Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 18:04

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1396 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64 ... 94  Następna strona
 Krzyż pod pałacem prezydenckim. 
Autor Wiadomość
Post Re: Krzyż pod pałacem prezydenckim.
CzłowiekBezOczu napisał(a):
I jakiej jeszcze broni użyjesz z arsenału liberałów ? Oskarżenia o dzielenie Polaków ? A tak, jestem agresywny w obronie swojego narodu. I jestem z tego dumny. Jeżeli przyjdzie do próby sił to stanę w pierwszym szeregu w obronie naszego kraju. Możesz mnie nazywać jak chcesz oszołomem, rodiomaryją, moherem, chociaż nie jestem wierzący. A ja i tak mam to w poważaniu. Cóż warte są słowa sprzedawczyka ? Bez honoru, bez wartości, plastelina do lepienia dla tego co więcej płaci. W sumie to żal mi takich osób.

Nie sięgam do wyzwisk, nie zniżam się do pewnego poziomu, prezentowanego przez wszelakiego rodzaju "obrońców" krzyża, Polski.....

N sie 15, 2010 10:25

Proszę. Sprzedawczyk to osoba która spolegliwie myśli tylko o własnym interesie dopuści się każdego świństwa łącznie z zaprzeczeniem swojemu zdrowemu rozsądkowi i popełni każdą niegodziwość byle tylko dorwać się do hajcu lub się ustawić. Nie ważne zasady ważny ja. Jako przykład można folksdojczów przywołać, szmalcowników lub UB z okresu powojennego. Jeden niby polak katował drugiego za to że walczył o wyzwolenie ojczyzny. Albo polityków :mrgreen:

N sie 15, 2010 10:31
A w kontekscie twojej wypowiedzi, mozna je odniesc niestety do Alus, bo to od niej oczekujesz roznych okreslen twojej postawy. AJkies uzasadnienie?
Tyle ze podobnie jak zaperzeni obroncy krzyza, ze mimo obiektywnych faktow, ze sa pionkami w grze o pomnik, ciagle uwazaja, ze bronia krzyza dla krzyza, tak ty wydajesz sie uwazac, ze kazda krytyka twojego zachowania, oznacza krytyke twojego patriotyzmu.

N sie 15, 2010 10:35

Alus napisał(a):
Nie sięgam do wyzwisk, nie zniżam się do pewnego poziomu, prezentowanego przez wszelakiego rodzaju "obrońców" krzyża, Polski.....

Heh. Może Cię zdziwi fakt że nie jestem obrońcą krzyża. Dla mnie to cyrk robiony medialnie w celu odwrócenia uwagi od podwyżek. Tu jest pies pogrzebany. Tyle krzyży stoi wszędzie że jeden więcej czy mniej nie ma znaczenia. Chyba że Bronka kuje w oczy. Jak to ja tu mieszkam a tu jakiś krzyż i duch poprzednika się nad nim unosi, tak być nie może. Więc trzeba tłuszcze podburzyć niech żądają usunięcia. A Wy jak dzieci dajecie się łapać na te lepy. Komu to tak naprawdę przeszkadza że jakiś krzyż se stoi ? Zastanów się logicznie. Ja na przykład mieszkam w Kraku i mało mnie interesuje krzyż w Warszawie. Niech tam i sto krzyży stoi. Czy w związku z tym mniej będę zarabiał ? Czy w związku z tym będzie mnie codziennie bolała głowa ? Czy w związku z tym coś się w moim życiu zmieni na gorsze ? Nie. Więc po co ta heca ? Co jest ważniejsze jakiś krzyż czy podwyżki ? Ty mi powiedz.

