Krzyż pod pałacem prezydenckim.
Autor |
Wiadomość |
Ukyo
|
 Re: Krzyż pod pałacem prezydenckim.
osiris napisał(a): Porównujesz dwie nieporównywalne sytuacje. Osiris, akurat to Ty jesteś w tym mistrzem. Panu Siwcowi nikt z dotychczas rzadzących pomnika nie wystawił? To może sie o to zapytajmy kolejnych ekip? A na razie mamy do wystawienia conajmniej kilkanaście nowych pomników, wywieszenia tablic i popiersiów o które wnioskuja członkowie niektórych ofiar katastrofy oraz obywatele zazwyczaj sympatyzujacy z PiSem. I to w róznych miejscach, formach i konfiguracjach. Poczekajmy moze az "ogarniemy" tę sprawe, aby potem mozna było wnioskowac o wybudowanie pomnika Panu Ryszardowi. Słusznie zauwazyła pani Sariusz-Skąpska - z pomnikami nalezy poczekac rok, az opadna emocje i wypracuje się godny kompromis. A sprawa Pana Siwca to offtop, Osiris. Mam nadzieję ze nie robisz tego specjalnie, żeby Kamyk znowu zamknął temat. Co do mojego zapowiadanego posta - oczywiście, będzie, pwostaje. Po prostu nie mam czasu na skończenie go.
|
Pt sie 20, 2010 11:32 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Alus, czy można prosić o więcej szczegółów oraz źródła? Wystarczy, że wpiszesz w wyszukiwarkę "ks S. Małkowski" i na kilkunastu stronach znajdziesz dokładne informacje o zawieszaniu księdza w posłudze, częsciowym odwieszaniu po wstawiennictwie bp Dusia. Cytuj: Rozumiem że za to oskarżasz go o tworzenie i umacnianie systemu, ale te osoby które systemowi zawdzięczają tytuły profesorskie i inne splendory są cacy. Tamte czasu są niejednoznaczne i nie można przypisywać ludziom cech które jednoznacznie określają ich jako kolaborantów lub budowniczych systemu ucisku i represji. Boni oczywiście jest cacy bo on tylko donosił, więc żądnej ale to żadnej krzywdy nie zrobił swoim kolegom. Nie wiem kto więcej tutaj szkodził? W kwestii sędziedzo Kryże bardzo jednoznaczne - od 1970 człone PZPR, sprawujący w partii różne funkcje. Boni jesli donosił to na skutek szantażu systemu, który czynnie tworzył od 1970r sedzia Kryże. Ale Ty najwidoczniej łaskawą ręką usprawiedliwiasz oprawcę obwiniając jego ofiarę.
|
Pt sie 20, 2010 12:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Z tego co wiem to wiele osób obecnie prominentnych było w PZPR i nikt im z tego zarzutu nie czyni. Sama tam obecność jeszcze o nikim źle nie świadczy, bo sama przynależność to nie wszystko.
|
Pt sie 20, 2010 12:14 |
|
|
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Przeciez Kamyk podkreslil, ze dyskusja ma byc o sprawach zwiazanych z krzyzem - nie o NICZYM. Dostosuj sie. 
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Pt sie 20, 2010 12:37 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Alus napisał(a): Ks. Małkowski od wziął rozbrat z polskim Kościołem i głosi swoją wiarę. Przeczytałem kilka stron, w których napisano cokolwiek o ks. St. Małkowskim, w tym stronę Wikipedii. Nie ma żadnego uzasadnienia w takim sformułowaniu jakiego użyłaś Aluś. To, co napisałaś, jest wręcz oszczerstwem. Ks. Małkowski miał i ma różne kary kościelne za głoszenie prawdy lub w związku z ryzykiem, że będzie jakieś prawdy ogłaszał o relacjach jakie panowały między Biskupem Warszawy, Kardynałem Józefem. Glempem a bł. ks. Jerzym Popiełuszko. Ks. St. Małkowski nigdy nie odcinał się ani nie odchodził od Kościoła, ani tym bardziej nie głosi żadnej nowej wiary. Alus, nie można w tak oszczerczy sposób pisać o ludziach, bo doprowadzamy do sytuacji, która wytwarza i podsyca aktualna "wojnę o krzyż" pod Pałacem Namiestnikowskim.
