Popieram Ministra Giertycha!
| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Kolejny "cudowny" pomysł min. Romana Educatora:
Cytuj: "Rzeczpospolita": Ministerstwo Edukacji chce utworzyć nowe placówki w każdym powiecie. Będą to zamknięte ośrodki z internatem, o zaostrzonej dyscyplinie, osobne dla chłopców i dziewcząt. Zamknięte ośrodki dla uczniów sprawiających kłopoty wychowawcze mają ruszyć w 2008 roku. Początkowo miały być nazwane szkołami o szczególnym nadzorze pedagogicznym.
Ale jak mówią nasi informatorzy w MEN, nazwa została źle odebrana i ministrowie polecili poszukać takiej, która budzi lepsze skojarzenia. Więc będą szkoły dla niedostosowanej młodzieży albo ośrodki wsparcia rozwojowego - pisze "Rz"....
http://wiadomosci.onet.pl/1415713,11,item.html
Pan Giertych jako były szef MW, nawet dobrze mysli. Nie ma to jak utworzyc ośrodki specjalne z których bedzie później mozna dokonywac naboru do nacjonalistycznej MW.
Rzeczywiście, problemem jest nazewnictwo, no bo co tam dzieciaki, one i tak beda wychowywane w specjalnym idoktrynacyjnym drylu. Mózgi im się wypierze i beda posłusznymi członkami bojówek politycznych.
Szkoda tylko, że pomysł ten nie jest zbyt oryginalny. Giertych niestety nie potrafi wymyslec niczego swojego, potrafi za to kopiowac innych (nawet tych najgorszych).
20 grudnia 1917 roku została powołana do zycia Wsierossijskaja Czriezwyczajna Komissija po Borbie, w skrócie WCzeKa. Szefem został Feliks Dzierżyński.
Otóż ten pan (przepraszam towarzysz), wpadł na genialny pomysł majacy na celu zwiększenie liczebności czekistów, poprzez dobranie odpowiednio wyszkolonych i sprawdzonych funkcjonariuszy. Aby ludzie byli skuteczni, nalezy ich szkolić od młodości. Dzierżyński więc zaczął zakładac sierocińce, w których gromadzono dzieci, aby je odpowiednio przysposobic do służby w aparacie śledczym. Jedna z nauk polegała na asystowaniu przy torturach, powszechnie stosowanych od grudnia 1918 r, podczas przesłuchań.
Bardzo genialny i sztański pomysł, co więcej bardzo skuteczny!!
Pan Giertych wzorem (chyba swego idola) Dzierżyńskiego, chce wprowadzic specjalne ośrodki majace na celu wychowywanie trudnej młodzieży i dzieci. Taka indoktrynacja umysłów jest wyjątkowo skuteczna.
Gratuluje Giertychowi genialnego pomysłu!!!
Proponuje by w ramach "szkolenie" dzieciaków, witac sie wzorem Młodych Wszechpolaków, gestem uniesionej ręki w hitlerowskim pozdrowieniu, oraz juz od najmłodszych lat przysposabiać do noszenia bejsbolów i lania nimi liberałów, gejów, lesbijki, czarncyh, żółtych, a przede wszystkim Żydów. Patronat nad tymi szkołami powinien sprawować Pan Rydzyk, a na bejsbolach powinno się znaleźć logo Radia Maryja.
Moze jak Żyd dostanie "błogosławionym" kijem w łeb, to mu napletek odrośnie i wstapi do klasztoru (najlepiej Redemptorystów)
|
| Wt paź 10, 2006 7:30 |
|
|
|
 |
|
jo_tka
|
Tolkien - a może warto trochę się zastanowić nad sensem? I spróbować rozmawiać o fakcie merytorycznie, a nie w formie absurdalnej nagonki?
Zakładasz fatalne intencje - a chodzi jedynie o coś pośredniego między normalną szkołą a poprawczakiem. W Polsce mamy sytuację taką:
- są normalne szkoły, a dzieci/młodzież mieszka w domach
- następne są dopiero placówki wychowawcze, do których trafiają osoby często już po wyrokach - i które de facto działają jak młodzieżowe więzienia (i do niczego nie wychowują).
Brak jest zupełnie stadiów pośrednich. Brak możliwości:
a) ochrony uczniów w normalnej szkole
b) możliwości działań wycowawczych wobec tych sprawiających problemy.