N sie 15, 2010 10:36
Cytuj:
Heh. Może Cię zdziwi fakt że nie jestem obrońcą krzyża. Dla mnie to cyrk robiony medialnie w celu odwrócenia uwagi od podwyżek. Tu jest pies pogrzebany. Tyle krzyży stoi wszędzie że jeden więcej czy mniej nie ma znaczenia. Chyba że Bronka kuje w oczy. Jak to ja tu mieszkam a tu jakiś krzyż i duch poprzednika się nad nim unosi, tak być nie może. Więc trzeba tłuszcze podburzyć niech żądają usunięcia. A Wy jak dzieci dajecie się łapać na te lepy. Komu to tak naprawdę przeszkadza że jakiś krzyż se stoi ? Zastanów się logicznie. Ja na przykład mieszkam w Kraku i mało mnie interesuje krzyż w Warszawie. Niech tam i sto krzyży stoi. Czy w związku z tym mniej będę zarabiał ? Czy w związku z tym będzie mnie codziennie bolała głowa ? Czy w związku z tym coś się w moim życiu zmieni na gorsze ? Nie. Więc po co ta heca ? Co jest ważniejsze jakiś krzyż czy podwyżki ? Ty mi powiedz.

Sam sobie odpowiedziałeś....krzyż Cię nie interesuje, niezależnie Kraków, Warszawa....
Większość nas katolików, na czele KEP, nie chce, aby służył do wyrażania agresji, wyzwisk, poniżania kogokolwiek.
"Tłuszcza" - ciekawe kto stanowi zatem naród, skoro kilkanaście tysięcy ludzi w różnym wieku, o różnych poglądach, stanowi tłuszczę.
Według przyjętych kryteriów "Prawdziwych Polaków", ateizm raczej nie kwalifikuje Cię do "zdrowej tkanki narodu"... :-)
Zasadnicza różnica między Tobą - patriotą wyrażającym się "Bronek", a mną "olewająca naród" polega na tym, że nigdy nie tytułowałam śp. LK "Lesio, Leszek" - z racji szacunku dla rodaków, którzy dokonali wyboru go na Prezydenta mojego kraju.

N sie 15, 2010 10:56

Jakoś brakuje mi w twojej wypowiedzi odniesienia do ważnych spraw. Podwyżki vat i podwyżki akcyzy na paliwo. Takie skumulowane podniesienie opłat uderzy w każdego. Zdrożeje dowóz zdrożeje każdy artykuł w sklepie i jeszcze będzie droższy o dodatkowo wyższy vat. Czemu o tym nie rozmawiać tylko o krzyżu ? Odciąganie uwagi ? Chleb i igrzyska dla gawiedzi ? Zastanów się nad tym.

N sie 15, 2010 11:09
Cytuj:
Wiem, że celna, bo watpię czy te wybujałe ambicje zaspokoiłby np. papież z cała plejadą głow państw Europy, odsłaniający pomnik o gabarytach wieży Eiffla, czy piramidy Cheopsa.

Ta wypowiedź świadczy o Twojej złośliwości a przez to zaświadczasz o głęboko chowanej urazie do Kaczyńskich.
Nie raz nie dwa dajesz tego dowód co jest źródłem grzechu śmiertelnego, który tak wytykacie Kaczyńskim, czyli przyganiał kocioł garnkowi.
Ja mam ten komfort (co już raz pisałem) że nie cierpię TUSKA i jego załogi, więc mogę sobie używać do woli nie narażając się na zarzut hipokryzji.
W każdej waszej wypowiedzi aż kipi niechęć, wręcz nienawiść do bliźniaków a ciągle coś wspominacie o gestach chrześcijańskich i pojednaniu.
Zakłamanie polityków PO jest równe zakłamaniu jego elektoratu.
Podobnież jest w sprawie krzyża.
Co do pomnika ruskich.
Projektantem owego pomnika jest - ponoć - ten sam Pan który zaprojektował kontrowersyjną tablicę na pałacu i owego pomnika który ma upamiętnić ofiary smoleńskiej tragedii.
Przypadek, czy co?
To Rosjanie płacą owemu projektantowi za te wszystkie projekty czy Polacy?
A może ..................... nie to by już pachniało spiskiem.

N sie 15, 2010 11:43
CzłowiekBezOczu napisał(a):
Jakoś brakuje mi w twojej wypowiedzi odniesienia do ważnych spraw. Podwyżki vat i podwyżki akcyzy na paliwo. Takie skumulowane podniesienie opłat uderzy w każdego. Zdrożeje dowóz zdrożeje każdy artykuł w sklepie i jeszcze będzie droższy o dodatkowo wyższy vat. Czemu o tym nie rozmawiać tylko o krzyżu ? Odciąganie uwagi ? Chleb i igrzyska dla gawiedzi ? Zastanów się nad tym.

