Czy działania PIS to zagrożenia dla demokracji?
| Autor |
Wiadomość |
|
Paschalis
|
"ToMu napisał(a): Nie zgodzę się, że wybory by nic nie zmieniły. W statystykach różnice w poparciu między PiSem a PO w wyborach, które odbyłyby się teraz są naprawdę niewielkie...
Akurat wg. sondażu OBOP to PO wygrałaby wybory i to pewnie dlatego PiS ich nie chciało. Ale obie partie miałyby znacznie więcej głosów więc sytuacja by się wyraźnie zmieniła.
_________________ www.onephoto.net
|
| Śr lut 15, 2006 13:17 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Na stronie wp.pl jest sonda -preferencje wyborcze, gdyby odbyły się powtórzone wybory - odpowiedziało 53. 768 osób ze wskazaniem:
PO - 46%
PiS - 23%
SLD -20%
reszta partii poniżej progu wyborczego.
|
| Śr lut 15, 2006 13:32 |
|
 |
|
jo_tka
|
Sondaże internetowe w Polsce nie są wiarygodne w skali kraju, Alus. Kwestia próbki społecznej.
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
| Śr lut 15, 2006 13:40 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Wiem.
Niemniej jestem przekonana, że PiS przegrałoby w powtórzonych wyborach - znam aktualne opinie wielu moich znajomych, którzy na jesieni oddali głosy na PiS, napewno by tego nie powtórzyli.
|
| Śr lut 15, 2006 13:53 |
|
 |
|
SweetChild
|
meritus napisał(a): SweetChild - na poziomie faktów jestem. Oglądałeś "Nocną zmianę"? Jeżeli nie to powiem krótko: jest to dokument ukazujący naradę panów Wałęsy, Pawlaka, Tuska, Kuronia w celu obalenia rządów Olszewskiego z przyczyn lustracyjnych. Sugerowałem zatem, że PO rządając MSW chciało ukręcić łeb lustracji. "Nocna zmiana" jest faktem, a chodziło mi właśnie o Twoje sugestie. Jak już jesteśmy przy lustracji w wykonaniu Olszewskiego (a w zasadzie Macierewicza), to akurat uważam ruch Wałęsy za mniejsze zło. Aby rozbroić bombę potrzeba jest profesjonalnych saperów a nie napalonych majsterkowiczów. Moim zdaniem to właśnie partactwo Olszewskiego i Macierewicza pogrążyło lustrację na wiele lat... meritus napisał(a): Faktem też jest, że PO nie chciała połowy rządu. Połowa nie jest równa połowie. Ja mogę napisać, że PO chciała połowę rządu, ale PiS nie chciał im tej połowy dać. meritus napisał(a): PO nie zgodziła się na premiera z Gorzowa, bo razem z SLD głosowali zdaje się przeciw. Przeciw rządowi opartemu na koalicji parlamentarnej PiS-SO-LPR. PO początkowo była przeciwna osobie Marcinkiewicza jako premierowi i domagała się Jarosława Kaczyńskiego. Jednak ostatecznie ustąpiła, bo po paru dnaich zdążyła się zorientować, że przegrała wybory i nie będzie dyktować zywcięskiej partii, kto ma być premierem z jej ramienia. meritus napisał(a): Skoro domagasz się przykładów warcholstwa to przypomnij sobie, czy PO coś konstruktywnego do tej pory zrobiło, a reszta okaże się warcholstwem. Wygodne  Proszę bardzo: poprawki do budżetu ograniczające wydatki administracji (konstruktywny program "tanie państwo"). Propozycje obniżki podatków i ulg prorodzinnych (konstruktywny program "Polski solidarnej"). Jaka rzeszta pozostaje? meritus napisał(a): Pamiętam wybory do sejmików wojewódzkich: wtedy PO i PiS startowały z jednej listy. Dostali 16 %. LPR dostało też 16%. To po pierwsze. Czego to dowodzi? meritus napisał(a): Drugą kwestią jest, czy ludzie głosowali na PO-PiS, czy na PiS-PO, bo to różnica duża. Po wyborach PO myślało, że na PO-PiS.
Jedni głosowali na PO-PiS, inni na PiS-PO. Jedni i drudzy zostali wprowadzeni w błąd przez kampanię wyborczą, niezależnie od tego, co sobie myślało PO po wyborach.
|
| Śr lut 15, 2006 14:02 |
|
|
|
 |
|
Stanisław Adam
|
To pseudo-sonda. Tak jak i inne 'sondy' (i to niezależnie od tematyki) przeprowadzane w portalach Onet, Interia, GW, Rzepa.
Pseudo, z kilku powodów.
1. Warto sprawdzić (w tych rzetelnych badaniach) z jakich warstw społecznych, miejscowości i regionów, grup wiekowych itd. byli wyborcy PO, PiS, SLD w ostatnich wyborach parlamentarnych i prezydenckich. To wyjaśni kto ma lepszy dostęp do internetu (dom, kafejka - jeśli w danej miejscowości jest, koszt tego dostępu np. dla bezrobotnego), a więc zwykłą fizyczną możliwość uczestniczenia w takiej sondzie.
2. Warto dociec (co nie jest takie łatwe), czyj - w sensie własności, finansowania, zysków z reklam idt. - jest sondujący portal. To wyjaśni co jest przedmiotem sondy. Jak formułowane jest pytanie ("lub czasopisma").
Jaka jest kolejność pytań.
Itd.
Każdy statystyk wie, że by sonda była wiarygodna muszą być spełnione pewne minimalne warunki.
