Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 17:57

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3668 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67 ... 245  Następna strona
 Jaki jest Prezydent Duda? 
Autor Wiadomość
Post Re: Jaki jest Prezydent Duda?
No pewnie: andej przespal zmiane ustroju i dalej uwaza, ze rzadzi jedna zjednoczona partia

Ale chwila! Mozesz miec racje...

Na razie mamy jeszcze wolny dostep do internetu i latwo klamcow i manipulatorow zdemaskowac

Cytuj:
Pozycja i kompetencje Trybunału były ograniczone. Orzeczenia o niekonstytucyjności ustaw nie były ostateczne i mogły zostać odrzucone uchwałą Sejmu podjętą większością 2/3 głosów (w praktyce zdarzało się, że nie poddawano tych orzeczeń pod głosowanie, co wprowadzało swego rodzaju stan zawieszenia), a uchwały w sprawie powszechnie obowiązującej wykładni ustaw mogła podejmować tylko Rada Państwa.

Pomimo wspomnianych ograniczeń Trybunałowi udało się wypracować niezależność oraz rozwinąć samodzielne i wartościowe orzecznictwo (m.in. klauzule demokratycznego państwa prawnego, równości wobec prawa, niedziałania prawa wstecz).

Po przemianach politycznych 1989 roku pozycja Trybunału Konstytucyjnego uległa wzmocnieniu: uzyskał on prawo (po zniesionej Radzie Państwa) do ustalania powszechnie obowiązującej wykładni ustaw. Niemniej jednak utrzymano możliwość odrzucania przez Sejm większością 2/3 głosów orzeczeń o niekonstytucyjności ustaw (w przeciwieństwie do lat osiemdziesiątych uzyskanie takiej większości w następnej dekadzie nie było jednak proste). Do czasu uchwalenia nowej ustawy zasadniczej w 1997 roku, Trybunał musiał dostosować dawne przepisy konstytucyjne do nowych realiów ustrojowych, politycznych i społecznych.

20 października 1993 roku Trybunał podjął uchwałę w sprawie wykładni art. 7 ust. 2 ustawy z dnia 29 kwietnia 1985 r. o Trybunale Konstytucyjnym, sygn. akt W 6/93[3], w której stwierdził, że:

Sejm ma obowiązek rozpatrzenia orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego o niezgodności ustawy z Konstytucją nie później niż w okresie sześciu miesięcy od dnia przedstawienia orzeczenia Sejmowi przez Prezesa Trybunału Konstytucyjnego,
w przypadku uznania orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego za zasadne Sejm powinien dokonać odpowiednich zmian w ustawie objętej orzeczeniem bądź uchylić ją w części lub w całości w terminie określonym w art. 7 ust. 2 ustawy o Trybunale Konstytucyjnym, oraz
orzeczenie Trybunału Konstytucyjnego o niezgodności ustawy z Konstytucją, które nie zostało rozpatrzone przez Sejm w terminie sześciu miesięcy od dnia przedstawienia Sejmowi orzeczenia przez Prezesa Trybunału Konstytucyjnego, ma (zachowuje) moc obowiązującą i powoduje uchylenie ustawy z dniem ogłoszenia w Dzienniku Ustaw obwieszczenia Prezesa Trybunału Konstytucyjnego o utracie mocy obowiązującej ustawy.

Rozwiązania wzmacniające pozycję Trybunału wprowadziła Konstytucja RP z 1997 roku oraz ustawa z dnia 1 sierpnia 1997 r. o Trybunale Konstytucyjnym[4].

Śr gru 02, 2015 8:46
W 30-40 lat po innych krajach demokratycznych w Europie, sprokurowane jedynie porozumieniami sierpniowymi i stanem wojennym, przyczyną było jedynie dowiedzenia światu, że PRL jest krajem demokratycznym.
Trzeba przyznać.....za mało lekcji historii w szkołach, stąd taka totalna niewiedza.

Śr gru 02, 2015 8:49

TK w rękach PO-PSL-SLD to dobry trybunał. TK, w którym jest 30 % wrażej partii, to zły trybunał.

Zaprzeczeniem demokracji jest możliwość dopuszczenia do głosu (bo nie stanowienia, gdy się na miażdżącą większość) innych opcji.

Śr gru 02, 2015 9:06
Ale za to demokratyczne jest anulowanie zgodnych z prawem postanowien demokratycznie wybranego Sejmu, bo .... tam sie nie mialo wiekszosci. To juz nawet nie jest smiech na sali.

PiS kopie sobie sam grob. A demokratycznej Polsce przy okazji tez.

Śr gru 02, 2015 9:23
Ciekawostka - Duda samodzielnie przyznał 47 Orderów Odrodzenia Polski.
Kapituła przyznająca te ordery liczy 9 osób powoływanych przez Prezydenta na 5-letnia kadencję, tak było dotychczas za kadencji poprzedników.
Aktualnie ordery przyznali Duda i 1 członek kapituły A. Poprowski.
A miała być kontynuacja prezydentury śp. L. Kaczyńskiego.......

Śr gru 02, 2015 9:45

proteom napisał(a):
To powinni być prawnicy-konstytucjonaliści z dorobkiem naukowym ( co najmniej doktorat). Przedstawieni przez PiS http://wyborcza.pl/1,75478,19277362,zna ... onuje.html nie są prawnikami-konstytucjonalistami!

