Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 3:16

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1494 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64 ... 100  Następna strona
 Wszystko o rządzących i opozycji w Polsce, cz.4 
Autor Wiadomość
A co zbrodnia to za mało? Odsyłam do słownika.

A ja odsyłam do Wikipedii.

Cytuj:
Zbrodnia – czyn człowieka, który spotyka się ze szczególnym potępieniem ze strony społeczności. Termin ten zawsze odnoszono do zbrodni umyślnego pozbawienia życia (zabójstwo, morderstwo), jak i zbrodni przeciw majestatowi (crimen laese maiestatis).

Cytuj:
Ludobójstwo - celowe wyniszczanie całych narodów, grup etnicznych, religijnych lub rasowych, zarówno poprzez fizyczne zabójstwa członków grupy, jak i kontrolę urodzin, przymusowe odbieranie dzieci czy stworzenie warunków życia obliczonych na fizyczne wyniszczenie.

Chyba widać gołym okiem różnicę?

Pt wrz 11, 2009 8:22

Stanisław Adam napisał(a):
Poseł Niesiołowski odkrył, że zbrodnia w Katyniu nie była ludobójstwem. ...

Podobnie 40 lat temu komuniści obwieścili, że polscy biskupi odkryli, że zbbrodnie hitlerowskich Nieniec nie były ludobójstwem.
Kaczyński nie należał do PZPR ale mentalności komunistów nie potrafi się pozbyć.
Tyle tylko, że ewangelia komunistów był Kapitał Marksa.
A polscy biskupi posłuszni Ewangelii Chrystusa respektowali nakaz "niech nad waszym gniewem nie zachodzi słońce".

Napisałem:
Stanisław Adam napisał(a):
Poseł Niesiołowski odkrył, że zbrodnia w Katyniu nie była ludobójstwem.

Kiedyś zastanawiałem się, czy specjalnie dla dyżurnych błaznów z Platformy nie należało by ufundować takiego polskiego Oscara, tylko pod nazwą Osła. Statuetka mogłaby przedstawiać zakutego w pancerz osła z tubą w ręce (kto słyszał osła ten wie co mam na myśli z tą tubą). Podobnie jak Oscar wykonaną - z brązu pokrytego 24-karatowym złotem.
Oczywiście byłyby i kategorie: np. najlepszy osioł drugoplanowy, najlepszy osioł-statysta itd.
Teraz jednak wydaje mi się, że nie da się takiej nagrody ufundować. Nie ze względu na niedobór po-słów osłów, ale niedobór złota. 24-karatowego. Przecież nagrodę tę winien otrzymać też każdy wyborca takiego PO-sła-osła!

Złota Świata by nie starczyło ...

Miałem cichą nadzieję, że Alus zdzierży. Nie zdzierżyła. :D
Na wiernych fanów partii-emanacji postubecji-postwsiocji (jakby ktoś przeczył, to planowany zamach na IPN jawnie tego dowodzi) jednak zawsze można liczyć. Nie byliby sobą gdyby nie stwierdzili, że to PiS jest winien, że PO ma posłów osłów. I wyborców też (skoro trwają w amoku).

Złota całego Świata za mało by ich nagrodzić. :D

Pt wrz 11, 2009 9:08
Zobacz profil WWW
Miałem cichą nadzieję, że Alus zdzierży. Nie zdzierżyła. :D
Na wiernych fanów partii-emanacji postubecji-postwsiocji (jakby ktoś przeczył, to planowany zamach na IPN jawnie tego dowodzi) jednak zawsze można liczyć. Nie byliby sobą gdyby nie stwierdzili, że to PiS jest winien, że PO ma posłów osłów. I wyborców też (skoro trwają w amoku).