Sprawa sumienia w tym szacunek do ludzi, do symboli religijnych i państwowych, są wartością stałą.
VAT, akcyza jak każde dobra materialne sa przemijające, zmienne.
Cytuj:
Ta wypowiedź świadczy o Twojej złośliwości a przez to zaświadczasz o głęboko chowanej urazie do Kaczyńskich.
Nie raz nie dwa dajesz tego dowód co jest źródłem grzechu śmiertelnego, który tak wytykacie Kaczyńskim, czyli przyganiał kocioł garnkowi.

Nie urazie do Kaczyńskicj jako współobywateli, ale poglądom, cechom charakteru jaki prezentowali/ują.
Co nie jest emanacją nienawiści, jak usiłujesz to wcisnąć.
Cytuj:
Zakłamanie polityków PO jest równe zakłamaniu jego elektoratu.
Podobnież jest w sprawie krzyża.

Musisz do zakłamanych dołączyć jeszcze prymasa abp Kowalczyka - przeczytaj homilię z Jasnej Góry.

N sie 15, 2010 13:07

osiris napisał(a):
W każdej waszej wypowiedzi aż kipi niechęć, wręcz nienawiść do bliźniaków a ciągle coś wspominacie o gestach chrześcijańskich i pojednaniu.

I znów - każdy sądzi według siebie.
Niechęć i niesmak dotyczy tego w jaki sposób forsują swoje wartości , a nie samych osób J i L Kaczyńskich. Każdy ma prawo i obowiązek patrzeć na ręce rządzącym i krytykować ich sposób sprawowania władzy. Nie ma to nic wspólnego z nienawiścią i potępieniem samego człowieka, jak próbujesz insynuować.

Cytuj:
Ja mam ten komfort (co już raz pisałem) że nie cierpię TUSKA i jego załogi, więc mogę sobie używać do woli nie narażając się na zarzut hipokryzji.

Jasne, że możesz, tylko po co? Istnieje znacząca różnica pomiędzy "używaniem sobie na Tusku i jego załodze" a konstruktywną krytyką władzy. Chuligani wypisujący inwektywy na murach też mają ten "komfort" używania sobie ;)

N sie 15, 2010 14:02

Proszę, żeby dyskusja wróciła do krzyża spod Pałacu Namiestnikowskiego i spraw z nim związanych. Ogólnopolityczne dyskusje można prowadzić w przeznaczonym do tego wątku

N sie 15, 2010 14:34
zbanowany na stałe

Po raz pierwszy od czasu ingresu pojawił się w mediach i zabrał głos Prymas Polski.

http://info.wiara.pl/doc/610348.Gorszac ... ja-krzyzem

Ciekawe "wejście smoka". Zwłaszcza, że Prymas, jak ongiś Bronisław Geremek, idzie po schodach, lecz nikt nie wie, czy po schodach wchodzi czy schodzi?

Ja myślę, że w Polakach jest bardzo dużo populizmu rodem z czasów obowiązującego komunizmu, albo jeszcze starszego, bądź przybyłego z ziem wschodnich (tych najbliżej położonych).
To populizm każe Polakom usiłować wrzucać na śmietnik historii takich wspaniałych współobywateli jak Pan Tadeusz Mazowiecki, Pan Bronisław Geremek, Pani Barbara Blida, czy też Pan Lech Wałęsa, czy Pan Lech Kaczyński, a kiedyś Pan Wojciech Korfanty, czy Pan Roman Dmowski.

W populizmie nie pracuje się nad budowaniem lecz kwestionuje się wszystko co tylko się da zakwestionować (czyli praktycznie wszystko, co się rusza). Z drugiej strony, w populizmie kryją się autentyczne potrzeby ludzi, które są niezaspokojone, mimo że obowiązkiem Państwa czy gminy jest je zaspokajać.

