Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 1:26

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1013 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68  Następna strona
 Którego z kandydatów na prezydenta powinien poprzeć katolik? 
Autor Wiadomość
Post Re: Którego z kandydatów na prezydenta powinien poprzeć kato
Mariel napisał(a):
akruk napisał(a):
Po jednej stronie jest święte życie ludzkie, życie lub śmierć dla 150 milionów, co roku, a po drugiej -- zaledwie czyjeś "wolności". Co jest ważniejsze: wolności kobiet czy życie embrionów?
Oho, akruk dosiadł swojego konika.
Mojego konika? Ależ Mariel, ja się przesiadłem na cudzego. Nawróciłem na "obronę życia ludzkiego", nie zauważyłaś?

Mariel napisał(a):
Wprowadźmy też ustawę nakazującą kierowcom zatrzymanie się 200m przed czarnym punktem i przeholowanie pojazdu za pomocą zaprzęgów konnych 200m poza ten punkt.
Nie wiem, o jakich "czarnych punktach" mówisz.

Mariel napisał(a):
Zgodzisz się, że taki zapis w znaczący sposób ograniczyłby liczbę ofiar wypadków w tych miejscach? Owszem powstałyby gigantyczne korki, ale czymże to jest w obliczu wagi życia ludzkiego.
Dlaczego zatem nie staramy się o obywatelski projekt takiej ustawy?
Czymkolwiek moglibyśmy ograniczyć liczbę ofiar, powinniśmy to zrobić, czyż nie? To nasz moralny obowiązek. A może Ty także dałaś się przekabacić lewactwu i uważasz, że czyjeś "wolności" i wygody są ważniejsze od życia ludzkiego? Życie jest wartością nadrzędną, prawda? NAD-RZĘD-NĄ. To znaczy, że dla obrony i ochrony życia wszystkie inne wartości muszą ustąpić.

Mariel napisał(a):
Przypadkiem nie dlatego, że nie sztuka coś wymyślić, sztuka wymyślić coś co ma jakiekolwiek szanse powodzenia?
Dlaczego zatem nie staramy się o obywatelski projekt takiej ustawy?
No właśnie -- dlaczego? Chyba Cię lewactwo zaraziło płaskim praktycyzmem. "Obyś był zimny albo gorący! A tak, żeś letni, a nie gorący ani zimny, wypluję cię z ust moich".

Pn maja 18, 2015 15:22
Cytuj:
Nie wiem, o jakich "czarnych punktach" mówisz.
To nic. Ja też czasem czegoś nie wiem, wtedy sprawdzam w Google.
akruk napisał(a):
Chyba Cię lewactwo zaraziło płaskim praktycyzmem.

Tak, jakiś czas temu, teraz chodzę i zarażam innych. I z tego praktycyzmu wychodzi mi, że Twój pomysł nie ma szans powodzenia a zakaz in vitro przeciwnie.
Cytuj:
Chrześcijańskie zaangażowanie realizuje się nie tyle w murach świątyni, ile w przepajaniu życia publicznego, polityki nie wyłączając, zasadami płynącymi z Ewangelii

Bardzo ładny podpis, to jakaś dodatkowa sugestia dla mnie była? :D

Pn maja 18, 2015 15:50
Mariel napisał(a):
To nic. Ja też czasem czegoś nie wiem, wtedy sprawdzam w Google.
Jestem zadeklarowanym przeciwnikiem indywidualnej motoryzacji, więc nie chce mi się sprawdzać takich rzeczy. Podobnie jak nazw drużyn piłkarskich, wyników rozgrywek czy tym podobnych.

Mariel napisał(a):
I z tego praktycyzmu wychodzi mi, że Twój pomysł nie ma szans powodzenia a zakaz in vitro przeciwnie.
Całkowity zakaz in vitro ma takie same szanse, jak miały postulaty zakazania stosowania znieczulenia albo przeszczepów serca. Przeczytaj "Wykład inauguracyjny Golema XIV" ze zbioru "Wielkość urojona" Lema, jeśli nie miałaś okazji. Przed ludzkością nie ma innej drogi niż przekraczanie naturalności.

