PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
Autor |
Wiadomość |
Palmer
|
 Re: PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
No i jak tam SLD? Ilu naszych weszło?
|
Pn maja 27, 2019 1:40 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A ja sie tylko zastanawiam, kim prezes takie tuzy jaak Zalewska, Jaki czy Brudzinski w rzadze zastapi? Kto bedzie twarza chaosu w liceach i bedzie chcial swiecic oczami za Zalewska? Choc od PiSu akurat kazda krytyka sie odbija i ich tam tysiace dzieci i ich rodzicow guzik obchodzi. Do wladzy sie idzie po kase, a nie zeby cos dobrego dla kraju i jego obywateli zrobic!
|
Pn maja 27, 2019 5:15 |
|
 |
SweetChild
|
Palmer napisał(a): No i jak tam SLD? Ilu naszych weszło? No i jak tam Konfederacja? Ilu Waszych weszło?  I z trochę szerszej perspektywy: Cytuj: W skali całego PE zyskują liberałowie, na czele których w europarlamencie stoi Guy Verhofstadt. Obecnie mają oni 69 europosłów, a według prognozy PE w nowej kadencji, dzięki sojuszowi z ugrupowaniem prezydenta Francji Emmanuela Macrona, a także liberałami m.in. z Rumunii, mają mieć 105 mandatów (13,98 proc. z wszystkich mandatów).
Zwycięstwo ogłosili również Zieloni, którzy mają być czwartą siłą w PE z 69 miejscami (9,19 proc.). Dotąd reprezentowało ich 52 europosłów.
PE przewiduje, że mandaty straci frakcja Europejskich Konserwatystów i Reformatorów (EKR), do której należy Prawo i Sprawiedliwość; teraz ma 77 europosłów, a zachować ma 60 miejsc (7,99 proc.).
W tym przypadku kilka mandatów może odpaść, gdy z UE wyjdzie Wielka Brytania (konserwatyści należą do EKR), ale do grupy politycznej, w której są europosłowie PiS, mogą dołączyć inni prawicowi politycy, którzy do tej pory nie zadeklarowali wyraźnie, w jakiej frakcji będą zasiadać.
Stracić ma też Zjednoczona Lewica Europejska - Nordycka Zielona Lewica (GUE/NGL). Ma mieć 38 parlamentarzystów, a w tej kadencji było ich 52.
Choć eurosceptycy i populiści zwiększyli swój stan posiadania obserwatorzy podkreślają, że nie można mówić o jakiejś wielkiej fali. Eurosceptyczna grupa Europa Wolności i Demokracji Bezpośredniej (kieruje nią teraz Nigel Farage, zasiadają w niej m.in. europosłowie włoskiej Ligii) ma mieć 51 miejsc, a frakcja Europa Narodów i Wolności (zasiadała w niej Marine Le Pen) 60 miejsc. Wspólnie te frakcje mają mieć prawie 15 proc. miejsc.
|
Pn maja 27, 2019 8:31 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Palmer napisał(a): No i jak tam SLD? Ilu naszych weszło? Kilku byłych PZPR z list PiS weszło, podobnie jak z list KE.
|
Pn maja 27, 2019 8:41 |
|
 |
andej
|
Symptomatyczne wyniki wyborów w areszcie. Głosowali na kolegów. https://warszawawpigulce.pl/koalicja-obywatelska-wygrala-w-areszcie-sledczym-na-bialolece-dostali-bardzo-duze-poparcie-od-wiezniow/?utm_source=wp&utm_medium=sg&utm_campaign=trendyAreszt śledczy Białołęka: KE 67,91% Wiosna 7,71% PiS 7,44% Kukiz'15 5,79% Konfederacja 5,65% Miażdżąca wygrana totalsów. Brawo!
|
Pn maja 27, 2019 9:40 |
|
|
|
 |
SweetChild
|
andej napisał(a): Konfederacja 5,65% To lepiej niż wynik krajowy 
|
Pn maja 27, 2019 10:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wschód Polski sprzedał się za 500+. Jakby Putin dawał 1500, też by go wybrali. Nikomu nie przeszkadzało, że pani Szydło usuwała flagi europejskie, a teraz będzie pod nimi euro zarabiać. Ciekawa jestem jej wystąpień.
|
Pn maja 27, 2019 11:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kael napisał(a): Wschód Polski sprzedał się za 500+. Jakby Putin dawał 1500, też by go wybrali. Tak tak. Wszyscy wiemy, że na Wschodzie Polski żyją zwyrodnialcy, zdrajcy i ogólnie gorszy sort człowieka, którego można kupić za parę groszy. Echhh. I jak Ci ludzie mają nie głosować na PiS, skoro lepsze ludzie takie jak Kael mają o nich takie mniemanie?