Jest jeszcze możliwość zwykłego fałszowania wyników. Na to nie mam dowodów. Ale osobiście sprawdzałem (czyli było to działanie celowe, zaplanowane), przez ok. dwa tygodnie, na ww. portalach jak działają 'fora' lub 'komentowanie' news-ów. Pominę szczegóły. Konkluzja: moderacja=manipulacja.
Jak się ma złe skłonności w jednej dziedzinie, to bardziej prawdopodobne są i w innych.
|
| Śr lut 15, 2006 14:15 |
|
 |
|
SweetChild
|
Stanisław Adam napisał(a): Pominę szczegóły. Konkluzja: moderacja=manipulacja.
Jak widzę żale na temat moderacji wylewane na tym forum, to jestem bardzo ostrożny w przyjęciu Twojej konkluzji. Podejrzewam, że podobne równania wypisuje w innych miejscach paru obecnie już "gości" z tego forum.
To tak na marginesie, nie przeczę, że możesz mieć rację, bo nie znam forum GW czy onetu.
|
| Śr lut 15, 2006 16:18 |
|
 |
|
Stanisław Adam
|
 do SweetChild: To nie konkluzja, tylko jeden z argumentów
Poprzednia moja wypowiedź odnosiła się do traktowania serio sondaży internetowych. W statystyce są wypracowane metody wnioskowania o 'populacji' na podstawie 'próby'. Sondaże internetowe nie spełniają elementarnych wymagań takich badań.
Żalów żadnych nie mam, bo jest wiele forów w necie, gdzie moderatorzy rzeczywiście robią to co wymaga od uczestników ich własny regulamin: najczęściej zachowanie elementarnych zasad dobrego wychowania i trzymania się tematu.
O tych wspomniałem bo je badałem.
Jeśli powiem, że na tym forum mederatorzy robią to co do nich należy, to proszę tego nie uznawać za komplement, lecz zwykłe stwierdzenie faktu. A jestem 'czytelnikiem' tego forum od dawna.
|
| Śr lut 15, 2006 16:59 |
|
 |
|
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Paschalis napisał(a): Akurat wg. sondażu OBOP to PO wygrałaby wybory i to pewnie dlatego PiS ich nie chciało. Ale obie partie miałyby znacznie więcej głosów więc sytuacja by się wyraźnie zmieniła.
Ale OBOP nie jest jedynym organem przeprowadzającym badania - a wg różnych źródłeł wyniki różniły się niewiele, co akyrat w Polsce jest równoznaczne z tym, że wg jednych minimalnie wygrałby PiS, a wg innych - PO.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
| Śr lut 15, 2006 19:31 |
|
 |
|
meritus
|
Gdyby były wybory - to by to tylko ludzi wpieniło. Więcej ludzi by nie poszło, zmobilizowałaby się lewica i byłoby jeszcze gorzej.
|
| Cz lut 16, 2006 1:23 |
|
 |
|
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Nawet nie tyle. Bo nie zdziwiłbym się, gdyby zwolennicy PO wzięli d**ę w troki poszli zagłosować, wkurzeni tym co PiS wyprawia. A wg sondaży - mieliby duże szanse, żeby mieć być może i więcej głosów od PiSu.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
| Cz lut 16, 2006 8:19 |
|
 |
|
Stanisław Adam
|
 AD REM !
Temat/pytanie brzmi:
"Czy działania PIS to zagrożenia dla demokracji ?"
Zamiast argumentacji za pozytywną albo negatywną odpowiedzią na to pytanie dyskusja zjechała w kierunku dywagacji "co by było, gdyby...".
W poprzednim poscie usiłowałem to delikatnie wypomnieć, ale widzę że bez skutku.
Od wróżenia z fusów, mamy w naszej ojczyźnie wybitnych specjalistów i zostawmy im to.
Jaki będzie wynik wyborów, gdy PiS i S-ka zawłaszczy Państwo. Wiadomo. Taki jakie miewała PZPR w czasach świetności: 99,9 %. Ale czy zawłaszczy ?
PiS dalej działa. Są zagrożenia, czy ich nie ma ? CO Z TĄ DEMOKRACJĄ ?
Była ? Jest ? Będzie ?
|
| Cz lut 16, 2006 19:25 |
|
 |
|
meritus
|
A co nie ma? Przecież jest. W Konstytucji jest napisane kto ma najwyższą włądzę w Rzeczpospolitej, podział władz jest. Więc w czym problem? Bo ja go nie widzę, więc jest jakieś "co by było gdyby".
|
| Cz lut 16, 2006 19:33 |
|
 |
|
Stanisław Adam
|
 To co zapisane i nazwane, to nie koniecznie realnieistnieje.
W Konstytucji PRL też była zapisana demokracja. Ludowa. By odróżnić ją od zwykłej ('demos' gr. lud ). Ten "lud" to była "klasa robotnicza". Ponieważ klasa robotnicza była jeszcze 'ciemna' (bo nie doszliśmy jeszcze do komunizmu), to musiała mieć swoją 'awangardę'. I ona miała '-krację'.
Ta awangarda się przeobraziła - jak kameleon - w nowoczesną warstwę oświeconej inteligencji i byznesmenów.
To tylko takie dojaśnienie z mojej strony.
|
| Cz lut 16, 2006 19:44 |
|
 |
|
meritus
|
No, ale co to ma do rzeczy? W konstytucji Stalina dla PRL jest zapis o przewodniej sile narodu, która realną władzę sprawowali. Nie widzę żadnych analogii.
|
| Cz lut 16, 2006 20:01 |
|
|
|