albo mcdonalda ma pelnić najważniejsze stanowisko w Unii Europejskiej - skończył historię, nie zna języków obcych, odpowiedzialny za wiele afer w Polsce... narazi tylko na śmieszność Polskę jako kraj gdzie ludzie nie znają języków, nie sa obyci i co najgorsze już media wyciagają, że Tusk miał dziadka nazistę - co tylko może utrwalić w oczach zachodu wizerunek Polaka pomagającego nazistom... Co jest oczywistą kpiną z historii...

Faktycznie języki obce to nie jest jego mocna strona. Podobnie jak innych z naszej elity, szczegolnie z prawej strony (z lewej znaja rosyjski).
Nie ma na zadnym uniwersytecie kierunku "premier", "prezydent", czy "przewodniczący".

Co do "nazisty" Józefa Tuska, to proszę, takich kłamstw nie powielaj.
J.Tusk to był "polski fanatyk, zagraża bezpieczeństwu Rzeszy". Był więziony, także w obozie koncentracyjnym w Neuengamme (nr obozowy 5939). Został zwolniony pod koniec 1943 roku.
Do wermachtu został wcielony siłą, jak kazdy kaszub, latem 1944 roku.

Zyciorys Józefa Tuska w Wikipedii

1. Edukacja - osoba na takim stanowiska powinna być chociażby prawnikiem, ewentualnie doktorem a już najlepiej mieć tytuł profesora. Dzienna historia, socjologia czy politologia to chyba bardziej hobby niż studia.
2. Powinien znać angielski, francuski, niemiecki (ten chyba zna) - to języki dzięki, którym osoba na tak ważnym stanowisku mogłaby się bez problemu, bez tłumaczy porozumiewać z ludźmi.
3. To, że nasze elity nie znają języków a cały czas nazywamy je "elitami" to tylko źle o nas świadczy.
4. Co do jego dziadka, źle użyłem określenia "nazista" - nie mnie oceniać czy był nazistą czy nie - ważne dla zwykłego zjadacza chleba we Francji czy w Czechach jest to że był w Wehrmachcie, nikt nie będzie dociekać czy został tam przymusowo wcielony czy nie. Przyjmą wiadomość z nagłówka gazety i tyle - polski premier, z takimi korzeniami...

Pt wrz 05, 2014 11:24

gita napisał(a):
Przez siedem lat pracował na posadę w UE, likwidując np. stocznie na rzecz stoczni niemieckich.
Kto tego nie widzi jest ślepy, albo udaje, że jest ślepy.

Pozdrawiam ze Szczecina, z którego zniknęła stocznia, która niegdyś była największą stocznią na Bałtyku, która produkowała statki dla całego świata. Która miała potencjał nadal dobrze funkcjonować - niestety, nie było woli rządzących aby ją uratować - albo ktoś nie chciał robić konkurencji niemieckim stoczniom... Mega drogie maszyny ze stoczni zostały sprzedane na złom za psie pieniądze...

Pt wrz 05, 2014 11:28
gita napisał(a):
NIE KLAM!!! Niemcy siłą nie wciągali do Wermachtu Polaków np. moich rodziców mieszkających w czasie wojny w Gdyni. Rozkaz wstąpienia mieli tylko ci, którzy podpisali listę folksdojcza.

Nie siej oszczerstw! Po zajęciu Gdańska każdy na mocy ustawy wydanej przez Hitlera KAŻDY obywatel Wolnego Miasta Gdańsk AUTOMATYCZNIE został obywatelem III Rzeszy, co nie zmieniało faktu, ze Polacy byli nadal prześladowani.

Reszta to zwykłe, podle oszczerstwa świadczące tylko o tym, jaki ferment sieje w umysłach ludzi RM.