|
Pn maja 27, 2019 11:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
SweetChild napisał(a): andej napisał(a): Konfederacja 5,65% To lepiej niż wynik krajowy  A teraz kolej, tradycyjnie wyniki wyborów w szpitalach psychiatrycznych....może jeszcze informacja na kogo w więzieniu głosował Misiewicz Kael napisał(a): Wschód Polski sprzedał się za 500+. Jakby Putin dawał 1500, też by go wybrali. Nikomu nie przeszkadzało, że pani Szydło usuwała flagi europejskie, a teraz będzie pod nimi euro zarabiać. Ciekawa jestem jej wystąpień. Mylisz się spośród uprawnionych na Pis głosowało: - 8,5% młodych w grupie wiekowej 18-29 lat, - 14,2 % w wieku 30-39 lat, - 16,8 % w wieku 40-49 lat, - 21,6% w wieku 50-59 lat, - 38,9% w wieku 60+. Czyli liczba emerytów i w wieku przedemerytalnym znacznie przewyższa liczbę rodziców otrzymujących 500+. Emeryci i starsi po 55 r. życia, poszli zachęceni perspektywą kolejnych trzynastych emerytur. Jeszcze inne przyczyny szturmu urn przez ludzi 50+: ratowanie Kościoła przed wrogami w rodzaju braci Sekielskich i ratowanie rodzin przed środowiskiem LGBT. Skuteczną przyczyną jest strach. Szydło wcale nie musi w parlamencie UE, wystarczy, że zagłosuje konkretnej sprawie, którą jej wskaże naczelnik.
|
Pn maja 27, 2019 12:48 |
|
 |
zepp
|
Schetyna strzelił sobie w stopę, biorąc do koalicji SLD. Zupełnie tego nie rozumiem.
_________________ Jeśli można na coś poradzić, po cóż rozpaczać, Jeśli nie można, na cóż ronić łzy ...
|
Pn maja 27, 2019 12:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
zepp napisał(a): Schetyna strzelił sobie w stopę, biorąc do koalicji SLD. Zupełnie tego nie rozumiem. To jedno, a drugie to usiłowanie rywalizacji z Biedroniem w dziedzinie laickości państwa i zwiększania przywilejów środowisk LGBT. Wiadomo, że KE nie poszłaby drogą Biedronia, ale to było zupełnie niepotrzebne.
|
Pn maja 27, 2019 13:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
zefciu nie pochlebiaj mi. I tak ci nie uwierzę, że kogokolwiek moja opinia obchodzi. Za to na facebooku przeczytałam inne wytłumaczenie: "Po rozmowach z niektórymi ludźmi, którzy w ogóle nie rozumieli co to są wybory do Europarlamentu ja się w ogóle nie dziwie wyników wyborów. Dużo osób mówiło, że skoro naważyli piwa niech teraz je wypiją i dlatego będą na nich głosować. W ogóle nie dociera, że to nie oni będą teraz pić to piwo tylko my wszyscy. Oni teraz będą pić szampana za euro. Na, taki tok myślenia ja nie znajduje komentarza." I to też może być prawda...
|
Pn maja 27, 2019 13:39 |
|
 |
bert04
|
Tak PiS jak i KE poszły na całość. PiS obiecując już nie gruszki, ale rajskie jabłka na wierzbach i rzucając wszystkie siły na szalę, łącznie ze sporą częścią Rady Ministrów. KE, właśnie stając się "czystym anty-pisem". PO zawsze profitowała z elektoratu negatywnego PiS-u, ale tym razem IMHO przekroczyli masę krytyczną.
Jedynym sukcesem Grzesia jest to, że zmusił Jarka do takiego posunięcia i przedwczesnego wyjęcia asów z wszystkich rękawów, to oznacza mniej rezerw na ważniejsze wybory krajowe. Ale te już bardzo niedługo, może nie zużyją się do tego czasu. Największą klęską Grzesia byłaby natomiast wygrana KE w wyborach parlamentarnych, gdyż wtedy jedyne spoiwo tej całej kampanii by prysło. Jeżeli jedyną receptą na pokonanie PiS ma być takie zjednoczenie "ponad programami", to wieczór wyborczy byłby wieczorem końca tejże koalicji.
Nie bez pewnej dozy zawiści* pozwolę sobie na popkulturowe porównanie do... konkurencji DC i Marvela. DC wystrzelił Batmanem Nolana (tu niech będzie Tusk) i w ten sposób dominował rynek. Batman się kiedyś skończył, a w tym czasie Marvel (tu, Jarek) prowadził stopniową kampanię, czego finałem była Zjednoczona Prawica (MCU). Wtedy Warner Brothers (Grzesiu) się obudził i pomyślał, że w trzy lata skombinuje to, na co konkurencja pracowała 10 lat. I wyszło jak wyszło.
*(sorry, wiem, że niefajna postawa, ale tutaj porównuję partię, której nie lubię z serią filmów, które uwielbiam).
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
(Koh 3:1nn)
|
Pn maja 27, 2019 13:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kael napisał(a): Wschód Polski sprzedał się za 500+. Jakby Putin dawał 1500, też by go wybrali. Nikomu nie przeszkadzało, że pani Szydło usuwała flagi europejskie, a teraz będzie pod nimi euro zarabiać. Ciekawa jestem jej wystąpień. Kael w Polsce nie żyje, nie płaci podatków i ma czelność mnie obrażać? Jakim prawem? Żadnej Polski Pis'owi nie sprzedawałem. I nie życzę sobie takich uwag pod adresem moim i moich przyjaciół czy rodziny
|
Pn maja 27, 2019 13:55 |
|
 |
feelek
|
Kael napisał(a): Wschód Polski sprzedał się za 500+. Ale nie cały, bo np. w takim powiecie hajnowskim bezpośrednio graniczącym z Białorusią KE uzyskała 48%, a PIS - 32%. Quinque napisał(a): Żadnej Polski Pis'owi nie sprzedawałem. I nie życzę sobie takich uwag pod adresem moim i moich przyjaciół czy rodziny A Ty co Quinque, też jesteś ze wschodu?
|
Pn maja 27, 2019 14:07 |
|
|
|