Mariel napisał(a):
Bardzo ładny podpis, to jakaś dodatkowa sugestia dla mnie była? :D
A bo ja wiem? ;)

Pn maja 18, 2015 16:50

jescze nie zdazylismy wyjść z matni
Po - PIS
a tu już szykują następną niespodziankę :((

https://www.youtube.com/watch?v=nj4QwzIQiaA

Ja jednak nie zgadzam sie z wnioskami autora i polecam
głosowanie na PIS
NIECH SIE OBNAŻY!!
Bo tak ta maszyna ruszy bedzie czarny sektor UW/AWS
ale też inne partie mają szanse znaleść sie u władzy
a tak tylko PO - PIS znowu za 5 lat to samo.

Pn maja 18, 2015 20:35

navi31 napisał(a):
a tak tylko PO - PIS znowu za 5 lat to samo.

Układ dwupartyjny wcale nie musi być taki zły. Przecież kraje budzące nasz zachwyt ( szczery, bo głosujemy za tym nogami), jak USA i GB, maja od dziesiątków lat taki układ władzy.
Ok, w GB to się trochę ostatnio zmienia, z powodów różnych separatyzmów, ale nie wiadomo czy to zmiana trwała, no i nadal, albo konserwatyści, albo lauborzyści.

Wt maja 19, 2015 6:16

zepp napisał(a):
...
Układ dwupartyjny wcale nie musi być taki zły.
...

Sądzę, że najlepszy jest układ DWU i PÓŁpartyjny. Dwie największe partie zapewniają ciągłość. Zwłaszcza, gdy różnice niezbyt wielkie.
[Media opanowane przez postpezetpeerowski aparat wyraźnie faworyzuję ścisłą lewicę oraz nienawidzą wszystkich uznających tradycyjne wartości zakłócają teoretyczną równowagę, gdyż jednoznacznie wspierają propagandowo PO i SLD. W ich interesię jest mącenie, czyli atmosfera do przekrętów i szemranych interesów.]
Trezcia partia, pod warunkiem, że będzie stabilna, może znacznie przyczynić się do wprowadzania zmian.
Ale konieczne jest odmładzanie kadr. Nalezy skończyć z takimi dziakami jak ja. Młodzi mają więcej energii i pomysłów. Uważam, że należy ograniczyć kadencyjność w sejmie i senacie. I podobnie na najwyższych stanowiskach państwowych. Natomiast aparat średni i niższy powinien być apolityczny. Bez związków rodzinnych czy przyjacielskich z władzą.

Wt maja 19, 2015 8:11
Jednak niedzielna debata nieźle odbiła sie na PiS, skoro sztab d udziałem kurskiego, usiłował z debaty w TVN zrobić parodię
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... _Duda.html

Ciekawa informacja - Duda blokując etat na UJ, pracował w prywatnej Wyższej Szkole Pedagogiki i Administracji w Poznaniu......taka swoista, sprawiedliwa walka o pracę dla młodych
http://wyborcza.pl/1,143644,17941563,Du ... naniu.html

Tak w zgodzie z tradycyjnymi wartościami :D :D

Wt maja 19, 2015 8:19
Pan Legierski popierając Dudę stał sie facetem z 2 jajami, już nie anomalia z tłokiem i rurą wydechową :D :rotfl2:
http://jacekzalek.natemat.pl/143031,pan ... t-z-jajami

Wt maja 19, 2015 8:57
Alus napisał(a):
Ciekawa informacja - Duda blokując etat na UJ, pracował w prywatnej Wyższej Szkole Pedagogiki i Administracji w Poznaniu......taka swoista, sprawiedliwa walka o pracę dla młodych

Nie rozumiem za bardzo, czy podjęcie innego zatrudnienia podczas urlopu bezpłatnego w jakiś sposób narusza prawo czy jak? Poza tym w K-wie z tego co można przeczytać znakomicie sobie poradzili z nieobecnością wykładowcy, zatrudnili innego na razie na okres 3 lat. To w czym niby problem?

Wt maja 19, 2015 9:06

Mariel napisał(a):
Nie rozumiem za bardzo, czy podjęcie innego zatrudnienia podczas urlopu bezpłatnego w jakiś sposób narusza prawo czy jak? Poza tym w K-wie z tego co można przeczytać znakomicie sobie poradzili z nieobecnością wykładowcy, zatrudnili innego na razie na okres 3 lat. To w czym niby problem?