W kwestii formalnej - ani Konstytucja, ani ustawa o TK (którakolwiek) nie przewiduje wymogu, by sędzia TK legitymował się doktoratem (dla przykładu, obecny sędzia TK Stanisław Rymar jest również adwokatem, bez żadnego tytułu naukowego), albo by specjalizował się w prawie konstytucyjnym (dla przykładu, obecny prezes TK Andrzej Rzepliński jest karnistą).

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr gru 02, 2015 12:32

Ponieważ jednak już na stronach organizacji prawniczych pojawił się zarzut, że "tylko jeden ze zgłoszonych przez PiS kandydatów jest konstytucjonalistą", przyjrzyjmy się obecnemu składowi TK:

prezes Andrzej Rzepliński - specjalizacja: prawo karne (kryminologia)
wiceprezes Stanisław Biernat - specjalizacja: prawo europejskie
Zbigniew Cieślak - specjalizacja: prawo administracyjne
Mirosław Granat - specjalizacja: prawo konstytucyjne
Leon Kieres - specjalizacja: prawo gospodarcze publiczne
Teresa Liszcz - specjalizacja: prawo pracy
Małgorzata Pyziak-Szafnicka - specjalizacja: prawo cywilne
Stanisław Rymar - adwokat
Piotr Tuleja - specjalizacja: prawo konstytucyjne
Sławomira Wronkowska-Jaśkiewicz - specjalizacja: filozofia prawa
Andrzej Wróbel - specjalizacja: prawo administracyjne, prawo pracy
Marek Zubik - specjalizacja: prawo konstytucyjne

Jak widać, w obecnym składzie TK jest trzech konstytucjonalistów, z czego dwóch było popieranych przez PiS.

Kandydaci zgłoszeni przez PO w tym roku:

Krzysztof Ślebzak - prawo pracy
Andrzej Jakubecki - postępowanie cywilne, prawo upadłościowe
Roman Hauser - postępowanie sądowoadministracyjne
Bronisław Sitek - prawo rzymskie
Andrzej Sokala - prawo rzymskie, prawo wyborcze

Jak widać, wśród sędziów TK wybranych w tym roku przez PO, nie ma ani jednego konstytucjonalisty.

Myślę że na tym można zakończyć temat.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr gru 02, 2015 12:50
Wymień jeszcze specjalizacje 5 wybranych przez PiS.

Śr gru 02, 2015 13:17

Proszę:

Piotr Pszczółkowski - adwokat
Lech Morawski - teoria państwa i prawa, filozofia prawa
Henryk Cioch - prawo cywilne
Mariusz Muszyński - prawo międzynarodowe publiczne, prawo europejskie, prawo konstytucyjne
Julia Przyłębska - sędzia, prawo ubezpieczeń społecznych

Śr gru 02, 2015 13:50
A to nie jest tak, ze powinni miec takie kwalifikacje jak sedziowie Sadu Najwyzszego?
Czy kazdy adwokat moze byc Sedzia TK? Raczej nie
http://www.infor.pl/prawo/konstytucja/t ... unalu.html

Śr gru 02, 2015 13:59

Gdzie PiS tak pędzi?
W nocy ustanawia prawo?
Prezes boi się, że władza absolutna jaką osiągnął może niespodobać się wyborcom?
Tylko tchórze zachowują się w ten sposób. PiS zachowuje się teraz jak banda rozbójników.
Ale sądzę, że szybko za to bekną.
A im szybciej ockną się Polacy tym lepiej dla nas wszystkich.

Śr gru 02, 2015 14:04

Kael napisał(a):
A to nie jest tak, ze powinni miec takie kwalifikacje jak sedziowie Sadu Najwyzszego?
Czy kazdy adwokat moze byc Sedzia TK? Raczej nie
http://www.infor.pl/prawo/konstytucja/t ... unalu.html

Nie, musi mieć co najmniej dziesięcioletni staż pracy w zawodzie adwokata. Z Wikipedii wynika, że Pszczółkowski rozpoczął praktykę adwokacką w 1999 r., a więc spełnia ten warunek.

Śr gru 02, 2015 14:27
Johnny99 napisał(a):
Proszę:

Piotr Pszczółkowski - adwokat
Lech Morawski - teoria państwa i prawa, filozofia prawa
Henryk Cioch - prawo cywilne
Mariusz Muszyński - prawo międzynarodowe publiczne, prawo europejskie, prawo konstytucyjne
Julia Przyłębska - sędzia, prawo ubezpieczeń społecznych

Ja to wiem, ale dokładnie jak wybrani 5 sędziów przez PO nie konstytucjonalisty, tak podobnie PiS nie zgłasza żadnego.
Dla odmiany zgłasza harcownika
http://natemat.pl/163909,przyszly-sedzi ... emoniakowi

Śr gru 02, 2015 15:48
http://jflibicki.salon24.pl/683387,tryb ... -kaczynski

Śr gru 02, 2015 17:29
No i wszystko jasne jaki i kim jest PAD.
Przez szacunek nie powiem co mysle. Myslec (jeszcze) wolno bezkarnie.

A jest jeszcze Trybunal Stanu w Polsce. Mam nadzieje, ze on sie wypowie oficjalnie.

Cz gru 03, 2015 7:45
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3668 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67 ... 245  Następna strona