Złota całego Świata za mało by ich nagrodzić. :D

Wisi mi jak nazwiesz Niesiołowskiegi i wszystkich posłów., których nie lubisz - możesz sobie zaserwowac całą plejadę zwierząt i różnych bestii.
Chodzi o to co dali wyraz polscy biskupi - nigdy nie wolno zapominać o przeszłości, ale nie budowac na niej przyszłości.
Przeszłość ma uczyć, a nie stanowić fundamentu nienawiści.
Bo na nienawiści nikt nigdy nie zbudował niczego dobrego, ani w wymiarze jednosti ani w wymiarze narodów.
A Kaczyńcy albo udają albo naprawdę tego nie potrafią pojąć.....kolejna licytacja na patriotyzm.

Pt wrz 11, 2009 10:54
zbanowany na stałe

Wisi mi

O przepraszam! Ten zwrot jest zarezerwowany dla mezczyzn! ;[

Pt wrz 11, 2009 11:15
O przepraszam! Ten zwrot jest zarezerwowany dla mezczyzn! ;[

No nie wiem :D ...popatrz na niektóre kultury afrykańskie - kobietom biusty wiszą do pasa.

Pt wrz 11, 2009 11:22

Ludobójstwo - celowe wyniszczanie całych narodów, grup etnicznych, religijnych lub rasowych, zarówno poprzez fizyczne zabójstwa członków grupy, jak i kontrolę urodzin, przymusowe odbieranie dzieci czy stworzenie warunków życia obliczonych na fizyczne wyniszczenie.

No i do Katynia jak nic bardziej pasuje zbrodnia. [/quote]

Pt wrz 11, 2009 11:27
No i do Katynia jak nic bardziej pasuje zbrodnia.

Zbrodnia jako element ludobóstwa wymierzonego w naród polski - wywózki milionów w nieludzkich warunkach na Sybir, mordy na polskiej ludności zamieszkującej zajęte tereny przez sowietów.
Czytałam książkę W. Andersa "Bez ostatniego rozdziału" - warunki jakie panowały w sowieckich więzieniach były nieporównywalne do tych jakie stosowali hitlerowcy.
Ludzie stłoczeni w celach, stali przez 24 godziny w wodzie z fekaliami....nawet trudno to sobie wyobrazić.
O cierpieniach dzieci jest książka "W czterdziestym nas matko na Sybir wysłali", autentyczne opisy dzieci - dramat i horror.

Pt wrz 11, 2009 11:40

wywózki milionów w nieludzkich warunkach na Sybir

Temu i całej reszcie ja nie przecze (choć trzebaby zwrócic uwagę i na zbrodnie AK na Ukrainie).
Ale tu idzie o ocenę Katynia. Jednego zdarzenia. Poza tym np. więzienie nie jest ludobójstwem. Syberia, łagry ,tortury - tak to wszystko było złe i było zbrodnią wojenną. Ale nie ludobójstwem. Nikt nie "oczyszcza" zbrodniarzy z ich win, ale wina powinna być nazwana właściwie. Jak morderstwo i zabóstwo to nie są synonimy. [/quote]

Pt wrz 11, 2009 11:55
zbanowany na stałe

Oficerowie z Katynia nie byli "całym narodem", "grupą etniczną, religijną czy rasową", a więc zbrodnia dokonana na nich nie podlega definicji ludobójstwa.

Jeżeli tak ściśle chcecie się trzymać definicji, to najpierw ja przeczytajcie i postarajcie zrozumieć.

Zbrodnia Katyńska jest zbrodnia ohydna i nie powinna podlegać przedawnieniu. Jednak polityczne krzykactwo wokół nazewnictwa jest także ohydne i wzbudza obrzydzenie. Tak jak Kaczyńscy i cały PiS w wiekszości Polaków

Pt wrz 11, 2009 15:30

Eu_geniusz - gdyby był tylko Katyń, miałbyś rację. Ale z punktu widzenia, ktory prezentuje Alus

Cytuj:
Zbrodnia jako element ludobóstwa wymierzonego w naród polski

już można mówić o ludobójstwie...

