Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Platforma Nieobywatelska
|
Wt cze 17, 2014 8:44 |
|
|
|
 |
zepp
|
Johnny99 napisał(a): W którym miejscu? Winczorek nie twierdzi, że konstytucja została złamana, dziś w radiu cytowano jego wczorajszą wypowiedź, gdzie radzi wszystkim jednoznacznie potępiającym Belkę, by wylali sobie na głowę kubeł zimnej wody...
_________________ Jeśli można na coś poradzić, po cóż rozpaczać, Jeśli nie można, na cóż ronić łzy ...
|
Wt cze 17, 2014 8:48 |
|
 |
Johnny99
|
Konstytucja to specyficzna ustawa, rzadko daje się ją wprost złamać. Dlatego też konstytucjonaliści mówią raczej o działaniach "nie do zaakceptowania z konstytucyjnego punktu widzenia", niż o jej łamaniu.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt cze 17, 2014 8:58 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
zepp napisał(a): Johnny99 napisał(a): W którym miejscu? Winczorek nie twierdzi, że konstytucja została złamana, dziś w radiu cytowano jego wczorajszą wypowiedź, gdzie radzi wszystkim jednoznacznie potępiającym Belkę, by wylali sobie na głowę kubeł zimnej wody... Dziś przed godz 9,00 można było przeczytać całą wypowiedź profesora, niestety aktualnie zablokowana. Min. Rostocki określił dziś, iż obaj panowie sprzedawali sobie wzajem most Kierbedzia.
|
Wt cze 17, 2014 9:07 |
|
 |
Johnny99
|
Interesująco sprawę skwitował Ludwik Dorn:
Problemu by nie było, gdyby pan minister Sienkiewicz i pan prezes Belka rozmawiali o rozwiązaniu problemu, który prezes NBP zarysował – że państwo ma uzasadnione potrzeby pożyczkowe, ale sytuacja na rynkach finansowych jest taka, że rynki odmawiają kupna obligacji i jest potrzeba wykupu obligacji na rynku wtórnym: od BGK czy PKO BP. Gdyby nawet w tym kontekście pojawił się problem, że przeszkodą w realizacji tego planu jest minister finansów i trzeba to jakoś rozwiązać, to nie powiedziałbym o tej rozmowie złego słowa.
Oni rozmawiają o sytuacji, którą można streścić tak: gospodarka przyspiesza, wszystko jest w najlepszym porządku, tylko Kowalski tego nie odczuł w swoim portfelu, a PiS ma 43 procent poparcia. Czyli rozmawiają o sytuacji pośredniego sfinansowania przez NBP deficytu budżetowego. Chodzi de facto o to, by nie ciąć wydatków, a może nawet je zwiększyć – nie z tego powodu, że rynki odmawiają wykupu obligacji, ale dlatego, że trzeba Kowalskiemu dorzucić do portfela, żeby PiS przegrało wybory. To istota rzeczy, a do tego pan premier nie odniósł się należycie. Co więcej, oszczędnie gospodarował prawdą, podobnie zresztą, jak pan prezes Belka. Obaj twierdzili, że sławetna rozmowa była o czym innym, niż była.
i konkluduje:
Najsilniejsza partia opozycyjna, w polskim przypadku PiS, potencjalnie może pokonać w wyborach partię w rządzie dominującą, czyli PO, mając przeciw sobie nie tylko ją, ale tez bardzo silny układ w środkach masowego przekazu. Oczywiście kierownictwo PiS jest zbyt nierozumne, by tego dokonać, ale teoretycznie można liczyć na to, że zmądrzeje. Natomiast jeśli do partii, która ma władzę i jest wspierana przez najsilniejszy układ medialny, dochodzi jeszcze bank centralny, który dosypuje grosza pod potrzeby wyborcze partii rządzącej, to opozycja nie ma w wyborach żadnych szans, nawet, gdyby miała kierownictwo polityczne obdarzone największym geniuszem politycznym w dziejach. Czyli mamy sytuację bezalternatywną. A to sprawia, że demoralizuje się partia rządząca, bo wie, że tak czy siak wygra i demoralizuje się opozycja, która racjonalnie może zacząć zerkać w stronę kryterium ulicznego, bo wie, że w procesie demokratycznym jest bez szans. Demoralizują się wszyscy, cierpi Rzeczpospolita.
Ciekawe, nikt jak dotąd chyba nie wyjaśnił, o co Sienkiewiczowi chodziło z tym 43% dla PiS w sondażach CBOS. Nigdy PiS nie miał tak wysokich notowań w sondażach (nie tylko CBOS) za rządów Platformy. Przynajmniej tych publikowanych..