Mądra zasada mówi: uszanuj siebie sam, a inni Ciebie uszanują.
Ta zasada od wielu lat nie działa w polskim życiu publicznym. Dlatego przyjdzie za to zapłacić. Wojna wokół krzyża wyraźnie generuje co najmniej nową grupę społeczną którą zasygnalizował Pan Jarosław Kaczyński w jednej z wypowiedzi przedwyborczych, to grupa stojąca wzdłuż PIS i SLD, grupa obszerna liczebnie, grupa ludzi stojących w obliczu nędzy z powodu choroby, bezrobocia, zagrożenia upadku finansów Państwa, grupa, która najlepiej jest dostrzegana przez Radio Maryja i przez to radio niewątpliwie pieszczona.

Co z tego wszystkiego wyniknie?
Co najmniej ruch społeczny podobny do tego ruchu który nazywał się kiedyś Solidarność, możliwe, że partia polityczna z tego wyrośnie, oby nie powstanie narodowe prawdziwych Polaków przeciwko wewnętrznemu najeźdźcy (wspieranego siłami zewnętrznymi)...

Symboliczna wojna toczy się w obronie Polskiego Narodowego Krzyża - pod oknami Pałacu Namiestnikowskiego - siedziby znienawidzonego powszechnie Namiestnika Rosji.

Czas zbudzić się.
Czas zacząć myśleć i mówić o sobie wzajemnie z miłością a myśli i słowa zamieniać w czyny.
Abyśmy po raz kolejny wszyscy nie znaleźli się na śmietniku historii wraz z całym Państwem, które kiedyś nazywało się Polska, a Polacy kłócili się czy ma się nazywać Rzeczpospolita Polska numer trzy czy cztery...

N sie 15, 2010 14:47
maly_kwiatek napisał(a):
CO z tego wszystkiego wyniknie?
Co najmniej ruch społeczny podobny do tego ruchu który nazywał się kiedyś Solidarność, możliwe, że partia polityczna z tego wyrośnie, oby nie powstanie narodowe prawdziwych Polaków przeciwko wewnętrznemu najeźdźcy (wspieranego siłami zewnętrznymi)...

Nic nie wyrośnie....Solidarność szła pod znakiem krzyża, z duchownymi, Mszą św, pokutą.
Ci ludzie ubliżają duchownym, podczas modlitwy kapłana wrzeszczą "hańba" i obiecują wieszanie ludzi.

N sie 15, 2010 15:38
Problem jest taki że za komuny kościół był gnębiony bardziej niż obywatele więc murem stał za nimi.
Obecnie kościół (jego hierarchowie ) są celowo rozpieszczani przez władzę (lub zastraszani teczkami z IPN) więc będą tak śpiewać jak władza obecna każe.
Nie będzie Solidarności bis, bo zmieniła się diametralnie sytuacja.
Ludzie biedni zostali sami ze swoimi problemami. Bez kościoła który jedynie za pomocą ewentualnie Caritasu wyciągnie do nich rękę ale nic poza tym.
To już widać jaka jest specyficzna reakcja w wojnie o krzyż.
Kościół siedzi jak myszka pod miotłą i czasami coś zapiska cichutko i nie śmiało. Pi, pi, pi.

N sie 15, 2010 15:52
zbanowany na stałe

Alus napisał(a):
Nic nie wyrośnie....Solidarność szła pod znakiem krzyża, z duchownymi, Mszą św, pokutą.
Ci ludzie ubliżają duchownym, podczas modlitwy kapłana wrzeszczą "hańba" i obiecują wieszanie ludzi.

Wikipedia tak wspomina wydarzenia tuż przed ostatecznym rozwiązaniem Polski jako Państwa przez zaborców w roku 1795:

Cytuj:
Konfederacja targowicka – konfederacja generalna koronna zawiązana wiosną 1792 w Targowicy przez przywódców magnackiego obozu republikanów w celu przywrócenia starego ustroju Rzeczypospolitej, pod hasłami obrony zagrożonej wolności przeciwko reformom konstytucji 3 maja, wprowadzającym monarchię konstytucyjną. Jej zawiązanie posłużyło Rosji jako pretekst do interwencji zbrojnej w Rzeczypospolitej.
Była to więc świadomie wypracowana przez Rosję prowokacja, zmierzająca do przejęcia władzy nad Polską.