Najwyraźniej w tym, że po tej rzekomo sromotnie przegranej debacie nie potrafili przeciw Dudzie wynaleźć żadnego sensowniejszego zarzutu. A, przepraszam - jeszcze, oczywiście, antysemityzm.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt maja 19, 2015 9:08
Mariel napisał(a):
Alus napisał(a):

Właśnie problemu nie ma w tym, że na etat Andrzeja Dudy przyjęto innego doktoranta, ponieważ tak jest we wszystkich przypadkach, gdy ktoś ze swej pracy odchodzi do sejmu, senatu, czy PE, ludzie do pracy przyjmowani są np. na cztery czy pięć lat.
Problem jest w tym, że urzędujący prezydent w debacie grał nie fair i na to jest więcej przykładów. Trudno wygrać walkę z zawodnikiem grającym nie fair.Zadaniem Komorowskiego było wyprowadzić adwersarza z równowagi, ale dzięki Bogu, to się nie udało.
Pozostaje pytanie, kto przygotował prezydenta do walki nie fair, WSI, Michał Kamiński, czy może on sam zaproponował taki nieuczciwy sposób debaty ze swoim konktrkandydatem ?

Wt maja 19, 2015 9:16
Mariel napisał(a):
Alus napisał(a):

Czyli moralność, uczciwość musi ustąpić prawu.
"Zatrudnili na razie"....czyli cała batalia o umowy śmieciowe to blef.....zatrudniona osoba na 3 lata nie jest zdolna np otrzymać kredytu mieszkaniowego.
Ale prawo nie jest naruszone.....raz stoi "sumienie ponad prawem", innym razem prawo ponad sumieniem....zależnie kogo to dotyczy.
Urzędnicy, którzy powiadają, że przed wejściem do gabinetów, biur, zostawiają swoje sumienia są największym zagrożeniem dla społeczności....jakże się myli ks A. Błyszcz CR pisząc taki słowa.
Wiesz co Mariel - kto, jak kto, ale gdy Ty tak relatywizujesz, to dobitny znak, ze nalezy sie zwijać z tego forum.

Wt maja 19, 2015 9:28
Alus napisał(a):
Czyli moralność, uczciwość musi ustąpić prawu.
"Zatrudnili na razie"....czyli cała batalia o umowy śmieciowe to blef.....zatrudniona osoba na 3 lata nie jest zdolna np otrzymać kredytu mieszkaniowego.
Ale prawo nie jest naruszone.....raz stoi "sumienie ponad prawem", innym razem prawo ponad sumieniem....zależnie kogo to dotyczy.

Alus przestań uderzać w dramatyczny ton. Najpierw trzeba by zapytać tego zatrudnionego na miejsce Dudy czy czuje się w jakikolwiek sposób poszkodowany. Są osoby, które z chęcią podejmują się czasowych zajęć, czy podpisują umowy o dzieło jako prace dodatkowe. Poza tym umowa śmieciowa to dość szerokie znaczeniowo pojęcie, ale sądzę że wysokość wynagrodzenia też ma jakiś wpływ na to, czy możemy ją nazwać śmieciową czy nie.
Poczekajmy jeszcze trochę, zapewne za dzień, dwa dziennikarze dotrą do tej osoby i zobaczymy czy dzieje się tu komukolwiek krzywda czy nie.

Wt maja 19, 2015 9:44

Alus napisał(a):
Urzędnicy, którzy powiadają, że przed wejściem do gabinetów, biur, zostawiają swoje sumienia są największym zagrożeniem dla społeczności....jakże się myli ks A. Błyszcz CR pisząc taki słowa.

Czyli Komorowski jest "największym zagrożeniem dla społeczności"?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt maja 19, 2015 9:59

Ksiądz Wujek przekładając ongiś na język polski Ewangelię wg św. Mateusza 7 napisał:

>>>>
6 Nie dawajcie psom świętego, ani miećcie pereł waszych przed wieprze, by ich snadź nie podeptali nogami swemi, i obróciwszy się, aby was nie roztargali.

7 Proście, a będzie wam dano; szukajcie, a najdziecie; kołaczcie, a będzie wam otworzono. [4]
<<<<

Wt maja 19, 2015 10:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1013 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68  Następna strona