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt cze 17, 2014 9:49 |
|
|
|
 |
pilaster
|
Johnny99 napisał(a): Ciekawe, nikt jak dotąd chyba nie wyjaśnił, o co Sienkiewiczowi chodziło z tym 43% dla PiS w sondażach CBOS. Nigdy PiS nie miał tak wysokich notowań w sondażach (nie tylko CBOS) za rządów Platformy. Przynajmniej tych publikowanych.. Oczywiscie tak samo jak cała reszta propagandy PIS, także to jest kłamstwem. PIS miał dokładnie 43% poparcia w sondażu OBOP z 16 sierpnia 2013 roku
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Wt cze 17, 2014 10:13 |
|
 |
Johnny99
|
Po pierwsze, to było w sierpniu, rozmowa była z lipca (godny uznania profetyzm Sienkiewicza). Po drugie, nie był to sondaż CBOS (ten w tym samym okresie dawał PiS ledwie 24% i punkt straty do PO), tylko "TNS Polska", przeprowadzony dla Wiadomości TVP.
|
Wt cze 17, 2014 10:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
|
Wt cze 17, 2014 10:59 |
|
 |
Johnny99
|
No to zwracam honor. Ale nadal nie wyjaśnia to, skąd Sienkiewicz w lipcu znał tak dokładnie wynik sondażu z sierpnia..
|
Wt cze 17, 2014 11:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): No to zwracam honor. Ale nadal nie wyjaśnia to, skąd Sienkiewicz w lipcu znał tak dokładnie wynik sondażu z sierpnia.. To może potwierdzać informację iż redakcja "Wprost" dostała za darmo już spreparowane nagrania. Wypowiedź Sienkiewicza może pochodzić z innej rozmowy i wkomponowana w konkretną, tym bardziej, że Belka nie podejmuje tematu.
|
Wt cze 17, 2014 11:25 |
|
 |
pilaster
|
Johnny99 napisał(a): No to zwracam honor. Ale nadal nie wyjaśnia to, skąd Sienkiewicz w lipcu znał tak dokładnie wynik sondażu z sierpnia.. To jużnapisała Alus. Jest to dowód na to, że nagranie zostało spreparowane. Wiadomo przez kogo. 
|
Wt cze 17, 2014 11:39 |
|
 |
Johnny99
|
Alus napisał(a): Wypowiedź Sienkiewicza może pochodzić z innej rozmowy i wkomponowana w konkretną To by świadczyło o tym, że zarówno rozmów, jak i taśm było i jest o wiele więcej Pilaster napisał(a): To jużnapisała Alus. Jest to dowód na to, że nagranie zostało spreparowane. Albo że rozmowa jednak odbyła się w sierpniu  Cytuj: Wiadomo przez kogo.  Przez kogo?
|
Wt cze 17, 2014 11:43 |
|
 |
pilaster
|
Johnny99 napisał(a): Albo że rozmowa jednak odbyła się w sierpniu  Jednak według deklaracji dysponentów taśm w lipcu. Tak czy owak - manipulacja Cytuj: Cytuj: Wiadomo przez kogo.  Przez kogo? Wiadomo. Przez tego, kto miałby nadzieję najwiecej skorzystać. Nożyce już się przecież odezwały.
|
Wt cze 17, 2014 12:14 |
|
 |
Johnny99
|
pilaster napisał(a): Wiadomo. Przez tego, kto miałby nadzieję najwiecej skorzystać. Nożyce już się przecież odezwały. Czyli Schetynę?  No, przekonamy się  Chociaż ja obstawiałbym ośrodek prezydencki. Reakcja prezydenta na aferę wyraźnie różniła się od reakcji Tuska. Niewykluczone zresztą, że Komor ze Schetyną są w zmowie 
|
Wt cze 17, 2014 12:15 |
|
 |
pilaster
|
Johnny99 napisał(a): pilaster napisał(a): Wiadomo. Przez tego, kto miałby nadzieję najwiecej skorzystać. Nożyce już się przecież odezwały. Czyli Schetynę? A co mógłby zyskać na tym Schetyna? Prezesem NBP na miejsce Belki i tak nie zostanie Cytuj: Chociaż ja obstawiałbym ośrodek prezydencki. Przecież to Komorowski zabiegał o posadzenie Belki w fotelu prezesa.
|
Wt cze 17, 2014 13:29 |
|
|
|