Nie wiem, czy instytucjonalizacja jest najlepszym pomysłem, ale to powód do dyskusji, a nie demagogicznych porównań.
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
| Wt paź 10, 2006 8:34 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Czy słyszałas co dokładnie proponował Giertych?
Otóż w takiej szkole mieliby uczyć byli oficerowie np. tacy co wrócili z Afganistanu, Iraku itp.
Czy uważasz, że tacy ludzie maja jakiekolwiek pedagogiczne przygotowanie do wychowywania dzieci i młodzieży?
Rozumiem cie jednak, jestes kobieta i nigdy w wojsku nie byłas. Nie znasz więc "pedagogicznego" podejścia kadry oficerskiej do poborowych. Róznica jest tylko taka, że poborowi to ludzie dorośli, a tam maja byc niedojrzałe emocjonalnie dzieci.
Ktos moze powiedzieć, że w USA istnieja szkoły paramilitarne, prowadzone przez kadrę oficerską. owszem istnieją, ale dzieci tam sa kierowane przez samych rodziców. No i druga sprawa, taki dzieciak może stamtąd wyleciec za nieposłuszeństwo szybciej niz z każdej innej szkoły. Brak przymusu. Giertych proponuje przymusowe szkolenie prawie ze paramilitarne, na dodatek przez kompletnie nieprzygotowanych do tego ludzi.
Wojsko nie jest od wychowywania, ale od wydawania i wykonywania rozkazów. Takie pomysły sa wysoce naganne, no chyba, że rzeczywiscie wzorem Dzierżyńskiego chce się wychowac posłuszne i karne maszynki.
To co pisze to nie żadna demagogia, ale rozwinięcie tego co wymyślił Giertych.
Czy dzieci chore na ADHD, także będzie sie posyłało do takich szkół? Czy w tych szkołach będzie funkcjonował ancel (areszt wojskowy) z twardymi materacami i ciężka praca fizyczna od świtu do zmierzchu? Czy nauczyciel zamiast powiedzieć "uspokójcie sie dzieci", od samego progu wydrze sie na wojskowa modłe "Mordy w kubeł j...e s....ny! " ?
Czy bedzie tam tzw. "prawo starszeństwa" czyli popularna fala i młode kociarstwo bedzie gnebione do skutku?
Skoro porównanie z Dzierżyńskim jest niestosowne i demagogiczne, to przyrównam to do słynnych tureckich Janczarów. Oni tez w tym trybie szkolili dzieci, by później miec straszliwą, fanatyczną i ślepo posłuszną piechotę.
Czy sa jakies inne metody?
Od czego mamy tylu psychologów? Po co sie ich tyle co roku wypuszcza na rynek? To oni sa od tego by znaleźć sposób, a nie jakiś niedouczony z zapędami faszystowskimi minister.
|
| Wt paź 10, 2006 9:00 |
|
|
|
 |
|
Trawy
|
jo_tka napisał(a): Tolkien - a może warto trochę się zastanowić nad sensem? I spróbować rozmawiać o fakcie merytorycznie, a nie w formie absurdalnej nagonki? ... Brak jest zupełnie stadiów pośrednich. Brak możliwości: a) ochrony uczniów w normalnej szkole b) możliwości działań wycowawczych wobec tych sprawiających problemy.
Nie wiem, czy instytucjonalizacja jest najlepszym pomysłem, ale to powód do dyskusji, a nie demagogicznych porównań.
To nie żadna nagonka jo_tka - Giertych idzie za przykładem innych wielkich myślicieli wychowania młodzieży:
Mao Tse Tunga i Pol Pota.
Tow. Mao oparł swą Rewolucję Kulturalną właśnie na młodzierzy wychowanej w szkołach z wojskowym drylem, młodzierzy w któej zabito więzi rodzinne - i z nich stworzył Hunwejbinów.
A Pol Pot podobnie oparł swój zbrodniczy reżim na młodzierzy bo i zindoktrynować ich łatwiej i etap młodzieńczego buntu łatwo wykorzystać i zmanipulować.