Pt wrz 05, 2014 11:28
DarekM napisał(a):
1. Edukacja - osoba na takim stanowiska powinna być chociażby prawnikiem, ewentualnie doktorem a już najlepiej mieć tytuł profesora. Dzienna historia, socjologia czy politologia to chyba bardziej hobby niż studia.
Naukowcy nie sprawdzaja się w polityce.
DarekM napisał(a):
2. Powinien znać angielski, francuski, niemiecki (ten chyba zna) - to języki dzięki, którym osoba na tak ważnym stanowisku mogłaby się bez problemu, bez tłumaczy porozumiewać z ludźmi.
Angielski zna słabo, ma czas, podszkoli się.
DarekM napisał(a):
3. To, że nasze elity nie znają języków a cały czas nazywamy je "elitami" to tylko źle o nas świadczy.
Taką mielismy rzeczywistość. Uczono latami rosyjskiego (bezskutecznie, bo nikt nie chciał się uczyć), a innego języka na poziomie kreskówek.
DarekM napisał(a):
4. Co do jego dziadka, źle użyłem określenia "nazista" - nie mnie oceniać czy był nazistą czy nie - ważne dla zwykłego zjadacza chleba we Francji czy w Czechach jest to że był w Wehrmachcie, nikt nie będzie dociekać czy został tam przymusowo wcielony czy nie. Przyjmą wiadomość z nagłówka gazety i tyle - polski premier, z takimi korzeniami...
Do wermachtu wcielono w Europie sila wielu ludzi. To my, Polacy, a własciwie jedna opcja polityczna zrobiła z tego aferę.
Aleksander Kaczyński, dziadek bliźniaków Kaczyńskich, był także kolejarzem, także polakiem. Gdyby był w Gdańsku także by automatycznie został obywatelem III Rzeszy i także byłby w Wermachcie.

Pt wrz 05, 2014 11:42
Cytuj:
Moja odpowiedź:

Tu nie idzie o zazdrość, a o rażącą N I E S P R W I E D L I W O Ś Ć ! ! ! ! ! !
Moja kuzynka w wieku 60 lat, po wielu latach ciężkiej pracy otrzymała głodową emeryture, która teraz wynosi 800zł. Nie może spać po nocach, gdyż nie wie za co kupić węgiel na zimę. Ja po 30 latach niezbyt ciężkiej pracy otrzymuję obecnie 1100zł emerytury i co miesiąc muszę dokładać co najmniej 200-300zł, a więc zazdroszczę tym co mają 1600zł, a nie Tuskowi.
Tusk po 7 latach szkodliwego rządzenia dla Polski oraz 5 latach szefowania Europie ma otrzymać 80tysięcy co miesiąc.
Gdyby moja kuzynka miała na węgiel na zimę, a ja nie musiałabym co miesiąc dokładać do mojej emerytury, to niech Tusk dostanie nawet 100tysięcy, tyle ile od 1 grudnia pensji.
Ta rażąca niesprawiedliwość nie prowadzi do zazdrości, a do buntu i oby nareszcie to nastąpiło.
Na razie zamiast iść do sklepu 15 sekund, udaję się do oddalonego o 15 minut, aby kupić mleko o 50gr taniej, to jest poniżające. Poniżające jest również to, że dzięki Putinowi mogłam sobie oprócz mleka kupić jabłka po 1,69 zł i nawet pół kg winogron po 3,99zł za kg.

ubogich zawsze mieć będziecie , niesprawiedliwość jest nieodłącznym elementem tego świata. Prywatnie pocieszę Cię - ja mam tylko kilka setek więcej od Ciebie.
Z jabłkami nie przesadzaj - w sezonie letnio -jesiennym zawsze ich cena kształtuje sie w granicach 1,5 do 3,5 zł/kg.
Putinowi to możesz jedynie zawdzięczać ewentualną wojnę.

Pt wrz 05, 2014 11:52
DarekM napisał(a):
gita napisał(a):
Przez siedem lat pracował na posadę w UE, likwidując np. stocznie na rzecz stoczni niemieckich.
Kto tego nie widzi jest ślepy, albo udaje, że jest ślepy.

