Karanie ludzi za znęcanie się nad zwierzętami
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Karanie ludzi za znęcanie się nad zwierzętami
Chronos napisał(a): Tak więc powinno się również karać więzieniem (w mniejszym wymiarze czasowym) za okrutne maltretowanie i zabicie jednego psa. To zależy od wielkości szkody.
|
So mar 31, 2018 14:36 |
|
|
|
 |
Andy72
|
Jak powiedział Reagan: "Zauważyłem, że wszyscy którzy popierają aborcję zdążyli się już urodzić." A ja zauważyłem, że ci, którzy popierają bezkarne torturowanie zwierząt, jakoś przypadkiem mieli szczęście urodzić się jako gatunek, któremu to nie grozi.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
So mar 31, 2018 14:46 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
felek_ napisał(a): Chronos napisał(a): Tak więc powinno się również karać więzieniem (w mniejszym wymiarze czasowym) za okrutne maltretowanie i zabicie jednego psa. To zależy od wielkości szkody. Czyli jak? Mały pies - mała szkoda, duży pies - duża szkoda? Czy poniższe to duża czy mała szkoda?: https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =3&theatera ten? Wielka czy mała szkoda?: https://www.cda.pl/video/54999341
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
So mar 31, 2018 20:35 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Od wielkości szkody wyrządzonej człowiekowi. Prawo ma być dla ludzi, nie dla psów.
|
So mar 31, 2018 21:56 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Jaką karę ( i czy w ogóle) powinien dostać człowiek w pierwszym przypadku, a jaka w drugim, aby nie był poszkodowany?
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
So mar 31, 2018 22:00 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To zależy od tego co ustali sąd w postępowaniu.
|
So mar 31, 2018 22:09 |
|
 |
Iago
|
felek_ napisał(a): Prawo ma być dla ludzi, nie dla psów. Jeżeli jakieś zapyziałe plemię barbarzyńców przyjmie takie wytyczne, to zapewne tak u nich będzie. Sądziłem jednak, że jako społeczeństwo aspirujemy nieco wyżej, no ale co kto lubi. 
|
N kwi 01, 2018 1:05 |
|
 |
Chronos
|
Być może dla niektórych idea praw zwierząt kłóci się z ich rozumieniem roli człowieka i zwierząt w życiu. Przecież już Akwinata pisał o hierarchii natury według chrześcijańskiej etyki, za Arystotelesem: rośliny służą zwierzętom a zwierzęta ludziom. Jeśli do tego dołożymy brak psiej duszy to trudno będzie katolikowi zrozumieć dlaczego ma traktować zwierzaka tak jak na to zasługuje 
|
N kwi 01, 2018 10:52 |
|
 |
JedenPost
|
Skrajny prymitywizm moralny.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
N kwi 01, 2018 19:11 |
|
 |
R27
|
Wsadzanie ludzi do więzienia za bicie psów to faktycznie prymitywizm moralny. Jak człowiek poczyta te wszystkie krwiożercze komentarze pod artykułami o znęcaniu się nad psami czy kotami autorstwa obrońców zwierząt to dojdzie do wniosku że ci obrońcy faktycznie niczym jak zwierzęta się zachowują 
|
Pn kwi 02, 2018 12:49 |
|
 |
JedenPost
|
R27 napisał(a): Wsadzanie ludzi do więzienia za bicie psów to faktycznie prymitywizm moralny. Nic podobnego. W sumie przykro patrzeć, jak chrześcijaństwo, które kiedyś było awangardą postępu etycznego, teraz za światem w tej kwestii najwyraźniej nie nadąża i upiera się przy pochodnych etyki plemiennej.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pn kwi 02, 2018 15:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): W sumie przykro patrzeć, jak chrześcijaństwo, które kiedyś było awangardą postępu etycznego, teraz za światem w tej kwestii najwyraźniej nie nadąża i upiera się przy pochodnych etyki plemiennej. Mógłbyś rozwinąć w jakim sensie chrześcijaństwo nie nadąża za światem w omawianej kwestii? Chronos napisał(a): Jeśli do tego dołożymy brak psiej duszy to trudno będzie katolikowi zrozumieć dlaczego ma traktować zwierzaka tak jak na to zasługuje Czyli wg Chronosa katolik nie potrafi traktować psa tak "jak na to zasługuje"  ? Wysoko musi być zawieszona ta poprzeczka, wezmę przykład z własnego otoczenia: pieski często wyprowadzane na spacerki, mają własne legowiska, zabawki, miseczki, jedzenie, regularnie szczepione, wyczesane, niektóre mają fajne dziergane psie ubranka. Ich właściciele chodzą co niedziela do kościoła, więc można uznać, że są przeciętnymi, praktykującymi katolikami. Sama posiadam uroczego czworonoga i teraz się zastanawiam, w jaki sposób mój pies jest gorzej przeze mnie traktowany z tej racji, że jestem katolikiem, zatem proszę o pytania pomocnicze, żeby można było wyodrębnić stosowne różnice.