_________________ Polska jest jak twórczość Lucasa: 1980 Gwiezdne Wojny, 1981 Imperium Kontratakuje, 1989 Powrót Jedi, 1993 - 2005 Mroczne Widmo... A teraz mamy Atak Klonów... Strach myśleć o Zemście Sithów...
|
| Wt paź 10, 2006 9:06 |
|
 |
|
jo_tka
|
Tolkien - mam nadzieję, że dzieci z ADHD nikt tam nie wyśle.
Pomysł z wojskowymi wychowawcami jest obłędny, choć w pewnym zakresie niegłupi. Tyle, że wymagałby ich przygotowania pedagogicznego (i zapewne dokładnych badań psychologicznych, wojna często zostawia ślady w psychice). Niegłupi z jednego powodu - autorytetu, jaki może by mieli w dość specyficznej grupie... Na pewno w sposób, który podejrzewasz, jest to absurdalne, ale o ile wiem, prawnie niemożliwe.
Proponuję Ci porozmawiać z jakimś kuratorem o przemocy wśród młodzieży. Obecnie jest tak, że normalna szkoła nie ma możliwości prawnej ochrony uczniów przed niektórymi z nich i coś by z tym należało zrobić. Dla dobra wszystkich zainteresowanych...
Cytuj: Czy w tych szkołach będzie funkcjonował ancel (areszt wojskowy) z twardymi materacami i ciężka praca fizyczna od świtu do zmierzchu? Nie będzie, bo prawnie nie może. Kropka. Ani areszt, ani praca fizyczna. Z całego tego tekstu... Cytuj: Edukacja ma być połączona z intensywną terapią, klasy będą liczyły najwyżej kilkanaście osób. Będziemy kłaść nacisk na indywidualną pracę z młodzieżą, autorskie programy wychowawcze. Ale dyscyplina jest konieczna - mówi "Rz" wiceminister edukacji Sławomir Kłosowski.
Szkoły dla trudnej młodzieży mają powstać w każdym powiecie - będzie ich więc ponad 370. Będą to zamknięte ośrodki z internatami. Młodzież nie będzie mogła ich opuszczać, choćby po to, by uniknąć kontaktów z rówieśnikami. Po lekcjach uczniowie mają chodzić na zajęcia sportowe i artystyczne.
Ministerstwo jeszcze nie zdecydowało, kto będzie kierował młodzież do tych szkół. Jeden z najpoważniej rozważanych wariantów mówi, że taką decyzję będą podejmować kuratorzy oświaty, a zgoda rodziców na przeniesienie ich dziecka do szkoły o zaostrzonej dyscyplinie nie będzie konieczna.
mój niepokój budzi tylko ostatnie zdanie. Bo jednak to rodzic ma prawo do wychowania dziecka - chyba, że zostaną mu ograniczone sądownie prawa rodzicielskie. Możliwości nadużyć w takiej sytuacji byłyby kolosalne. Nawet jeśli w sporej części mówimy o dzieciach z rodzin w ten-czy-inny sposób patologicznych...
|
| Wt paź 10, 2006 9:19 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Pomysł z wojskowymi wychowawcami jest obłędny, choć w pewnym zakresie niegłupi. Tyle, że wymagałby ich przygotowania pedagogicznego (i zapewne dokładnych badań psychologicznych, wojna często zostawia ślady w psychice). Niegłupi z jednego powodu - autorytetu, jaki może by mieli w dość specyficznej grupie... Na pewno w sposób, który podejrzewasz, jest to absurdalne, ale o ile wiem, prawnie niemożliwe. Również uważam, ze odpowiednio przeszkoleni i specjalistycznie przebadani oficerowie, byliby dobra kadrą wychowawczą. Jednak niestety jak to w Polsce bywa, zaczynamy od ogona. Najpierw bedzie sie tworzyc szkoły, a dopiero później szukac wykwalifikowanych wychowawców. Najprawdopodobniej metoda prób i błedów. Tylko problem w tym, ze te eksperymenty bedzie sie prowadziło nie na myszach, ale na dzieciach. Cytuj: Tolkien - mam nadzieję, że dzieci z ADHD nikt tam nie wyśle.
Nie obraź się  , ale jest takie przysłowie "nadzieja matką głupich"
Dlaczego to piszę, a no włąsnie mamy przykład z dzisiejszej prasy o tym co wiedza normalni nauczyciele o ADHD:
http://serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,3674620.html
Włosy mi na głowie staja co sie bedzie z takimi dziećmi działo w "obozach szkolnych" Pana Giertycha. Wszystko to , jak sama zauważyłaś, bedzie sie działo bez zgody rodziców.
