Autor |
Wiadomość |
Johnny99
|
 Re: Platforma Nieobywatelska
Alus napisał(a): Przekręciłeś - Seremet mówił, że prokurator zażądał wydania wszystkich nośników Szkoda, że przy okazji nie zażądał wydania wszystkich dziennikarzy 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Cz cze 19, 2014 16:08 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Może sprawa ma szerszy zasięg, zważywszy na informacje: http://wpolityce.pl/polityka/166521-ost ... informacje
|
Cz cze 19, 2014 16:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Z pewności autor nagrań sobie je zatrzymał i on je cały czas ma. Jedyne, co mogła osiągnąć prokuratura, to zapoznanie się z treścią nagrań, zanim tygodnik zdążył je opublikować, a przy okazji zablokowanie tej publikacji i to najprawdopodobniej na cały czas trwania śledztwa.
Ale zablokowanie z jakiego powodu? Że niby to są materiały z toczącego się postępowania przygotowawczego? Chyba nie, w każdym razie Seremet takiej możliwości zaprzeczył: Prokurator generalny był także pytany, czy gdyby dziennikarze opublikowali zapis nagrań po przekazaniu ich prowadzącym śledztwo, naraziliby się na odpowiedzialność karną z art 241 Kk. Stanowi on: "Kto bez zezwolenia rozpowszechnia publicznie wiadomości z postępowania przygotowawczego, zanim zostały ujawnione w postępowaniu sądowym, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2".
W ocenie Seremeta, nie jest to ta sytuacja. - Gdyby dziennikarz jakimś sposobem wszedł w posiadanie materiału będącego materiałem dowodowym i go następnie opublikował - wtedy by się naraził na taką odpowiedzialność karną. Ale to nie jest ta sytuacja - powiedział http://fakty.interia.pl/raport-tasmy-wp ... wsOfTheDay Edit: @Alus, też to już widziałam, ciężko ocenić zwłaszcza że autorami są osoby będące w konflikcie z Latkowskim.
|
Cz cze 19, 2014 16:58 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Reżim Tuska staje się coraz bardziej agresywny i zakłamany. Wąż coraz bardziej się wije bo narobił syfu, koniec się zbiliża, ale koniec władzy Tuska to surowe rozliczenie, Ci ludzie tyle syfu narobili że nie ma już dla nich miejsca w opozycji, boją się odpowiedzialności. Dlatego widizmy komunistyczne praktyki, zastraszanie ludzi, występowanie przeciwko Polakom siłą, kontrola, Polska na podsłuchach za Tuskowej władzy. ,,Jeden z największych amerykańskich dzienników pisze otwarcie, że podjęto próbę zamknięcia ust dziennikarzom. ... Washington Post porównał Polskę do Rosji.'' http://www.fronda.pl/a/zagraniczne-medi ... 38653.html
|
Cz cze 19, 2014 18:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Edit: @Alus, też to już widziałam, ciężko ocenić zwłaszcza że autorami są osoby będące w konflikcie z Latkowskim. Ja Latkowskiego znałam tylko z filmów dokumentalnych. Dziś znalazłam ten artykuł i kilka podobnych "W sieci".
|
Cz cze 19, 2014 18:49 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Z humorem ujęte sedno ......Olejnik nagrodę od GP i tytuł niepokornej dziennikarki ćwierćwiecza http://szeptynachorze.natemat.pl/106897 ... -wszystkim
|
Cz cze 19, 2014 19:12 |
|
 |
Johnny99
|
MARIEL napisał(a): Ale zablokowanie z jakiego powodu? Że niby to są materiały z toczącego się postępowania przygotowawczego? Chyba nie, w każdym razie Seremet takiej możliwości zaprzeczył: Niestety, nie wyjaśnił, dlaczego to jest inna sytuacja.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt cze 20, 2014 6:51 |
|
 |
Johnny99
|
Michał Majewski poinformował, że Latkowski przekaże "taśmy" prokuraturze w sobotę, bodajże o 12. Czyli dokładnie tak, jak wcześniej uzgodniono. I po co była ta cała awantura? To kolejna kompromitacja Sienkiewicza. Nie dość, że wywołano skandal, sprowokowano do reakcji helsińczyków i obserwatorów OBWE, wywołano oskarżenia o atak na wolność słowa, ustawiono przeciwko sobie kolejną grupę dziennikarzy wcześniej prorządowych, wbito kolejny gwóźdź do trumny PO i Tuska - to jeszcze kompletnie nic w ten sposób nie uzyskano. Ten człowiek naprawdę powinien pozostać dziennikarzem..