Pt wrz 11, 2009 17:08
Jednak polityczne krzykactwo wokół nazewnictwa jest także ohydne i wzbudza obrzydzenie. Tak jak Kaczyńscy i cały PiS w wiekszości Polaków

Chyba ktoś się tutaj zagalopował.
Jeżeli połowa obywateli głosowała a z tego 40% poparło to jak 20% to większość Polaków?
No, ale jak się manipuluje wedle nauk takich z PO to wszystko można zmanipulować.
Ja mogę sam za siebie napisać, że sposób uprawiania polityki przez PO wzbudza we mnie obrzydzenie i ohydę i tu nie ma żadnej manipulacji, bo mówię za siebie a nie za innych.

Pt wrz 11, 2009 17:28
zbanowany na stałe

Eu_geniusz - gdyby był tylko Katyń, miałbyś rację. Ale z punktu widzenia, ktory prezentuje Alus

Cytat:
Zbrodnia jako element ludobóstwa wymierzonego w naród polski

już można mówić o ludobójstwie...

Potocznie można mówić o ludobójstwie. Jednak zgodnie z definicją terminu "ludobójstwo" zawartej w konwencji ONZ z 1948r NIE!
My możemy tak nazywać tę zbrodnię, jednak w Dyplomacji obowiązują pewne normy, których należy przestrzegać. Poza tym mówimy o Katyniu i mordzie na oficerach i to nie wszystkich (Anders się uchował)
Jotko
Pewnie czytałas Biblię. Poczytaj jeszcze raz i wskaż ile ludobójstwa dokonano na wyraźny rozkaz samego Boga (od śmierci pierworodnych w Egipcie po wyrżnięcie ludów zamieszkujących Ziemię Obiecaną). Trzymajmy sie więc definicji, a nie mrzonek Jarosława Kaczyńskiego, sfrustrowanego maminsynka z kotem

Osiris
Twoje wyliczenia sa błędne. Dzisiaj zdecydowana większośc Polaków przejrzała na oczy i tych (tu inwektywa zabroniona) Kaczyńskich nie wybierze. Pozostał im tylko Rydzyk, ale on jak niedorozwinieta panienka co chwila zmienia zdanie i bardzo dba o swoje korzyści ekonomiczne. Co teraz mu maminsynek z kotem obieca? Może bratową na stosie? Wszak czarownicą jest :D

Pt wrz 11, 2009 20:51
Dzisiaj zdecydowana większośc Polaków przejrzała na oczy

To są tylko Twoje pobożne życzenia.
Już wybory do Europarlamentu dowiodły tego.
Ale faktycznie trzeba przyznać że większość przejrzała na oczy ponieważ większość sondaży wskazują na spadkowe tendencje poparcia dla PO i TUSKA.
Na razie mamy porażkę po porażce.
A to, że mamy inne PKB niż większość tak na prawdę nic konkretnego nie znaczy i wcale nie musi być zasługą rządu.
Zobrazować można to tak.
Jeżeli biedakowi, który nic nie ma przybyło parę jajek a bogaczowi, który ma pałace i samoloty ubyło parę jajek to to mamy uznać za wielki sukces?
Bo tak można porównywać sytuacje społeczno-gospodarczą np. Niemiec i Polski.

So wrz 12, 2009 8:32
Ale faktycznie trzeba przyznać że większość przejrzała na oczy ponieważ większość sondaży wskazują na spadkowe tendencje poparcia dla PO i TUSKA..

Ale ta iluzoryczna większość nie przełoży się na zwycięstwo PiSu :P

So wrz 12, 2009 12:23
Nie mam zielonego pojęcie jaki będzie układ sił za dwa lata, ale na pewno PO będzie musiało się wysilić żeby wygrać.
To nie będzie łatwa rozgrywka i przez te dwa lata jeszcze wiele może się wydarzyć.

So wrz 12, 2009 14:04
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1494 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64 ... 100  Następna strona