Wysyłanie czyjegos dziecka do "obozu giertycha" bez zgody rodziców, to jawna działalnośc wzorowana na wszelkich dyktaturach. Nie ma tutaj znaczenia czy te dyktatury sa komunistyczne czy faszystowskie. Wiadomo tylko, że sa szkodliwe dla narodu.
Giertych jest włąsnie przykładem osoby szkodzącej Polsce. Jego samego powinno sie wysłac do jakiegos łagru, a od dzieci niech sie odwali...przygłup jeden
|
| Wt paź 10, 2006 9:37 |
|
 |
|
Szachista
|
Tolkien, przeczytaj jakich słów używasz. Przez chwilę zapomnij, że to Twoje słowa. Jakie emocje miotają autorem? Nienawiść nie daje człowiekowi szczęścia. Po co Ci ten fanatyzm? Czy nie lepiej napisać jaka jest Twoja propozycja ograniczenia przemocy w szkole?
tolkien napisał(a): Mózgi im się wypierze i beda posłusznymi członkami bojówek politycznych. Wsierossijskaja Czriezwyczajna Komissija po Borbie, w skrócie WCzeKa. Szefem został Feliks Dzierżyński. Bardzo genialny i sztański pomysł, Pan Giertych wzorem (chyba swego idola) Dzierżyńskiego,
gestem uniesionej ręki w hitlerowskim pozdrowieniu, oraz juz od najmłodszych lat przysposabiać do noszenia bejsbolów i lania nimi liberałów, gejów, lesbijki, czarncyh, żółtych, a przede wszystkim Żydów. Patronat nad tymi szkołami powinien sprawować Pan Rydzyk, a na bejsbolach powinno się znaleźć logo Radia Maryja. Moze jak Żyd dostanie "błogosławionym" kijem w łeb, to mu napletek odrośnie i wstapi do klasztoru (najlepiej Redemptorystów)
_________________ Gambit to nie tylko szachy
|
| Wt paź 10, 2006 10:05 |
|
 |
|
ziobro Adama
|
nie twierdzę, ze w USA wszystko jest najlepsze i hiper-super, ale miewają tam ciekawe pomysły ...
dla przykładu coraz bardziej popularne są w Stanach tzw. domowe szkoły ... rodzice sami kształcą swoje dzieci, korzystając z dobrych podręczników
w ten sposób ich dzieci nie są narażone na przemoc i zły wpływ ze strony innych dzieci ...
wiem, ze ma to też pewne negatywne skutki, ale chyba jednaik więcej pozytywnych
_________________ Always Look on the Bright Side of Life
|
| Wt paź 10, 2006 10:37 |
|
 |
|
SweetChild
|
tolkien napisał(a): Włosy mi na głowie staja co sie bedzie z takimi dziećmi działo w "obozach szkolnych" Pana Giertycha. Wszystko to , jak sama zauważyłaś, bedzie sie działo bez zgody rodziców. Mnie też nikt nie pyta, czy chcę posyłać dzieci do szkoły. Kiedyś uczniów uporczywie sprawiających kłopoty wychowawcze przenoszono karnie do szkoły poza rejonem. O ile pamietam, też bez zgody rodziców. Tak, wiem że to było za PRLu  Sytuacja w szkołach jest dziś taka, że i bez obozów Giertycha włosy stają na głowie. Anarchia nie sprawdza się jako model organizacyjny w takich instytucjach jak szkoła, jakieś środki przymusu bezpośredniego są konieczne. tolkien napisał(a): Wysyłanie czyjegos dziecka do "obozu giertycha" bez zgody rodziców, to jawna działalnośc wzorowana na wszelkich dyktaturach. Nie ma tutaj znaczenia czy te dyktatury sa komunistyczne czy faszystowskie. Wiadomo tylko, że sa szkodliwe dla narodu.
Problem w tym, że Giertych jako Minister Edukacji nie ma za grosz zaufania u wielu rodziców. Mi np. sam pomysł nie wydaje się szkodliwy, ale pod warunkiem, że nie będzie służył ideologicznej indoktrynacji. Niestety, Giertych, LPR, MW budzą uzasadnione wątpliwości co do czystości intencji.
|
| Wt paź 10, 2006 11:49 |
|
 |
|
Szachista
|
ziobro Adama napisał(a): coraz bardziej popularne są w Stanach tzw. domowe szkoły ...