Pozdrawiam ze Szczecina, z którego zniknęła stocznia, która niegdyś była największą stocznią na Bałtyku, która produkowała statki dla całego świata. Która miała potencjał nadal dobrze funkcjonować - niestety, nie było woli rządzących aby ją uratować - albo ktoś nie chciał robić konkurencji niemieckim stoczniom... Mega drogie maszyny ze stoczni zostały sprzedane na złom za psie pieniądze...

Słaba pamięć...oj słaba...należy przyjść z pomocą i przypomnieć:
Stocznia gdańska - ogłoszona upadłość 8.08.1996r, pozostałość sprzedana w listopadzie 2007r Ukraińcom.
Stocznia szczecińska - upadłość 2002r.
Zatem w przypadku obu stoczni upadłość ogłoszono w czasach, gdy jeszcze wróble nie świrgoliły o premierostwie Tuska....w dobie netu każde kłamstwo można zweryfikować :D

Pt wrz 05, 2014 12:03

Ruskie już zaczęły:

Co się skrywa za zdecydowaniem nowego przywódcy UE, świat jeszcze się dowie. Ale o zdecydowaniu dziada Donalda Tuska, Józefa, cokolwiek wiadomo. Był on wspólnikiem Adolfa Hitlera i służył w rezerwie karnych oddziałów SS.

(...)

W ten sposób wybór na nowego szefa UE człowieka, którego krewni mieli związek z faszystowskimi oddziałami karnymi, można uznać za znaczące. Przecież współczesnych faszystowskich zbrodni na Ukrainie Europa nie tylko nie potępia, ale otwarcie je wspiera.

http://www.tvn24.pl/prokremlowski-porta ... 349,s.html

Bzdury czy nie bzdury, znając Rosjan, nie zawahają się tego wykorzystywać. I nie wiadomo, jak Zachód, w którym jakikolwiek kontekst "hitlerowski" wzbudza obsesyjny lęk, będzie na to reagował.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt wrz 05, 2014 12:06
Kozioł:"Angielski zna słabo, ma czas podszkoli się", otóż to zamiast uczyć się angielskiego, aby nie kompromitować stanowiska szefa RE, będzie jeździł przed wyborami samorządowymi po Polsce i głosił, że Platforma jest najlepsza i najważniejsza.
Gdy uczyłam j. angielskiego dzieci w szkole podstawowej twierdziłam:jeśli macie zamiar poświęcić na angielski jedną godzinę w tygodniu, za 60 lat nauczycie się angielskiego.
Czy Tusk to rozumie???

Pt wrz 05, 2014 12:08
Ci ktorzy wierza w propagande pewnych kregow skupionych wokol pewnej partii, ktora sieje jad nienawisci wsrod Polakow "opcja niemiecka" czy "dziadkiem w Wehrmachcie" maja braki w znajomoaci prawdziwej historii.
Tereny, ktore wcielono do III Rzeszy oprozniono z Polakow. Inteligencje rozstrzelano np w Piasnicy (mam nadzieje, ze @gita choc o tym slyszala) a reszte wsadzano do wagonow bydlecych i wywozono. Ci, ktorzy pozostali, jak np mieszkancy Wejherowa, ktorzy cudem zostali cofnieci z transportu ale nie mogli wrocic do wlasnych mieszkan dostali potem z automatu 3. grupe. W "Rzeszy" Polakow nie moglo byc.
http://pl.m.wikipedia.org/wiki/Volkslista

Owszem mogli bohatersko i glupio odmowic narazajac siebie i dzieci na pewna smierc. Dla przecietnego normalnego Polaka ( Kaszuba, Slazak czy Mazura) to byl zadny wybor, szczegolnie jezeli juz raz smierc mu w oczy zajrzala.
A jak byl na Volksliscie to szedl do Wehrmachtu. Np ojciec zginal w Piasnicy a syn w Wehrmachcie na froncie
Wcale nie tak rzadkie przypadki.