|
Pn kwi 02, 2018 16:26 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Ja też od początku uważam, że pozwalanie na znęcanie się nad zwierzętami to przejaw problemów z sumieniem. Nie mówiąc już o krótkowzroczności, bo gdy pozwala się znęcać się nad zwierzętami - analogicznie jak dzieciom - wkrótce wielu zacznie znęcać się nad ludźmi.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Pn kwi 02, 2018 17:12 |
|
 |
Chronos
|
Mrs_Hadley napisał(a): Czyli wg Chronosa katolik nie potrafi traktować psa tak "jak na to zasługuje"  ? Wysoko musi być zawieszona ta poprzeczka, wezmę przykład z własnego otoczenia: pieski często wyprowadzane na spacerki, mają własne legowiska, zabawki, miseczki, jedzenie, regularnie szczepione, wyczesane, niektóre mają fajne dziergane psie ubranka. Ich właściciele chodzą co niedziela do kościoła, więc można uznać, że są przeciętnymi, praktykującymi katolikami. Sama posiadam uroczego czworonoga i teraz się zastanawiam, w jaki sposób mój pies jest gorzej przeze mnie traktowany z tej racji, że jestem katolikiem, zatem proszę o pytania pomocnicze, żeby można było wyodrębnić stosowne różnice. No nie, psie ubranka to już przesada w drugą stronę, naprawdę Jeśli spojrzysz na mój post zauważysz dwa bardzo znaczące słowa od których się zaczyna mój tekst - "Być może..." Napisałem w ten sposób, ponieważ nie chcę wrzucać wszystkich chrześcijan czy katolików do jednego worka i generalizować. Przecież każdy różnie stosuje się do zasad wiary. Niemniej jednak widząc komentarze na tym forum od katolików uparcie utrzymujących jakoby kara więzienia za katowanie zwierzęcia to za dużo, można dojść do wniosku, że zasady moralne opierają oni w jakimś stopniu na religii którą wyznają. I wydaje się, że może to mieć dużo wspólnego z nauką chrześcijańską kładącą nacisk na uznanie świata zwierząt za element głównie służebny człowiekowi, istocie uznanej za wyższą.
|
Pn kwi 02, 2018 19:40 |
|
 |
JedenPost
|
Mrs_Hadley napisał(a): JedenPost napisał(a): W sumie przykro patrzeć, jak chrześcijaństwo, które kiedyś było awangardą postępu etycznego, teraz za światem w tej kwestii najwyraźniej nie nadąża i upiera się przy pochodnych etyki plemiennej. Mógłbyś rozwinąć w jakim sensie chrześcijaństwo nie nadąża za światem w omawianej kwestii? Chrześcijaństwo, a przynajmniej takie, jakie wyznaje R27 czy felek, nie pozwala ludziom przez nie kształtowanym dokonać przeskoku mentalnego koniecznego do zrozumienia, że obowiązkiem moralnym istoty ludzkiej jest uwzględniania nie tylko interesu członków mojej grupy, ale w ogóle wszystkich istot, jakie interes posiadają. W świecie współczesnym ta idea jest coraz powszechniejsza, mamy już nawet pierwsze przykłady ochrony prawnej osób nie-ludzkich - dla Kościoła i wielu jego członków koncepcja ochrony praw zwierząt pozostaje jednak, jak widać po tym temacie, już to rzeczą, na jaką należy patrzeć podejrzliwie, już to kuriozum. Idea, że człowiek jest pępkiem świata materialnego i że cały on ma służyć jego pożytkowi trzyma się niestety mocno.
|
Pn kwi 02, 2018 19:48 |
|
|
|