W Polsce też. Skala zupełnie inna, ale zainteresowanie wzrasta.
|
| Wt paź 10, 2006 11:50 |
|
 |
|
jo_tka
|
Domowe szkoły nie wydają mi się dobrym pomysłem. Dzieci i młodzież potrzebują normalnego grona rówieśników do normalnego rozwoju. I jego amputowanie to nie jest dobry pomysł...
|
| Wt paź 10, 2006 11:55 |
|
 |
|
Szachista
|
Dzięki za spokojny i bezbluzgowy post. Mam tylko uwagę w jednej sprawie.
SweetChild napisał(a): Niestety, Giertych, LPR, MW budzą uzasadnione wątpliwości co do czystości intencji.
Tylko kto inny chciałby się wziąć za tę stajnię Augiasza?
Tylu ministrów edukacji miało szansę, żeby zabrać dofinansowanie z kasy ministerstwa dla organizacji politycznych (słynne obozy ZSMP) i nikt tego nie zrobił.
Tylu "zwolenników" odpolitycznienia szkół miało okazje wyrzucić ze szkół ZNP, który regularnie startował w wyborach parlamentarnych w sojuszu z pewnym sojuszem.
Tylu ministrów miało okazję wprowadzić zakaz przynależności do partii politycznych dla nauczycieli...
I co? Nikt. Nikt nie chciał się narazić. Według mnie wobec ZNP Giertych jest... zbyt miękki 
|
| Wt paź 10, 2006 12:04 |
|
 |
|
Szachista
|
jo_tka napisał(a): Domowe szkoły nie wydają mi się dobrym pomysłem..
Dla zdecydowanej większości dzieci byłoby lepiej, gdyby nie uczyły się w takiej szkole. Ale człowiek to brzmi różnie.
W niektórych przypadkach jest to jedyne dobre wyjście.
|
| Wt paź 10, 2006 12:09 |
|
 |
|
Trawy
|
Szachista napisał(a): Tylu ministrów miało okazję wprowadzić zakaz przynależności do partii politycznych dla nauczycieli... I co? Nikt. Nikt nie chciał się narazić. Według mnie wobec ZNP Giertych jest... zbyt miękki 
A konstytucja niech się goni...
Może przy okazji - jak już mają być apolityczni ci biedni nauczyciele - to należy wprowadzic zakaz przynależności i wyznawania jakiejkolwiek religii.
Bo taki prawosławny może sączyć wraże treści dzieciom na lekcjach...
_________________ Polska jest jak twórczość Lucasa: 1980 Gwiezdne Wojny, 1981 Imperium Kontratakuje, 1989 Powrót Jedi, 1993 - 2005 Mroczne Widmo... A teraz mamy Atak Klonów... Strach myśleć o Zemście Sithów...
|
| Wt paź 10, 2006 12:33 |
|
 |
|
SweetChild
|
Szachista napisał(a): Tylko kto inny chciałby się wziąć za tę stajnię Augiasza? Tylu ministrów edukacji miało szansę, żeby zabrać dofinansowanie z kasy ministerstwa dla organizacji politycznych (słynne obozy ZSMP) i nikt tego nie zrobił. Tylu "zwolenników" odpolitycznienia szkół miało okazje wyrzucić ze szkół ZNP, który regularnie startował w wyborach parlamentarnych w sojuszu z pewnym sojuszem. Tylu ministrów miało okazję wprowadzić zakaz przynależności do partii politycznych dla nauczycieli... I co? Nikt. Nikt nie chciał się narazić. Według mnie wobec ZNP Giertych jest... zbyt miękki 
Komuniści też szybko i sprawnie robili porządek z hitlerowcami. I w większości nikt nie ma nic przeciwko wyrzuceniu z Polski nazistów, niezależnie od tego, kto ich wyrzucił. Problem w tym, aby nie zastąpić jednej okupacji drugą.
PS. Nie sugeruję tu żadnego podobieństwa Giertycha do Stalina czy Hitlera, ani LPR do PZPR czy NSDAP. Chodzi o sam mechanizm.
|
| Wt paź 10, 2006 13:27 |
|
|
|