Centralna Polska miala zupelnie inna sytuacje i osadzanie reszty Polski przez pryzmat Warszawy swiadczy .... o Warszawie.

A o Gdyni to @gita moze np tu przeczytac
http://m.wyborcza.pl/wyborcza/1,132748, ... achtu.html
http://m.trojmiasto.gazeta.pl/trojmiast ... sania.html
http://www.gotenhafen.pl/wysiedlenia.html

Jezeli twoich rodzicow nie wysiedlono z Gdyni, to wysoce podejrzane jest, ze nie byli na Volksliscie....

Pt wrz 05, 2014 12:28

Kael napisał(a):
Ci ktorzy wierza w propagande pewnych kregow skupionych wokol pewnej partii, ktora sieje jad nienawisci wsrod Polakow "opcja niemiecka" czy "dziadkiem w Wehrmachcie"

Jak się okazuje przedstawienie Kurskiego, jako odpowiedzialnego za wprowadzenie do przestrzeni publicznej informacji o dziadku Tuska, jest kolejnym medialnym artefaktem. Pierwszy raz o fakcie (wtedy jeszcze plotce, pogłosce) wspomniał Piotr Najsztub, prowadząc wywiad z Donaldem Tuskiem. Ukazał się on na łamach „Przekroju” 3 października 2005 r. Poniżej dokładny cytat tamtej rozmowy.

P. Najsztub: „Czy pana dziadek służył w Wehrmachcie?

D. Tusk: Obaj dziadkowie wojnę spędzili godnie, jeden w dwóch obozach koncentracyjnych, a drugi…

P. Najsztub: Pytam, bo huczą czarne plotki, pomówienia. Może za chwilę ktoś coś takiego o pana dziadku będzie kolportował i zanim pan się przebije ze skutecznym sprostowaniem, może minąć tydzień i to wtedy pan będzie ofiarą prowokacji.

D. Tusk: To jest jedna z 20 paskudnych plotek, jakie moi konkurenci rozsiewają na mój temat”.

16 października 2005 r. Angora publikuje wywiad z Jackiem Kurskim. Kluczowy fragment znajduje się poniżej:

K. Pastuszko: „Zaczyna pan wyciągać haki na drugą turę?

J. Kurski: Nie. Mówię prawdę.

K. Pastuszko: A czy to prawda, że jednym z planowanych przez was haków było ubranie Donalda Tuska w mundur żołnierza Wehrmachtu?

J. Kurski: To obrzydliwe. To, że w jego domu mówiło się po niemiecku, nie oznacza, że trzeba go przebierać w mundur.

K. Pastuszko: Po niemiecku?

J. Kurski: Rodzice Tuska byli gdańszczanami i mówili po niemiecku. Pisał o tym wiele razy w swoich książkach. Jest natomiast półmrok niedomówień i tajemniczości na temat dziadka Donalda Tuska. Sądzę, że w jego interesie leży wyjaśnienie tej kwestii. W przypadku wyborów prezydenckich Polacy mają prawo wiedzieć wszystko o kandydacie.

K. Pastuszko: Rozumiem, że pan wie?

J. Kurski: Niczego nie wiem na pewno. Poważne źródła na Pomorzu mówią, że dziadek Tuska zgłosił się na ochotnika do Wehrmachtu. Na Pomorzu zdarzało się często wcielanie do Wehrmachtu, ale siłą. Cokolwiek było z jego dziadkiem nie winię za to Donalda Tuska. Winię go jedynie za tolerowanie plotek na ten temat. Powinien albo zaprzeczyć, albo potwierdzić, a nie milczeć. To już nie jest jego prywatna sprawa. Tusk nie kandyduje na prezydenta Sopotu, tylko prezydenta Polski

http://beniowski.salon24.pl/176778,dzia ... o-naprawde

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt wrz 05, 2014 12:40
gita napisał(a):
Kozioł:"Angielski zna słabo, ma czas podszkoli się", otóż to zamiast uczyć się angielskiego, aby nie kompromitować stanowiska szefa RE, będzie jeździł przed wyborami samorządowymi po Polsce i głosił, że Platforma jest najlepsza i najważniejsza.
Gdy uczyłam j. angielskiego dzieci w szkole podstawowej twierdziłam:jeśli macie zamiar poświęcić na angielski jedną godzinę w tygodniu, za 60 lat nauczycie się angielskiego.
Czy Tusk to rozumie???