Po uchwaleniu przez Sejm Czteroletni 3 maja 1791 pierwszej konstytucji ustrojowej, część wpływowej magnaterii nie zamierzała poddać się prawom ustanowionym przez tę konstytucję i 14 maja 1792 zawiązała w niewielkim miasteczku Targowicy na kresach konfederację w celu jej obalenia. W rzeczywistości spisek został zawiązany 27 kwietnia 1792 w Petersburgu, pod patronatem cesarzowej Katarzyny II, która od 1768 r. występowała jako gwarantka ustroju Rzeczypospolitej. Sam tekst aktu konfederacji zredagował generał rosyjski Wasilij Stiepanowicz Popow, szef kancelarii księcia Grigorija Potiomkina.

Większość czołowych przywódców konfederacji targowickiej zostało skazanych na śmierć i powieszonych w czasie insurekcji kościuszkowskiej.

Po opanowaniu Wilna przez powstańców, sąd kryminalny skazał na powieszenie hetmana wielkiego litewskiego Szymona Kossakowskiego. Wyrok wykonano publicznie 25 kwietnia 1794 na placu przed tamtejszym ratuszem.

9 maja 1794 na Rynku Starego Miasta powieszeni zostali publicznie przywódcy konfederacji skazani na karę śmierci przez Sąd Kryminalny Księstwa Mazowieckiego: biskup inflancki Józef Kossakowski, hetman wielki koronny Piotr Ożarowski, marszałek Rady Nieustającej Józef Ankwicz, hetman polny litewski Józef Zabiełło.

28 czerwca 1794 wzburzony lud warszawski dokonał samosądów na członkach konfederacji targowickiej posądzanych o zdradę. Przed Kościołem św. Anny przy Krakowskim Przedmieściu powieszeni zostali: biskup wileński Ignacy Massalski, kasztelan przemyski Antoni Czetwertyński, poseł do Turcji Karol Boscamp-Lasopolski, szambelan Stefan Grabowski, instygator królewski Mateusz Roguski, szpieg rosyjski Marceli Piętka, adwokat Michał Wulfers, instygator sądów kryminalnych Józef Majewski.

Sąd Najwyższy Kryminalny skazał Stanisława Szczęsnego Potockiego, Franciszka Ksawerego Branickiego, Seweryna Rzewuskiego, Jerzego Wielhorskiego, Antoniego Złotnickiego, Adama Moszczeńskiego, Jana Zagórskiego i Jana Suchorzewskiego na karę śmierci przez powieszenie, wieczną infamię, konfiskatę majątków i utratę wszystkich urzędów. Wobec nieobecności skazanych, wyrok wykonano in effigie 29 września 1794.

Teraz Rosji wystarczyło już tylko rozgonić śmieszne Kościuszkowskie wojsko z kosami i dokonać rozbioru Polski wraz z innymi jej sąsiadami.
Wszystko co było trzeba wewnątrz Polski Polacy zrobili własnymi rękami. Polacy też przygotowali kraj do ostatecznej upadłości tak moralnej jak militarnej.
Wszystko to było jakieś bardzo podobne do walki o krzyż pod Namiestnikowskim Pałacem...

Alus, mówisz że już zaczęło się obiecywanie wieszania ludzi, słyszymy zarzuty o pro rosyjskość aktualnych władz Polski, walka o Krzyż angażuje coś w rodzaju Ludu Warszawy...
Wyciągasz chyba fałszywe wnioski z tej sytuacji, przecież w 1794 to wszystko skończyło się masowym wieszaniem na ulicach warszawskich a następnie ostatecznym rozbiorem Polski.

N sie 15, 2010 16:09
Cytuj:
następnie ostatecznym rozbiorem Polski.

Wszystko jeszcze przed nami, chociaż gospodarczo to chyba już dawno straciliśmy suwerenność.

N sie 15, 2010 16:16
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1396 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64 ... 94  Następna strona