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
Pt sie 20, 2010 13:10 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
maly_kwiatek napisał(a): Alus napisał(a): Ks. Małkowski od wziął rozbrat z polskim Kościołem i głosi swoją wiarę. Przeczytałem kilka stron, w których napisano cokolwiek o ks. St. Małkowskim, w tym stronę Wikipedii. Nie ma żadnego uzasadnienia w takim sformułowaniu jakiego użyłaś Aluś. To, co napisałaś, jest wręcz oszczerstwem. Ks. Małkowski miał i ma różne kary kościelne za głoszenie prawdy lub w związku z ryzykiem, że będzie jakieś prawdy ogłaszał o relacjach jakie panowały między Biskupem Warszawy, Kardynałem Józefem. Glempem a bł. ks. Jerzym Popiełuszko. Ks. St. Małkowski nigdy nie odcinał się ani nie odchodził od Kościoła, ani tym bardziej nie głosi żadnej nowej wiary. Alus, nie można w tak oszczerczy sposób pisać o ludziach, bo doprowadzamy do sytuacji, która wytwarza i podsyca aktualna "wojnę o krzyż" pod Pałacem Namiestnikowskim. Czyli Kosciół nakłada kary kościelne za prawdę?? Podobnią prawdę jak personalizację Kodeksy Prawa Kanonicznego?. Powszechnie wiadomo, nigdy tego nie ukrywała, śp. Maria Kaczyńska, że popiera metodę in vitro - zabrakło ks. Małkowskiemu katolickiego miłosierdzia i nie upomniał, ostrzegł prezydentowej, że zaciaga ekskomunikę za tego typu poglądy? Dostrzegł dopiero problem u B. Komorowskiego? Dziękuję za tego typu "prawdę". Oświadczenia Sekretariatu KEP w sprawie krzyża, może ks. Małkowski dowolnie sobie interpretować? O relacjach abp Glempa między bł. J. Popiełuszką wypowiadało się, pisało wiele osób - na nikogo Kościół nie nałożył kary. Bo też nie były to jakieś bardzo kompromitujące zagadnienia, które należało wstydliwie ukrywać. W pewnym okresie może z braku zrozumienia, może podyktowane strachem o bezpieczeństwo ks Jerzego, prymas Glemp tonował księdza, a nawet usiłował wysłać go na studia do Watykanu. Tylko tyle i az tyle .....ale nic co dyktowałoby nakładać kary na księdza "ujawniającego prawdę". Może niechodziło o stosunki Glemp-Popiełuszko, ale arbitralne obwieszczenie przez ks Małkowskiego - "Waldemar Chrostowski to Judasz i zdrajca"???
|
Pt sie 20, 2010 13:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dural napisał(a): Przeciez Kamyk podkreslil, ze dyskusja ma byc o sprawach zwiazanych z krzyzem - nie o NICZYM.  Odpowiadam Twojej koleżance Alus a więc to do niej kieruj tą uwagę. Jeszcze nie jesteś moderatorem żeby tego typu uwagi kierować do userów. 
|
Pt sie 20, 2010 15:58 |
|
 |
piok333
|
Obiektywizm i tolerancja - tego dziś brak. Zwróćmy zatem uwagę na zaskakującą poniekąd wypowiedź. Niektórzy mogliby się wiele nauczyć... Cytuj: Ubawiłem się kiedyś do łez gdy M. Szyszkowska opowiadała (z powagą) jak to musi zrezygnować z kandydowania na urząd Prezydenta RP bo doszło do rozłamu w jej sztabie wyborczym tzn. nadal popierają ją lesbjiki natomiast geje zmienili front i przeszli do SLD  Nie spodziewałem się, że będę kiedyś polecał wywiad z M. Szyszkowską, ale myślę, że ten warto jednak przeczytać. Oczywiście p. prof. nie zmieniła swoich mocno lewicowych poglądów. Ale na jej przykładzie widać, że można jednak zachować minimum przyzwoitości i nie opluwać ludzi o innych poglądach. Nawet jeżeli uważa się ich za "fanatyków religijnych". Obawiam się, że jeżeli tempo narastania agresji i nienawiści nie ustanie, to wczorajsi radykałowie jak Maria Szyszkowska będą się, w porównaniu z dzisiejszymi, prezentować jak XIX-wieczni dżentelmeni przy dresiarzach. http://www.rp.pl/artykul/9133,523664_Sz ... golny.html Co pani myślała, oglądając relację z próby przeniesienia krzyża sprzed Pałacu Prezydenckiego?