Czy uważasz, ze Tusk to idiota? Czy idiota mógłby zdobyc najwyzsza władzę w Polsce, a teraz w Europie?
Jak się przyłoży, to podskoczy przez ten czas z A2 do co najmniej B1, może słabe B2.
Inni takze wielkimi poliglotami nie sa i robią ogromne błędy, stosuja kalki językowe itp itd. I nikt nie robi z tego problemu, bo najwazniejsze to się porozumiewać. A przy ważnych sprawach, przy niuansach i tak wszyscy korzystają z tłumaczy.
To nie z powodu umiejętności językowych wybrano Tuska, ale z powodu umiejętności dyplomatycznych i przywódczych.
Trochę żal, że tak wielu polaków z powodu zaslepienia, niechęci politycznej nie potrafi dostrzec jaki skok przez
te lata zrobiła Polska. Z peryferyjnego pokomunistycznego kraju do jednego z liderów politycznych UE.

Pt wrz 05, 2014 12:47
@Johnny99 no i? Typowe podle insynuacje Kurskiego: "pewne zrodla" ( bez ich podania), "dobrowolne zgloszenie" ( jak byl na Volksliscie to Wehrmacht byl z automatu - dobrowolnie to on sie mogl zglosic do SS) i kuriozum "warszawki": "mowili w domu po niemiecku".
Nie bede ci streszczac historii mojej jak najbardziej polskiej rodziny. Ale w Rzeszy za mowienie po polsku w szkole dzieci byly bite a za donos sasiadow przychodzila policja i byly represje. NIE BYLO wyboru. Chyba ze s.mierc albo "tylko" oboz koncentracyjny.

Ale Kurski na pewno by wybral s.mierc!

Ostatnio edytowano Pt wrz 05, 2014 12:50 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Pt wrz 05, 2014 12:48
Johnny99 napisał(a):
[i]Jak się okazuje przedstawienie Kurskiego, jako odpowiedzialnego za wprowadzenie do przestrzeni publicznej informacji o dziadku Tuska, jest kolejnym medialnym artefaktem.........
J. Kurski: Niczego nie wiem na pewno. Poważne źródła na Pomorzu mówią, że dziadek Tuska zgłosił się na ochotnika do Wehrmachtu. Na Pomorzu zdarzało się często wcielanie do Wehrmachtu, ale siłą.

Sam wskazałeś, ze to Kurski wprowadził do mediów "dziadka z Wermachtu", dziadka ochotnika.
A potem na tym jechał.

Pt wrz 05, 2014 12:49
Kael napisał(a):
Chyba ze (censored) albo "tylko" oboz koncentracyjny.
I tam też dziadek Tuska trafił : do obozu koncentracyjnego.

Pt wrz 05, 2014 12:50

Kozioł napisał(a):
Czy uważasz, ze Tusk to idiota?

Po 7 latach lekcji z native speakerem mówi po angielsku nieco lepiej, niż mój tata mówił po hiszpańsku po miesiącu (intensywnej, samodzielnej) nauki. Ale nie wiem :roll:

Cytuj:
Czy idiota mógłby zdobyc najwyzsza władzę w Polsce, a teraz w Europie?

Językowy? Oczywiście.

Cytuj:
Z peryferyjnego pokomunistycznego kraju do jednego z liderów politycznych UE.

He?

Pt wrz 05, 2014 12:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 210 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14  Następna strona