|
Pt cze 20, 2014 7:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Michał Majewski poinformował, że Latkowski przekaże "taśmy" prokuraturze w sobotę, bodajże o 12. Czyli dokładnie tak, jak wcześniej uzgodniono. I po co była ta cała awantura? Może po to, by pokazać profesjonalizm ABW?  Johnny99 napisał(a): Niestety, nie wyjaśnił, dlaczego to jest inna sytuacja. Nie wiem, może chodzi o to, że jest to przestępstwo które można popełnić tylko umyślnie, a w tej sytuacji dziennikarze przecież nie muszą wiedzieć co ze skonfiskowanych materiałów zostanie wykorzystane w postępowaniu. Prokurator wskazuje tę kolejność (kto wchodzi w posiadanie materiału dowodowego i go następnie publikuje), tutaj byłoby zgoła na odwrót - prokuratura konfiskuje materiał, który właśnie jest przygotowywany przez dziennikarza do publikacji. Może ma to jakieś znaczenie.
|
Pt cze 20, 2014 8:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zobaczymy jeszcze sytuację na taśmach prokuratury, które Seremet obiecał pokazać. Wtedy można wyrobić sobie opinię o całej akcji prokuratury, ABW, Latkowskiego.
|
Pt cze 20, 2014 8:29 |
|
 |
Johnny99
|
MARIEL napisał(a): Może ma to jakieś znaczenie. Być może, ale z przepisu to nie wynika. W komentarzach doktryny też czegoś takiego nie znalazłem. Cytuj: Może po to, by pokazać profesjonalizm ABW? Gdyby patrzyć na sprawę z punktu widzenia wartości obywatelskich, to kompromitację wytłumaczyć można tak: była to sytuacja zmagania się państwa prawa z państwem bezprawia. Prokurator, ABW czy Policja dostali polecenie zrobienia czegoś, czego nie zwykli robić, czego nie chcą robić, czego boją się zrobić i co odczytują jako sprzeczne z zasadami, jakimi kieruje się państwo polskie - a na dodatek nie zapewniono im ochrony przed kamerami. Do końca pewnie modlili się o to, by Latkowski im dobrowolnie oddał komputer, a kiedy dostali polecenie odebrania mu go, odczuli zbyt wielki opór wewnętrzny, by to zrobić skutecznie. Akcja się nie udała właśnie dlatego, że był to tylko "atak" na konstytucyjne wolności, a nie działanie wynikające z tego, że one już nie funkcjonują. Jak zauważył Ziemkiewicz: Prawdziwi gangsterzy, tacy od Putina, weszliby na kopach całą uzbrojoną jednostką, wynieśliby wszystko w piętnaście minut, i zakończyli demolkę zanim na miejsce dojechaliby pierwsi zaalarmowani prawnicy i dziennikarze. W Polsce nie ma Putina, a służbiści czy zwłaszcza policjanci to nie gansterzy. Jeszcze.
|
Pt cze 20, 2014 9:29 |
|
 |
Johnny99
|
A tymczasem wczorajszy jeszcze "zamachowiec stanu" został właśnie wypuszczony na wolność za niewielką (jak na warszawskiego przedsiębiorcę, bratającego się z politykami) kaucją.. ciekawe to, bo przecież, jakby nie było, "oryginalnych taśm" śledczy nadal nie mają, sprzętu zdaje się też nie. Na jakiej podstawie prokurator uznał, że Łukasz N. nie będzie próbował ich ukryć lub zniszczyć? Że nie będzie próbował mataczyć, wykorzystując swoje (rozległe, jak można mniemać) wpływy? Ale nie - w tym kraju aresztuje się rodziców, którzy przez swoją głupotę zagłodzili własne dziecko - to oni są groźni, nie jacyś tam taperzy, którzy przecież nie zrobili nic takiego, poza wstrząśnięciem całym krajem. Nieprawdopodobnie to śmierdzi.
|
Pt cze 20, 2014 15:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jedno co jest pewne w tej sprawie to, że takiej reklamy warszawskiej restauracji nie zrobiłaby nawet latająca patelnia Magdy Gessler. Łukasz N. ma przydzielony dozór policyjny, nie wiem co w praktyce taki dozór oznacza, ale do toalety chyba za nim chodzić nie będą  Okazji do zniszczenia dowodów będzie miał sporo.
|
Pt cze 20, 2014 16:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
MARIEL napisał(a): Jedno co jest pewne w tej sprawie to, że takiej reklamy warszawskiej restauracji nie zrobiłaby nawet latająca patelnia Magdy Gessler. Łukasz N. ma przydzielony dozór policyjny, nie wiem co w praktyce taki dozór oznacza, ale do toalety chyba za nim chodzić nie będą  Okazji do zniszczenia dowodów będzie miał sporo. Ta reklama nie wszystkim przysłużyła się pozytywnie  - poseł PE J. Kalinowski rozwalił dziś przed nią samochód.
|
Pt cze 20, 2014 17:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Żałosnym argumentem, jakoby Sienkiewicz posiadał nadnaturalną moc zafałszowania w skali kraku wyborów, PiS potwierdza iż nie chce przejąć trudów władzy. http://www.rp.pl/artykul/738666,1119415 ... znego.html
|
Pt cze 20, 2014 17:52 |
|
|
|