Że osoby modlące się pod krzyżem to fanatycy religijni. Jednak uważam, że nie należy im przeszkadzać, jeśli modlitwa jest sensem ich życia, jeśli są przekonani, iż postępują właściwie. A poza tym przecież nie stoją na środku jezdni, nie tamują ruchu. Dlatego zbulwersowały mnie słowa wicemarszałka Niesiołowskiego.
Co takiego dokładnie?
W jego wypowiedziach była wielka pogarda dla modlących się pod krzyżem! Byłam tym przykro zaskoczona. Nie bierze się pod uwagę woli mniejszości, która żąda, aby krzyż pozostał przed pałacem. A przecież tyle mówi się o tym, że demokracja to ustrój, który szanuje oczekiwania rozmaitych mniejszości.
Pani zdaniem krzyż powinien przed Pałacem Prezydenckim pozostać?
Nie mam co do tego żadnych wątpliwości. Ten krzyż jest szczególny. Ktoś postawił go, aby być bliżej zmarłego prezydenta. Ulica jest wprawdzie wspólna, ale uważam, że nikomu, naprawdę nikomu, nie powinna przeszkadzać grupa modlących się ludzi. A poza tym mamy krzyże upamiętniające zmarłych zarówno przy polnych drogach, szosach, jak i na ulicach miast. Źródło: http://zatoka.pluswarszawa.pl/viewtopic.php?p=145230
_________________ http://img407.imageshack.us/img407/7421/mjdomtowieczno1.jpg
|
Pt sie 20, 2010 18:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ładne. Ale jeszcze ładniej byłoby, gdyby ci ludzie faktycznie tylko się modlili, a nie urządzali z tego polityczną demonstrację...
|
Pt sie 20, 2010 18:40 |
|
 |
piok333
|
...
_________________ http://img407.imageshack.us/img407/7421/mjdomtowieczno1.jpg
|
Pt sie 20, 2010 18:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re:
liam napisał(a): Ładne. Ale jeszcze ładniej byłoby, gdyby ci ludzie faktycznie tylko się modlili, a nie urządzali z tego polityczną demonstrację... Wydaje mi się, że happeningi i demonstrację robią ich przeciwnicy inspirowani przez ludzi PO. Ci ludzie przede wszystkim się modlili i bronili krzyża przed atakami a nie urządzali głośnych manifestacji. Problemem nie są Ci ludzie tylko krzyż. Liam wskaż sytuację gdzie owi ludzie sami z siebie (nie atakowani) byli agresywni wobec kogoś.
|
Pt sie 20, 2010 19:12 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Z Francji wyrzucaja Cyganow. Ci ludzie "tylko" osiedlili sie po roznych dziurach. Mi sie wydaje, ze Francuzi maja racje. Przeciez zadna trudnosc zrozumiec prawo. Nie mozna postepowac w KAZDY sposob, tylko dlatego, ze sie chce,
|
Pt sie 20, 2010 19:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dural napisał(a): Z Francji wyrzucaja Cyganow. Ci ludzie "tylko" osiedlili sie po roznych dziurach. Mi sie wydaje, ze Francuzi maja racje. Przeciez zadna trudnosc zrozumiec prawo. Nie mozna postepowac w KAZDY sposob, tylko dlatego, ze sie chce, Tym sposobem powinni wyp..... wielu polskich obywateli który w podobny sposób naciągają brytyjski system socjalny. Nie za wiele różnimy się od tych Romów. Czy Ty Dural myślisz że jesteśmy lepsza rasą czy nacją od Cyganów. W cyganieniu Polacy o głowę biją cyganów że nie wspomnę o innych naleciałościach. Powiem tak -Dural rasista!
|
Pt sie 20, 2010 19:27 |
|
 |
akacja
|
 Re: Re:
osiris napisał(a): wskaż sytuację gdzie owi ludzie sami z siebie (nie atakowani) byli agresywni wobec kogoś. A sytuacja jak agresywnie zachowywali się "obrońcy krzyża" 3 sierpnia przy próbie przeniesienia krzyża.
|
Pt sie 20, 2010 19:31 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: Powiem tak -Dural rasista! Wcale sie nie dziwie. Ty masz we krwi dopisywanie "nadbudowy" do kazdego postu oponenta. Gdybym napisal "wysiedlaja Zydow" pewno przezwal bys mnie PiSowskim sukinsynem. 
|
Pt sie 20, 2010 19:33 |
|
|
|